Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikKüçük Girişimcilerin Yaptığı En Büyük 10 Hata

Küçük Girişimcilerin Yaptığı En Büyük 10 Hata

Girişimcilik hatalarla, aksiliklerle dolu bir teşebbüstür.  Ne kadar tecrübeli olursanız olun bir noktada işler rayından elbet çıkacaktır.

Başarının sırrı sorunları erken teşhis etmekte, onlardan ders almakta ve aynı hataları tekrarlamamaktadır. Peki bu hatalar nelerdir?

İşte sizlere küçük girişimcilerin yapmış olduğu en büyük 10 hata:

 

1. Çok çabuk zengin olmaya çalışmak

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar1
Bir gecede ancak şans oyunlarıyla zengin olunur. Gerçek zenginlik için yıllarca çalışmanız gerekebilir. Eğer siz de hemen zengin olma hayali kuruyorsanız bu rüyanızdan uyanmalısınız. Başarı; sabır, zaman, azim ve biraz da şans gerektirir. İşinizin büyümesine zaman tanıyın. İşiniz ve şirketiniz uzun süre durgunluktan kurtulamazsa başka bir işe girişmenin vakti gelmiş demektir. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Mutlaka okuyun: 22 yaşında zengin olmamı sağlayan 7 teknik

 

2. Rakipsiz olduğunu düşünmek

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar2
Eğer bir alanda en yeni ve en iyi olsanız, hatta yepyeni bir yaklaşım sergileseniz bile rakibinizin olmadığını hiçbir zaman düşünmeyin. Rekabet için rakip olması gerekmez. Rekabet aynı zamanda tüm olası altenatiflerdir. İnsanlar sizin ürün veya hizmetinizi kullanmak dışında ne yapabilirler? Hiçbir şey yapmamaları mümkün mü? Müşteri her zaman satın almama özgürlüğüne sahiptir. Bu bile tek başına ciddi bir rekabet problemidir.

 

3. Zayıf bir lider olmak

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar3
Şirketin başarısı sizin ne kadar güçlü bir lider olduğunuzla birebir ilgilidir. Otoriter ve sert olmanız anlamına da gelmez bu. İyi bir lider şirketin gidişatını belirler. Çalışma arkadaşlarını motive eder, onlara ilham verir.

Mutlaka okuyun: Bill Gates’ten girişimcilere liderlik dersleri

 

4. İşkolik olmak

cok-calismak
Birçok girişimci sadece işe odaklanır. Sosyal hayatını ihmal eder. Sonunda da zararlı çıkar. İşinizle ilgilendiğiniz için kimse sizi kınayamaz, bunda hiçbir sorun yoktur. Ancak sağlığınıza, ailenize, beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. İş ve aile hayatını dengelerseniz çok daha başarılı olursunuz.

 

5. Gerçekdışı finansal hedefler koymak

buyuk-is-kurmak


Tüm finansal hedefler gerçek olsa milyarder olmak sıradan bir şey olurdu. Birçok girişimci astronomik hedefler koyar kendine. Ancak bu hedeflerin büyük bir kısmı sabun köpüğü gibi uçar gider. Gerçekçi olmayan hedefler hem itibarınızı zedeler hem de duygusal anlamda çöküş yaşatır. Spesifik, ölçülebilir, realistik ve zamana yayılmış hedefler belirleyin ki süreğen bir ilerleme kaydedebilesiniz.

 

6. Şirketin amacını belirleyememek

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar6
Çalışanlarınızın daha yüksek maaşlı işlere geçmelerinin bir nedeni var. Ve bu neden, para olmayabilir. İnsanlar bir amaca hizmet eden işlerde çalışmak isterler. Birçok şirket neden var olduğunu bilmez bile. Sürekli işe girip çıkanlar olur. Bu nedenle şirketinizin amacını belirleyin ve bu amaç salt para kazanmak olmasın. Böyle olursa sizle aynı kafa yapısında insanlarla birlikte çalışırsınız. Aynı hedefleri olan insanlar daha güçlü bir ekip oluşturur.

 

7. Fiyatları düşürmek

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar7
İşler yolunda gitmediği zaman girişimcilerin aklına ilk olarak fiyatları düşürmek gelir. Daha ucuz mal daha çok müşteri çeker, değil mi? Hayır! Birçok müşteri daha kaliteli ürün veya hizmet almak ister. Zor ekonomik koşullarda fiyat ve kalitedeki artış müşteri sayınızda artışa neden olabilir. Fiyat düşürmek tehlikeli bir oyundur. Çalışanları işten çıkarmak ya da maaşları geciktirmekle sonuçlanabilir.

Mutlaka okuyun: Müşteri Kaybetmeden Fiyatlarınızı Arttırmanın Yolları

 

8. Net bir stratejiye sahip olmamak

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar8
Şirketinizi ne zaman, nasıl, nerede kimin duyacağını bilemezsiniz. Şayet şirketinizin amacı belli değilse insanlar ne iş yaptığınız konusunda net bir bilgiye de sahip olamaz. Bu nedenle şirketiniz insanlara net ve tutarlı bir imaj çizmek zorundadır. İlk izlenimde beğenilmezseniz ikinci bir şansınız olmayacaktır. Şirketinizi ilk kez gören potansiyel müşterilerin her zaman aynı tutarlı mesajı almalarına gayret gösterin.

 

9. Açıksözlü olmamak

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar9
İnternet sayesinde herkes hakkında her şey öğrenilebilir oldu. Eğer şirketiniz bir hatasını gizlemeye çalışırsa ve bu hata ortaya çıkarsa adınız yalancıya, sahtekara çıkar. Eğer şirketinizde olumsuz bir durum olursa bunu haber veren ilk siz olun.

 

10. Aynı anda her işi yapmaya çalışmak

kucuk-girisimcilerin-yaptigi-hatalar10


Girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri tek başlarına her şeyi yapabileceklerine inanmalarıdır. Her şeyi yapmaya çalıştığınızda sonuç vasatın altında olacaktır. Her girişimcinin sivrilen birkaç yeteneği bulunur. Yapılması gereken bu yetenekleri sonuna kadar kullanmak ve yeteneksiz olduğunuz konularda da yardıma başvurmaktır. Bu nedenle çevrenizi sizin zayıf olduğunuz konularda başarılı olan kişilerle donatın. Büyük şirketler bu şekilde başarılı olurlar, her şeyin uzmanı olmaya çalışarak değil.

Mutlaka okuyun: Küçük işletmelerin dev şirketlerle rekabet etme yolları

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar