Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGenelKüçük Şirketleri Büyütme Stratejileri

Küçük Şirketleri Büyütme Stratejileri

Birçok küçük işletme ve şirket sahibi, işini hızlı bir biçimde büyütmek ister.

Ancak plansız bir hızlı büyüme, kaş yaparken göz çıkarmaya neden olabilir. Yani belli bir stratejik plan dahilinde büyüme adımları atmazsanız büyümek bir yana, mevcut işinizi bile batırabilirsiniz.

Bu yazımızda özellikle küçük işletme sahiplerine, işlerini büyütürken dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususları hatırlatmak istiyoruz.

 

1. Şirket Kültürü Tesis Edin

Sağlam bir şirket kültürüne sahip bir işletme/şirket, çalışanlar arası dayanışmayı destekler ve zor zamanlarda çalışanların özverili davranmasını sağlar.

Şirket kültürü oluştururken şu sorulara yanıt aramanız iyi olur:

  • Bu şirket neden var?
  • Neden X sektörüne değil de bu sektöre girdim?
  • Şirketin sahip olduğu değerler neler?
  • Hangi konularda şirket olarak hassasiyet gösteriyoruz?
  • Şirketin vizyonu ve misyonu ne? Hangi derde derman olmak isteniyor?

Bu soruya verilecek cevaplar, bir işletmedeki çalışanlara belli bir yön gösterir. Yani zor ve belirsiz zamanlarda çalışanlar, şirketin sahip olduğu değerleri benimsemişseler, işi bırakıp gitmezler. Zira büyük bir amaca ulaşmak için kendilerini şirketin birer parçası olarak görürler.

Ayrıca şirket kültürünün olduğu işletmeler, yeni müşteri kazanma, mevcut müşterileri koruma konularında daha başarılıdır. Zira çalışanlar işlerine dört elle sarılırlar.

Müşteriler de bir şirketin belli kurallar, prensipleri olduğunu bilirse, (bugün başka yarın başka bir muamele görmeyeceğini bilirse) bu şirketin daimi müşterisi olur.

Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir? Nasıl Geliştirilir?

 

2. Doğru İnsanları İşe Alın

Bir şirketin başarısında ve başarılı bir biçimde büyümesinde personel seçimi büyük önem taşır.

O yüzden işe personel alacağınız zaman bu süreci büyük bir dikkatle yapın. Eğer şirketinize uyum sağlayamayacağını, uygun yeteneklere sahip olmayan kişileri işe alırsanız o ana kadarki başarınızdan yemeye başlarsınız ve bir süre sonra tıkanırsınız.

O nedenle personel alımı yaparken deneyim, beceri, eğitim ve kişilik bağlamında değerlendirme yapın.

Bir insanın A konusunda bilgisi olmayabilir. Çalışarak bu konuda bilgi ve beceri kazanılabilir ancak bir insanın kişiliği temel olarak bellidir. Bu da kişilik ve duruş olarak işletmenize uyum sağlayabilecek insanları işe almayı önemli kılar.

Ayrıca bir not: Startup hayatı herkese uygun değildir. O açıdan eğer bir startup’sanız iş hayatının hızına ve kendine özgü durumlarına uyum sağlayabilecek kişilerle çalışmaya özen gösterin.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?

 

3. Yeniliklere Açık Olun

Küçük bir şirketiniz var diyelim. Ahşap masa üretiyorsunuz. Ürünlerinizin kalitesini geliştirmek için çeşitli konularda harcamalar yapıyorsunuzdur. Bu güzel bir yaklaşım. Ancak mevcut üretim tekniklerine ek olarak daha farklı yeniliklere de açık olmalısınız.

Söz gelimi yeni çıkan bir testere modeli, sizin 2 saatte yaptığınız işi 45 dakikada yapmanızı sağlayabilir ve size zamandan (ve paradan) tasarruf etmenizi kolaylaştırabilir.

Bu bağlamda yeni teknolojilere açık olmak, sektörünüzdeki güncel gelişmeleri takip etmek, rakiplerinizin üretim ve satış sonrası süreçlerinden haberdar olmak; sizin başarınız açısından büyük önem taşır.

 

4. Markanızı Bilinir Kılın

Bir müşteri logonuzu, ürün paketinizi, reklam kampanyanızı gördüğü zaman sizi tanıyabilmeli ve ne iş yaptığınızı anlayabilmelidir.

Bu da şirketinizi bilinir ve tanınır kılmakla mümkün olur.

Örneğin Nike’ın “Just do it” sloganı… Bu sözü duyan herkesin aklına Nike gelir. Nike dendiğinde de insanların aklına dinamizm, hız, başarı gibi kavramlar gelir.

Elbette sizden Nike kadar büyük bir reklam kampanyası yapmanızı kimse bekleyemez. Ancak büyük markaların reklam ve pazarlama süreçlerini mutlaka detaylı bir şekilde incelemeniz yeni fikirler edinmek ve onlardan ilham almak adına faydalı olur.

Tabii marka kimliği inşa etmenin pek çok yolu vardır. Hem reelde hem de online ortamda marka imajınızı en azından hedef müşteri kitleniz nezdinde artırmanın yollarını arayın ve faaliyet gösterdiğiniz sektörle ilgili bir konu açıldığında insanların aklına gelen ilk 3 şirketten biri olmaya çalışın.

Mutlaka okuyun: Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

 

5. Müşterilerle Aranızı İyi Tutun

Pek çok küçük işletme, yeni müşteri kazanmak için çırpınırken mevcut müşterilerini göz ardı eder.

Yapılan bir araştırmaya göre küçük şirketlerin sadece %7’si mevcut müşterilerini önemsiyor.

Bu son derece düşük bir rakam.

Yeni bir müşteri kazanmanın, mevcut bir müşteriyi elde tutmaktan çok daha maliyetli olduğunu göz önüne alır isek(Yaklaşık 6-7 kat); halihazırdaki müşterilerinize önem vermeli, belli aralıklarla onlara ulaşmalı, onların memnuniyet durumlarını öğrenmelisiniz.

Bu kişilerden alacağınız geri bildirim ve yorumlar eşliğinde mevcut üretim ve hizmet faaliyetlerinizde düzenlemeler yapabilirsiniz.

İşte küçük bir işletmenin büyüme sırrı da budur. Ürün veya hizmetini bizzat kullanmış kişilerin olumlu ya da olumsuz düşüncelerini öğrenerek gerekli düzeltmeleri ve geliştirmeleri yapmak, bir işletmenin büyüme yolunda atacağı en büyük adımlardan biridir.

Yani özetle küçük bir işletmeyi bir bebek gibi büyütmek keyifli ve heyecan verici bir şeydir. Ancak bebeğin çabuk büyümesi için nasıl ona yetişkin bir insanın yiyeceği kadar yemek vermiyorsanız küçük bir şirketi de bir anda plansız programsız büyütemezsiniz.

Değerlerinizin farkında olarak, profesyonel kişilerle çalışarak, müşterilerinizle aranızı iyi tutarak siz de işletmenizi bir üst boyuta taşıyabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?

 

İlginizi çekebilir

İşinizi Hızla Büyütmenin Yolları
Satışlarınızı İkiye Katlamanın Yolları
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar