Kariyerimin ilk günlerinden beri bütçe, kaynak veya bunlara benzer eksiklikleri olan projeleri almaktan keyif alıyorum.
Ben bir kurucuyum. İş kurmak ve insanları geliştirmek beni çok heyecanlandırıyor. Bir şeye sıfırdan başlamak en sevdiğim şey. Hayallerinizi gerçekleştirmek ve hedeflerinize ulaşmak için sadece bir tohum ekmeniz, oldukça tutkulu ve kararlı olmanız gerekir.
Kariyerimin ilk zamanlarında küçük bir ekiple çalışmanın avantajlarını fark etmiştim. Diğer ekipler 800 kişilik iş ünitelerini kurmak için en az 12 ay harcıyordu ve bu sırada da birbirleriyle kavga ediyorlardı. Geriye baktığımda ve küçük ekiplerin neler başardığını gördüğümde ben bile inanamıyorum.
Küçük ölçekli işletme sahiplerinin birçoğu rekabetçi pazar ortamından korkarlar. Fikirleri ile harekete geçmeye karar verebilirler. Ancak diğer on, yirmi ve hatta yüz kişinin de aynı fikre sahip olduğunu fark ettiklerinde hüsrana uğrarlar ve pes etmek isterler.
Ürününüz ve hizmetiniz eşsiz mi? Tabii ki. Farklılaşma önemsizdir demiyorum. Bu makalenin amacı küçük ölçekli işletmelerin, büyük hayaller kurmalarına, sıkı çalışmalarına ve daha çok kazanmalarına yardımcı olmaktır.
Küçük işletmeler dev şirketlerle nasıl rekabet edebilir? Küçük işletmeler, hızlı bir şekilde başarılı olmalarını sağlayacak kaldıraçların neler olduğunu öğrenmelidirler.
Aşağıda küçük işletmelerin gerçek sonuçlar almalarına yardımcı olacak kaldıraçlar yer almaktadır. Temeli ve pazarlama deneyimi olan girişimciler bunların birçoğunu kısa sürede yapabilirler.
İşte küçük işletmelerin dev şirketlerle rekabet etme yolları:
1 – Kişisel marka
Doğru uygulandığında en kolay olanıdır. Sonuçta ilk kez faaliyete geçerken markanız kendiniz olacaksınız. Olay tamamen ilişkilerle ve kendinizi pazarda nasıl konumlandırdığınızla alakalıdır.
Hedef pazarınız, stratejik ortaklarınız, toplum ve pay sahipleri ile bağlantı kurarak markanızı güçlendirin. Kendinize ait bir markanız yoksa hemen bir tane oluşturun. Daha fazla beklemeyin ve hemen harekete geçin.
2 – Tutku
Hayallerinizin peşinden gidin! Tutkunun, duyguları ve sonuçları ateşlediğini hepimiz biliriz. Küçük işletme sahipleri, tutkularını veya pazardaki çözülmemiş bir problemi fırsata dönüştürebildikleri için avantajlıdırlar. Ne olursa olsun, onları heyecanlandıran bir fırsat ve iş modeli olursa şansları yüksek olacaktır.
Tutkunuzdan faydalanmanız motive kalmanın anahtarıdır. Psikolojik olarak yıpranmış yöneticilerle dolu bir sürü büyük marka varken küçük ölçekli işletmelerin kalpleri heyecanla dolu kurucuları vardır.
Tutkunuzun parlamasına ve sizi ateşlemesine izin verin. Tutkunuzu saklamayın. Tutkunuzdan sayesinde insanların sizden etkileneceklerini ve rekabette bir anda öne geçeceğinizi unutmayın.
3 – Çeviklik
İşinizi sürekli güçlendirin ve çevik olun. Küçük ölçekli işletmelerin büyük işletmeler gibi bürokratik formalitelerle uğraşması gerekmez. Yanlış yolda olduklarını fark ederlerse negatif etkiler olmaksızın büyük markalara göre daha hızlı bir şekilde yön değiştirebilirler.
İnovasyon, pazar araştırması, pazarlama uygulaması ve sosyal medya alanlarında çevikliğin avantajlarından faydalanın.
Çevik olmanız, hızlı ancak tasarlanmış kararlar vermenize yardımcı olur. Bu da rekabet etmenin en etkili yollarından biridir.
Risk almaktan korkmayın. Başarısız olmayı hızlı bir şekilde öğrenin ve yol boyunca her başarıdan ve başarısızlıktan dersler çıkarın.
4 – İnovasyon
Tutkunuz olursa ve çeviklikten faydalanabilirseniz yenilik yapmak için harika bir karışıma sahip olursunuz. Bir iş fikrinin ileri araştırmalarının yapılması için yönetim kurulu toplantısına gerek yoktur. Tek yapmanız gereken plan yapmak ve uygulamaktır.
Hızlı ve akıllıca yenilikler yapın. İş fikirlerinizi ve yenilikleri hayata geçirmek için uzun süre bekletmeyin. Rakiplerinizden ve hatta büyük markalardan hızlı bir şekilde yenilik yapın.
5 – Hizmet
Küçük ölçekli işletmeler hizmetleri ile rakiplerine göre daha avantajlıdır. Müşterilerinizin kendilerini özel hissetmesini sağlamak için kişisel markanızı, kişisel ilişkilerinizi ve insan dokunuşunuzu güçlendirin.
