İtiraf edelim, bugün bile kadın olarak iş dünyasına girmek belli dezavantajlara sahip. 1900’lü yılların başına kadar kadınların bir işte çalışıp hayatlarını kazanması fikri bile insanlara garip geliyordu.
Peki, ülkemiz de dahil olmak üzere kadınların ilk kez iş hayatına adım atmasını sağlayan ortamı kim hazırlıyor?
Tabii ki Avon.
Avon’un kozmetik ürünlerini satan kadınlar, kendi çalışma saatlerini belirleyip diledikleri gibi satış yapabilmekteler. Yine pek çok kadın, ilk maaşını Avon’dan almakta. Esasında Avon’un kadın girişimcileri desteklemesi de pek bilinçli değil, kazara oldu diyebiliriz.
Bu yazımızda kozmetik devi Avon’un kuruluş hikayesine bakacağız.
Kitap Satışından Parfümeri Sektörüne…
Avon’un kurucusu David McConnell, 1880’li yıllarda kapı kapı gezip kitap satarak bu işe başladı. McConnell, gün boyu geziyor ve özellikle ev kadınlarına elindeki kitapları tanıtıyordu. Satış yapsın yapmasın, kadınlara ufak tefek hediyeler, eşantiyonlar veriyordu. Yerel bir eczane ile anlaşan genç girişimci, müşterilerine minik parfüm şişeleri hediye ediyor; bunun karşılığında müşterilerden satmaya çalıştığı kitapların özetini dinlemelerini istiyordu.
Kadınlar parfüme kitaplardan daha çok ilgi gösterince o da kitap satışını bırakıp parfümeri işine girdi. 1886 yılında New York’ta California Perfume Company adında bir parfümeri şirketi kurdu. Bu şirket 1928 yılından sonra da Avon olarak anılmaya başladı. (Avon ismi, ünlü oyun yazarı Shakespeare’nin doğum yerinden ilham alınarak konmuştur.)
Kadın Satış Temsilcileri Dönemi
Kapı kapı gezerek parfüm satmak o zamanlar için ideal bir işti. McConnell, ürettiği parfümleri çevre illere ve eyaletlere de götürdü. Hatta başka şehirlere gitme imkanı olmayan kadınların bulunduğu ücra köylere kadar gitti. Kadınların parfüm, takı gibi şeyleri almak için bir yerlere gitme özgürlüğünden yoksun olmaları, McConnell’in başarısının temelinde yatan faktörlerden biridir desek yanılmayız…
Giderek başarısı artan McConnell, daha sonra işe bir kadın satış temsilcisi aldı. İki çocuk annesi Persis Foster Eames Albee adındaki bu kadın, Avon’un dağıtım sistemini bulan kişi olarak biliniyor.
McConnell satış yapmanın en iyi yönteminin daha çok kadın işe almak olduğunu fark etti. İşe alınan kadınlar, şirketin ilk kadın pazarlamacısı Persis Albee tarafından eğitildi ve Avon’un devasa kadın satış temsilcisi ağı böyle doğdu.
Avon’un bu serbest kadın satış temsilcileri sistemi sayesinde şirket bir asırdan uzun bir süredir ayakta diyebiliriz kısaca. 1905 yılında Outlook adında bir dergi yayınlandı ve bu dergide satış temsilcilerine şirketle ilgili düzenli olarak bilgiler verildi. 1906’da ise Avon’un ürün gamı katalog hazırlanacak kadar büyüdü. Zaten bu yıldan sonra da satışlar dramatik şekilde artış gösterdi.
Kadınları Önemseyen Bir Kozmetik Şirketi
1930’lu yıllarda, diğer bir ifadeyle Büyük Buhran yıllarında Avon ürün fiyatlarında indirime gitti ve satışlar %70 arttı. 2.Dünya Savaşı’nda ise Avon, ABD ordusuna gaz maskesi ve ilaç üretimi için fabrikasının kapılarını açtı. Avon, parfüm ve kozmetik ürünlerin yanı sıra savaş bonosu satmaya başladı.
50’li yıllarda “Ding-Dong, Avon Calling” olarak bilinen meşhur Avon reklamı yayımlandı. Reklam tarihinin en uzun soluklu ve en başarılı reklam kampanyalarından biri olan bu reklam, 1954-1967 arasında aralıksız kullanıldı.
1955’te ise Avon Foundation kuruldu. Meme kanseri ve kadına yönelik şiddetle mücadele gibi kadın haklarını savunan bu vakıf, bugün de faaliyetlerine devam etmekte.
Avon’un 100 yılı aşkın bir süredir kadın merkezli bir iş modeline sahip olması gerçekten takdire şayan. Eşantiyon olarak eczanede hazırlatılan minik parfüm şişelerinden dünya çapında bir kozmetik markasına dönüş hikayesi, düşünmeyi seven insanlar için pek çok ders içeriyor.