Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
Küçük ölçekli tavuk çifliği kurmak son günlerde popülerliği son derece karlı bir iş. Tavuk çiftliği kurmak için başlangıçta yapılması gereken masraflar makul seviyelerde ve ilerde eşe dosta, konu komşuya veya yerel pazarlara yumurta satarak masrafınızı çıkartabilir ve geçiminizi sağlayabilirsiniz.
Bölüm 1 – İş kurmak
1- Tavuk çiftliği kurmak için gereken becerileri ve yetenekleri kavrayın
Çiftçilik, uzun saatler boyunca çalışmaya gönüllü olunması gereken bir iştir. Yeni başlayan bir çiftçi olarak sahip olmanız gereken yeteneklerin, becerilerin ve beklentilerin farkına varın ki bu uğraş için emek harcarken yapılması gerekenlere tam olarak hazır olun.
- Bir çiftçi olarak hafta sonları dahil olmak üzere sabahın çok erken saatleri ile gece yarısını da kapsayan uzun saatler boyunca çalışmaya gönüllü olmalısınız. Ayrıca yem vermek, temizlik yapmak, gübre küremek ve düzenli olarak tavukların bakımını yapmak gibi bedensel güç isteyen işleri yapmaya da hazırlıklı olmalısınız.
- Kazancınızın mevsimlik olarak olarak değişim göstereceği gerçeğine de hazırlıklı olun. Kazancınız tavukların yumurtlamasına ve satacağınız et ve yumurtaları ne kadar iyi pazarlayabileceğinize bağlı olarak değişecektir. Bunun anlamı şu: Çiftliği kurduğunuz ilk yıl, kazancınız minimum düzeylerde olabilir ve kayda değer bir kar sağlamanız bir veya iki yılı bulabilir.
Bir tavuk çiftliği sahibi olarak başınıza gelebilecek tersliklere ve acemilikle yapılan hatalara karşı sabırlı olmanız gerek. Daha sonra sorun çözücü bir tavırla birçok şeyi kendiniz tamir etmeyi ve kendi yeteneklerinize güvenmeyi öğreneceksiniz.
2 – Tavuk çiftliği için bir iş planı oluşturun.
Başarılı bir çiftlik kurmak üzere atacağınız ilk adım bir iş planı oluşturmaktır. İş planınıza şunlar dahil olmalı:
- Çiftlik giderleri: Bu madde teknik malzeme giderlerini, yem giderlerini, tavuk kümeslerinin masrafını ve tavukların giderlerini kapsar. Ayrıca çiflik için sigorta primlerini ve eğer tam zamanlı ya da dönemsel işçi çalıştıracaksanız bu konudaki giderleri de hesaba katmalısınız.
- Çiflikten sağlanacak gelirler: Bu madde kar hedeflerini, aylık tutturmanız gereken belirli bir kar miktarını kapsar. Çiflikten belirli ve düzenli bir kazanç sağlayabilmek ve kar etmeyi garantilemek açısından bu hedefleri koymak önemlidir.
- Finans sağlama: Çiftliği işler hale getirmek için finans kaynağına veya sermayeye ihtiyacınız var. Bunun için eş doşttan borç alabilir veya devlet kredi ve hibe fonlarına başvurabilirsiniz. Veya tavuk çiftliğini ayakta tutabilmek için başka bir gelir kaynağından gelen nakit akışını kullanabilirsiniz -part time başka bir iş yapmak, başka bir çiftlikten gelen kazancı buraya aktarmak vb.
- Afet planı: Her çiftiğin bildiği gibi, kötü geçen bir mevsim ya da hava şartları kazancınızı olumsuz etkileyebilir. İşler kötü gittiğinde veya kötü bir yıl geçirdiğinizde ayakta kalmak için başvuracağınız bir acil durum planı yapmalısınız. Bir afet durumunda çiftliği ayakta tutabilmek ve tasarruf yapabilmek adına size yardımcı olacak değişikleri belirten bir plan oluşturun.
3 – Finans kaynağı arayın.
Banka hesabınızda büyük miktarda para yoksa ve aileniz ya daeş dosttan borç bulmadığınız takdirde, üçüncü parti bir çözüme başvurmalısınız. Bu, yeni iş kuran çiftçilere hibe veya kredi veren bir devlet fonu olabilir veya yerel bir bankadan kredi çekebilirsiniz.
- Devlet, Kosgeb gibi programlar vasıtasıyla yeni kurulan çiftliklere hibe ve faizsiz kredi sunmaktadır. Kuracağınız çiftlikte yapacağınız masrafların yarıdan fazlasını Kosgeb’ten temin edebilirsiniz.
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu‘nun genç ve yeni başlayanlar için verdiği kredileri inceleyin.
- Bu krediler 10 yıl ve daha az tecrübesi olan 35 yaş ve altındaki çiftçiler içindir. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri de hala öğrenci olan genç çiftçiler için 500.000 tl’ye varan krediler sunar. Bu tür kredilere ait tüm bilgiler için internette araştırma yapın.
Bunun dışında devletin yeni başlayan çiftçileri teşvik etmek amacıyla sağladığı vergi muafiyetleri veya indirimleri olup olmadığını araştırın. Ayrıca çiftliğinizi kurmak için tarım ve hayvancılığı destekleme kurumlarından kredi alıp alamayacağınızı da öğrenmelisiniz.
4- Pratik deneyim kazanmak üzere bir çiftlikte çalışın.
Eğer çalışma ortamı ve çiftçilik rolünden beklentiler konusunda daha iyi sonuç almak istiyorsanız bir tavuk çiftliğinde biraz tecrübe kazanmayı düşünebilirsiniz. Böylece kendi çiftliğinizi kurmak için gereken tecrübeyi kazanırsınız.
Bölüm 2 – Tavuk çiftliğinin kurulumunu tamamlamak
1- Mera tavukçuluğu mu yoksa kümes tavukçuluğu mu yapacağınıza karar verin.
Tavuk yetiştiriciliği söz konusu olduğunda iki seçenek vardır: tavukları kümeste beslemek ya da tavukları merada yetiştirmek. Bir kümes çiftliği kurarsanız kümeslere, binalara ve tavukların bakımı için gereken büyük aletlere ihtiyacınız olur. Merada tavuk yetiştirmek için ise sadece küçük bir arsa ve tavukları yırtıcı hayvanlardan koruyacak bir tel örgü vb. gerekir. Mera tavukçuluğunun (salma tavukçuluk) avantajları, kurulum masraflarının ve genel masrafların oldukça az olmasıdır. Ayrıca sadece elli tavuk ile de yapılabilir veya yüzlerce tavuk da beslenebilir.
- Tavuk çiftliğinin tavuk seçmek, tavukların bakımını üstlenmek gibi birçok unsuru hem kümes için hem de mera için aynıdır. Mera tavukçuluğundaki temel fark, tavukları bir kümeste tutmak yerine etrafı korunaklı bir mera içerisinde beslemektir. Yemler ve su taşınabilir nitelikte olup piliçler hareket halindedir.
- Tavukları merada yetiştirirken barınağınıza bir kapı koyabilirsiniz ve bu sayede tavuklar istediği zaman gezinerek içeri girip çıkabilir.
2- Tavukların sığabileceği bir kümes inşa edin.
Tavuk çiftliğinin en önemli bölümü kümestir ve kümesin büyüklüğü besleyeceğiniz tavuk sayısına göre değişiklik gösterecektir. Tavuklar sosyal hayvanlardır ve gruplar halinde yaşamayı severler. Kümesin boyutu tavuk başına dört metrekare alan kalacak şekilde tasarlanmalıdır. Örneğin, 8 x 8 m ölçülerinde bir tavuk kümesi 16 tavuk için uygundur. Ayrıca kümesin ölçüleri sizin de içeride rahatça dolaşarak yumurta toplamanıza, gübreleri küremenize olanak verecek boyutta olmalıdır. Fakat kümesi gereğinden fazla büyük boyutlarda inşa etmeyin çünkü tavuklar üşütüp hasta olabilir.
- Kümeslerin çoğu tahtadan yapılır; tahta bir çatısı, telden pencereleri ve telden bir kapısı olur. Pencereler veya kafesler önemlidir, kışın içeri güneş ışığını geçirmesi ve yazın havalandırmayı sağlaması gerekir. Malzemeleri kendiniz alıp bir kümes planına bakarak kendi kümesinizi inşa edebilirsiniz.
- Kümes inşa etmekle zaman kaybetmek istemiyorsanız, çiftlik malzemeleri tedarik eden mağazalardan da satın alabilirsiniz. Ayrıca uygun maliyetli olması açısından çadır da kullabilirsiniz.
3-Geniş tünekler ve yumurtlama alanları koyun.
Kümeste tavuk başına 15- 30 santimlik tüneme yeri ayrılan bir tüneğiniz olmalı. İsterseniz tüneği bir tahta pano veya 4 cm çapında tahta çivi kullanarak kümesin içine inşa edebilirsiniz. Tüneği zeminden yaklaşık 7 cm kadar yükseltmeniz gerek. Ayrıca tavuklar için kümeste yaklaşık 33 cm’lik yumurtlama kabı (folluk) bulunmalı. 4-5 tavuk için 1 folluk yeterlidir. Bu folluklar sayesinde yumurtalar kümes zemininden ve gübrelerden uzak olur ve daha temiz kalabilir.
4-Yemlik ve suluk koyun.
Son olarak, tüm tavukların yemlenmesi için yeterince büyük yemlikler ve tavukların içine düşmeyeceği ölçüde sığ bir suluk koyun.
5-Kümesin yanındaki açık bir alanı çitle çevirin.
Tavuklarınızın gün boyunca açık havada rahatça gezinip toz banyosu yapıp tüylerini kabartabileceği bir alana ihtiyacı var. Eğer kümesinizin bir bahçesi olursa tavuklar daha sağlıklı olur ve yumurtlama kaliteleri de yükselir. Bu alanı kümes teliyle veya kümes çitiyle çevirin ki hem tavuklar kaçamasın hem de kedi köpek gibi evcil hayvanlar da dahil olmak üzere yırtıcıların saldırısına uğramasınlar.
- Daha elverişli ve kolay kullanım açısından açık alanı kümese mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışın. Tavuklar hem kümeste hem de açık alanda çok vakit geçireceği için, birbirine yakın olması gerek.
- Kümes telini panel çit kullanarak güçlendirmeniz gerek, bu hem şekilde yırtıcılar içeri giremez hem de çitlerin zemininden yılan, sansar,gelincik gibi ufak hayvanlar geçemez.
6-Eğer tavuklarınızı çoğaltmak niyetindeyseniz bir kuluçka makinesi satın alın.
Eğer tavuklarınızı çoğaltmak istiyorsanız bir veya iki tane kuluçka makinesine ihtiyacınız olacak. Bu şekilde civcivlerinize iyi bakabilir ve onları sıcak tutabilirsiniz. Aklınızda bulunsun, kuluçka küvözleri pahalı olabilir ve oldukça fazla alan kaplar. Yapı malzemeleri ve çiftlik malzemeleri satan mağazalardan kuluçka küvözü alabilirsiniz veya internetten ikinci el satış yapan sitelerden de satın alabilirsiniz.
7-Yumurta yıkama ve yumurtlama ekipmanlarına yatırım yapın.
Ticari olarak tavuk yumurtası satabilmek için yumurtaları adamakıllı temizleyen yumurta yıkama ekipmanlarına ihtiyacınız olacak. Ayrıca yumurtaların boyutunu ölçmek için profesyonel olarak ayarlanmış bir tartı ile yumurtaları sınıflandırmak için gereken yüksek şiddetli yumurta aydınlatıcı lamba almalısınız.
- Ayrıca yumurta paketleme ve etiketleme konusunda da yatırım yapmalısınız. Etiketlerinizde tamamen doğal ve yerel üretim yaptığınıza ve ürünlerinizde hiçbir kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadığına dair bilgilendirmeye yer vererek iyi bir reklamla çok daha fazla müşterinin ilgisini çekersiniz .
Bölüm 3. Tavuk seçimi ve satın alma
1-Et tavuğu yetiştiriyorsanız ırk seçimine dikkat edin.
Eğer tavuklarınınız çabuk et tutsun istiyorsanız Saso ırkı yetiştirebilirsiniz. Bu ırk, endüstride oldukça popüler olan Amerikan beyaz broiler tavuklarından çok daha hızlı büyür ve daha aktiftir. Bu tavuklar büyümelerini 12 hafta içinde tamamlarlar.
- Jersey Giant, Wyandotte, Rocks ve Australorp gibi cinsler de et tavukçuluğu için uygun ırklardır. Bu ırklar hem yumurta tavukçuluğu hem de et tavukçuluğu için çift amaçlı olarak yetiştirilebilir. Yavaş büyürler ama sağlıklı ve lezzetli türlerdir. Bu ırklardan tavukların büyümesi 6-8 ay içerisinde tamamlanır.
2-Eğer yumurta tavukçuluğu yapıyorsanız Lohman brown, Ligorin, Ataks ve Pleymouth cinslerini tercih edin.
Yumurtayan ırkların çoğunun gövdesi et tavuklarına göre daha küçüktür ve yumurtalar kahverengi ve beyaz olarak ikiye ayrılır. Renklerinin farklı olması dışında beyaz yumurtalar ve kahverengi yumurtalar arasında aslında başka bir fark yoktur. Beyaz yumurtlayan ırkların çoğu Leghorn soyundandır ve kahverengi yumurtaların çoğu ise Rhode Island Red soyundandır. Beyaz Leghorn, Black star, ve Red star ırkları yılda 320-340 adet yumurta veren popüler cinslerdir.
3-Hem et hem de yumurta tavukçuluğu yapacaksanız çift amaçlı tavuk cinslerini değerlendirin.
- Orpington, Rock, Wyandotte, Australorp, Rhode Island Red, and Sussex türleri popüler ırklar arasında yer alır. Eğer çift amaçlı ırkları tercih edecekseniz sürünüze horoz da katmalısınız. 8-12 tavuk başına bir horoz gerekir.
- Çift amaçlı cinslerin çoğunun yumurta verebilmesi için 3-4 hafta gerekir ve kuluçkaya yatarlar. Yani bu türlerin tavukları yumurtaların üstünde oturarak kuluçkaya yatarlar ve bu sebeple sürüye takviye yapmanız gerekir. Yani yeni civcivler satın almanız ya da kuluçka sürecini sizin halletmeniz gerekebilir.
4-Eğer yumurta veya et almak için bekleyecek vaktiniz varsa genç civcivler alın.
Bir besiciden farklı gelişim evrelerinde olan tavuklar satın alabilirsiniz: civciv, yumurtlamaya hazır piliç veya yumurtlayan erişkin tavuk. Büyütmesi ve beslemesi en çok vakit alanlar civcivlerdir. Yumurta verebilmesi için 6 ay kadar beklemeniz gerekir ama oldukça ucuzdur. Tanesini 2-5 lira arasında değişen fiyatlarla almak mümkün.
- Yumurtlamaya hazır piliçler 20 haftalık olur ve civcivlerden daha pahalıdır. Ama hemen yumurtlamaya başlayabilecekleri için yumurta almak için civcivler kadar beklemenize gerek kalmaz.
- Yumurtlayan erişkin tavuk satın almak pek kolay değildir çünkü çiftçiler onları kullandıkları için ancak yaşlı bir tavuğu satıp yerine yenisini alacakları zaman satışa çıkarırlar.
5-Satın alacağınız tavukların mizacı ve gürültü seviyesiyle ilgili besiciden bilgi alın.
Bilgili besiciler tarafından işletilen üretim çiftliklerinden tavuk satın alabilirsiniz. Tavuk alırken, seçilen tavukların uysal veya fazla hareketli olup olmadığına ve sınırlandırılmış bir alan içerisinde sorun yaşayıp yaşamayacağına dair besiciden öğrenmeniz gereken bilgiler var. Besici sizin kümes boyutlarınıza ve çiflik kurulumunuza uygun bir ırk tavsiye etmelidir.
- Ayrıca aldığınız tavukların ne kadar yükseklikte tünemeyi sevdiğini, et verecek veya yumurtlayacak erişkinliğe ne kadar sürede ulaşacağını da sorun. Örneğin, Jersey Giant gibi bazı cinsler oldukça sakin, uysal olur ve yüksekte uyumayı sever fakat ebatları sebebiyle kümeste daha çok yer kaplar. Araucana gibi türler o kadar uysal olmasa da sessizdir ve sınırlandırılmış alana uyum sağlar, fakat yumurtalarının rengi popüler cinslere kıyasla daha yeşilimsi olur. Tavukları satın almadan önce, besici sizinle tüm bu detayları paylaşmalıdır.
Mutlaka okuyun: En İyi ve En Çok Kazandıran Tavuk Irkları
Bölüm 4. Tavukların bakımı
1 -Ambalajsız yem satın alın.
Bir tavuk çiftliğinin en önemli ve en pahalı unsurlarından biri yem tedariğidir. Kaliteli bir yem sayesinde tavuklarınız daha sağlıklı ve ürünleri de daha lezzetli olur. Yem masraflarını azaltmak adına tavukları merada otlamaya bırakırsanız, bir kümes dolusu karnı aç tavukla baş etmeye ve yumurta üretimindeki azalmaya razı olmalısınız. Bunun yerine tek seferde iki aylık açık yemi toptan satın alın. Böylece hem tasarruf edersiniz hem de tavuklarınız aç kalmaz.
2-Civcivlere başlangıç yemi verin.
Küçük ölçekli tavukçuluk yapan çiftçilerin çoğu işe yeni doğmuş civcivler sürüsüyle başlar. Bu yüzden sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için civcivlere yeterli besini sağlamak önemlidir. Tavukçuluk malzemeleri satan marketlerde civcivlere uygun türde başlangıç yemi bulabilirsiniz. Başlangıç yemleri genelde püre formunda ya da ufalanmış bir formdadır ve içeriğinde civcivlerin kas kütlesini ve kilosunu arttırmaya yönelik %18-24 protein bulunur.
- Tavuklara ilk iki gün yalnızca günde bir kez başlangıç yemi verin. Daha sonra, üçüncü gün yemlerine civciv çakılı karıştırın. Bu onların yediği yemi daha kolay sindirmesine yardımcı olur. Civcivler büyüyene kadar yemlerine çakıl karıştırabilirsiniz, büyüyüp yumurtlamaya başladıktan sonra ise çakıl yerine istiridye kabuğu vermeye başlayın. Tüm civciv ırkları, kümesteki ilk üç haftada yaklaşık 1.4 kilo başlangıç yemi tüketir.
- Kümesteki su kaplarının fazla derin olmamasına dikkat edin çünkü civcivler içine düşüp boğulabilir. Suluklar sığ olmalı ve her gün temizlenmelidir. 100 civciv için yaklaşık 4 litrelik suluk bulundurun. Eğer piliçleriniz varsa, 6-8 piliç için bir suluk gerekir.
3-Bir kuluçka lambası kullanarak kümesi sıcak tutun.
Civcivlerin sağlıklı büyümesi için kümeste devamlı kırmızı kuluçka lambası yanmalıdır, civcivlerin bulunduğu alan soğuk veya özensiz olmamalıdır. Kümes sıcaklığı ortalama 33 derece civarında olmalıdır. Civcivler tüy dökmeye başlayınca, altı haftalık olana dek her hafta kümesin ısısını beşer derece düşürebilirsiniz
- Civcivler yemliğe ve suya yakın olsun. Yere talaş serperek ve birkaç kat gazete döşeyerek bunu sağlayabilirsiniz. Civciv yemini gazetenin üzerine serpiştirin ki yeme kolayca ulaşsınlar. Yemliğin dolu olup olmadığını sıkça kontrol edin. Civcivler yemlikten yemeye alışana kadar her gün bir gazete kağıdı eksilterek devam edin.
4-Gagalamanın önüne geçmek için kümeste yeterli ve ferah alan sağlayın.
Tavuklar ve civcivlerin birbirini gagalama huyu vardır. Bunun yanında yamyamlık ve gagalayarak öldürme huyları da yaygındır. Herkese yetecek kadar geniş alan sağlarsanız bu tür sorunların önüne geçersiniz.
- Sürüdeki tavukların yaşlarını karıştırmayı deneyebilirsiniz. Genç yaştakileri, yaşlı tavuklarla bir araya koyabilirsiniz. Hepsine yetecek kadar boş alan olduğu sürece birbirlerine sataşmayacaklardır.
5-Civcivler tüy dökmeye başlayınca ve altı haftalık olunca onlara büyütme yemi verin.
Eğer hızlı büyüyen bir ırk yetiştiriyorsanız, altı – dokuz hafta süreyle içeriğinde %18-24 protein içeren bir büyütme yemi kullanın. Hızlı büyüyen cins tavuklar üç haftalık olduktan sonra altı-dokuz haftaya kadar 9 kilo civarında yem tüketir.
- Eğer Heritage veya Ranger ırkı tavuk besliyorsanız sağlıklı gelişimleri için %18-21 protein içeren büyütme yemi vermelisiniz. Ragner ırkı üç haftalık olduktan sonra kesilecek zamana gelene dek yani 11-12 haftaya kadar 11 kilo yem tüketebilir.
- Yumurtlayan cinslerin, beş aylık olup yumurtlamaya başlayana dek %17-20 protein içeren büyütme yemine ihtiyacı olur. Yumurtlamaya başlayınca, protein içeriği %15-17 olan istiridye kabuklu bir büyütme yemine geçin ki yumurtaların kabukları sağlam olsun.
Bölüm 5. Ürünlerinizin satış ve pazarlaması
1-Hedef kitlenizi düşünün.
Ürünlerinizi kimin alacağı hakkında bir düşünün. Belki belli bir tavuk ırkında uzmanlaşarak, bulunduğunuz bölgedeki lüks restoranlara pazarlayabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgedeki yerel pazara gidip en çok hangi tür yumurta ve etlerin rağbet gördüğünü araştırın. Ayrıca civardaki restoranların menülerini inceleyerek, tedariklerindeki bir açığı tamamlama imkanınız olup olmadığına bakın.
- Ayrıca ürünlerinizi hedeflediğiniz kitleye nasıl ulaştıracağınızı da düşünün. Eğer hedef kitleniz daha çok yerel pazardan alışveriş yapıyorsa gereken her şeyi tedarik edin ve ürünleri paketleyerek satış yapın. Eğer hedef kitleniz daha ziyade restoran ve gıda zinciri müşterileriyse, büyük miktardaki siparişlerin altında kalkabilmek için yakındaki bir işleme fabrikasını kullanmanız gerekebilir.
2- Potansiyel müşteriler için internet reklamı verin.
Çiftliğinizin kar etmesi için, ürünlerinizi bölgedeki yerel gıda satıcılarına ve tedarikçilerine pazarlamalısınız. Bu sayede büyük miktarda ürün satabilir, büyük kazanç sağlayabilir ve alıcılarla iş ilişkileri kurabilirsiniz. İnternete reklam vererek ve yerel alıcılar ile çiftlik sahiplerinin iletişimde kurduğu veritabanlarını kullanarak ürünlerinizi duyurun
- Ayrıca bir Facebook sayfası açarak düzenli olarak duyurular yayınlayabilir ve ürünlerin güncel fotoğraflarını koyabilirsiniz. Bu şekilde hem bedava pazarlama yapmış olursunuz hem de kendi bölgenizin dışında kalan alıcılarla bağlantı kurabilme imkanınız olur.
- Çiftliğiniz için bir websitesi açabilir ve kartvizit bastırabilirsiniz. Bu sayede çiftliğinizin reklamı olur ve müşterilerinizi ürünlerle ilgili tüm güncel gelişmelerden haberdar edebilirsiniz.
3–Ürünlerinizi yerel pazarlara satın.
Tavukçuluk yapanların çoğu ürünlerini yerel müşteriye ve yerel pazara satmaya odaklanır. Ulaşım süresi çok kısa olduğu için ve her hafta aynı pazara giderek düzenli bir müşteri kitlesi oluşturulabileceği için, bu seçenek yeni başlayan çiftçiler için iyi bir opsiyondur.
- Ürünler, logonuzu, çiftliğinizin adını, yerel üretici olduğunuz ve ürünlerin katkı maddesi içermediğini vurgulayan bilgiler ile düzgünce etiketlenmelidir. Eğer organik yem kullanıyorsanız veya tavuklarınızın gezen tavuksa bu bilgiyi de mutlaka ambalaja ekleyin. Bu şekilde, sağlıklı beslenmeye dikkat eden ve çevre bilinci yüksek müşterilerin de ilgisini ürünlerinize çekebilirsiniz.
4-Tavuk seçiminizi ürün satışlarına göre yeniden düzenleyin.
Hedef kitlenize birkaç ay süreyle ürün sattıktan sonra, tavuklarınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. Eğer bir ırkından elde edilen ürünlerin diğerine göre daha çok sattığını farkettiyseniz bunu not alın. Tavukları yeniden değerlendirin ki, çok satan türde daha fazla et ve yumurta üretebilesiniz. Bu şekilde çiftliğinizin sürdürülebilir bir yapı kazanmasını ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına cevap vermesini garantilersiniz.
Tavuk çiftliği açmak için gerekli belgeler
1.Başvuru Beyan Formu
2.İmza Sirküleri
3.Aylık Sigorta Prim Bildirgesi Örneği (SGK kaydı)
4.Sorumlu Müdürün Adı Soyad, TC Kimlik No su ve Sorumlu Müdür Sözleşmesi beyanı
5.İşletme Belgesi “50 veya daha fazla kişinin çalıştığı işletmeler için”
6.İşyeri Hekimliği Belgesi “50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler için” “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan”
7.İtfaiye Raporu (Ruhsat başvurusunda İtfaiye Daire Başkanlığı’na başvuru yapıldığına dair belge istenir. İtfaiye Raporu alınmadan ruhsat düzenlenmez.)
8.Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası (yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, yakıcı maddeler)
9.Mülk sahibi ise Tapu bilgileri beyanı, Kiracı ise kira sözleşmesi (Tapu bilgilerinin doğruluğuİdare tarafından teyit edilecektir)
10.Tesisin Bulunduğu Parsele Ait İmar Durum Belgesi (Yeni tarihli ve onaylı olacak veya değişiklik yoktur ibaresi ile güncel tarihle onaylanmış olacak)
11.İlgili Belediyeden işletmenin bulunduğu parsele ait uygulama imar plan notları (Gerek duyulan işyerlerinden istenir)
12.Yapı Kullanma İzin Belgesi (İlgili Belediyeden aslı gibidir onaylı örneği)
13.İlgili Belediyenin “ Yapı ruhsatı ve eklerine uygundur” ibaresiyle onayladığı, ölçekli yeni tarihli Vaziyet Planı,ölçekli makine yerleşim planı
14.Yapı Ruhsat Eki Mimari Proje (İlçe Belediyesince onaylı)
15.Kapasite Raporu
16.İş Akış Şeması ve Açıklama Raporu (Üretim prosesi ile ilgili bilgileri içeren, kaşeli, imzalı, tarihli)
17.Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu teminiyle ilgili belge, suyun bakteriyolojik-kimyasal analiz raporu,şehir şebekesi bulunan yerlerde şebekeye bağlı olduğuna dair yazı veya su faturası
18.İçme Suyu Havzasında Bulunan Tesislerden Su Genel Müdürlüğü’nün Uygun Görüşü
19.Çevre İzni; ruhsat başvurusunda İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığına dair belge istenir.
20.ÇED Yönetmeliği kapsamında bulunuyorsa nihai ÇED Kararı (ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyası ilave edilecek)
21.Çevre Kirlenmesini Önleyecek Tedbirler Hakkında Rapor (kaşeli, imzalı, tarihli)
22.Karayolunda yer alan tesislerin için İlçe Belediyesince alınacak Geçiş Yolu İzin Belgesi
23.Tehlikeli atıklarla ilgili lisansa tabi ise belgesi
24.Ruhsat Harcı/Ücret
Tavuk çiftliği açmak için gerekli malzemeler
- Tavukları besleme ve sulama ekipmanları
- Tavuk işleme makineleri
- Atık tasfiyesi ekipmanları
- Hastalık ve haşere mücadelesi ekipmanları
- Kuluçka ekipmanları
Tavuk Çiftliği Sigortası Şartları
Tavuk çiftliğinizi sigortalatmak işinizi ve kazancınızı güvenceye almanız için son derece önemlidir. Aksi takdirde tavuklarınız telef olduğunda büyük zararlara uğrayabilirsiniz. Bu sebepler ortalama sigortaya kabul şartlarını sizler için araştırdık.
Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, bio-güvenlik ve hijyen tedbirlerini almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları, aşağıda belirtilen kriterlere uygun olarak yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda sigortaya kabul edilir.
Aşılamalar
Sigorta edilecek kümes hayvanlarında aşağıda belirtilen aşılarının aşı takvimine uygun olarak yapılması ve belge
lenmesi gereklidir:
Damızlık, yumurta tavuğu civcivi ve tavukları için; Marek, Enfeksiyöz Bronşit, New Castle, Gumbaro, Avian Ensephalomyeltis,Fowl pox (tavuk çiçeği), İnfeksiyöz Laryngotriehitis, Egg Dropp Sendrom, Mycoplasma Gallisepticum, Mycoplasma Synoviea,Coccidiosis, Salmonella.
Bio-güvenlik
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen bio-güvenlik şartlarının yerine getirilmesi gereklidir:
a) Kümes hayvanlarının bulunduğu riziko adresindeki üretim faaliyeti gösterilen kümes, depo, silo ve benzeri yerlerin hayvan yetiştiriciliğine uygun fiziki şartları taşıması.
b) Çiftliğe sadece, ziyaret amaçları ve giriş çıkış kayıtları tutulan ve ziyareti gerekli olan kişilerin girmesine izin verilmesi.
c) Hayvanların sağlığını etkileyecek bir durum olduğunda ziyaretçi giriş çıkışının önlenmesi.
d) Çiftliğin etrafının tamamen kapatılmış ve çitle çevrilmiş olması.
e) Çiftlikte 7 gün 24 saat görevli bulunması.
f) Binaların girişinde ayak batırmak için çözelti veya ayak temizleme ekipmanları olması
g) Kullanılan dezenfektanların periyodik olarak yenilenmesi ve kaydedilmesi.
h Hayvanlarla ilgilendikten sonra çiftlik giriş çıkışlarında el yıkamaya yönlendirilmesi.
i) Çiftlikte özel personel giysisi olması.
j) Sürü değişimlerinde personel giysileri yıkanması veya değiştirilmesi.
k) Çiftlik girişlerinde araçların tekerleklerinin yıkanması ve dezenfekte edilmesi.
l) Çiftlik ve binalara girebilecek diğer hayvanlar için gerekli önlemlerin alınması.
m) Kemirgen, sinek ve parazitlerle gerekli mücadele yöntemlerinin uygulanması.
n) Hastalık kontrollerinin ruhsatlı bir firma veya eğitimli personel tarafından yürütülmesi ve her türlü hastalık kontrol önlemlerinin uygulanması.
Sağlık ve Hijyen
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen sağlık ve hijyen şartlarının yerine getirilmesi gereklidir:
a) Kümes ünitelerinin “Tam giriş-çıkış esasına” göre çalışması.
b) Hayvanların çiftlik girişlerinde sağlık sertifikalarının olması.
c) Hasta, yaralı ve ölü hayvanların günlük olarak çiftlikten uzaklaştırılması.
d) İki sürü giriş çıkışı arasında en az iki hafta süreyle kümes ünitelerinin boş bırakılması.
e) Çiftlik ve binalarda sigara içilmesinin hayvanlardan uzak belirlenmiş alanlarla sınırlandırılmış olması.
f) Kümes hayvanları konusunda eğitim görmüş veteriner hekimlerden hizmet alınması.
g) Günlük ölümler ile ilaç ve aşı uygulamalarının kaydedilmesi.
h) İlaç ve aşıların etiket bilgilerine göre güvenli ve kilitli bir yerde saklanması.
i) Sağlık ürünlerinde sadece eğitimli personelin sorumlu olması.
Salmonella Testi
Sigorta edilecek kümes hayvanları için aşağıda belirtilen testlerin yapılması gereklidir:
a) Salmonella için uygun dönemlerde tüm civciv sürülerinden numune alınıp yetkili ve resmen tanınmış laboratuvarlarda test edilmesi ve izlenmesi.
b) Patojenleri gidermek için yazılı olarak temizleme ve dezenfeksiyon prosedürleri uygulanması;
Salmonella için yemlerin, üretilen yerde test edilmesi.
Işıklandırma, Sıcaklık, Havalandırma ve Hava Kalitesi
1) Hayvanlar için uygun bir ışıklandırma programı uygulanması ve kaydedilmesi.
2) Tüm kümes ünitelerinde kontrol edilmiş çevre koşulları olması.
3)Hava kalite parametrelerinin (Amonyak, CO2, rutubet) sürekli olarak ölçülmesi.
4) Yazılı havalandırma planı (hava kalitesi, akış hızı, sıcaklık) uygulanması.
5) Çevre değişikliklerine uyumlu bir havalandırma hızı sağlanabilmesi.
6) Düşük ve yüksek sıcaklıklarda havalandırmanın yeterli olmadığı durumlarda ısıtıcılar ve ilave fanlar kullanılması.
7) Her kümes ünitesinde maksimum ve minimum sıcaklıkların günlük olarak ölçülmesi ve kaydedilmesi.
8 ) Isıtma sisteminin hayvanları bir araya toplanmasını durduracak kadar yeterli olması.
Su ve Yem
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen yaşam koşullarının yerine getirilmesi gereklidir:
a) Hayvanlar için uygun bir ışıklandırma programı uygulanması ve kaydedilmesi
b) Tüm kümes ünitelerinde kontrol edilmiş çevre koşulları olması.
c) Hava kalite parametrelerinin (Amonyak, CO2, rutubet) sürekli olarak ölçülmesi.
d) Yazılı havalandırma planı (hava kalitesi, akış hızı, sıcaklık) uygulanması.
e) Çevre değişikliklerine uyumlu bir havalandırma hızı sağlanabilmesi.
f) Düşük ve yüksek sıcaklıklarda havalandırmanın yeterli olmadığı durumlarda ısıtıcılar ve ilave fanlar kullanılması.
g) Her kümes ünitesinde maksimum ve minimum sıcaklıkların günlük olarak ölçülmesi ve kaydedilmesi.
h) Isıtma sisteminin hayvanları bir araya toplanmasını durduracak kadar yeterli olması.
Temizlik ve kimyasallar
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen temizlik uygulamalarının yerine getirilmesi gereklidir:
a) Çiftlik ekipmanları ve kümes ünitelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu için bir program uygulanması.
b) Tüm üniteler ve ekipmanların sürü değişimlerinde tam olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, gerekli durumlarda fumigasyon yapılması
c) Çiftlikte temizlik işlemlerinin kayıt altında tutulması, temizlik işlemleri için içme suyu ve basınçlı yıkayıcılar kullanılması.
d) Depolama tankları ve içme hatlarının fiziki olarak temizlenmesi, insan ve hayvanların kullanımı için sıhhi hale getirilmesi.
e) Tüm kimyasalların ve sıhhi materyallerin kullanım amacı için ruhsatlı ve onaylı olması.
f) Tüm kimyasalların teknik etiketleri ile birlikte ayrı bir yerde kilitli olarak muhafaza edilmesi.
g) Kimyasalların kullanımına ilişkin kayıtlarının tutulması.
Hayvan kontrolü
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen kontrollerin yerine getirilmesi gereklidir:
a) Hayvanların en az günde iki kez, stres altında olduğu dönemlerde üç kez kontrol edilmesi.
b) Çiftlikte kontrollerin kaydedilmesi ve kayıtların tutulması.
c) Problemlerin teşhis edildiği zaman düzeltilmesi ve kaydedilmesi.
Planlar ve güvenlik işlemleri
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen plan ve güvenlik işlemlerinin yerine getirilmesi gereklidir:
a) Çiftlik veteriner hekimi ile görüş birliğine varılan ve güncelleştirilen sürü sağlık planı ve hastalık kontrol planının olması.
b) Üniteleri, ulaşım noktalarını, telefon noktalarını, su kaynakları ve yem hastalık kontrol noktalarını gösteren ayrıntılı çiftlik planının olması.
c) Yangın, enerji kesintisi, ekipman bozulması, sıcak/soğuk stres durumlarında yapılacak işlemleri gösteren acil eylem planının olması.
d) Çiftlikte haftanın 7 gününde 24 saat eleman bulunması.
e) Ehliyetli bir elektrikçi tarafından en az üç ayda bir elektrik sisteminin kontrol edilmesi ve elektrik sistemi için bir hizmet sözleşmesinin olması.
f) Elektrik açıcı anahtarlar/kontrollerin bir hizmet alanı içine yerleştirilmiş olması.
g) Hizmet alanlarının yanıcı olmayan materyallerle tamamen kaplanmış olması.
h) Isıtıcıların metal güvenlik zinciri ile asılı olması.
i) Yakıt depolama tankının kümes ünitelerine uzaklığının 25 metreden daha fazla olması.Tüm çıkış kapılarının yanmaz malzemeden ve kilitlenebilir olması.
