Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaİnovasyonKendi kendini şarj eden organik piller

Kendi kendini şarj eden organik piller

Portatif ve yeniden doldurulabilir elektronikler için lityum-iyon piller yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki lityum-iyon pillerin ısınma problemleri, ender bulunan zehirli maddelerden yapılması  gibi bariz dezavantajları vardır. University of Southern California’daki bilim adamlarından oluşan bir ekip sadece daha ucuz ve çevre dostu değil aynı zamanda büyük miktarlarda enerji depolayabilecek su bazlı organik piller üzerinde çalışıyor.

USC ekibi tarafından geliştirilen teknolojiye kendi kendini şarj eden organik pil diyebiliriz.  Yakıt pillerini andıran bu yeni ürün NASA’nın elektrikle çalışan insansız hava taşıtlarında kullandığı pilleri hatırlatıyor. Bu pilde elektroaktif kimyasal solüsyonu içeren iki tank var. Elektroaktif kimyasal solüsyon membranla bölünmüş hücrelere pompalanıyor. Membrandan geçen solüsyonlar birbiriyle reaksiyona girerek elektrik üretiyor.

Ekibe göre bu tankların boyutu istenilen ölçüye göre ayarlanabiliyor. Yani sistemin depoladığı toplam enerji miktarı tankların büyüklüğüne bağlı olarak değişebiliyor. Ayrıca akışkan pilin hizmet süresi lityum-iyon pillere göre daha uzun ve çeşitleri var.

USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences’ın kimya profesörü Sri Narayan’ın belirttiğine göre bu piller 5,000 kez şarj edilebiliyor ve bu da tahminen 15 yıl boyunca kullanılabileceği anlamına geliyor. Lityum-iyon piller 1,000 kez şarj edilebiliyor ve su bazlı organik pillere göre 10 kat daha yüksek maliyetli.

Yeni akışkan pilin en önemli özelliği elektroaktif malzeme kullanılmış olmasıdır. USC ekibi metaller veya diğer zehirli malzemeler yerine organik bileşenler kullanmıştır. Deneme yanılma süreçlerinden sonra araştırmacılar bitkiler, mantar, bakteri ve bazı hayvanlarda bulunan ve fotosentez ile hücresel solunumda rol oynayan kuinonlar denilen oksitlenmiş organik bileşenlere bağlı malzemeler geliştirmiştir.

Ekip uygun maliyetli ve çevre dostu bu teknolojinin mega ölçekli pil şarj ünitelerinde kullanılmasını umuyor. Akışkan pillerde kullanılan kuinonlar şu anda doğal oluşumlu hidrokarbonlardan üretiliyor ancak ekip bir gün doğrudan karbondioksitten türetmeyi umuyor.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar