Pazarlama, en uygun algıyı yakalamak için bir ürün veya bir fikirle ilgili farkındalık yaratma ve bu farkındalığı sürdürme sürecidir.
Her işletme, her insan, her kurum ve kuruluş taraftar kazanmak ve sürdürülebilir olmak için pazarlama tekniklerinden faydalanır.
Son yıllarda internet sayesinde pazarlama teknikleri evrim geçirdi ve bu sayede geniş kitlelere ulaşmak oldukça kolaylaştı. Etkili araçlar kullanarak kendinizi etkili bir biçimde nasıl pazarlayacağınızı öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz.
Başlangıç
1 – Ürününüzü tanımlayın. Ürününüz pazarlamak istediğiniz şeye bağlı olarak bir mal, hizmet, işletme veya siz olabilirsiniz. Örneğin kıyafet koleksiyonunuz için müşteri tabanı oluşturmak amacıyla ( burada ürün tasarımlarınız olur ) veya daha popüler olmak için ( burada ürün siz olursunuz ) kendinizi pazarlamak istiyor olabilirsiniz.
2 – Markanızı geliştirin. Bu, hizmetleriniz için kişilik yaratmanız veya kendinizle ilgili hikaye anlatmanız anlamına gelir.
Logo tasarlayın. İşletmenizin logosu olabileceği gibi resminizde olabilir. Logo markalama için oldukça önemlidir çünkü insanlar kelimelere veya isimlere oranla imajları daha kolay hatırlar.
Uzman olun. Ürününüzün ne olduğunun bir önemi yoktur. Hizmetleriniz veya kişiliğiniz olabilir. Önemli olan bilgi birikiminizi arttırmanız ve ürününüzle alakalı her şeyi kavramak için zaman harcamanız ve çaba göstermenizdir.
3 – Pazarlama malzemelerinizi oluşturun. İş pazarlamaya geldiğinde kartvizitler, el ilanları, broşürler, stickerlar, buzdolabı magnetleri, kapı askıları, takvimler ve daha fazlası dahil olmak üzere kullanılabilecek bir sürü seçenek vardır. İş bulmak için kendinizi pazarlarken özgeçmişinizi ve ön yazınızı pazarlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Hangi pazarlama malzemesini seçerseniz seçin malzemelerin bazı temel unsurları içermesi gerekir.
Kendinizi pazarlarken isminizin net bir biçimde okunduğundan emin olun. Yazı karakteri ve yerleşim dikkat çekmelidir. Örneğin bütün metin yerine sadece isminizi bold yapın ve göz hizasında ortalayın.
Telefon numaranızı / numaralarınızı, e-posta adresinizi ve adresinizi kapsayan iletişim bilgileriniz bulunması ve okunması kolay bir yerde olmalıdır.
Pazarlama amacınızı vurgulayan bir hedef tanımınız, tanıtıcı sloganınız veya eylem çağrınız varsa bunu da pazarlama malzemelerine dahil edin. Bu kendinizi satmanız için bir fırsat olduğundan yaratıcı olmalısınız.
Sunacağınız her pazarlama malzemesine logonuzu ekleyin.
Kendinizi veya işletmenizi online olarak pazarlayın
1 – Kişisel Facebook sayfası açın. Kişisel sayfanız ilk izlenim açısından çok önemlidir çünkü kullanıcıların markanız ve/veya kişiliğinizle ilgili tahminlerde bulunmasına yardımcı olur. Ziyaretçiler genellikle akranlarınızdan oluşacaktır ancak işverenlerde mülakat öncesi hakkınızda bilgi toplamak için Facebook sayfanıza göz atabilir.
Kişisel detaylar ekleyerek kendinizden bahsedebileceğiniz bu sayfanın avantajlarından faydalanın.
