Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriÇevreci FikirlerKozmetik Ürünlerin Paketlenmesi İçin Çevreci Fikirler

Kozmetik Ürünlerin Paketlenmesi İçin Çevreci Fikirler

Her yıl ürün paketlemede kullanılan dünya genelinde 120 milyardan fazla kap, sadece güzellik ve kozmetik sektörü tarafından üretiliyor.

Kendi kendinize yapabileceğiniz şampuandan, tekrar kullanılabilen rimel kaplarına, aşağıdaki listede son aylarda karşımıza çıkan ve kozmetik sektörü açısından sürdürülebilirliği sağlayacağı düşünülen yenilikçi fikirler sizin için derlendi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, sadece kozmetik sektörü yılda 120 milyar paket kullanıyor ve bu paketlerin çoğunluğu plastik hammadde kullanılarak üretiliyor. Eğer durum bu şekilde sürerse, 2050 yılına gelindiğinde sadece bu atıklardan 12 milyar tonluk bir çöp yığını oluşacak. Birleşmiş Milletler konuya el atarak bu atık sorununu “küresel acil durum” olarak nitelendirdi ve kozmetik sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörlere denetim zorunluluğu getirdi.

Kısa zaman öncesine kadar kozmetik sektörü bünyesinde bulunan sabun, parfüm ve krem gibi ürünler plastik yerine cam ve benzeri plastik olmayan kaplar ile paketleniyordu.

Fakat 90’lı yıllarda yaşanan plastik devrimi, kozmetik sektörünün önünde geniş bir yol açtı. Plastiğin daha ucuz olmasının yanı sıra, daha dayanıklı ve hafif olması da, kozmetik sektörü için fayda sağladı ve daha uzun mesafelere taşımayla birlikte satış olanaklarını da artırdı.

Günümüzde marketlerde raflar dolusu kozmetik ürünü sergilenip satılabiliyor. Bu sürece paralel olarak paketleme sektörü de büyüdü ve küresel bazda 23 milyar euro gibi bir değere ulaştı.

Bahsi geçen devasa pazar paylarını göz önüne aldığımızda, plastik paketleme tercihini ortadan kaldırmanın, hatta azaltmanın zorlu bir süreç olduğunu anlamak pek de zor değil. Neyseki toplumlarda plastik kullanımına karşı bir bilinç gelişmekte, plastik kullanılmayan alternatiflere talep artmakta ve hükümetler tarafından tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gibi adımlar atılmakta.

Sürdürülebilir paketleme fikri, kozmetik ürünlerinin üretimi, dağıtımı, korunması ve tüketilmesi adımlarını içine alan ve bu etkenlere göre şekillendirilen bir fikir.

Kendi başınıza yapabileceğiniz şampuanlardan, tekrar tekrar kullanılabilen rimel kaplarına ve mantarlardan üretilen paketlere kadar geniş bir yelpazede örnekleri bulunan sürdürülebilir kozmetik fikirleri arasından, en iyi beşini sizin için aşağıda listeledik.

 

1- Karbon Ayak İzine İyi Yönde Katkı Sağlayan, Mantar Kullanılarak Üretilen Paket

İngiliz doğal kozmetik ürünleri üreticisi Lush, dünyada bir ilk olarak karbon emisyonuna iyi yönde katkı sağlayan paketleme yöntemi geliştirdi. Bu yeni paketleme yönteminde plastik yerine mantar kullanııyor. Düşük seviyede karbon ayak izine neden olmasının yanı sıra, mantar antibakteriyel özelliğe, suya karşı dayanıklılığa, sağlamlığa ve gübre olarak kullanılabilme özelliğine de sahip.

Lush firması, kısa süre önce ilk siparişi olan 6 bin adet mantar kap için anlaşma yaptı ve önümüzdeki yılda yarım milyon paketleme ürünü için de anlaşmayı amaçlıyor. Mantarın doğada tam olarak çözünebilmesi ve doğaya zarar vermemesi bir yana, bu malzeme ağaç kabuklarından elde ediliyor ve bu kabuklar her on yılda bir soyularak mantarlar çıkarılıyor. Üstelik, bu işlem sırasında ağaçları kesmeye de ihtiyaç duyulmuyor. Yani mantar elde etmek için daha fazla ağaç dikmek gerekiyor. bu da atmosferdeki karbondioksitin daha fazla emilmesi anlamına geliyor. Bu yöntem sayesinde Lush ağaç dikmeye teşvik ederek, karbon emisyonuna katkı sağlamamak bir yana, bu emisyonu azaltmayı amaçlıyor.

 

2- Bİr Öğrenci Tarafından Geliştirilen Sürdürülebilir Rimel Kabı

Loughborough Üniversitesi’nden yakın zaman önce mezun olan Pippa Bridges, ilgi alanı ile deneyimini bir araya getirerek birçok insanın farkında bile varmadığı bir sorunu çözmek için sürdürülebilir bir çözüm yolu geliştirdi. Dünya genelinde her yıl yaklaşık bir milyar adet rimel satılıyor. Bu rimellerin içerisinde bulunduğu şişeler genellikle doğrudan çöpe gidiyor ve devasa boyutlardaki çöp yığınlarına ekleniyor. Bridges tarafından geliştirilen bu yenilikçi üretim yöntemi, bahsi geçen atıkları azaltmayı amaçlıyor. Bridges bu yönteme “Infinity Mascara” yani “Sonsuz Rimel” adını verdi.

Bridges tek kullanımlık tüpler yerine tekrar tekrar kullanılabilen kapsülleri geliştirdi. İhtiyaç oldukça yeniden doldurulabilen kapsüller, her altı ayda bir değiştirilmesi gereken normal rimel tüplerinden çok daha sürdürülebilir. Bridges ayrıca, standart rimel fırçası yerine de eşsiz bir tasarım olan parmağa takılıp kullanılan fırça geliştirdi. Bu fırçanın kullanım ömrü ise 10 yıla kadar çıkabiliyor. Bu yeni tasarım ile kap değişmeden içerisindeki rimel tekrar doldurularak kullanılabiliyor. Tüm süreç kapalı döngü sistemi ile işlediği için de hem çevresel olarak hem de maddi olarak faydalı bir hal alıyor. Bahsi geçen tüm parçalar, alışılagelmiş rimel tüp tasarımından daha verimli ve etkili bir şekilde iş görebiliyor.

 

3- Sıvıyı İhtiva Edebilen Kağıt Kaplar

Japonya menşeili Nippon Paper Group tarafından, sıvıları ihtiva etme becerisine sahip yeni bir tür kağıt tasarlandı. Firma, kartona benzer bir yapıya sahip olan bu yeni tür kağıdın, ıslandığında yumuşamadığı iddia ediyor.

Spops adı verilen bu kaplar, süt kutularına benziyor ve plastik kapların yerini alması bekleniyor. Firma kağıttan elde edilen pipetlerin üretimine de başladı. Spops kapları ise, büyük ihtimalle evlerde kullanılan deterjan, sabun ve şampuanların saklanması için kullanılmaya başlayacaklardır. Şirken, yıl sonuna kadar bu kapları satışa sunmaya hazırlanıyor.

 

4- Evde Şampuan Yaparak Atıkları Ortadan Kaldırmak

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Cleanyst firması, kullanıcı tarafından temizlik ve hijyen ürünleri üretilmesini sağlayan bir ev aleti tasarladı. Firmaya göre plastik kullanımınızı kısıtlayacak bu makine, aile bütçesine de katkı sağlamanıza yarayacak.

Ev yapımı temizleyiciler ve diğer ürünler için seçenek sunan Cleanyst, “sıfır atık” hareketinin bir parçası. Makinenin kullanımı, üretici firma tarafından kahve makinesine benzetiliyor, zira kolayca birçok malzemeyi karıştırarak size istediğiniz ürünü sunabiliyor. Tekrar kullanılabilen kap, musluk suyu ve firma tarafından gönderilen konsantre maddeler ile istediğiniz sonuca ulaşabiliyorsunuz. Bu yöntem ve gönderilen paketlerin geri dönüşümlü olması da, ortaya çıkan atık miktarını en aza indiriyor.

 

5- Avustralya Bir İlk: Toplu Dolum Merkezi

Avustralyalı şirket Flora&Fauna, sıfır atık ilkeli ürünler ve servislerin sunulduğu interaktif bir market kurdu. Müşteriler reklamlar ve atölye çalışmaları sayesinde geri dönüşümü katılıp çevreye duyarlı bir hayat tarzı hakkında bilgi alabiliyorlar.

Mağazada, ülkede bir ilk olarak çevreci bir dolup merkezi de bulunuyor ve bu sayede müşteriler kendi kaplarına şampuan, saç şekillendirici ya da deterjan gibi ürünleri doldurarak satın alabiliyor.

Flora&Fauna firması kurucusu Julie Mathers, bu mağazanın temellerini beş yıl önce atarak “sıfır atık” ilkeli ve çevreye zarar vermeyen yaşam tarzı için farkındalık yaratmaya çalıştı. Kurulduğu dönemde çevrimiçi bir mağaza olan girişim, bambu diş fırçalarındanetik makyaja kadar birçok seçenek sunuyordu. Fakat Sydney kentinde faaliyete geçen ilk gerçek mağaza, “sıfır atık” ilkeli ürünlerin ötesine geçiyor. Mağazanın amacı; insanların birbirleri ile fikir alışverişi yapabilecekleri, önerilerde bulunabilecekleri ve birbirlerine yardım ederek daha doğru seçimler yapılmasını sağlayabilecekleri bir ortam yaratmak.

 

İlginizi çekebilir

En Çevreci Fikirler ve Projeler
50 Yaratıcı ve Büyüleyici Ambalaj Tasarımı
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar