Sizler için moda ve güzellik sektöründeki son bir yılın en iyi iş fikirlerini bir araya getirdik.
1 – Asfalta yapışan leşlerden yapılan kürk
Moda endüstrisinin sürdürülebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler bulma arayışı hızlı bir şekilde devam ediyor. Örneğin niş ağaçların israf edildiği endüstriyi hedefleyen Organic Lingerie istenmeyen çam ağaçlarını geri dönüştürüyor ve lüks iç çamaşırları üretiyor.
Malzeme geri dönüşümüne farklı bir açıdan bakan lüks giyim şirketi Petite Mort Fur’de doğal sebeplerle veya kazada ölen hayvanları kullanarak gerçekmiş gibi görünen kürkler üretmeye başladı. Bu sayede müşteriler herhangi bir vicdan azabı çekmeden kürk giyebiliyorlar.
2 – Kozmetik ürünlerin testlerinde kullanılabilecek 3 boyutlu baskı ile üretilen deri
Hiç şüphesiz bu yılın en büyük trendlerinden biri 3 boyutlu baskı. L’Oreal ile işbirliği yapan bio baskı girişimi Organovo kozmetik ürünlerin testlerinde kullanılması için 3 boyutlu baskı ile üretilen insan derisi dokusu geliştirdi. Aynı teknoloji estetik ameliyatlarında da kullanılabilecek. MirrorMe3D hastalara ameliyat sonrası yüzlerinin minyatür kopyalarının çıktısını alma seçeneği sunacak. Bu sayede hastalar yeni yüzlerini her açıdan görebilecekler.
3 – Titreşimler göndererek kullanıcılara rehberlik eden ceket
Heyecan verici alanlardan biri de tabii ki giyilebilir teknoloji. Avustralya merkezli girişim Wearable:Experiments’ın geliştirdiği lokasyon erişimli ceket Navigate Paris insanların telefona veya haritaya bakmadan sokakları gezmesine yardımcı oluyor. Ceket, kollara küçük titreşimler göndererek kullanıcıları yönlendiriyor. Küçük titreşim hafifçe yön değiştirmek anlamına gelirken, büyük titreşim sert dönüş yapmak anlamına geliyor. Kullanıcılar telefona veya haritaya bakmadıkları için yürürken etraftakilere göz atabiliyor ve kaza riski azalıyor. .
4 – Kadınlara 400 farklı beden seçeneği sunan kot markası
Seri üretim sokak modasında norm haline gelmiştir. Ancak son zamanların eşsiz ve üste tam oturan süper kişiselleştirme trendi bunu değiştireceğe benziyor. Kot kumaşı üreten Qcut kadınlara 400 farklı beden seçeneği sunuyor. Kotlar standart bel ölçüsü ve bacak uzunluğu seçeneği yerine beş ölçü birimine – boy, kilo, ayak numarası, normal jean ölçüsü ve göğüs ölçüsü – göre yapılıyor. Benzer şekilde Japon gözlük markası JINS de müşterilerin çerçevelerini değiştirdiği ve yeni çerçevelerine renkler, desenler, damgalar, fotoğraflar ve hatta mesajlar eklediği bir uygulama geliştirdi.
5 – Kullanıcıların ihtiyaç duydukları fonksiyonları seçtikleri modüler akıllı saat
Günümüzde akıllı saatlerin bir sürü kişiselleştirme seçeneği var. Londra merkezli girişim Blocks çeşitli bileşenlerden oluşan modüler kayışları olan akıllı bir saat yarattı. Kullanıcı özel ihtiyaçlarına göre saatin fonksiyonlarını ayarlayabiliyor. Örneğin aktif bir kullanıcı GPS lokasyonunu, ekstra pili ve kalp atış hızı ölçüm monitörünü seçebilirken, diğer kullanıcılar uyarıları okumak için büyük ekranı, sesli notları kaydetmek için mikrofonu ve ekstra kolaylık için hareket kontrolünü seçebiliyor. Var olan saatlere takılabilen akıllı kayış Kairos T-band de bir diğer akıllı saat yeniliğidir. Kairos T-band küçük ekranı ve akıllı saat fonksiyonları ile ön plana çıkıyor.
6 – Orwell’dan ilham alınarak geliştirilen kese telefonların hacklenmesini önlüyor
Bugünlerde çeşitli temassız aletlere güvenlik katmanı eklemek moda oldu. Moda markası The Affair bu özellikleri taşıyan UnPocket isimli bir ürün geliştirdi. Kese şeklindeki ürün metal aşılanmış kumaştan yapıldı. Bütün wifi, GPS, cep telefonu ve RFID sinyallerini engelleyebilen UnPocket gömleklere, dokuma pamuk kumaşlara ve ceketlere takılabiliyor. Sonuç olarak da kullanıcının mobil telefonu, kredi kartları ve çipli pasaportu koruma altında oluyor. Lokasyona GPS veya baz istasyonu aracılığıyla ulaşılamıyor ve hırsızlar temassız kartlardaki bilgilere uzaktan erişemiyor.
7 – Akıllı arkadaşlık bilezikleri genç kızlara kodlama yapmayı öğretiyor
Çocuklara kodlamayı öğretmeyi amaçlayan cihazlar dizisine katılan Jewelbots, genç kızları ve 8-12 yaş arasındaki kız çocuklarını hedefleyen programlanabilir bir arkadaşlık bileziğidir. Bilezikler bluetooth ile aktif oluyor ve kullanıcının arkadaşları yakınlarda olduğunda parlıyorlar veya renk değiştiriyorlar. Genç kullanıcıların deneyimi arttıkça daha karmaşık ve yaratıcı tepkiler tasarlayabiliyorlar.
8 – İnternet üzerinden deneyerek kıyafet almak artık mümkün!
Müşteri deneyimini arttırmak için her geçen gün yeni eklentiler geliştiriliyor. Try, müşterilerin birden çok kıyafeti 10 gün boyunca evlerinde denediği ve sadece kendilerinde kalmasını istedikleri için para ödediği bir Google Chrome eklentisidir. Herhangi biri tarayıcısına bu eklentiyi yükleyebiliyor ve Zara, Asos veya J. Crew gibi markaların hizmetlerini kullanabiliyor.
9 – Okyanusların temizlenmesine yardımcı olacak bikini
Sponge Suit isimli yenilikçi ve yüksek teknolojili mayo sayesinde yüzerken okyanusların temizlenmesine yardımcı olabileceksiniz. Bu çevreci mayo 3 boyutlu yazıcı ile basılan elasto-plastiğin dış tabakasından ve sünger görevi gören karbon bazlı materyalden üretildi. Mayo kullanıcının bir taraftan okyanusu temizlenmesini bir taraftan da etraftaki pislikleri absorbe etmesini sağlıyor. Tasarımcılara göre, mayonun temizlenmesi için mayoyu ısıtacak ve daha sonra mayoyu yeniden şekillendirecek büyük kuru temizleme altyapısına ihtiyaç var.
10 – Uruguay’da müşteriler aldıkları ayakkabıların parasını plastik şişelerle ödüyor
Küçük ölçekli çevre dostu girişimlerden çok uluslu şirketlere kadar bir sürü işletmenin itibarlarını arttırmak için geri dönüşümü gündeme getirmeleri oldukça heyecan verici. Uruguaylı ayakkabı markası MAMUT yerel sahillerin temizlenmesine yardımcı olmak için çevreci bir girişim projesi başlattı. Müşteriler, iki haftalık periyotta kullandıkları veya topladıkları şişelere karşılık yazlık ayakkabıları indirimli aldılar.