Bir kitabevi açarak tutkunuzu geçim kaynağınız haline dönüştürebilirsiniz. Küçük ve bağımsız kitap mağazaları oldukça başarılı olurlar ve çevre halkına katkı sağlarlar. Böyle bir iş kurmak ve büyüklerle rekabet etmek her ne kadar göz korkutucu ve zorlu gözükse de aşağıdaki adımları takip ederek kitabevi nasıl açılır öğrenebilirsiniz.
Kitabevi nasıl açılır?
1 – Araştırma yapın. Çevrenizdeki perakende piyasasını araştırın özellikle de kitap satıcılarını. Piyasada başka işletmelere ihtiyaç olup olmadığını ve keşfedilmemiş pazarları yani nişleri belirleyin. Çevrenizdeki diğer küçük işletme sahipleriyle görüşün ve işletmenizi en iyi şekilde nasıl yapılandırmanız gerektiği ile ilgili bilgi almaya çalışın. Arkadaşlarınıza veya hatta çevrenizdeki insanlara yeni bir kitap mağazasında neler görmek isteyeceklerini sorun.
2 – İş planı hazırlayın. İş planı amaçlarınızı, bu amaçların neden başarılı olabileceğini ve bu amaçlara nasıl ulaşabileceğiniz göstermelidir. Krediye ihtiyacınız varsa iş planınızla yatırımcılara ve bankalara başvurabilirsiniz. İş planının birçok anahtar bileşeni vardır:
- İş planınızda iyi bir yönetici özeti olsun. Yönetici özeti bütün işleri sadece bir sayfada özetler. Yönetici özetiniz ile okuyucuları etkileyemezseniz büyük olasılıkla planın geri kalan kısmını da okumazlar.
- İş planı pazarlama planını da kapsamalıdır. Pazarlama planı iş planının en önemli kısmıdır. Pazarlama planı okuyuculara hedef pazarı analiz ettiğinizi ve pazarı ne kadar iyi anladığınızı gösterir. Pazarlama planı ürününüzle ilgili detayları, dağıtım stratejinizi, fiyatlandırma şemanızı ve pazarlama bütçenizi kapsamalıdır.
- Finansal dokümanları ihmal etmeyin. Bankalar ve yatırımcılar öncelikle bu bölüme bakarlar. Üç yıllık tahmini bilançoya, kar zarar hesabına ve nakit akışı tablolarına bu bölümde yer vermelisiniz. Yatırımcılara hızlı geri dönüş alabileceklerini ve bankalara borcu zamanında ödememe riski olmadığını gösterin.
3 – Kitabeviniz için yer bulun. İyi bir yer bulmanız işletmenizin başarısını büyük ölçüde etkiler. Kitabevinizi mümkünse yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yerde konumlandırın. Bölge kanunlarına uyduğunuzdan emin olun. Kira kontratına dikkat edin.
4 – Finansman sağlayın. Ne kadarlık bir başlangıç sermayesine ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın ve bu sermayeyi sağlamak için neler yapmanız gerektiğini planlayın. Parayı üç ana kaynaktan sağlayabilirsiniz: kendiniz, yatırımcılar ve bankalar. Bu üç kaynak arasında ki dengeyi sağlamak işletmenizin finansal refahı için oldukça önemlidir.
- Sahip olduğunuz paranızın bir kısmını işinize ayırmaya hazırlanın. Bankalar bunu görmekten hoşlanacaktır çünkü krediyi öderken temerrüde düşmeyeceğinizi göreceklerdir.
- Yatırımcılardan para almaya çalışın. Arkadaşlarınız veya risk sermayedarları ile temas kurun ve işletmenize yatırım yapmaları için onları ikna edin. Yatırımcılar size para verdiğinde özkaynak oluşturmuş olurlar yani hissedar olurlar. Başarısız olursanız onlara ödeme yapmakla yükümlü olmazsınız ancak bu riski omuzladıkları için karşılığında yüksek kazanç beklerler.
- İhtiyaç dahilinde bankadan iş kurma kredisi alın. Mevcut birçok küçük işletme kredisi vardır. Hepsini araştırıp iş kurmak isteyenlere özel en iyi faiz oranı sunan bankayı bulun.
- Gereğinden fazla başlangıç sermayeniz olursa piyasa sinyallerini gözden kaçırabilirsiniz ve paranızı dikkatsizce harcayabilirsiniz.
