Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikBaşarısız Olup Küllerinden Doğan 4 Girişimci

Başarısız Olup Küllerinden Doğan 4 Girişimci

Ariana Huffington’dan Warren Buffet’a bir çok büyük girişimcinin kendi yerlerini bulması yıllar aldı.

Bloomberg’e göre ilk seferinde başarısız olan girişimciler tekrar denediklerinde başarıya daha kolay ulaşıyor. Araştırmaya göre girişimcilerin ticari teşebbüslerden kazandıkları deneyim, başarısızlıkla sonuçlansa bile ileriki başarılarında önemli bir yol oynuyor. Bu, işi yerle bir olmuş her girişimci için iyi bir haber.

Dünyanın en yetenekli girişimcileri bile başarıya giden yolda ilk adımlarını atmadan önce en az bir kere başarısızlıkla karşılaştılar. Bu girişimcilerin yenilgilerinden ders alın, başarı hikayelerini ivmenizi artırmak ve motivasyonunuzu korumak için kullanın.

 

1. Arianna Huffington

Arianna Huffington her zaman online yayıncılık dünyasının göz bebeği değildi. İkinci kitabı basıma kabul edilmeden önce tam 36 farklı yayıncıdan red cevabı almıştı. Kitabını arşive kaldırabilir, bu yenilgilerini hedefinin peşinden gitmemek için bir sebep olarak görebilirdi. Ama o yenilgiyi kabul etmedi.

Huffington Post 2005 yılında kurulduğunda da bir gecede başarıyı tatmadı. Eleştirmenler kalitesini düşük bularak Huffington Post’u çok sert eleştirmiş ve potansiyelini görmezden gelmişlerdi. 2011 yılına geldiğimizde ise Huffington Post yılda bir milyardan fazla görüntülenme aldı ve AOL tarafından 315 milyon dolara satın alındı.

Girişimciler ve içerik pazarlaması alanında çalışanlar Huffington’ın başarısına, ‘hayır’ı kabul etmeyip durmak bilmeden hedefinin peşinden koşarak ulaşabilirler.

 

2. Warren Buffett

Warren Buffet daha 19 yaşındayken Harvard İşletme Okulu’ndan red cevabı almıştı. Red cevabının, elit işletme sınıfına uygun olmadığını gösteren bir işaret olarak yorumlayabilirdi; ama babasının ona duyduğu koşulsuz inanç devam etmek için duyduğu isteği besledi. Harvard yenilgisinden sonra Buffet kendini Columbia’da buldu. Burada iki yatırım uzmanıyla beraber Berkshire Hathaway’in kuruluş ilkelerini şekillendirdi. Buffet karşılaştığı tüm yenilgilerin hayatını daha iyiye götürdüğünü ve engelleri fırsatlara çevirdiğini düşünüyor.

Berkshire Hathaway girişimi de ilk yıllarında başarısızlıkla karşılaştı. Ancak bugün olduğu gibi multi-milyar dolarlık bir şirkete dönüşmeyi başardı. Yatırım, kalbi kaldırmayanların uzak durması gereken riskli bir oyundur. Ancak girişimciler Buffet’ı örnek alarak ve tavsiyelerine kulak kabartarak, ne kadar ulaşılmaz görünürse görünsün, büyük yatırım hedeflerine ulaşabilirler.

Mutlaka okuyun: Warren Buffet’tan İlk Milyonunuzu Kazanmanızı Sağlayacak Tavsiyeler

 

 3. Steve Jobs

Steve Jobs tüm zamanını ve parası pek de beğenilmeyen Apple I bilgisayarına yatırmıştı. Sadece 175 tane satmasına rağmen kişisel bilgisayarlar üretme ve satma hedefinden asla vazgeçmedi. Jobs en sonunda şirketi kökten değiştirmesi için işe aldığı CEO John Sculley tarafından kendi şirketinden kovuldu. 

Jobs başarıya, emeklerinin farklı yönlere ilerlemesine izin vererek ulaştı. Pixar’ı bilgisayar parçası üreten bir şirkete dönüştürme niyetiyle satın almış olsa da, ödüllü ve çok kazanan bir animasyon stüdyosu haline geldi. Pixar’ı daha sonra Disney’e 7.4 milyar dolara sattı. Jobs ayrıca hali hazırda başarılı olduğu alanlarda bile yenilgiyle karşılaştı. Örneğin, NeXT isimli bilgisayar şirketi tam bir fiyaskoydu ve Apple’ın başarısının yanına bile yaklaşamadı.

Girişimciler Jobs’un risk almaya odaklı yaklaşımını ve işler yolunda gitmediğinde bile inatla aynı yere dönerek tekrar tekrar denemesini örnek alabilirler.

Mutlaka okuyun: Milyar Dolarlık Şirket Nasıl Kurulur?

 

4. Sir James Dyson

Sir James Dyson’nın elektrikli süpürge girişimcisi olduğunu duymuş olabilirsiniz. Dyson’ın geldiği nokta tek gecelik bir başarı olmaktan oldukça uzaktı. Dyson, Dyson elektrikli süpürge için uygun olanı bulana kadar sürekli başarısızlıkla sonuçlanan tam 5126 tane prototip üstünde çalıştı. Dyson, buluşu İngiltere pazarında ilgi görmediğinden batmamak için eşinin maaşına bel bağlamıştı.

Dyson en sonunda modelini Japonya’ya götürdü ve burada oldukça ilgi gördü. Telif ücretleri sayesinde İngiltere’de bir araştırma tesisi ve fabrika kuruldu ve özgün torbasız elektrikli süpürge modeli uluslararası başarıya ulaştı.

Ürün ve servislerinizi sürekli test edip düzenleyerek Dyson’ın attığı adımları siz de atabilirsiniz. Dyson’ın ayrıca hedef kitle sorunuyla da baş etmek zorunda kalmıştı. İngiliz tüketiciler elektrikli süpürgeye pek ilgi göstermese de, Japonya doğru pazardı. Hedeflediğiniz müşterilerin hassas noktalarına ve tüketim alışkanlarına dikkat ederek nerede reklam yapmanız gerektiğini bulabilir ve reklamlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Bir Zamanlar Başarısız Olan Büyük Girişimciler
Bazen Başarısızlık Başarıya Giden Yolu Açar
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar