Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumMilyar Dolarlık Şirket Nasıl Kurulur?

Milyar Dolarlık Şirket Nasıl Kurulur?

Pek çok girişimci milyar dolarlık iş fikrine sahip olduğunu iddia eder, ancak bu iş fikrini gerçeğe dönüştürme konusunda bazı sorunlar yaşarlar. Her şeyden önce, nereden başlayacakları konusunda kafaları karışıktır. “Milyar dolarlık bir iş fikrim var.” ifadesi başlı başına heyecan vericidir, kabul. Ancak bu işin “nasıl”ı bulunamadığı sürece bu fikirler unutulmaya mahkumdur.

Bu yazıda size bir milyar dolarlık iş kurma garantisi veremiyoruz, ancak milyar dolarlık şirketlerin ne şekilde kurulduğunu, nasıl bir mentaliteyle kurulduklarını inceleyebiliriz. Bu da size oldukça fikir verici olabilir.

 

Kaç tane milyar dolarlık şirket vardır?

ABD üzerinden gidelim. Amerika’da şu anda 30 milyon şirket var. Bu şirketlerin %96’sı yılda bir milyon dolardan daha az kazanıyor. %4’ü yılda 1 milyon dolardan daha fazla kazanıyor. Yani 30 milyon şirketten 1.2 milyon tanesi yılda 1 milyon dolar ya da daha fazla kazanıyor.
%0.4 tanesiyse yılda 10 milyon dolardan fazla kazanıyor. Özetle 30 milyon şirketten sadece 120.000 tanesi yılda 10 milyon dolardan fazla kazanıyor.

Türkiye’de ise gelirleri yılda 1 milyar TL’nin üzerinde bulunan yaklaşık 150 şirket bulunuyor. Toplam şirket sayısının 1 milyondan fazla olduğunu düşünürsek bu oldukça küçük bir sayı.

Milyar dolarlar kazanan Forbes 500 listesinin zirvesine bakalım bir de.

#10: AT&T

#9: Ford

#8: GM

#7: CVS Health

#6: United Healthcare Group

#5: McKessan

#4: Berkshire Hathaway

#3: Apple

#2: Exxon

#1: Wal-Mart

Sırf Wal-Mart’ın dünya genelinde 2.2 milyon çalışanı var.

Peki milyon dolar kazanan şirketlerle milyar dolar kazanan şirketler arasındaki fark nedir?
Şimdi bu soruya yanıt aramaya çalışalım ve milyar dolarlık şirketlerin özelliklerini inceleyelim.

 

1. Net bir vizyona sahip olmalısınız.

Eğer bir gün milyar dolar değer biçilen bir şirketiniz olmasını istiyorsanız ne istediğiniz konusunda net olmalısınız. “Uzun vadeli planlarınız neler? Bundan 5 yıl sonra şirketinizi nerede görüyorsunuz?” gibi sorulara net ve açık yanıtlar verebiliyor olmanız gerekir. Yani hedef müşteri kitlenizi belirlemeli ve şirketinizi büyütmek için nasıl aşamalardan geçmeniz gerektiğini önceden biliyor olmalısınız. Milyar dolarlık bir şirkete sahip olmak için evvela ne istediğinizi ve ne yapacağınızı tam olarak bilmeli, diğer bir deyişle sağlam bir vizyona sahip olmalısınız.

 

2. Çok sabırlı olmalısınız.

Sabır da sabırsızlık da birer alışkanlıktır. Dolayısıyla sabırlı olmayı öğrenebilirsiniz. İş hayatı bağlamında konuşursak şirketiniz iyi bir ivme yakaladığında hemen rehavete kapılmayın. İyi bir planlama ve stratejiyle işinizi büyütmeye devam edin. Belki tam o esnada iyi bir teklif gelecek ve şirketinizi örneğin 120 milyon dolara satın almak isteyen biri çıkacak. Ancak siz şirketinizin milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorsanız sabırsız davranmayın ve böyle bir durumda şirketinizi satmayın.

 

3. Uyum sağlayabilmelisiniz.

Milyar dolarlık şirketler, düzenli olarak kullandığımız ürün veya hizmetler üretirler. Bunu nasıl yaparlar peki? Müşteri taleplerini iyi tespit edip gereken adımları attıkları için, 5 yıl sonra ne tür ihtiyaçların doğacağını iyi analiz ettikleri için bu şirketler piyasa koşullarına uyum sağlamayı iyi bilirler. Bu nedenle mevcut şartlara ve geleceğe yönelik olarak adaptasyon kabiliyetiniz olmalıdır. Yeniliğe ayak uyduramayanlar, asla yeniliğe ön ayak olamazlar.

 

4. Liderlik vasfına sahip olmalısınız.

Lidersiz bir şirket, komutansız bir orduya benzer. Herkesin kendi kafasına göre takıldığı bir ortamda büyüme ve gelişme söz konusu olamaz. Bu nedenle büyük hedefleri olan bir şirketin her şeyden önce iyi ve başarılı bir lider tarafından yönetilmesi gerekir. Şirketin plan ve stratejilerini belirleyecek, personele gereken maddi ve manevi desteği verecek, şirketin geleceğe yönelik sağlam bir vizyona sahip olmasını sağlayacak, görev dağılımını olabilecek en tutarlı şekilde yapacak olan kişi şirketin lideridir. Milyar dolarlık şirketlerin patronlarına baktığınız zaman bu özelliklerin hepsine ve daha fazlasına sahip insanlar olduğunu görürsünüz. Apple ve Steve Jobs örneği, şirketin sloganı olan “Farklı Düşün.” anlayışına ne kadar da uyum gösteriyor değil mi?

Mutlaka okuyun: Harika Bir Liderin Sahip Olması Gereken Özellikler

 

5. Pazarlamaya çok önem vermelisiniz.

Kendinizi nasıl pazarlayacağınız en önemli hususlardan biridir. Apple’ı örnek alalım. Elbette Apple şahane ürünler sunuyor. Ancak son çıkan Macbook’ta USB girişi yok bildiğiniz üzere. Bunu başka bir şirket yapsa, örneğin bunu Samsung yapsa epey değer kaybederdi. Fakat Apple yaptığı zaman o kadar olay olmuyor. Zira Apple kendini nasıl pazarlayacağını iyi biliyor.  Apple kendini farklı düşünceye sahip bir marka olarak konumlandırıyor. Dolayısıyla Apple kullanıcıları da kendilerini farklı hissetmek üzere bu markaya sadık kalıyorlar. Pazarlamaya önem verdiği için Apple şu anda dünyanın en büyük şirketlerinden biri.

 

6. Disiplinden taviz vermemelisiniz.

Kişisel ve finansal anlamda disiplinli olmalısınız. Yani hem kişisel hayatınızda düzeyli bir yaşam sürmeli hem de finansal olarak sizi zora sokacak kararlar vermemelisiniz. Paranızın hesabını iyi tutmalı, mümkün olduğunca birikim yapmalı ve doğru bir fırsat çıktığında bu birikimi yatırım olarak kullanmalısınız.

Milyar dolarlık bir iş kurmak istiyorsanız zorluklar karşısında çabucak pes etmemeli, her zorluğu birer sınav olarak görmelisiniz. Bu sürecin tereyağından kıl çeker gibi kolay olmadığını kimsenin size söylemesine gerek yok. Bu zorlu süreçte motivasyonunuzun kırılmasına asla izin vermeyin. Bu da ancak disiplinli bir zihnin yapabileceği bir şeydir.

 

7. Fırsatçı olmalısınız.

Sorun yaşayan sektörleri incelemeli ve bu sorunlara çözüm bulmaya çalışmalısınız. Örneğin 40-50 yıldır işlerin hem aynı şekilde yürütüldüğü bir sektöre geçip bu alanda devrim niteliğinde yenilikler yapabileceğinize, piyasayı sallayacağınıza inanıyorsanız bu sektörde faaliyet göstermeye çalışın. Fırsatçılık deyince aklınıza kötü çağrışımlar gelmesin. Gördüğünüz ya da “yarattığınız” fırsatları doğru değerlendirirseniz milyar dolarlık bir şirket kurmak çok olasıdır.

Mutlaka okuyun: Kriz Nasıl Fırsata Çevrilir?

 

8. Uzun vadeli düşünmelisiniz.

Milyar dolarlık bir şirket kurmak istiyorsanız uzun vadeli düşünmek zorundasınız. Şirketinizi büyütmek için ne tür adımlar atılması gerektiğini, madde madde söyleyebiliyor olmalısınız. Doğru adımları atarsanız zamanı gelince büyümenin önüne geçilemez.

Mutlaka okuyun: Küçük şirketlerin kullanabileceği büyük şirketlere ait büyüme stratejileri

 

9. Sadece para odaklı olmamalısınız.

Milyar dolarlık bir şirket kurmak için yola çıkarsanız işler bir noktadan sonra yürümez. Yani böylesine büyük bir şirket kurmak istiyorsanız daha büyük emelleriniz olmalı. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek, çocuk hastalıklarını önlemek, insanların daha verimli çalışmalarını sağlamak, adaletsizliği ortadan kaldırmak, petrol kullanımını azaltmak gibi daha yüce amaçlarınız olmalı. Yola sadece para için çıkarsanız parayı bulduğunuz anda motivasyonunuz ortadan kalkar. Bu nedenle çözülmesi gereken bir problem üzerinden hareket etmeniz çok ama çok faydalı olur. Hem şirketiniz hem de insanlık için…

 

10. Şansınızın yaver gitmesine çalışmalısınız.

İş hayatında başarılı olmak için bir miktar şansa ihtiyacınız vardır. Ancak hiçbir şey yapmadan şansın gelip sizi bulmasını beklemeye niyetliyseniz “çok beklersiniz.” Diğer bir ifadeyle şans faktörü, elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra devreye girer. Dolayısıyla bir anlamda şansı siz kendi ellerinizle davet edersiniz. Doğru bir planlama, strateji ve vizyon olmadığı müddetçe şanstan medet ummayın.

Mutlaka okuyun: Mili piyangoyu kazanmayı garantilemek ister misiniz?

 

İlginizi çekebilir

Milyarlık Bir Şirket Kurmak İçin Yapmanız Gereken 7 Şey
Asi Milyarderlerden 7 Hayat Dersi
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar