Perşembe, Ekim 17, 2024
Ana SayfaGenelKDV Nedir? KDV Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?

KDV Nedir? KDV Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?

KDV (Katma Değer Vergisi), temel olarak hizmet ya da malın satışından sonra satıcının ödediği, fakat nihai olarak alıcıya yüklenen bir vergi türüdür. %1 ile %20 arasında değişkenlik gösterecek şekilde sektörlere, ürünlere ya da hizmetlere göre belirlenir. Genel anlamda bir harcama vergisi olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte katma Türkiye’de Katma Değer Vergisi, ilk kez 3065 sayılı yasa ile 1984 yılında alınmaya başlanmıştır. 1984 yılından günümüze dek hemen her katma değeri bulunan hizmet ya da üründen alınan bu vergi, bazı ürün kalemlerinde ise sembolik tutardadır. Örneğin eğitim, sağlık ve gıda harcamalarında dönemlere göre farklılık göstermekle birlikte KDV oranı %1 gibi sembolik bir tutardır.


KDV Nedir?

KDV, açılımı Katma Değer Vergisi olan ve çoğunlukla nihai tüketiciden alınan bir vergi türüdür. İlk kez yürürlüğe girdiği 1984 yılından günümüze dek bazı istisnalar olmakla birlikte her ürün ya da hizmetten alınır. Bununla birlikte Katma Değer Vergisi, özellikle ürün ya da hizmetleri satışa sunacak olanlar tarafından son derece önem arz eder.

Keza, günümüzde birçok ürün ya da hizmetin satışında KDV, ilgili ürün veya hizmetin fiyatına dahildir. Dolayısıyla satıcıların ilgili ürün veya hizmetleri satışa sunarken KDV hesaplama yaparak nihai fiyatı belirlemesi gerekir. KDV hesaplama işlemi, çok büyük oranda basit bir işlem olsa da bazı durumlarda karmaşıklaşabilir.


KDV Oranları Nelerdir?

KDV, günümüzde; sektöre, hizmete, ürüne göre farklılık gösterecek şekilde oranlanır. Öyle ki bazı ürün ya da hizmetlerde KDV muafiyeti gibi uygulamalar da vardır. Günümüzde en yaygın olarak geçerliliği olan KDV oranı %20’dir. Birçok ürün, hizmet ya da malda %20 KDV uygulanır. Bununla birlikte ekmek ya da unlu mamullerin satışında ise %1 oranı KDV olarak ürünlere eklenir. Bazı ürün ve sektörlerde ise geçerliliği olan KDV oranı %8’dir.


KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV hesaplama, oldukça basit bir şekilde yapılabilen bir işlem olsa da özellikle tüketiciler açısından bazı durumlarda zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte aynı durum üretici ya da satıcılar için de geçerlidir. Keza, ürün ya da hizmetlerin satışında KDV hesaplanması, ürünün nihai fiyatının belirlenmesi açısından son derece önem arz eder.

KDV dahil edilen tutar üzerinden hesaplama yapılırken kullanılan formül: “1+KDV Oranı/100” şeklindedir. Bununla birlikte ödenene ya da ödenmesi gereken KDV tutarını hesaplayabilmek içinse ürün fiyatının KDV oranı ile çarpılması ve elde edilen sonucun 100’e bölünmesi gerekir. Örneğin 300 TL fiyattan satışa sunulacak ürüne %20 KDV uygulandığında fiyata eklenmesi gereken KDV tutarı 60 TL olmalıdır. Yani nihai olarak ilgili ürün ya da hizmet KDV dahil olacak şekilde 360 TL’den satışa sunulur.


KDV Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?

KDV hesaplama yaparken klasik yöntemlerin dışında dijital araçlardan yardım almak da mümkündür. KDV hesaplama aracı, bu kapsamda geliştirilen araçlardan biridir. Oldukça basit bir şekilde kullanılabilir. Hızla arzu edilen işlem türünde hesaplama yapar ve KDV bilgisine kolaylıkla erişim imkanı sunar. KDV hesaplama aracının kullanımı ise şu şekildedir:

  • İlk olarak yapılacak işlem türü seçilmelidir.
  • Daha sonra ise vergi oranı belirlenmeli ve seçilmelidir.
  • Bir sonraki aşamada ise ürün, hizmet ya da mal için belirlenen matrah girilmelidir.

Bu bilgilerin girilmesinin ardından “Hesapla” butonu aracılığıyla ilgili ürün, hizmet ya da malın tercih edilen işlem türünde değerini elde etmek mümkündür.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar