Merkezi ABD’deki Oregon eyaletinin Portland şehrinde yer alan Keen Footwear bundan iki yıl evvel Uneek adlı sandaletlerini piyasaya sürmüş ve büyük sükse yapmıştı. Söz konusu ayakkabıların tabanıyla üst kısmını bir arada tutan sadece tek bir ip vardı. Üstelik ayakkabının üst kısmı da inanılmaz derecede hafifti. Ayakkabının yapım şekli de görünüşü de adeta sıra dışıydı.
Sonra şirket, Uneek markasını pazarlamaya başladı ama bunun için ayakkabının kendisi gibi orijinal ve sansasyonel bir şey yapmaları gerektiğini gayet iyi biliyordu. Derken şirket çalışanları tam da ihtiyaç duydukları şey olan Uneekbot’u tasarladılar. Şirketin geliştirdiği Uneekbot adlı akıllı robot her yerde, her zaman farklı sandalet modelleri üretebilmesiyle hem teknoloji hem de moda tutkunlarını adeta büyüledi.
Dünyadaki en küçük ayakkabı fabrikası Uneekbot!
Keen Footwear firması Uneekbot’u geliştirmek için otomasyon alanında çığır açan çözümler üreten ve bu yanıyla piyasada adından çokça söz ettiren bir şirket olan House of Design ile iş birliği yaparak hummalı bir çalışma başlattı, sonunda da dünyadaki en küçük ayakkabı fabrikasını inşa etti. Şimdi kısaca size bu robotun nasıl çalıştığını anlatalım: Sistem iki robotik koldan, birkaç özel parçadan ve kontrolü sağlamak için kullanılan bir tabletten meydana geliyor. Bu tablet sayesinde ayakkabı yapım sürecini başlatıp durdurabiliyor, gerektiğinde de komut vererek önemli değişiklikler yapabiliyorsunuz.
Alet çalıştırıldığında bahsettiğimiz iki kol aynı anda faaliyete geçerek size özel Uneek sandaletinin imalatına başlıyor. İstediğiniz renkteki sandalet ipini seçiyor, sonra da bu ipi ayakkabının diğer parçalarıyla dikişsiz bir biçimde birleştiriyor. Hatta robotu en hızlı ayara getirdiğinizde bir sandaletin yapımı sadece altı dakika sürüyor. Bu işi elle yapmak normalde 12 dakika civarı zaman alıyor, yani buradan yola çıkarak robotun insan eline göre iki kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayakkabı imalatı bittikten sonra devreye insan faktörü giriyor; bu işlerden anlayan biri Uneekbot’un ortaya koyduğu ürünü kalite kontrolüne tabi tutuyor, bunun akabinde de sorun çıkmazsa sandalet hazır hâle geliyor.
Keen Footwear şirketinin inovasyon direktörü Rory Fuerst, Digital Trends sitesine verdiği bir röportajda robotla ilgili şu sözleri sarf etti: “Uneekbotun donanımı, internetten temin edebileceğiniz sıradan parçalardan meydana geliyor. Ancak robotu özel kılan şey, House of Design tarafından geliştirilen yazılımı. Kime gitsem bana böyle bir robot yapmanın mümkün olmadığını söyledi ama House of Design ekibi başkalarının aksine hemen işe koyularak uygun bir yazılım geliştirmeyi başardı.”
Robot yakın zamanda görücüye çıktı
Tüm bu çabalar sonucunda neredeyse her yere götürebileceğiniz bir robot üretildi, tabii bu sayede Keen Footwear de Uneek ayakkabılarını gittikleri her yerde üretip isminden söz ettirmeye başladı. Sistem ilk olarak geçtiğimiz Ağustos ayında ABD’nin Salt Lake City şehrinde düzenlenen Outdoor Retailer adlı alet edevat fuarında görücüye çıktı, daha sonra da Almanya’nın Friedrichshafen ve Münih şehirlerindeki spor müsabakalarında boy gösterdi.
Uneekbot, kısa bir süre önce Tokyo’da da teknoloji severlerle bir araya geldi. Uneek ayakkabılarının zaten kapış kapış gittiği şehirde robotlara düşkün olan Japonlar Uneekbot’u hayranlıkla izlediler. Tokyo’nun Bank Gallery binasına getirilen Uneekbot’u görmek için kalabalıklar adeta mekana akın etti.
Keen Footwear’in Japonya şubesinin müdürü Naoji Takeda konu hakkında şöyle söyledi: “Uneekbot, şirket olarak Japonya’da neler başarmak istediğimizi açıkça gözler önüne sermemizi sağlıyor. Robot, 30 dakikadan kısa bir sürede istediğiniz türde sandalet üretebiliyor ama bunun dışında imalat sürecini müşterinin gözü önünde tamamlamasıyla da ön plana çıkıyor. Üstelik bu sayede üretimi de son derece çevre dostu bir hale getiriyor.”
Şirket çevreye büyük önem veriyor
Açık alan ve doğa ürünleri geliştiren diğer şirketler gibi Keen Footwear de nerede, ne zaman, nasıl olursa olsun karbon ayak izini en alt düzeye indirmek için elinden geleni yapıyor. Bu amaç doğrultusunda Uneekbot, gereksiz atık üretmiyor ve ayakkabı imalatında ciddi ölçüde zaman tasarrufu sağlıyor. Ayrıca cihaz, ayakkabıların nakliyesinden kaynaklanan fosil yakıt emisyonlarını ve bilimum masrafı da ortadan kaldırıyor. Robot gerçekten o kadar tasarruflu ki Takeda’ya göre toplamda sekiz ayakkabı üretmek için sadece tek bir ayakkabı kutusuna sığacak kadar az hammadde kullanıyor. Müşterilerin yapmaları gereken tek şey bir form doldurarak ayakkabının numarasını ve rengini seçmek. Bunun ardından 30 dakika içerisinde ayakkabı hazır oluyor, müşteri de evine dönerken ayakkabıyı alıp götürebiliyor.
Takeda robot hakkındaki sözlerini şöyle sürdürüyor: “Uneekbot tam anlamıyla bir ekmek fırınına benziyor. Yani robotta ürünümüzü yapıyoruz, sonra da o haliyle satıyoruz.”
Sizin de anladığınız üzere Uneekboot hem hızlı hem de verimli bir şekilde çalışıyor. Ancak Uneekbot’un kısa süre içerisinde Keen Footwear’in tüm üretimini devralacağını da söyleyemeyiz elbette. Şirketin ürün gamındaki ayakkabıların tamamını robot iş gücüyle üretmek henüz ekonomik açıdan kârlı değil. Yine de şirket imalat sürecini geliştirmek için yeni yollar aramaya devam ediyor, zaten Uneekbot’a baktığımızda da Keen Footwear’in geleceğinin parlak olduğunu gönül rahatlığıyla söylemek mümkün.
Aşağıdaki tanıtım videosunu izleyerek başarı bir inovasyon olan robotun nasıl çalıştığını görebilirsiniz:
Bu arada robotun dünya turuna devam ettiğini de belirtelim. Uneekbot, Japonya’daki Bank Gallery binasında bir süre kaldıktan sonra Beams Harajuku adlı erkek giyim mağazasında boy gösterdi, bunun ardından da tekrar Outdoor Retailer fuarına döndü. Gördüğünüz gibi Keen Footwear de Uneekbot da durmadan yoluna devam ederek ayakkabı sektöründe yeniliklere imza atıyor. Bizi gelecekte ne gibi sürprizler yapacaklar, kim bilir?