Küçük işletme sahibi olmak heyecan vericidir çünkü finansal özgürlük birçok insanın hayalidir. Bununla birlikte büyük ödüller beraberinde riskleri de getirir ve verilen yanlış kararlar küçük işletme sahiplerini iflasa sürükler.
Küçük işletmeleri iflasa sürükleyen nedenleri öğrenmek istiyorsanız bu makalemiz sizler için. Küçük işletmeler neden iflas eder, sorusuna bir cevap niteliğindeki bu yazımız, yeni iş kuracaklara ve hala kurulu bir işi olanlar için hayati önem taşımaktadır. İşte sizlere en bilindik iflas etme nedenleri:
1 – İş planının olmaması
Yaptığınız işi bilmeniz ve ürün veya hizmetleri nasıl satacağınızı bilmeniz bir işin başarısı için yeterli olmaz. Aşağıdakiler de dahil yazılı bir iş planınızın olması gerekir.
- Kısa ve uzun vadeli amaçlarınız
- İstihdam, üretim ekipmanları vb. için gerekli olan finansman
- Hedef kitleniz
- Pazarlama
Bu maddelerin hepsini detaylandırmanız işlerin yolunda gitmesine yardımcı olacaktır.
2 – Yanlış sebepler
Küçük ölçekli bir işe başlamak basittir çünkü deneyim olmadan planlara bakarak zengin olmak istersiniz. Bunu yapmadan önce ilgi alanlarınızı ve hoşlandığınız şeyleri düşünmelisiniz. İnsanlara değerli bir şey verebileceğinize inanıyor musunuz? Girişimcilerin yüzleşmesi gereken kaçınılmaz engellerin üstesinden gelebilecek misiniz?
3 – Yetersiz yönetim
Küçük işletme sahipleri çoğunlukla finansal yönetim, personel ilişkileri, reklam ve diğer önemli sorumluluklar gibi işletmelerin çok yönlü özellikleriyle ilgili bilgileri olmadan harekete geçerler. İşletme ve finans kurslarına katılarak kendinizi eğitmeli veya eksik olduğunuz bölümlerde uzmanlığı olan yöneticilerle anlaşmalısınız.
4 – Sermaye eksikliği
Bazı girişimciler başlangıçtaki faaliyet döngüleriyle, kaynaklarının büyük kısmını kısa sürede harcayarak kara geçebileceklerini düşünürler. Genel masraflar, üretim, ekipman vb. gibi olası her türlü masrafı düşünmelisiniz ve zayıf satışlara rağmen daha sonra kullanılmak üzere yeterli miktarda para bir kenarda bulundurmalısınız.
5 – Kötü lokasyon
Yaya trafiğinin yoğun olduğu veya kira masrafının düşük olduğu bir yerde dükkan açmak yeterli değildir. Bir okul kampüsünün yanında restoran açmak iyi bir fikirmiş gibi görünse de yemekler pahalı olursa ve etrafta ucuz bir sürü seçenek olursa müşteri çekemezsiniz.
Hedef kitlenizi, hedef kitlenizin alışkanlıklarını ve aynı zamanda çevredeki rekabeti dikkate almanız gerekir. Başlangıçta yeriniz için para harcamaktan korkmayın çünkü dükkanınıza gelen müşteri sayısındaki artış ve müşterilerin alışveriş yapması başlangıç masraflarınızı telafi edecektir.
6 – Online mevcudiyetin olmaması
Yüksek hızlı bilgi çağında insanlar bilgisayarları ve mobil aletleri aracılığıyla internet üzeriden her şeyi bulmak isterler. İnternet sitenizin veya sosyal medya sayfalarınızın olmaması işletmenizin sanal olarak görünür olmasını engeller.
İnternet sitenizi kendiniz yapabileceğiniz gibi bir profesyonelle de anlaşabilirsiniz. Facebook, Twitter ve hedef kitlenizin kullandığı diğer sosyal medya platformlarında işletmeniz adına hesaplar açın.
7 – Kontrol dışı büyüme
Kontrol edilebilir ve gelir üreten büyüme tabii ki iyidir. İşletmeniz başarılıysa daha fazla ekipman almak veya yeni bir dükkan açmak için kazancınızı etrafa saçmayın. Stratejilerinize bağlı kalırsanız iflas etmeden büyüyebilirsiniz.
8 – Finansal ihmaller
Nakit bütün işletmelerin can suyudur ve hiçbir işletme nakit olmadan ayakta kalamaz. Bu nedenle küçük işletme sahiplerinin finansal kayıt tutma zorunluluğu vardır. Böylece her kuruşu usulüne uygun olarak sayabilirler. İşletmeye ne kadar para girdiğini ve çıktığını tam olarak bilmek vereceğiniz her kararda size kılavuzluk eder.
9 – Cansız icraatlar
Her hedefi yetersizlikleriyle birlikte çözen bir iş planına sahip olmanın değeri hiç bir şeyle ölçülemez. Tembel, sıkıcı, kötü huylu ve idaresi güç çalışanlar sadece verimliliği azaltmaz aynı zamanda çalışma ortamına ve müşteri ilişkilerine de zarar verir. Nitelikli faaliyetleri garanti altına almak için işe alma yönetmeliklerine tam uyun ve personelinizi titiz bir eğitimden geçirin.
10 – Zayıf pazarlama
Küçük ölçekli işletmelerin daha kurumsal işletmelerle rekabet edebilmeleri için markalarını pazarlamaları gerekir. Ürünlerinizin tanıtımını doğru kanallar aracılığıyla yapmak için yeterli miktarda yatırım yapmanız gerekir. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarının sizin tarafınızdan karşılanacağını bilmesi gerekir. Bugünlerde online pazarlama bir zorunluluk haline gelmiştir ancak broşürler, el ilanları ve kartvizitler gibi geleneksel pazarlama yöntemlerini de göz ardı etmemelisiniz.
Sonuç olarak bütün stratejinizi planlamak, güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmek ve finansal veya insani bütün kaynaklarınıza gözünüz gibi bakmanız gerekir. Yukarıda anlatılan olası tehlikeleri dikkate alın ve sadece ayakta kalmaya çalışmayın. Aynı zamanda rekabetçi dünyada başarılı olmaya çalışın.
Küçük iş kurmak isteyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.