Süpermarketler gücü eline aldığından beri birçoğumuz manavlığın yapılabilir bir iş olduğunu unuttuk. Ancak başarılı olan bir sürü manav dükkanı vardır. Buradaki anahtar nokta doğru yeri seçmek ve müşterilerin süpermarketlerde bulduğundan fazlasını sunarak doğru hizmetleri vermektir. Doğru yeri bulursanız ve iyi bir iş planı hazırlarsanız kazanç sağlayabileceğiniz bir manav dükkanı açmamanız için hiçbir neden kalmaz. “Başarılı bir manav dükkanı nasıl açılır?” öğrenmek istiyorsanız işte size en organik bilgiler:
Pazar ne durumda?
Düşük fiyatlar sunan süpermarketler nedeniyle son yıllarda pazar iyice daralmıştır. Süpermarket zincirlerinin sayısı da oldukça artmıştır. Bu da süpermarketlerin yüksek meblağda sebze-meyve satın alması nedeniyle fiyatları daha makul tutmalarının ardındaki başlıca nedendir. Yani bir süpermarket 500 kilo domatesi üreticiden kilosu 2.5 liraya satın alırken bir manav 50 kilo domatesi kilosu 4 liradan satın alacaktır. Bu ticaretin doğasında vardır.
İnsanlar da gün boyu iş ve diğer sorumlulukları gereği oldukça meşgul oldukları için manava gitmek yerine süpermarkete girip sebze-meyve ve diğer ihtiyaçlarını toplu bir şekilde görme yolunu seçiyorlar. Ancak manavlar da doğru bir lokasyona konuşlanır ve hedef müşteri kitlesini doğru belirlerse süpermarketlerle yarışabilirler..
Manavcılıkta en önemli konuların başında üreticilerle iyi ilişkiler kurmak gelir. Aracılar sayesinde masrafları azaltabilir ve büyük firmalarla rekabet etmenizi sağlayacak fiyat ve malzeme konularında pazarlık yapabilirsiniz. Bir manav, düzenli olarak bir domates üreticisinden satın alım yaparsa fiyat konusunda pazarlık yapma hakkına sahip olabilir ve bu da büyük marketlerle rekabete girme konusunda önemli bir husustur.
Manavların ürün çeşitliliği meselesine de önem vermesi gerekir. Organik veya yerel ürünler satabilecekleri gibi ürün yelpazesini genişleterek benzersiz satış noktaları geliştirebilirler. Bazı manavlar müşterilerin süpermarketlerde bulmakta zorlanacağı vegan ürünler gibi egzotik mutfaklara yoğunlaşabilirler. Bunun yanı sıra organik sebzeler, gübresiz bahçe yeşillikleri, suşi malzemeleri, egzotik meyveler ile de müşterinin dikkati çekilebilir. Kısacası büyük marketlerin hantal yapılarına karşılık manavcılıkta daha esnek olma, daha serbest bir ürün portföyü sunma özgürlüğü vardır.
Manav dükkanı açmanın zorlukları nelerdir?
Her yeni iş kurma sürecinde olduğu gibi manav dükkanı açmanın da birçok zorluğu vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Stok devamlılığı sağlamak
- Mevsime bağlı değişiklikler gibi pazar trendleriyle uyumlu olmak
- Hastalıkların farkında olmak
- Ürünlerle ilgili müşteri geri bildirimlerine cevap vermek
- Sağlık ve güvenlik yönetmeliklerinin farkında olmak
- Gıda hazırlama yönetmeliklerine uymak
- Eğitim
Manav dükkanı işletmeyi öğrenmek için belirli bir eğitim yoktur ancak perakende satış kursları alabilirsiniz. Gıda hijyeni iyi bir seçimdir. Alternatif olarak defter tutma ve stok yönetimi gibi becerilerinizi geliştirmek gibi işletme yönetimiyle alakalı kurslara katılabilirsiniz. Manavınızı açtıktan sonra personel alımı da oldukça önemlidir. İyi bir ekip kurmak ve verimliliği arttırmak için yönetim kurslarına katılabilirsiniz.
Manav dükkanı nerelerde açılabilir?
Manav dükkanınızı hedef kitlenize yakın olan yerlerde konumlandırmaya çalışın. Bir manavın ayakta kalabilmesi için sadık bir müşteri kitlesinin olması gerekir. Yani insanlar süpermarkete gitmek yerine manavdan alışveriş yapmanın önemini idrak edebilecek düzeyde olmalılar.
Dükkanda sunacağınız ürün çeşitliliğine göre hedef müşteri kitleniz de değişim gösterebilir. Örneğin organik sebzeler ve organik süt-yumurta gibi ürünler satarsanız özellikle vegan insanların dikkatini çekebilirsiniz. Ancak organik ağırlıklı ürün satacaksanız bu kez de fiyatlarınız yüksek olmak durumundadır. Bu da yüksek gelirli insanların yaşadığı bir semtte konuşlanmanızı şart koşar.
Eğer süpermarketlerle fiyat anlamında rekabet edebileceğinizi düşünüyorsanız ve organik ürün satmak sizin için önemli değilse sosyo-ekonomik unsurlara aşırı önem vermeniz de gerekmeyebilir.
Ancak her halükarda iş planı hazırlamalı, hedef müşteri kitlenizi belirlemeli ve sıkı bir pazar araştırması yapmalısınız.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Manav dükkanı açmanın maliyeti
Manav dükkanı açmanın maliyeti her işte olduğu gibi değişkenlik gösterir. Manavların başarısındaki kilit nokta hedef kitleye yakınlıktır. Bu yüzden esas maliyet dükkan kirası ve satın alınacak sebze-meyvenin miktarına bağlı olarak değişecektir. Söz gelimi, İstanbul’un Cihangir semtinde bir dükkan kiralamak istediğinizde aylık 5000 lira (belki de daha çok) kira ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak İstanbul’un Bağcılar ilçesinde daha geniş bir dükkanı 2000 liraya kiralayabilirsiniz. Unutmamanız gereken tek şey, manav dükkanında konumun en büyük etkenlerden biri olduğudur. Manav dükkanı açma maliyetini etkileyecek diğer değişkenler: tabela, soğutma bölümleri, sigorta ve pazarlama faaliyetleri olacaktır.
Yani bu işe girmek için kabaca en az 30.000-40.000 liranız olmalıdır diyebiliriz.
Manav Olmak İçin Sertifika Gerekli Midir?
Manav olmak için herhangi bir sertifikanızın ve diplomanızın olması gerekmiyor. Ancak gıda hijyeni, temel işletme ve muhasebe kurslarına katılarak daha donanımlı olabilirsiniz. Dükkana sizden başka çalışacak eleman ya da elemanlar olacaksa onların da satış ve gıda konularında bilgili olmasını tercih etmeniz de lehinize olacaktır.
Manav Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Manav dükkanı açmak istediğinizde belediye, ticaret odası gibi yerlere başvuru yapmanız gerekir. Bunun için gerekli olan belgelerden başlıcaları şunlardır:
1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi
2-2 adet fotoğraf
3-Tapu fotokopisi.
4-Yapı kullanma izni kağıdı.
5-Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti.
6-Vergi levhası fotokopisi.
7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi.
8-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
9-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak
10-Aynı adrese daha önce verilmiş açma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.
11-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
12-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
13-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
14-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı
Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.
Sigorta
Manav dükkanı açarken mali sorumluluk sigortası yaptırmak oldukça önemlidir. Hangi poliçeleri yaptırmanız gerektiğini öğrenin. Taze gıda satmak gri bir sahadır ve direk olarak özel bir sigortacıya başvurmanız gerekebilir. Personel almayı düşünüyorsanız işveren sorumluluğu sigortası yaptırmalısınız.
Küçük bir iş kurmak istiyorum diyenler için küçük iş kurma fikirlerini ve bunları karlı bir işe dönüştürme yollarını paylaşmaya devam edeceğiz.
Sebzeleri Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?
Manav dükkanında satışa çıkardığınız sebze ve meyvelerin taze kalabilmesi için onları doğru bir şekilde muhafaza etmeniz son derece önemlidir.
Bu bölümde ürünleri plastik poşet kullanmadan nasıl muhafaza edebileceğiniz meyve ve sebzeler özelinde aktarıyoruz.
Lahana: Serin bir yerde bir haftaya kadar olduğu gibi dayanabilir. Bir hafta içinde tüketilmesi idealdir.
Karnıbahar: Kapalı bir kaptayken buzdolabında bir süre taze kalabilir. Ancak en kısa sürede tüketilmesi en idealidir.
Kereviz: Kökünü ıslak bir havluyla sarıp buzdolabında saklayın.
Mısır: Açık bir kapta koçanını soymadan muhafaza edin.
Salatalık: Nemli bir havluya sarıp dondurucuda muhafaza edin. Birkaç gün içinde tüketilecekse serin bir ortamda birkaç gün durabilir.
Enginar: Hava geçirmez mühürlenmiş bir kapta saklayın ve ortamın hafif nemli olmasını sağlayın.
Kuşkonmaz: Oda sıcaklığında bir cam kapta kuşkonmazların birbirine değmeyecek şekilde muhafaza edilmesini sağlayın. Bu şekilde dondurucu dışında 1 hafta dayanabilir.
Avokado: Oda sıcaklığında kağıt bir poşette saklayın. Olgunlaşmayı hızlandırmak için poşetin içine bir adet elma koyun.
Roka: Tıpkı marul gibi roka da ıslak bir halde muhafaza edilmemelidir. Soğuk suyun içine sokun ve iyice silkin. Açık bir kabın içine yerleştirin ve bir havlu ile fazla nemi alın.
Fesleğen: Fesleğeni muhafaza etmek zordur. Soğuk ve ıslak bir ortamda tutulmamalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirip serin bir yerde saklayın.
Bakla: Açık bir kaba yerleştirip buzdolabında muhafaza edin. Uzun süreli muhafaza için dondurucuya da atabilirsiniz.
Pancar: Pancarın diri tutulması için uç kısmını kesin ve yeşil kısmını koruyun. Kökü kesmediğiniz halde pancar nem alır ve bu da tadının bozulmasına neden olur. Zeminine ıslak bir havlu sereceğiniz açık bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
Havuç: Havucun kök kısmındaki ucunu keserseniz daha uzun süre taze kalır. Nemli bir kapta muhafaza etmek yeterli olacaktır. Uzun süre kapta kalırlarsa havuçların kendine gelmesi için soğuk suya sokup çıkarabilirsiniz.
Brokoli: Buzdolabına yerleştirmeden önce açık bir kaba yerleştirin ya da kabın altına nemli bir havlu serin.
Brüksel lahanası: Eğer sap halinde aldıysanız öyle bırakın. Brüksel lahanası buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmalıdır.
Patlıcan: Serin bir ortamda bir süre idare edebilir. Patlıcanı yıkamamaya özen gösterin, zira patlıcan fazla nemi sevmez. Uzun süre muhafaza edin buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Sarımsak: Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Yeşillikler: Maydonoz, semiz otu gibi yeşilliklerin bağlarını çözün Hava geçirmez ve nemli bir havlu yer alan bir kapta muhafaza edin. Bir bardak suyun içine yerleştirip tezgahta da sergileyebilirsiniz.
Kırmızı domates: Domatesi asla buzluğa atmayın! Domates olgunluğuna bağlı olarak tezgahta 10-15 gün tazeliğini koruyabilir. Oda sıcaklığı ya da serin bir yer idealdir.
Yeşil domates: Güneş almayan serin bir odada saklayın.
Marul: Hava geçirmez bir kapta nemli bir biçimde muhafaza edin.
Pırasa: Islak bir havlu serili açık bir kaba yerleştirip buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın.
Bamya: Bamya nemi sevmez. Bu nedenle hava geçirmez bir kapta kuru bir havluyla sarın. Uzun süre muhafazaya uygun değildir.
Patates: Tıpkı soğan ve sarımsak gibi karanlık, kuru ve serin bir yerde saklayın. Karton kutu kullanabilirsiniz.
Soğan: Karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayın. Havalandırmanın iyi olması tazelik açısından önemlidir. Ayrıca soğan çuvallarını üst üste yığmayın.
Tatlı patates: Serin, karanlık ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın. Asla buzluğa atmayın.
Turp: Kökündeki yeşil kısmı kesin ve açık bir kapta nemli bir havluya sararak muhafaza edin.
Kabak: Serin bir yerde birkaç gün taze kalabilir. Eğer uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız bir beze sarıp buzluğa atabilirsiniz.
Meyveleri Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?
Elma: Tezgahın serin bir yerinde ve rafta 2 hafta kadar dayanabilir. Daha uzun süreli muhafaza için karton kutu içinde buzluğa atabilirsiniz.
Narenciye: Serin ve iyi hava alan bir yerde saklayın. Hava almayan mühürlü bir kapta asla muhafaza etmeyin.
Dut: Dut çok hassas bir meyvedir. Mümkünse üst üste yığmayın, yayvan bir kapta saklamak en doğrusu olacaktır.
Kayısı: Oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Olgunsa buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Kiraz: Kiraz ve vişneyi hava almayan bir kapta saklayın. Vişne ve kirazı asla yıkamayın, zira fazla nem bu meyvelerin çürümesini hızlandırabilir.
İncir: İncir nemi sevmez bu nedenle kapalı bir kapta tutulmaması gerekir. Serin ve güneş almayan bir yerde birkaç gün tazeliğini koruyabilir.
Kavun-karpuz: Kavun ve karpuz kesilmeden tüm halde muhafaza edilir. Güneş görmeyen bir yerde birkaç hafta tazeliğini koruyabilir.
Şeftali: Tam olgun ise buzdolabında tutun. Eğer sertse direkt güneş almayan bir rafta birkaç gün taze kalabilir.
Armut: Serin bir yerde birkaç hafta tazeliğini korur.
Trabzon hurması: Oda sıcaklığında tutulması yeterli olacaktır.
Nar: Serin bir tezgahta bir aya kadar taze kalabilir.
Çilek: Çileği ıslatmayın. Nemsiz bir kağıt poşet ile buzdolabına koyarsanız bir haftaya kadar taze kalabilir.