Fotoğraflar eklerken mantıklı olun. İtibarınıza zarar verecek uygunsuz fotoğraflar kaçının. Barda çekilmiş sarhoş fotoğraflarınızı yüklemeniz bir iş fırsatını kaçırmanıza veya olası bir ortaklığı bozmanıza neden olabilir. İnsanlar bu fotoğrafları görürse güvenilirliğinizden ve ciddiyetinizden şüphe etmeye başlarlar.
Kişisel sayfanızı ilgi alanlarınızla doldurun. İmajınızı pazarlanabilir bir marka olarak göstermek istiyorsanız profil sayfanızın odaklanılmış fikri yansıtması gerekir. Aslına bakacak olursanız karakter yaratmalısınız. Güvenilirliğinizi arttırmak için ilgilendiğinizi iddia ettiğiniz şeyleri yaparken ki fotoğraflarınızı yükleyin.
İletişim bilgileriniz ve iş deneyimleriniz güncel olsun. Sizinle iletişime geçecek ve deneyimlerinize bakacak insanların işini kolaylaştırın ki detaylar için kazı çalışması yapmak zorunda kalmasınlar.
Markanız veya hizmetleriniz için topluluk oluşturmanız avantaj sağlayacaktır. Topluluk oluşturmak için müşterilerinizle, ortaklarınızla ve arkadaşlarınızla etkileşim içinde olacağınız bir Facebook grubu oluşturun. Facebook gruplarında tartışma konuları, fotoğraflar ve videolar yayınlanabilir.
Markanızın veya hizmetlerinizin reklam veya pazarlama etkinlikleriyle ilgili haberlerin yayılması için Facebook’un “etkinlikler” fonksiyonundan faydalanın. Etkinlikler özelliği sayesinde kimlerin etkinliklere katıldığını online olarak görebilirsiniz. Etkinlik sayfaları iletişim bilgileri, yer ve zaman gibi etkinlikle alakalı özel bilgilerin takipçilere ulaştırılmasının en etkili yollarından biridir.
İçerik yayınlayarak çapraz tanıtım yapın. Örneğin markanızla alakalı haber yazılarını veya yazdığınız blogları Facebook sayfanıza bağlayabilirsiniz.
Reklam alın ve Facebook’daki reklam hedeflerinizin yerini tam olarak belirleyin. Doğrudan bir işletmeyi pazarlayacaksanız Facebook’un Flyers Pro hizmetinden faydalanabilirsiniz. Flyers Pro tıklama başına ödeme reklam sistemidir ve reklamınızı politik görüşler, eğitim durumu ve meslek gibi niteliklere dayandırmanız için anahtar kelimeler kullanır.
2 – Profesyonel mevcudiyetinizi LinkedIn’de tanıtın. LinkedIn kısa süre içerisinde online profesyonel ağ kurma merkezi haline gelmiştir. İşverenlerin birçoğu açık pozisyonlar için nitelikli adaylar bulmak amacıyla LinkedIn’i kullanıyor.
Tamamladığınız görevleri anlatmaktansa farklı işlerde çözdüğünüz problemlerden bahsedin. Profilinize ekleyeceğiniz her pozisyonun tanım bölümüne bu başarılarınızı yazın.
Hedeflerinizi anahtar kelimelere dönüştürerek profilinize ekleyin. Diğer kullanıcılar anahtar kelimeler aracılığıyla sayfanıza yöneleceğinizden profil sayfanızda kullandığınız kelimelerin başarılarınızı ve hedeflerinizi ifade ettiğinden emin olun. Örneğin grafik tasarımcıysanız “görsel içerik yaratmak” veya “web siteleri tasarlamak” gibi becerilerinizi açıklamanın çeşitli yollarını bulun.
Bağlantılar kurun. LinkedIn ağınız sektördeki diğer kişilerle ilişkiler kurmanıza yardımcı olacaktır. Üniversite arkadaşlarınızı, şimdiki ve önceki iş arkadaşlarınızı ve bulunduğunuz coğrafik bölge ve sektördeki kullanıcıları ekleyin.
Becerilerinizi onaylatın. Güvenilirliğinizi arttırmak için bağlantılarınızdan belirli becerilerinizi onaylamalarını rica edin. Aynı şeyi sizde onlar için yapın.
Profesyonel görünümlü bir fotoğrafınızı yükleyin. Profil fotoğrafınızdaki kıyafetin profesyonel olduğundan ve fotoğrafın kaliteli olduğundan emin olun.
3 – Twitter üzerinden sohbet edin. Twitter 140 karakterden oluşan kısa mesajların en etkili biçimde yayılmasının en hızlı yoludur. Twitter güncel etkinliklerin ve en son haberlerin yer aldığı bir sosyal medya platformudur. Twitter alanı kısıtlı olduğu için yazdığınız tweetlerin oldukça önemli olması gerekir.
Günde birçok kez Twitter’ınızı güncelleyin. Twitter’da takipçi kazanmak için aktif olmanız gerekir. Başarılarınızı ve projelerinizi bağlantılı resimlerle ve makalelerle yayınlayın.
Markanızı veya hizmetlerinizi belirli bir biçimde pazarlamak için profesyonel içerikler üretmelisiniz. Profesyonel içerikler için bir hesap ve arkadaşlarınızla ve ailenizle temas kurmak için de başka bir hesap açabilirsiniz.
Her tweeti nasıl yazacağınızı dikkatli bir biçimde düşünün. Kendinizi internet üzerinden ifade ederken kelime seçiminize, dilbilgisine ve siyasal yerindeliğe dikkat etmeniz gerekir. Yayınlamadan önce içerik ve dilbilgisi açısından tweetinizdeki hataları düzelttiğinizden emin olun.
Bununla birlikte eğlence ortamı oluşturmayın. Önemli olan aynı fikirde olan bireylerden oluşan bir topluluk yaratmaktır.
Alakalı ve güvenilir kaynakları retweetleyin. Diğer kullanıcıların sizinle alakalı tweetlerini veya sektörünüzle veya yaklaşan olaylarla alakalı paylaşımları retweetleyebilirsiniz.
4 – Pinterest’le bir resim çizin. Pinterest, yazılı içerikle bağlantılı görsel içeriklerin yer aldığı görsel bir internet sitesidir. Pinterest dekorasyon, tasarım, profesyonel fotoğrafçılık ve hatta çiçek aranjmanları gibi görsel olarak ilham veren hizmetlerin pazarlanması için ideal bir platformdur.
Pinterest profilinizin “hakkında” kısmına kendinizle ve ilgi alanızla alakalı kısa bir tanıtım yazısı yazın. Bunu yaptığınız takdirde kullanıcılar sizin hakkınızda bilgi sahibi olurlar. Arıca Pinterest mevcudiyetinizi resimler yerine kelimelerle de ifade etmiş olursunuz.
Görsellerin gruplandığı bölümleri ( board ) etkili bir biçimde isimlendirin. Yaratıcılığınızı Pinterest üzerinden sergilemenin en etkili yolu görsellerin gruplandığı bölümleri düzenlemek ve isimlendirmektir. Başlıkları çekici mi, eğlenceli mi, ciddi mi yoksa net bir dille mi yazacağınıza karar verin.
Takipçilerin ilgisini çekmek ve takipçilerinizin ana sayfasını göstermek için sürekli olarak içerik paylaşın ( pin ). Bu sayede takipçileriniz sizin paylaştığınız sayfaları ( pin ) yeniden paylaşır ( repin ).
Açıklamalarınıza kullanıcı adlarını ekleyerek diğer Pinterest kullanıcılarını etiketleyin. Bu özellik sayesinde kendinizi diğer Pinterest kullanıcılarından ayırabilir ve kafa dengi bireylerle temas kurabilirsiniz.
Markanızı, hizmetlerinizi veya kişiliğinizi resimler aracılığıyla anlatabileceğiniz bir board yaratın.
