Tüm dünya çapında yaklaşık 100 milyon kara mayını olduğu düşünülüyor ve bunların çoğu yıllar önce sona ermiş savaşlardan beriye kalanlar. Her yıl, bu mayınlar binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor ve bu kişilerin büyük bir çoğunluğu masum siviller. Mayın temizleme drone’unun fikir babası olan Hassani, 500 kilometre kare alan içerisinde 10 milyon mayın barındıran bir bölge olan Afganistan’ın Kabil şehrinin kuzeyinde büyümüş biri ve bu mayınların nelere mal olabileceğini en iyi bilenlerden. Mine Kafon Drone (MKD) bu durumu değiştirmeye yardımcı olmak istiyor. Bağımsız bir şekilde mayınların yerini tespit edebilen ve patlatabilen drone’un yaratıcıları, kendi teknolojilerinin potansiyel olarak sadece 10 yıl içerisinde tüm dünyadaki bu ölümcül cihazları temizleyebileceğini iddia ediyor. Bu oldukça büyük bir hedef ancak peşinden gidilecek kadar da değerli bir fikir.
MKD, mayınları temizlemeyi daha kolay, daha ucuz ve daha güvenli bir iş haline getirmek için tasarlanmış. Mayın temizleme drone’unun altı adet pervanesi ve üç ayrı ekipmanı bulunuyor. İlk ekipmanı istenilen alanı haritalamak için yardımcı olurken ikinci ekipman olan metal dedektörü mayınları tespit etmek ve GPS işaretleyicileri de alanı işaretlemek için kullanılıyor. Ardından drone, onu kullanan kişiye geri dönüyor ve metal dedektör yerine mayınların olduğu yere tenis topu boyutunda bir patlayıcı bırakan robot bir kol takılıyor. Bundan sonra drone güvenli bir şekilde geri çekiliyor ve mayınlar patlatılıyor.
MKD’nin tasarımcıları bu yöntemin geleneksel mayın temizleme yöntemlerine kıyasla 20 kat daha hızlı olduğunu ve 200 kat daha ucuz olduğunu iddia ediyor. Afganistanlı girişimci Massoud Hassani’nin önderlik ettiği ekip, daha önce Mine Kafon adında ucuz, rüzgar gücü ile çalışan, ilgili alanda yuvarlanarak üzerinden geçtiği mayınları patlatan bir ürün yaratmıştı. Aşağıdaki videoyu izleyerek o inovasyon ürünü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz:
Drone için Kickstarter üzerinde kaynak topluyan girişimci 70 bin Euroluk hedefini aşarak 177 bin Euro toplamayı başarmış. Para, MKD’nin tasarımının, ana istasyonlarının iyileştirilmesi, drone’un farklı ortamlarda test edilmesi ve pilotların eğitimi için kullanılacak. Dahası, para yardımında bulunan kişiler, mayınların temizlenmesi için de destek olmuş oluyor.
MKD’nin tasarımcıları, bu gibi hassas işler için bir drone kullanılmasının kendine özgü sorunları olduğunu kabul ediyor. Bu sorunlar arasında, yerden sadece dört santim havada süzülen bir drone ile onlarca yıl önce gömülmüş olan mayınları tespit etmek de bulunuyor. Yerin tam olarak belirlenebilmesi için GPS sistemine güvenmek de yanıltıcı olabileceğinden MKD ekibi bu sorunu gidermek için dış antenler kullanmak istiyor. Bu zorluklara rağmen MKD yaratıcıları, iddialarının doğruluğunu kanıtlayabilirlerse dünya çok daha iyi bir yer olabilir.
Başarılı bir inovasyon örneği olan mayın temizleme drone’u hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.