Acil Durum Ekipmanları
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen acil durum işlemlerinin yerine getirilmesi gereklidir:
a) Elektrik arızasını, asgari ve azami sıcaklıkları ve rutubeti uyaran görüntülü ve sesli bir alarm tarafından tüm çevre kontrol sistemlerinin otomatik olarak izlenmesi.
b) Görüntülü ve sesli alarmın binaların dışından görülüp duyulabilmesi.
c) Elektronik çağrı cihazı veya telefon ile diğer bir kontrol elemanına bağlantı olması.
d) Alarm sistemi için bir hizmet sözleşmesinin olması.
e) Tüm yemlikler, suluklar, havalandırma, ısıtma ve aydınlatma sistemlerinin ehliyetli kişiler tarafından kurulmuş olması ve bakımlarının yetkili kişiler tarafından yapılması.
f) Tüm yangın söndürücüler, alarm sistemleri ve diğer otomatik-mekanik ekipmanların ehliyetli kişiler tarafından kurulmuş olması ve bakımlarının yetkili kişiler tarafından yapılması.
g) Tüm otomatik ekipmanların günlük olarak kontrol edilmesi ve gerekirse tamir edilmesi.
h) Çiftlikte yedek jeneratör/jeneratörler olması ve otomatik olarak çalışıp durması.
i) Yedek jeneratörlerin tam yük altında haftada bir test edilmesi ve kayıtlarının tutulması.
j) Yedek jeneratörler için bir hizmet sözleşmesinin olması
Hayvanların ve artıkların uzaklaştırılması
Sigorta edilecek kümes hayvanları ve işletmelerde aşağıda belirtilen temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının yerine getirilmesi gereklidir:
a) Araçların hayvanlar taşınmadan önce temizlenip dezenfekte edilmesi ve iyi durumda olması.
b) Hayvanların yüklenmesi ve boşaltılması için iyi drene edilmiş yükleme alanı bulunması.
c) Hayvanlar boşaltıldıktan sonra yenileri gelinceye kadar kümes ünitelerinin tam olarak temizlenip dezenfekte edilmesi.
d) Tüm ambalajlar ve sızdırmaz konteynırlara depolanan artıkların düzenli olarak çiftlikten uzaklaştırılması.
e) Atılacak hayvanların mikrop sızdırmaz konteynırlarda muhafaza edilmesi ve haftada bir uzaklaştırılması.
Salmonella ve mycoplasma uygulamaları
Salmonella ve mycoplasma enfeksiyonlarının teminat kapsamına alınmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Sigortalanacak damızlık kümes ve kuluçkahanelerde bulunan kanatlı hayvanlarda Salmonella ve Mycoplasma yönünden enfeksiyon bulunmadığını gösterir Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve/veya ana damızlıklardan alınacak sağlık belgesi gereklidir.
b) Bu teminatın verilebilmesi, risk incelemeyi yapan eksper tarafından düzenlenen risk inceleme raporlarının değerlendirilmesi sonucuna bağlıdır.
c) Salmonella ve Mycoplasma hastalıklarının kuluçkahaneden gelen yumurta veya civciv aracılığı ile bulaşması halinde tüm sorumluluk sigorta ettirene / sigortalı aittir.
d) Sigorta teminatı Salmonella ve Mycolasma hastalıklarının ortaya çıkması ile otomatik olarak durur. Sigortalı kümes hayvanları için verilecek yeni teminat, ancak çiftliğin eski sağlıklı haline getirilmesi, hijyenik şartların tam olması ve bu durumun Havuz tarafından yetkilendirilmiş veteriner hekimlerce görülerek onaylanması ile başlar.
e) Hasar halinde, ilaç tedavisi veya mecburi kesimin uygulanması, sürüye uygulanacak tahliller neticesinde sigorta ettiren / sigortalı ile sağlanacak anlaşma ile belirlenir. Bu süreçte yapılacak masraflar sigorta ettirene aittir.
f) Sigortalı sürünün kesim kararı, Havuz tarafından yetkilendirilmiş veteriner hekim, resmi veteriner hekim ve sigorta ettiren adına yetkili veteriner hekimlerin ortak görüşü doğrultusunda alınır.
g) Aksine bir hüküm bulunmadıkça, sigorta ettiren 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili yönetmelikleri gereğince ilgililer tarafından öngörülen tedbirleri almakla yükümlüdür.
Tavuk çiftliği kurma maliyeti
Tavuk çiftliği kurma maliyetinin hesaplanmasında ne kadar sayıda bir tavuk besleyeceğinizin rolü büyüktür. Çünkü tavuk çiftliklerinin büyüklüğüne yetiştirilmek istenen tavuk suyusu hesaplanarak karar verilmektedir. 1000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği kurmak isterseniz bunun size ortalama maliyeti 450-650 bin TL olacaktır.
Bölge iklimi tavuk yetiştiriciliği üzerinde ne kadar bir etkiye sahiptir acaba?
Ejderha tavuğu işi yapmak istiyorum bay ve bayan yatırımcı arıyorum 0534 657 38 99