Aşağıda bahsedeceğimiz beş şeyi her gün yaparak bu yıl daha çok para kazanın.
Şu önemli gerçeği anlamam biraz zaman aldı: Aynı anda birden fazla iş yaparsanız ille de işletmenizi büyütürsünüz diye bir kaide yok. Yani, işe yeni atılan girişimcilere tavsiyem şu: Küçükten başlayın. Her şeyi bir anda çabucak halletmeye kalkmayın. Bunun yerine, daha sonra işinize yarayabilecek güzel alışkanlıklar geliştirmek için uğraşın.
Gelin şimdi hem size, hem de işletmenize daha çok para kazandıracak birkaç harika alışkanlıktan bahsedelim. Keyifli okumalar!
1. Tutumlu olmayı öğrenin.
Kulağa komik gelse de, tutumlu olmak gerçekten de bir alışkanlık. Her yeni yatırımcı tutumluluk fikrini temel bir iş stratejisi olarak aklına kazımalı.
Geniş bir bütçeye sahip olmak bu ilkeden ödün verebileceğiniz anlamına geliyor diye düşünmeyin. Yeni bir girişimci olarak, karşınıza giderlerinizi azaltacak bir fırsat çıktığında bu fırsata balıklama dalmalısınız. Ne kadar çok para biriktirirseniz elinizde o kadar fazla paranız olur, formül bu kadar basit.
Herhangi bir şey almak istediğiniz an kendinize muhakkak şu soruyu sorun, “Bunu başka bir yerden daha ucuza satın alabilir miyim?”
Bu soruyu kendinize sorduğunuzda beyniniz işe dahil oluyor ve satın alım giderlerinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda size fikirler sunuyor. Bu yöntemi uygulamaktan vazgeçmezseniz tutumluluk bir süre sonra temel iş alışkanlıklarınızdan biri haline gelecek.
Mutlaka okuyun: Dünyanın En Tutumlu Zenginleri
2. Günde sadece bir temel iş ölçütünün takibini yapın.
Geçmiş deneyimlerimden öğrendiğim çok önemli bir şey var. Ne zaman her şeyi aynı anda yapmaya çalışsam, oyalanma faktörü bütün süreci adeta bir virüs gibi çepeçevre sarıyor.
Her şeyi dur durak bilmeden kontrol ediyor ve hepsinin takibini aynı anda yapmaya çalışıyorsanız bence tavsiyemi dikkate alıp bundan vazgeçin. Tutarlı biçimde, sadece bir ölçüte odaklanmanız sizin için çok daha iyi olacaktır.
Sizden ricam, gidin bugün işletmenize şöyle bir göz atın, sizin için en önemli ölçütü bulun ve kendinizi tamamıyla ona adayın.
Zamanında bir arkadaşım şöyle derdi: “Günlük iş ölçütlerini bilmek ve bunları düzenli olarak takip etmek kulağa tuhaf gelebilir. Ama yapmaya çalıştığın şey bunu bir alışkanlık haline getirmek. Mesela biz, bisiklet işletmemiz için sadece en üst düzeyde önem arz eden şeyin takibini yapıyoruz ve bunu bir alışkanlık haline getirdik. En çok para getiren şeyi bir alışkanlık haline getirmek para akışının daima devam edeceğinin bir göstergesidir. Alışkanlıklarımız hayatımıza yön veriyor ve onlardan öylece vazgeçmemiz pek de kolay değil. Aynı sistem iş dünyasında da geçerli elbette.”
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatınızdaki Sihirli Değnek: 80/20 Kuralı
3. Günde bir defa konfor alanınızdan çıkın.
Beynimiz doğası itibariyle vücudumuzu baskı altına sokacak herhangi bir şey yapmaktan kaçınır. Dolayısıyla, bizi güvenli ve rahat olduğumuz bir konuma getirmek için didinip durur. Fakat maalesef konfor alanınızdan çıkmadan büyük bir etki yaratmanız mümkün değil.
İşte bu yüzden kendinizi zorlayıp günde bir defa işletmenizde konfor alanınızdan çıkmalısınız. Çok zorlayıcı ve muhtemelen bir günde bitirilemeyecek bir şeyi tamamlayabilmek için kendinizi yoğun baskı altına sokun.
Bunu tıpkı günde üç bin kelime yazan bir yazara altı bin kelime yazmasını veya günde elli telefon konuşması yapan bir sekretere yüz telefon konuşması yapmasını söylemek gibi düşünün.
İmkânsız gibi görünebilir ama sadece tek bir görev üzerine yoğunlaşıp elinizden gelenin en iyisini yaparsanız başarabilirsiniz.
İş amaçlarınız doğrultusunda ne kadar büyük adımlar atarsanız o kadar hızlı gelişme kaydedersiniz. Sizi kâra geçirecek tek şeyin harekete geçmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bu ufak, günlük alışkanlık sizinle aynı alanda faaliyet gösteren işletmeleri sollamanıza yardımcı olacak. Ayrıca daha çok çalışıp ciddi bir tutum sergilediğiniz için geliriniz de yüksek ihtimalle artacaktır.
Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey
4. Her gün rakiplerinizden bir sır öğrenin.
Sizin de bildiğiniz gibi şirketler ticaret sırlarıyla yönetilir. Bütün rakiplerinizin ticaret sırlarını ayrıntılı şekilde bilmeniz mümkün olmasa da, rakiplerinizden birkaç taktik edinip bunları kendi işletmenize uygulayabilirsiniz.
Güne rakiplerinizden birini Google’da aratarak başlayın ve karşınıza çıkan haberleri okuyun.
Ayrıca işleri bir adım ileriye taşıyarak haber kaynak sitelerine abone olabilirsiniz. Unutmayın, ne kadar çok şey bilirseniz stratejiniz o kadar iyi olur.
Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu
5. Görev dağıtımı sanatını öğrenin.
Bu alışkanlık, her işletmenin gelirini artıracak temel bir alışkanlık diyebilirim. Biz girişimciler, herkesten daha iyi olduğumuzu düşündüğümüz için bütün işi kendimiz yapmaya bayılırız.
Bu bakış açısı yüzünden işletmem uzun bir süre gelişme gösteremedi, üstüne üstlük sağlığım da bu durumdan kötü etkilendi. Emin olun, kendinize bütün gün boyunca aşırı yüklenmek ne sağlığınıza ne de işletmenize fayda sağlar.
Vücudunuzu yorup sağlığınızı tehlikeye atmaktansa iş bölümü yapın. Sorumlulukları etrafınızdakilere dağıtın ve başka şeyler üzerine yoğunlaşın.
Böylece hem zaman, hem enerji, hem de para tasarrufu yapmış olacaksınız. Ofiste mutlaka görebileceğiniz bir yere “Bugün görev dağıtımı yapacağım” yazılı bir not yapıştırın, hatta gerekirse telefonunuza günlük alarm kurun. Bu işi mekanik olarak yapmaya başlayana kadar hatırlatmalardan yararlanmaktan sakın vazgeçmeyin.
Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden