Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikModern salgın: Sahte Girişimciler

Modern salgın: Sahte Girişimciler

Günümüzde girişimcilik en çekici iş alanı olma yolunda ilerliyor. Herkes girişimcilik kulübüne katılmak istiyor. Girişimci olduğunu söylemek, toplumda size tıp fakültesini kazanmış gibi yüksek bir statü kazandırıyor.

Saygınlığın ötesinde, girişimci olmak ile tıp fakültesini kazanmak arasındaki diğer bir benzerlik; her ikisinde de başarılı olunacağının insanlar tarafından tam olarak bilinememesidir.
Bir çok insan girişimcilerin başarılı olacağı konusunda şüpeli bir yaklaşım içindedir.

Tıp okulundaysanız, kimse bu duruma şüpheyle yaklaşmaz fakat eğer bir girişimciyseniz birçok kişi size şüpheyle yaklaşacaktır.

Aşağıdaki açıklamalar ile insanlara, gerçek girişimcilik ile sahte girişimcilik arasındaki farkı anlatabilirsiniz:

Girişimciliğin banka hesabınızdaki miktar ile alakalı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Girişimci, bir işi organize eden ve yöneten kişidir. Girşimciler bir işi yapmak için normal finansal riskin üstünde bir risk alırlar.

Hemen hemen bütün başarılı girişimciler size banka hesaplarında hiç para olmadığı zamanlara ait bir hikaye anlatır. Günümüzde başarı; zamana ait bir fonksiyondur. Bazıları, başarının bir son ya da başarısızlığın ölümcül olmadığını fakat cesaretin çok önemli olduğunu düşünür.

Gerçek girişimcilerin, büyük bir ekiple birlikte yapmaları gereken çok fazla şey olduğunu düşünüyorsanız yine yanılıyorsunuz. İşte Facebook’un başlangıcı. Muhtemelen birçok kişi Mark Zuckerberg’in bir ekip kurmadan önce bir girişimci olduğu konusunda hemfikirdi.

Havalı bir kartvizit, büyük bir ofis veya çarpıcı bir web sitesi ile dikkat çekeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Bu da doğru değil. Tüm bunlar ürünün birileri tarafından satın alınması sürecindeki şovun bir parçasıdır. Müşteriler bir şey satın alırken gerçek girişimci ya da sahte girişimci olup olmadığınızla ilgilenmez.

Birileri size, günlük bir işte çalıştığınızı ve gerçek bir girişimci olmadığınızı bile söyleyebilir. Ben buna da katılmıyorum. Risk almak göreceli bir şeydir. Kira ödemek ise bir sorumluluktur. Bana göre; ödeyecek faturaları ve temel yaşamsal ihtiyaçları olan bir insan günlük bir işte çalışırken bir yandan da maceracı girişim hamleleri yapmaya çalışması da bir girişimciliktir. Kadın ya da erkek farketmez. Bu kişiler, sadece bazı sorumluluklara ya da farklı risk profillerine sahiptirler.

Asıl fark; sarfettiğiniz efor, doğru niyetle bir şeylere başlamak, adaptasyon, satış, başarı, başarısızlık, dibe vurma ve tekrar ayağa kalkmak için gösterdiğiniz gayrettir.

Harekete geçmek için geç kalmayın.

Bir ünvan peşinde misiniz yoksa sorunlara çözüm bulmak mi istiyorsunuz ?

Gerçek girişimci olabilmek; doğru hamle yapabilme ve problem çözme yeteneğinize bağlıdır.

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar