Kişisel marka (personal brand) bir kişinin kendisini belli bir alanda öne çıkarma, tanıtma, pazarlama faaliyetlerine verilen ad olarak tanımlanabilir. Kişisel marka haline gelme çalışması, kişinin kendini bir alanda otorite olarak görülmesine yardımcı olur.
Bir birey olarak sizin kişisel markanız, insanların sizle özdeşleştirdiği şeylerden oluşur. Kişisel marka demek, insanların sizi görünce ne düşündükleri, sizle nasıl iletişime geçtikleri, sizi nasıl bildikleridir esasında. Yani saygınlığınız, kişiliğiniz, deneyiminiz, uzmanlık alanınız sizin kişisel markanızı oluşturur.
İster başarılı bir girişimci olun, ister üniversiteden yeni mezun bir kişi olsun; kişisel markanız karşınıza çıkacak fırsatlarda önemli bir etkendir. Adınızı Google’a yazan kişiler, sizin kişisel markanızdan bir kesit görür. Bu arama sonuçları sizin hakkınızda olumlu izlenimler verirse size pozitif yaklaşılır ya da hakkınızdaki bilgiler genelde olumsuz haberlerden oluşuyorsa insanlar size karşı mesafeli durabilir.
Kişisel markanızı sağlam bir biçimde inşa etmek için:
- Vermek istediğiniz mesajı netleştirmelisiniz.
- En iyi özelliklerinizi ve becerilerinizi öne çıkarmalısınız.
- İnternette olumlu bir saygınlık inşa etmelisiniz.
- İnsanlara faydalı içerikler oluşturmalısınız.
- Kendinizi rakiplerinizden ve sizle aynı işi yapan kişilerden ayrıştırmalısınız.
- Sosyal medyada aktif olmalısınız.
Kişisel Marka Neden Önemlidir?
Kişisel markanızı kurmak bir opsiyon değildir, bir zorunluluktur. Her şeyin internete taşındığı bir ortamda hakkınızdaki yorumları, internette sizin için yazılanları mutlak surette optimize etmelisiniz; çünkü insanlar sizin hakkınızdaki fikirlerini büyük oranda internette okuduklarıyla şekillendirir.
Kişisel markanız; insan kaynakları profesyonellerinin, yatırımcıların, ilerlemek istediğiniz sektördeki önemli kişilerin dikkatini çekebilmeli. Eğer bir ürün ya da hizmet satmak istiyorsanız insanlarda güvenilir bir imaj çizmelisiniz. “Marka” kavramı sadece şirketlere ya da ünlü kişilere has değildir. Herkes kendi kişisel markasını, kendi kişisel online imajını yaratmakla mükelleftir.
Güçlü bir kişisel markaya sahip insanların başarılı olma ihtimallerini istatistikler de olumlu olarak teyit ediyor. Şöyle ki:
- İşverenlerin %57’si, hakkında online bilgi bulamadıkları adayları iş görüşmesine çağırmıyor.
- Şirketlerin %95’i personel bulma konusunda sosyal medyadan istifade ediyor.
- İşverenlerin %77’si, adayların hakkında Google araştırması yapıyor.
- Büyük şirketlerin saygınlığı %45 oranında şirketin CEO’sunun saygınlığı ile ölçülüyor.
Kariyerinizin hangi aşamasında olursanız olun, birileri sizin adınızı Google’a yazıyor ve hakkınızdaki bilgileri okuyor.
Kişisel markanızı oluşturmak için zaman ayırmanız kariyeriniz üzerinde büyük bir tesir bırakabilir. Bu nedenle kişisel markanızı yaratmak işini asla ötelemeyin.
Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?
Kişisel marka oluşturmak sıfırdan başlıyorsanız yorucu ve zor olarak gelebilir. Ama süreci ufak adımlar halinde zamana yayarak yürütürseniz, kişisel markanızı kurabilir ve büyütebilirsiniz.
Eğer kişisel bir markanız varsa burada belirteceğimiz aşamaları tekrar gözden geçirmeniz faydalı olabilir.
a. Hakkınızdaki Arama Sonuçlarını Denetleyin
Kişisel markanızı kurmadan önce mutlaka Google ve Yandex’te isminizi aratmalı, arama sonuçlarını tek tek incelemelisiniz. Hakkınızda ne yazıyor? Sizi küçük düşürecek fotoğraflar görünüyor mu? Adınızın geçtiği kötü bir haber var mı? Sizle aynı isim-soyisime sahip biri sizi gölgeliyor mu?
Bu tür olumsuz unsurlar varsa bunları kaldırmak için gerekli girişimleri yapın.
Küfürlü bir twitiniz varsa, alkol veya yasadışı madde kullanırken çekilmiş bir fotoğrafınız varsa bunları mutlaka kaldırtın.
b. Sosyal Medyada Aktif Olun
Hakkınızda Google’da çıkan olumsuz içerikleri kaldırdıktan sonra sosyal medya mecralarında hesap açmalı ve hatta kendi web sitenizi kurmalısınız. Tüm sosyal medya platformlarında aktif olmanız gerekmez ancak en az birkaç önemli sosyal medya sitesinde profiliniz olmalı. (Mesela Instagram ve Twitter)
Kişisel web siteniz yoksa mutlaka bir adet açmalısınız. İçerikleriniz paylaşabileceğiniz, kişisel bilgilerinizi sıralayabileceğiniz, deneyimlerinizi, becerilerinizi gösterebileceğiniz size ait bir alana mutlaka sahip olmalısınız. WordPress, Wix, Squarespace, Blogger gibi siteler üzerinden sitenizi kurabilir ve mümkünse isim-soyisim kombiniyle domain alabilirsiniz. (Örnek:hakanbayraktar.net)
- Medium
- Quora
- About.me
- YouTube
- Vimeo
- Tumblr
Bu ve benzeri sosyal medya sitelerinin en az birkaçında hesabınız olmasına da özen gösterin. Bu sitelerdeki profilinize kişisel web sitenizin adresini de eklemeyi unutmayın.
c. Kişisel Markanızı Tanımlayın
Hakkınızdaki olumsuz arama sonuçlarını temizlediniz, kaldırdınız…
Sosyal medya hesaplarınızı açtınız, kendi web sitenizi kurdunuz.
Şimdi kişisel markanızı belirlemeye geldi sıra. Bu aşamada ne ile bilinmek, tanınmak istediğinize karar vermelisiniz. Yani sizi insanlar neyle özdeşleştirmeli?
- Beni özgün kılan özelliklerim neler?
- İnsanlar benle neyi bir tutmalı?
- Futbol, yazılım, veri görselleştirme, dropshipping, çevre gazeteciliği, Formula 1, kripto para?
- Kariyer hedeflerim ne?
- Kimlerin beni tanımasını istiyorum?
- Hangi problemleri çözmek istiyorum?
- Bu problemlere ne tür bir çözüm sunacağım?
- Bana kimlerin e-mail atmasını istiyorum?
Bu sorulara cevap verdiğiniz zaman aslında kişisel markanızın temel bileşenlerini tespit etmiş olursunuz. Şu ana kadarki yapıp ettikleriniz düşünmek de yine kişisel marka yaratma konusunda size iyi bir referans sağlayabilir.
- Kişisel ve iş hayatındaki başarılarınız
- Başarılarınız ve hatalarınız (Hatalarınızdan çıkardığınız dersler!)
- Kazandığınız ödüller
- Müşterilerin görüş ve yorumları
- Sizi farklı kılan becerileriniz
d. Kişisel Markanızı Kurun
Kişisel markanızın neye benzeyeceğini, sizi nasıl temsil edeceğini belirledikten sonra internette adınızı duyurmaya geldi sıra. Kişisel marka oluşturmanın temelinde kaliteli ve özgün içerik üretmek vardır. Böylece Google’da ilk sayfada çıkarsınız, Instagram-Twitter-Youtube’da takipçi sayınız artar.
Kaliteli içerik üretmek sizi ön plana çıkarır. Sosyal medya algoritmaları kaliteli ve özgün içerikleri öne çıkarır.
Kaliteli içerik kadar bu içerikleri düzenli bir şekilde paylaşmanız da önemli. 6 ayda bir içerik paylaşarak kişisel markanızı pek geliştiremezsiniz. Bu nedenle istikrarlı bir içerik paylaşım takvimi oluşturun kendinize.
Farklı mecraları deneyin. Örneğin Facebook, Twitter ve kişisel web sitenizde her hafta bir yazı yayınlayabilirsiniz. Ertesi hafta Instagram ve Youtube’a odaklanabilirsiniz. Esas amacınıza ve takipçi kitlenizin profiline göre size en uygun mecraları tespit edin.
Öne çıkmak istediğiniz alandaki bilinir kişilerle tanışın, etkileşime girin. Onların profillerini analiz edin, onların stratejilerinden ders çıkarmaya çalışın.
Kişisel Marka Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?
Kişisel marka sahibi olmak sizi seçtiğiniz alanda önemli bir figür (figüran değil!) haline getirir. Eğer kişisel markanızı kurar ve markanızı başarılı içeriklerle desteklerseniz kendinize iyi bir takipçi kitlesi edinebilirsiniz. Ne kadar çok kişiyle irtibat halinde olursanız, ne kadar çok kişi sizi tanırsa karşınıza çıkacak fırsat sayısı da o kadar artış gösterir.
Kişisel markanızı kurup insanlarla etkileşime girerek insanların sizi, sizin istediğiniz gibi algılamasını sağlayabilirsiniz.
İnsanlar sizi tanır, savunduğunuz değerleri fark ederse size daha çok güvenir. Bu da daha çok fırsat ve ilerleme anlamına gelir.
Kişisel markanız sizin saygınlığınızla doğru orantılıdır. Eğer kendinizi bir alanda uzman olarak tanıtıyor ve bunun gereğini yerine getiriyorsanız (içeriklerle) örneğin sunduğunuz danışmanlık hizmeti için daha yüksek fiyat biçebilirsiniz, daha iyi kariyer fırsatları yakalayabilirsiniz. (Doktorların televizyon programlarına çıkmalarını bu minvalde düşünebilirsiniz.)
Kişisel markanız sayesinde yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalarsınız. Bu da sizin sosyal çevrenizi, network’ünüzü genişletir. Daha önce hayal dahi edemediğiniz kişilerle etkileşime girme fırsatı sunar size.
2021 yılında kişisel marka meselesini gözardı etmenin hiçbir bahanesi olamaz. Ancak ilk adımı attıktan sonra zaman içinde kişisel markanızı kademe kademe geliştirebilir, insanlarda daha iyi bir ilk izlenim bırakmanın yeni yollarını keşfedebilirsiniz. Kişisel marka bir gece inşa edilecek bir şey değildir, kişisel markanızı bugün kurarsanız orta ve uzun vadede meyvelerini rahatlıkla toplayabileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.