Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelKötü Bir Patronunuz Olduğunda Ne Yapmalısınız?

Kötü Bir Patronunuz Olduğunda Ne Yapmalısınız?

Her yıl şirketler yönetim ve liderlik gelişimi için 15 milyar dolar harcamalarına rağmen, işgücünde kötü patronlar yaygındır. Life Meets Work tarafından yapılan bir araştırmaya göre, işçilerin% 56’sı patronlarını hafif veya yüksek derecede zararlı buluyor. Yapılan diğer bir araştırma, çalışanların %75’inin “patronlarının, iş günlerinin en stresli kısmı” olduğunu buldu.

Ve Gallup tarafından yapılan son bir araştırma ise, iki çalışandan birinin “kariyerlerinin bir noktasında yöneticilerinden kurtulmak için” işi bıraktığını buldu.

Yine başka bir çalışmada şaşırtıcı bir şekilde, çalışanların zararlı olmayan patronlardan çok zararlı buldukları patronlar ile daha uzun süre (ortalama iki yıl) çalıştıkları tespit edildi. Peki, ama neden?

 

İstifa Etmek Zordur

İnsanlar birçok nedenden dolayı patronlarını sevmemelerine rağmen işlerine devam ediyorlar. 20 yıllık örgütsel danışmanlık ve koçluk döneminde duyduğum en yaygın sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Yeni bir iş arayacak enerjim yok.
  • İşimi / meslektaşlarımı / iş yerimi çok seviyorum.
  • Maaşa ihtiyacım var. Maaş kesintisini göze alamam.
  • Bulabileceğim daha iyi bir iş yok.
  • Sağladığı avantajları kaybetmek istemiyorum.
  • Yeni bir organizasyona başlamak için çok fazla yatırım yaptım.
  • Bu iş çok iyi para kazandırıyor.
  • Farklı bir iş bulma becerisine sahip değilim.
  • Bazı şeyler daha iyiye gidebilir.

Yukarıdaki mazeretlerin çoğu temel insan psikolojisi dinamikleri ile ilgilidir. Yüksek stresli durumlara dayanan insanlar genellikle, yeni bir duruma geçmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi yitirdikleri için duygusal yorgunluktan mustariptir. Başka bir fırsat sırada beklemiyorsa istifa etmek zordur zaten birisi tükenmiş hissediyorsa başka bir fırsatı sıraya koyması daha da zordur. Duygusal tükenme aynı zamanda insanların gelecekte daha olumlu şeylerin olacağını düşünme yeteneğini de yok eder ve umutsuzluk ortaya çıkar.

Kayıptan kaçınma, sahip olduğunuz bir şeyden vazgeçmeyi zorlaştıran başka bir psikolojik süreçtir. Çok çalışarak elde ettiğimiz şeyleri korumak için çaba gösteririz. İşyerlerinde bu maaş, statü, istikrar, kıdem, sosyal bağlantılar ve yıllar boyunca biriktirdiğiniz diğer tüm faydalar olabilir.

Ek olarak, araştırma bize insanların kendileri için anlamlı olan işlerle meşgul olduklarında zararlı durumlarda kaldıklarını söylemektedir. Başka bir deyişle, insanlar duygusal olarak bağlandıkları işler ile meşgul olduklarında; onlara kötü davranan patronlar olsa bile istifa etmekten kaçınırlar.

Son olarak, ortalama bir patronun yöntemlerini değiştireceğini, şirketin konuyla ilgili harekete geçeceğini ve işlerin gelişeceğini de umabiliriz.

Her ne kadar kalmak ayrılmaktan daha güvenli gibi görünse de, aslında birçok risk içeriyor. 3,122 İsveçli erkek çalışan üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, zararlı patronlar ile çalışanların kalp krizi, felç veya diğer hayatı tehdit eden kalp rahatsızlığı geçirme ihtimalinin% 60 daha fazla olduğu bulundu. Diğer çalışmalar ise, zararlı patronları olan kişilerin hepsinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı, soğuk algınlığı, felç ve hatta kalp krizi riskini artıran kronik stres, depresyon ve anksiyeteye karşı daha duyarlı olduğunu göstermektedir. Bazı çalışmalar, zararlı bir patronun yarattığı fiziksel ve duygusal hasarın iyileşmesinin 22 ay kadar sürebileceğini gösteriyor. İstifa etme fikri korkutucu görünmekle birlikte, zararlı bir patronun olduğu bir işte devam etme gerçeği daha da korkutucu olabilir.

 

Nasıl İdare Etmeli?

Kötü patronlar ciddiye alınmalıdır. İstifa etmek eğer bir seçenek değilse, zararlı bir patron ile çalışmanın olası hasarlarını azaltmak için yapabileceğiniz bazı pratik şeyler vardır. Bu özel stratejiler sahip olduğunuz patronun türüne bağlıdır, örneğin; zorbalar, narsistler vb. Durumu idare etmenize yardımcı olabilecek bazı genel yaklaşımlar vardır.

Geri bildirim vermeyi unutun. Bunun yerine isteklerinizi belirtin. Patronunuzla konuşmaya çalışmak ve neler olup biteceğini görmek genellikle iyi bir fikirdir. Ancak şansınıza, patronunuz başarısızlıkları hakkında geri bildirimleri almaya açık olmayabilir. Bu yüzden ihtiyacınız olanı almak için belirli istekleriniz olsun. İşinizi yapmanız için ihtiyaç duyduğunuz kaynaklar ve destek konusunda net olun, gerekçenizi açıklayın; bunun onlara ve kuruluşa nasıl fayda sağlayacağını belirtin. Zamanlamayı ayarlayın; patronunuz sakin ve iyimser bir haldeyken bu konuşmaları yapmaya çalışın. Reaksiyonları hazırladığınızdan, çalıştığınızdan ve öngördüğünüzden emin olun.

