Dünyanın dört bir yanın en yeni iş fırsatlarını ve sektöründe çığır açan fikirleri araştırmaya devam ediyoruz. Yeni bir konsept ayakkabı, evrilen moda akımlarına uygun hale gelecek şekilde değişebiliyor ya da parçaları değiştirilebiliyor.
Her yıl ortalama 300 milyon ayakkabı, geri dönüşüme sokulamadığı için çöpe gidiyor. Bu israfın bir nedeni de, çoğu ayakkabının dikişli olmaması. Bu ayakkabılar dikişle birleştirilmek yerine yapıştırılarak imal ediliyor. Bu yöntem ayakkabıların daha ucuza mâl edilmesini sağlasa da, tamir edilme imkanlarını da ortadan kaldırıyor. Bugünlerde geri dönştürülebilen kıyafetler alanında birçok icat haberi geliyor. Bunlardan bazıları; atık gıdalardan imâl edilen giysiler ve vegan yöntemlerle elde edilen deri ayakkabılar. Şimdi ise, İrlanda’nın Dublin Teknoloji Enstitüsü’nden bir öğrenci, ayakkabıların çöpe gitmesini önleyebilecek yeni bir çözüm ortaya attı.
Evan Stuart adlı bu öğrenci, kullanıcıların kendi kendilerine tamir edebilecekleri ve parçalarını değiştirerek istedikleri gibi değiştirebilecekleri bir ayakkabı tasarladı. Stuart’ın Layer adını verdiği projesi, saya, taban, tabanlık ve bağcıklar olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Ayakkabının parçaları eskidikçe ya da moda anlayışı değiştikçe, sahibi İnternet üzerinden yeni parçaları satın alabiliyor. Ayakkabılar yapıştırıcı yerine bağcıklar kullanarak birleştiriliyor. Eski parçalar kolayca çıkarılırken yenileri de bir o kadar kolay şekilde bağlanabiliyor. Ayakkabıların tüm parçaları geri dönüştürülebilir plastik ve polyesterden oluşuyor. Bu da, kullanıcı ayakkabıyı atmak istediğinde, ürünlerin geri dönüşüme sokulabileceği anlamına geliyor.
Yenilikçi iş fikri hakkında daha somut bilgi almak için aşağıdaki tanıtım videosunu izleyebilirsiniz:
Geliştirme aşamasında Stuart, 43 farklı ayakkabı modeli tasarladı ve aralarından bağcık sistemli olanın en kullanışlı seçenek olduğu sonucuna vardı. Ürününü test etmeye başlayan Stuart, bir yandan da birleştirme, dayanıklılık, kullanılabilirlik ve görünüm alanlarında araştırmalar yapmayı sürdürüyor. Girişimci genç, ayakkabıları piyasaya sürmeden önce, kullandığı malzemeler üzerinde de daha fazla araştırma ve test yapmak için adımlar atıyor. Öte yandan Layer projesi, şimdiden prestijli James Dyson Ödülünü kazanmayı başardı.