5 – Sosyal medya varlığınıza Instagram’la renk katın. Instagram bireysel kullanıcıların ve benzer şekilde şirketlerin en çok kullandığı platformlardan biridir. “Şu anda olan” olayların gösterilmesi için faydalı bir araçtır.
Arama sonuçlarında görünmek için popüler hashtagleri kullanın ancak abartmayın. Hashtagleri kullanarak kendi fotoğraflarınıza benzer başka fotoğraflar bulabilirsiniz. Örneğin kahvaltı fotoğrafı çektiyseniz “#kahvaltı” ve/veya “#sağlıklıyaşam” hashtaglerini kullanabilirsiniz.
Yayınlarınıza araştırılabilir başka bir bilgi eklemek isterseniz lokasyonunuzu işaretleyebilirsiniz.
Instagram tema günlerine katılın. Kullanıcılar her gün yeni tema günleri yaratır. Tema günüyle uyumlu hashtagler ve fotoğraflar yayınladığınızdan emin olun.
Öykücü olun. Fotoğraflarınızı sadece güzel veya heyecan verici bir şeyler göstermek için değil aynı zamanda fikirler sunmak içinde kullanın. Açıklama kısmını alıntılar eklemek veya sizin veya markanızın fotoğrafının önemini açıklamak için kullanın.
Instagram yarışması düzenleyin. İşletmenizi pazarlıyorsanız takipçilerinizin ilgisini çekmenin en iyi yolu fotoğraf yarışması düzenlemektir. Katılımcıların kendi girdilerini etiketleyeceği çekici bir hashtag yaratın ve sonrasında kazananı kendi Instagram hesabınızda yayınlayın.
6 – YouTube ile izlenme oranınızı arttırın. İşinizi veya markanızı video içerikleriyle ilişkilendirebilirseniz YouTube hizmetlerinizi pazarlamak için en etkili yer olacaktır. Hemen hemen bütün şirketler ürünleriyle ilgili eğitici videolar veya işletmelerinin hedef tanımlarını yayınlamak için YouTube’dan faydalanır. Ayrıca YouTube yeni müzisyenlerin yeteneklerini kitlelere sunabileceği en iyi yerdir.
Kişiliğinizle veya markanızla uyumlu kişilerle etkileşim kurmak için YouTube’u kullanın. YouTube kanalınızı net bir tema ve amaçla oluşturun.
” Kendin yap ” eğitici videoların yayınlanabileceği en iyi yer YouTube’dur. Sonuçlarda sık sık yer almak için video başlıklarınızı kısa ve net yapın.
Diğerlerinin videolarına karşılık verin. YouTube videoları sanal olarak hızlı bir şekilde yayılır. Popüler olmaları için birçok kez izlenmeleri ve paylaşılmaları gerekir. Bu sanal videolardan birinin taklidini yaparak veya cevap videosu hazırlayarak geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
7 – Kişisel blogunuzla etkinizi arttırın. Kişisel blog veya şirket blogu bütün online mevcudiyetlerin bütünleyici parçasıdır. Bu alanı profesyonel kariyeriniz, seyahatleriniz ve/veya kişisel yaşantınızla ilgili gelişmeleri takipçilerinizle/ üyelerinizle paylaşmak için kullanın.
Blogunuzu sık sık güncelleyin. Aktif varlık oluşturmak için haftada birkaç kez içerik girin.
Yayınlarınıza fotoğraflar ekleyin. Görseller deiçerik kadar önemlidir. Kendinizle veya hakkında yazdığınız şeyle alakalı fotoğraflar eklediğinizden ve okuyucunun ilgisini çekeceğinizden emin olun.
Okuyucuların ve sadık takipçilerin ilgisini çekmeye devam etmek için yayınlarınızı kısa tutun. Uzun yazılar hızlı tüketilebilir içerikler arayan okuyucuları rahatsız edebilir.
Pazarlama amacınızla alakalı bloglarda yorum yapmanız yeni takipçiler çekmenize yardımcı olur. Bu kişileri blogunuza davet edin.
8 – E-posta veya haber bülteni yazılarınızı nasıl oluşturacağınıza dikkat edin.
Yazdığınız her şeyin sizi temsil ettiğini aklınızdan çıkarmayın.
İş arkadaşlarınızla ve olası işverenlerle profesyonel olarak iletişim kurarken resmi dilbilgisi kullanın ve kısaltmalardan ve internet argosundan uzak durun.
E-postalarınızı ve haber bültenlerinizi iletişim bilgilerinizin de yer aldığı profesyonel imzayla imzalayın. İsminizin altına şirket adınızı, iş ünvanınızı, telefon numaranızı, iş adresinizi ve e-postanızı ekleyin ki insanlar size ulaşmanın alternatif yollarını kolayca bulabilsinler.
Konu satırı veya haber bülteni başlıklarını kısa ve öz tutun ve süslü fontlar kullanmayın. Papyrus gibi fontlarla yazılmış uzun, renkli başlıklar ve metinler spam gibi görünür. Basit tutun ve birkaç kelimeyle sadede gelin.
E-postalarınızı dikkatli bir biçimde zamanlayın. Hafta içi çalışma saatlerinde gönderilen e-postaların okunma şansı daha yüksektir.
9 – Kendi internet sitenizi açın
“isminiz.com” şeklinde domain alarak kendinizi pazarlayın. Statik bir internet siteniz olabileceği gibi blog da açabilirsiniz. Her halükarda bu siteyi işletmenizin internet sitesinden ayırmalısınız.
Domain adı almaya çalışırken isminizin alındığını fark edebilirsiniz. Böyle olursa “isim-soyisim.com” veya “isminiz.org” gibi varyasyonlarını deneyin.
Belirli bir ürün satıyorsanız müşterilerin ürünleri online olarak alabileceği en iyi yer internet siteniz olacaktır. İnternet sitenizi tanıtmak için farklı sosyal medya platformlarını kullanın.
İş bulmak için kendinizi pazarlayın
1 – Özgeçmişinizi cilalayın. Özgeçmişiniz bir işverenin başvurunuzu gözden geçirmek için bakacağı ilk şeydir.
Deneyimlerinizi açıklarken belirli sonuçlara ve başarılara odaklanın ve lüzumsuz bilgileri yazmayın. Listelediğiniz her görevi detaylandırırken “koordine etmek” veya “yönetmek” gibi eylem fiillerini kullanın.
Özgeçmişinizi göndermeden önce yazım hatalarını denetlemeleri için arkadaşlarınızdan yardım isteyin. İkinci, üçüncü ve hatta dördüncü göz basit dilbilgisi hatalarını yakalamanıza yardımcı olur.
Özgeçmişinizi başvurduğunuz iş pozisyonuna uygun hale getirdiğinizden emin olun. Potansiyel işverenin ihtiyaçlarını karşılayan gerekli niteliklere sahip olduğunuzu gösteren iş unvanlarını seçin. Özgeçmişinizin iş tanımında belirtilen bütün becerileri kapsadığından emin olun.
Belirgin, kolay okunabilir bir font ve düzenli bir yerleşim planı seçin. Özgeçmişinizin güncel içeriğine zarar verecek herhangi bir süslü fonttan uzak durun. Grafik tasarım gibi görsel pozisyonlara başvuracaksanız yeteneklerinizi sergilemek için kendi logonuzu ekleyebilirsiniz.
2 – Mülakatlarda başarılarınızdan bahsedin. Diğer insanların işlerini kolaylaştırmak için neler yaptığınızdan bahsedin. Üretkenliği arttırmak gibi ölçülebilir başarılarınızdan bahsedin ancak iş arkadaşlarınıza nasıl yardımcı olduğunuzu açıklamayı da unutmayın.
İş tanımında özetlenen sorumluluklar neler? Aradıkları insan türünü tanımlayın ve önceki işyerinizde çözdüğünüz problemlerle ilgili somut örnekler verin.
Hem geçmiş pozisyonlarınızda hangi becerileri kullandığınızdan hem de geçmişteki işlerinizde neler öğrendiğinizden bahsedin. Profesyonel gelişiminizi anlatın ve kısa sürede adapte olabileceğinizi ve öğrenebileceğinizi gösterin.
Cevaplarınıza önceden çalışın. Mülakat sırasında sorulabilecek sorulardan birkaç tanesini tahmin edebilirsiniz. “Sizi neden işe almalıyız?”, “Zayıf yönleriniz neler?” ve “Şu anki işvereniniz sizin hakkınızda neler söyler?” gibi soruların cevaplarına hazırlanın.
3 – Sektördeki diğer kişilerle ağ kurmayı öğrenin.
İnsanlarla birebir ilişkiler kurmak ve kalıcı bir etki bırakmak için zaman harcayın.
Kafa dengi insanlarla yüz yüze iletişim kurmak için konferanslar, seminerler, festivaller ve happy hourlar gibi sektör etkinliklerine katılın.
Sözel olmayan iletişim göstergelerinin farkında olun. Yüz ifadeniz, kıyafetiniz ve duruşunuz da dahil olmak üzere dış görünüşünüz sizin hakkınızda çok şey söyler. Etkinliklere katıldığınızda nazik, hoş ve cana yakın olun.
Katılabileceğiniz etkinlikleri ve üye olabileceğiniz kulüpleri bulmak için sektör dergilerini ve online kaynakları araştırın. Buna ek olarak okulunuzda network için harika fırsatlar sunabilir.
Diğerleriyle özgün bir seviyede bağlantı kurmak için kendiniz olun.
Etkinliklerde üzerinde iletişim bilgilerinizin yer aldığı kartvizitlerden dağıtın. Bunu yapmanız potansiyel müşterilerin, meslektaşların veya işverenlerin sizi güvenilir bir profesyonel olarak algılamasını sağlayacaktır.
Ağ kurmanın temel ilkelerini hatırlayın: bir şey istemeden önce değerli bir şey sunun, ilişkileri sağlama almak için karşılıklı faydalar sunun, pazarlama faaliyetinizle alakalı kişileri hedefleyin ve insanlarla temas kurarken dikkatli olun.
İpuçları
İşinizi pazarlamayı planlıyorsanız ve kişisel online kimliğinizi markanızla ilişkilendirmek istemiyorsanız işinizin tanıtımını yapmak için kişisel Facebook sayfanızı kullanmayın.
Birden çok sosyal paylaşım sitesini tek bir ara yüzden yönetmenize yardımcı olacak ücretsiz uygulamaları araştırın. Bu sayede online pazarlama yaparken zaman kaybetmezsiniz.
Düzen ve istikrar izlenimi vermek için bütün pazarlama malzemelerinizde aynı fontu, logoyu ve bilgiyi kullandığınızdan emin olun.
Sosyal medya platformları aracılığıyla çapraz tanıtım yapın. Profil sayfalarınızda farklı profillerinizi paylaşın, videolar ekleyin ve diğer sosyal medya profillerinizdeki kişilerle bağlantı kurmak için içerikler paylaşın. Örneğin Instagram’a bir fotoğraf yüklediğinizde bu fotoğrafı aynı anda Twitter ve Facebook hesabınızda da paylaşın.
Uyarılar
Kendinizi online olarak pazarlarken görgü kurallarına dikkat edin. Diğerlerinin bloglarındaki yorumlarınız faydalı, alakalı ve iyi yazılmış bilgilerden oluşmalıdır. Sürekli olarak yorum yapmanız spam olarak algılanmanıza neden olur ve bu da internet itibarınızı zedeler.