Destek ağınızla iletişim kurun. Duygusal olarak zorlu bir durumla uğraşırken güçlü bir destek ağı çok önemlidir. Sizi destekleyen, teşvik eden arkadaşlarınız ve insanlarla kendinizi çevreleyin. Stresinizi atmak ve sosyalleşmek için iş yeri dışında farklı şeyler yapın. Bir antrenör, terapist veya diğer eğitimli profesyonellerle konuşun.

Bol bol egzersiz yapın ve uyuyun. Esas olan, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmektir. Mümkünse, çalışmaya geçici bir mola verin. Size neşe ve memnuniyet veren iş dışı faaliyetler bulun. Yoga, meditasyon gibi farkındalık ve rahatlama uygulamalarını düşünün. Sorunun kendiniz olmadığını hatırlatan pozitif konuşma terapileri uygula. Unutmayın, patronunuzun nasıl davranacağını kontrol edemezsiniz; ancak davranışlarına nasıl tepki vereceğinizi kontrol edebilirsiniz.

Kuruluşunuzdaki diğer fırsatları keşfedin. Şirketinizden ayrılmak zorunda kalmadan zararlı patronunuzdan kaçmanın yolları olabilir. İlgilinizi çeken diğer pozisyonlara bakın, diğer departmanlardaki meslektaşlarınız ve yöneticilerinizle tanışın, becerilerinizin nereye yönlendirebileceğinizi düşünün ve geçişiniz için bir sebep yaratın.

İK departmanına danışmayı düşünün. Danışmadan önce İK departmanınızın çalışan şikayetlerini destekleme konusundaki itibarını araştırın. Patronunuzla yaşadığınız sorunları ve durumu düzeltmek için neler yaptığınızı bilmelerini sağlayın. Aynı durumda başkalarına da yardım etmiş olabilirler ve aklınıza gelmeyen çözümler sunabilirler.

 

Gideceğiniz Zamanı Bilin

Her zaman istifanın en iyi çözüm olabileceğini kabul etmeye hazır olun. Bir sonraki işe geçmenin zamanının geldiğine dair bazı açık işaretler vardır. Her gün işe gitmeye korkuyorsanız, işte fiziksel ya da zihinsel olarak güvensiz hissediyorsanız, işten daha fazla patronunuz hakkında düşünmeye zaman harcıyorsanız, işten kaynaklanan stres yaşamınızın geri kalanını da etkiliyorsa, kendinize saygınız azaldıysa, gitme zamanı gelmiştir. Kariyer değişikliği yapmak için kendinize izin vermelisiniz; işlerin daha iyi olacağına dair ümidi bırakmalı ve ayrılma korkusunun üstesinden gelmelisiniz.

İstifa etme kararı verdikten sonra, bunu olabildiğince profesyonel ve zarif bir şekilde yapmanız önemlidir. Bir öfke fırtınasıyla gidip, küfürler ederek çıkmak cazip gelse de; bu uzun vadede nadiren işe yarar. Bu yüzden köprüleri yakmayın. İşinize yarayabilecek birkaç ipucu:

Bir sonraki hamlenizi hazırlayın. Burada sihirli bir değnek yok: iş aramaya başlamanız yeterli.

Doğru şekilde ön bildirimde bulunun: Çoğu sektör için standart iki haftadır. Daha fazla zaman vermek her zaman bir seçenektir, ancak daha az vermemeye çalışın. Uygun bir istifa mektubu yazın ve yöneticinize ayrıldığınızı şahsen söyleyin. Unutmayın ki, istifa mektupları çoğu zaman çalışan dosyalarında bulunur ve eski patronunuz referans almak için çağrılırsa kullanılabilir. Mektubunuzun profesyonel olduğundan emin olun.

Geçiş için bir zaman çizelgesi oluşturun. Geçiş planlarınızı açıkça belirtin. Ayrılmadan önce ne yapacağınız konusunda net olun ve buna bağlı kalın. Eğer projeleri bitireceğinize söz veriyorsanız, bunları bitirin. Yapabileceğinizden daha fazlasına söz vermeyin, ancak ilgileneceğinizi söylediğiniz şeyleri de yarım bırakmayın. Patronunuzu ve ekibinizi, tüm projelerinizin durumu vb. hakkında tam olarak bilgilendirin.

Erken gitmeye hazır olun. Patronunuz gerçekten zorlu biri ise, bildirimde bulunduğunuz anda sizi görevden alabilir. Haber vermeden önce kişisel eşyalarınızın, iletişim bilgilerinizin, önemli belgelerinizin, tavsiyelerinizin vb. düzenlendiğinden emin olun. Tüm şirket mülklerini derhal ve doğru şekilde iade ettiğinizden emin olun. İade ettiğinizi belirten uygun belgeleri alın. İstediğiniz son şey, bir şey çaldığınızı iddia etmeleridir.

Kötü konuşmayın. Potansiyel iş görüşmeleri sırasında veya hatta yeni bir işe başladıktan sonra bile patronunuz hakkında kötü konuşma dürtüsüne direnin. İşe alma yöneticileri sizi ya da patronunuzu tanımıyorlar; tek görecekleri söylenen bir şikayetçi.

Unutmayın, istifa etmekte bir sorun yok. Kişisel ve profesyonel geleceğiniz buna bağlı olabilir.

Mutlaka okuyun: Profesyonelce Nasıl İstifa Edilir?

 

İlginizi çekebilir

Kötü Liderlerin Yol Açtığı Stres ve Tükenmişlik Hissi Nasıl Önlenir?
Kötü Bir Patronların Özellikleri
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar