1- Londra’da bir atölye, mültecilere bisiklet veriyor ve onlara nasıl tamir edebileceklerini öğretiyor
Günümüzde ülkelerin karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi de mülteci krizidir. Kamplardaki yaşamı kolaylaştıran birçok yenilik gördük ancak bu yeniliklerin en etkilisi vatanlarından kaçmak zorunda kalmış olan insanlara bir iş kurmak, bir meslek erbablığı kazandırmak konusunda yardımcı olan ve gittikleri yabancı yerlerde sürdürülebilir bir hayata sahip olma şansını tanıyan yeniliklerdir.
Bisiklet projesi (Londra’da yaşayan bazı mülteciler tarafından yürütülmektedir) ile yeni mülteciler bisiklet sahibi oluyor ve bisikletlerini nasıl tamir edebilecekleri öğretiliyor. Londra’da ulaşım bir hayli pahalı, bu yüzden kendi bisikletlerinin olması onların iş bulma şanslarını daha da arttırıyor.
Finlandiya’da ise bir mültecinin kurduğu yeni şirket, mültecilere mesleki kurs sağlamasının yanı sıra Finlandiya’da kendi işlerini kurmaları için sermaye bulmalarına yardımcı oluyor.
Eat Offbeat adlı firma ise New York’ta yaşayan insanların mülteciler tarafından evde hazırlanan ve teslimatı yapılan etnik yemeklere erişimini kolaylaştırıyor. Evden yemek söyleme alışkanlığının artmasını ve tüketicilerin otantik ve egzotik yemeklere olan iştahını iyi bir şekilde kullanan bu şirket, aynı zamanda ihtiyacı olanlara da bir ekmek kapısı sağlıyor.
2- Rehberinizdeki kişilere otomatik olarak görüntülü arama yapan panik düğmesi
Polis şiddeti olayları bu sene yine Amerika’da birçok trajik manşetin atılmasına neden oldu. Witness adlı mobil uygulama, kullanıcıların polis şiddeti ihtimali karşısında kolayca durumu kaydetmelerini ve kendi yapılandırdıkları kişi listesi ile paylaşmalarına yardımcı oluyor.
Vücut kamerası kullanımları arttı ancak MagCam, #BlackLivesMatter hareketini tetikleyen durumlarda daha doğrudan bir çözüm sunabilir. Sistem, silahlı olaylarda daha net delil toplayabilmesi için amaçlanmış kolay monte edilebilir bir kamera ve ateşli silahlar için de bir mikrofondan oluşuyor.
3- Pastalardaki grafikler insanları, cinsiyet eşitsizliği hakkında bilinçlendiriyor
Her ne kadar iş hayatında cinsiyet eşitsizliğini gidermeye çalışıyor olsak da, dünyanın birçok ülkesinde bu eşitsizlik hala çok yaygın ve bu konu hakkında insanları bilinçlendirmek ve daha açık bir diyolağa teşvik etmek için çalışmalar sürdürülüyor. Bir pastane zinciri olan Paul, Acı-Tatlı Pasta adını verdikleri ve üzerinde bazı istatistikler bulundurduğu ürünleri ile ülkedeki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor.
JumpStart firmasının Focus Fund hareketi ise kadın liderliğinde kurulan Silikon Vadisindeki yeni teknoloji şirketlerine yatırım yapmaktadır. Ayrıca, bayan yazılımcıların teknoloji şirketleriyle yaptıkları mülakatlarda önyargı riski ile karşılaşmamaları için özel üretilmiş ses değiştirme aracı olan Interviewing.io kullanılıyor.
4- Transeksüel insanlara önyargısız doktor bulmaları için yardımcı olan ücretsiz kaynak
Transeksüel bireyler için haklar, her ne kadar çok az başlık ile de ifade edilse hala önemli gelişmeler yaşanabiliyor. Gerekli deneyim ve uzmanlığa sahip yerel ve uzman doktorları listeleyen MyTransHealth adlı kaynak, transeksüel topluluk için araştırılabilinir bir veritabanı oluşturuyor.
5 – Eski çete üyeleri Panama’daki turistlere rehberlik yapıyorlar
Bazı şirketlerin sığınmacılara yeni evlerinde topluma entegre olabilmeleri için yaptıkları çalışmalar gibi Panama’da da bir girişim, eski suçluları topluma geri kazandırmayı amaçlıyor. Fortaleza Tour adlı tur organizasyonu, Panamanın sokak çetesi üyelerini topluma kazandırmaya kendini adamış durumda. Tur, ziyaretçileri tarihi yerler ve önemli binaları gezdirirken, eski çete üyesi olan rehberler de kendi kişisel hikayelerini ve en sevdikleri yerleri anlatıyorlar.
6- Aşevinde evsizlere garsonlar hizmet veriyor
Son bir yıl içerisinde karnı aç olanlara yardım etmek isteyen birçok ilham verici proje gördük. Ancak bunlardan en dikkat çekeni ise Kansas Şehri Toplum Mutfağı adındaki bir oluşum. Bu oluşum ihtiyacı olanlara yemek vermek için onları bir bir sıraya sokmuyor, bunun yerine onları garsonların yemekleri servis ettiği bir masada ağırlıyor.
Ceza Karşılığında Yiyecek projesi de, aldıkları trafik cezalarının hafifletmek için bireylerin konserve yiyecekler bağışlamalarını ve bu sayede evsizler için daha fazla yiyecek toplanmasını amaçlıyor. Ayrıca, gönüllülerin evde tüketmedikleri yiyeceklerini kurumsal etkinliklerle ihtiyacı olan kişilere ulaştırmalarını sağlayan bir mobil uygulama olan Uber de dikkat çeken bir diğer proje olarak kabul edilebilir.
7- Dünya çapındaki çocuklara yardım için temassız bağışlar
Hesabınızı öderken küçük bir kutuya temassız olarak bir bağış yapmanıza olanak tanıyan bu proje maddi bağışları artırmayı hedefliyor. Dünya genelindeki çocuklara yardım sağlayan bu proje, önemli projeler arasında gösteriliyor.
8- Erken göğüs kanseri tespiti için eğitilmiş görme engelli kadın
Görme engelli bireylerin, gören bireylere kıyasla daha gelişmiş bazı yetenekleri bulunuyor. Özellikle dokunma duyuları normal bireylere göre daha gelişmiş durumda. Bu durumu göz önünde bulunduran bir klinik göğüs kanseri muayeneleri için görme engelli kadınları kullanıyor. Bu sayede kanser tespit oranlarının gözle görülür bir biçimde arttığı ifade ediliyor.
9- Kasiyerler yaşlı müşterilere göz kulak oluyor
Hollanda’da “Süper Bakım” girişiminin bir parçası olarak süpermarketlerdeki kasiyerler, yaşlı müşterilerde yalnızlık veya çaresizlik belirtileri olup olmadığını gözetliyor.
10- Yara izlerini kapatmak için ücretsiz dövme
Son olarak yeni dövmeci Whitney Develle, bireylerin kötü geçmişlerini arkalarında bırakmaları için ücretsiz olarak yaralarını dövme ile kapatmayı sunuyor.