5 – Kitabevinizi yasal hale getirin. Bu iş kurma ruhsatı ve izinleri için başvurmanız anlamına gelir. İşletmenizi yasalara uygun şekilde kurarsanız risk altında olmazsınız ancak geliriniz vergilendirilir.
6 – Kitabevinizi stoklayın. Tedarikçilere ve yayıncılara kitap siparişleri verin ve raflarınızı doldurmaya başlayın. İkinci el kitapların satılacağı bir kitabevi açacaksanız internet üzerinden yapılan açık arttırma satışlarına bakın. Kitap stoklarınızın hedef kitlenize uygun olduğundan emin olun.
7 – Kitabevinizin reklamını yapın. Önceliğiniz açılışınız olsun ve çevrenizdeki insanların yeni açılacak olan kitap mağazanızdan haberleri olmasını sağlayın. El ilanları bastırın, gazetelere reklamlar verin, online reklamları kullanın veya açılış indirimleri yapın. Yeni mağazanızın ağızdan ağza yayılması için sosyal medyanın avantajlarından yararlanın.
8 – Kitabevinizde başka ne tür hizmetler verebileceğinizi düşünün. İmza günleri ve okuma günleri organize edin. Hedef kitlenize uygun kurslar veya seminerler düzenleyin. Kitabevinizin içine küçük bir cafe açmayı düşünebilirsiniz. Bütün bu seçenekler sayesinde kendinizi büyük kitapevlerinden farklı şekilde konumlandırabilirsiniz.
İpuçları
Online bir kitap mağazası da açabilirsiniz. Bu sayede fiziki dükkan masrafından kurtulursunuz ve sadece kitapları depolamak için bir alan bulmanız gerekir.
Kitabevi açmak için gerekenler
İş planı
İşletme ruhsatı
Kitaplar
El ilanları
Kitabevi açmak için gerekli belgeler
1. YERLEŞİM YERİ BELGESİ (Bağlı Bulunduğu Muhtarlıktan)
2.SAĞLIK RAPORU ASLI (Bulaşıcı Hastalığı Olmadığına Dair – (Devlet/Özel Hast. – Sağlık Ocağı))
3. İMZA BEYANNAMESİ (Noter Tasdikli Asıl Suret)
4. NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
5. İKİ (2) ADET VESİKALIK RESİM (Son Altı 6 (Altı) Ay İçerisinde Çekilmiş)
6. BAŞVURU FORMU
7. SİCİL NUMARASI (Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Bürosu (Belediye))
8. TAPU SENEDİNİN FOTOKOPİSİ – KİRA KONTRATI (Aslı veya Noter Tasdikli Sureti (Asıl Suretlerde Damga Harcı Makbuzu bulunacaktır.)
9.VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ
Not: Bu belgeler bölgeden bölgeye göre değişebilmektedir. Onun için daha sağlıklı bilgiler için bağlı bulunduğunuz belediyede ilgili yerlere başvurubilirsiniz.
Kitabevi açmanın maliyeti
Kitabevi açmanın maliyeti çok farklı rakamlarda olabilir. Maliyet hesaplaması için açmak istediğiniz kitabevi hakkında bilgi vererek yazımıza yorum yapabilirsiniz. Uzmanlarımız size yardımcı olmaya çalışacaklardır.
Yeni iş kurmak istiyorum diyenlere özel en güzel iş kurma fikirlerini ve en kazançlı işleri araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.
Öncelikle merhaba ben bir arkadaşımla kafe kitap evi açmak istiyoruz biraz otantik bir yer düşünüyoruz su kabağından aydınlatmalar antika plakçalar yada gramofon köşesi eski birkaç plağın olduğu genelde klasiklerin güncel kitapların üniversite kitaplarının bulunduğu, biz bize ucuz çayı olan, ev kurabiyeleri kek tramisu gibi bir yiyecek menüsü olan ve de sıkma meyve suları çeşitli kahveler demleme bitki çaylarının olduğu bir içecek menüsü düşünüyoruz. Her şeyi 3 aşağı 5 yukarı hesapladık ama kitap maliyetleri hakkında bir fikrimiz yok yardımcı olursanız seviniriz
Merhaba, hayalim ortalama 400-500 m² olacak şekilde kitapevi açmak içerisinde çeşit sayısının çokça olduğu herkese hitap eden dermeye sahip bir ortam oluşturmak istiyorum bu büyüklükte kitap evinin içini dolduracak yayınların maliyeti ne kadar olur, kaç dermeye sahip olması gerekir.