Doğru beklentiler belirlediğinizden emin olun. Uyanık olun ve hizmetin doğru bir şekilde verilmesi için ne gerekiyorsa yapın. Hizmet kararlarının verilmesi gerektiği zamanlarda hızlı kararlar verebilmek için çevikliğinizi geliştirin. Büyük markalar hala ne yapmaları gerektiğine karar vermeye çalışırken siz projeye başlamaya hazır olabilir veya çoktan başlamış olabilirsiniz.
6 – Zenginlik nişlerdedir
Küçük ölçekli işletmelerin niş pazarlara odaklanması ve en kısa sürede ve en hızlı biçimde harekete geçmesi gerekir. Daha sonra genişleyebilirsiniz. Saldırmak için bir veya iki pazar seçin ve bunların peşinden koşun. Büyük şirketler kimin önde olduğunu hesaplamaya çalışırken siz hızlı ve erken sayı vuruşu yapabilirsiniz.
“Hedef kitleniz kim?” sorusunun cevabı nedir? “Herkes” mi?
Üzgünüm ama “herkes” hedef kitleniz değildir. Rekabet edebilmek için odaklanmak ve hedef kitlenizi bilmek zorundasınız. Müşterilerinizin geceleri neden uykularının kaçtığını bilin. Ne tür problemleri var? Bu problemleri nasıl çözebilirsiniz? İş ve özel hayatlarına nasıl bir değer katabilirsiniz? Onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu soruları sormak ve hızlı olmak zorundasınız.
Bu soruları “herkese” soramayacağınız için gerçeği şimdiden kabul edin ve harekete geçin.
7 – Ölçeklenebilirlik için şimdiden plan yapın ve sonrası için zaman kazanın
Küçük düşünmeyin. Büyük düşünün ve olmanız gereken noktaya odaklanın. Her zaman en küçük dükkanı, teknolojinin en düşük versiyonunu almayın. Tam tersine ilerlemek ve büyümek için plan yapın. Kendinize, vizyonunuza ve hedeflerinize ulaşacağınıza inanın. Kestirme yollar veya maliyet tasarrufları şu an için mantıklı gelse de ilerisi için dezavantaj olabilir.
Yatırımlarınızı hedeflerinize göre önceliklendirin. Rekabet edebilmek ve ilerlemek için doğru noktaya yatırım yapın. İyileştirmeler yapmaya devam etmeniz, uzun vade de tasarruf etmenizi, zaman kazanmanızı ve başınızın ağrımamasını sağlayacaktır.
8 – Hızlanmak için yavaşlayın
Sonuçta bütün bunlar plan, hedefler ve amaçlar olmadan olmaz. Yavaşlamak için zaman harcayın ki hızlı bir şekilde yoğunlaşabilesiniz.
Plan yapmak, hedefler belirlemek, pazarı araştırmak ve mükemmel olmak için zaman harcayın. Ürününüz olmadan, hedef kitlenizi tanımadan, marka mimarinizi oluşturmadan hızlı bir şekilde pazara girmeye çalışmanız başarıya değil, başarısızlığa neden olur.
Birinci, ikinci ve üçüncü izlenim yaratmak için sadece bir şansınız olacak. Detaylar önemlidir ve pazara nasıl girdiğiniz daha da önemlidir.
Ancak diğer taraftan fazla analiz yapmayın ve analiz felcine maruz kalmayın. Kusurlu mükemmelliği benimsemek zorundasınız. Bazen gerçekten iyi yeterince iyidir.
9 – Sosyal medya kampanyanız için son dakikaya kadar beklemeyin
Yeni girişimlerin, küçük işletmelerin ve hatta büyük işletmelerin ürün veya hizmet lansmanının sosyal medya kampanyasını başlatmak için son dakikaya kadar beklemesi beni şok ediyor. Son dakika Twitter’a saldırıyorlar, e-posta yağmuruna tutuyorlar, tıklama ve takip için yalvarıyorlar. Biz bu hazırlıksız pazarlamacıları kolayca tanıyoruz ve onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Plan yapmak için zaman harcayın ve sosyal medya pazarlama planını planlama döngüsüne entegre edin. Mobil pazarlamayı da başlangıç aşamasında planınıza dahil ettiğinizden emin olun.
Sosyal ve yeni medyayı işletmenizin ve pazarlamanızın DNA’sına entegre etmelisiniz.
Pazarlama ve sosyal medya kampanyası için son dakikayı beklemek istiyorsanız hiçbir şey elde edemez, markanıza da zarar verirsiniz. Böylece daha fazla yardıma ihtiyacınız olur.
10 – Etkileyen programı geliştirin
Bulunduğunuz sektördeki etkili insanların gücünden faydalanmak, küçük işletmelerin hızlı kazançlar ve sonuçlar elde etmesini sağlar. Etkileyenlerin gücünden faydalanmak, yemek sektöründe bir restoranın gurmelerin gücünden faydalanmasıyla eş değerdedir. Sektöre ilgisi olan etkileyenleri ve hizmet ettiğiniz pazar nişini araştırın. Sadece binlerce takipçisi olan etkileyenleri tercih etmeyin. Diğerlerine başarılı olmaları için yardım eden ve değer katan etkileyenleri araştırın.
Detaylı bir etkileyen stratejisi planlamak için zaman harcayın çünkü doğru uygulandığında karşılığını katlanarak alırsınız.
Küçük işletmelere özel rekabet etme yollarını ve en etkili pazarlama fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz.