2017’de de kadınlar tarafından kurulan şirket sayısında artış söz konusu. Gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin yaklaşık %30’u kadınlar tarafından kurulmuş durumda ve bu şirketler milyonlarca kişiyi istihdam ediyor. Ve toplam işgücünün neredeyse 1/7’si kadınlarca kurulan şirketler tarafından sağlanıyor.
Kadınlar iş hayatında yaşamak zorunda kaldıkları zorlukları hepimiz biliyoruz. Onlara sadece annelik ve eşlik vazifesi biçilmesi hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok yerinde yaygın bir tutum. Ancak son yıllarda tüm bu basmakalıp tutumlara rağmen kadınların iş hayatına daha çok entegre olmaya başladıklarını görüyoruz.
Bu sebeple bu yazımızda kendi işini kurmak isteyen kadınlara faydalı olacağını düşündüğümüz bazı tavsiyeler vereceğiz.
1. Tutkunuzu keşfedin.
Kendi işinizi kurduğunuz zaman, maaşlı olarak çalıştığınız işinizden çok daha uzun saatler çalışacaksınız. Bu nedenle yaptığınız işi tutkuyla sevmeniz şart. Yaptığınız işi severseniz “iş” olarak görmezsiniz. Dolayısıyla bu da çalışanlarınıza, müşterilerinize ve kendi çevrenize olumlu şekilde yansır.
Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?
2. İşiniz ve kişisel hedefleriniz örtüşmeli.
Ek gelir mi amaçlıyorsunuz? Yoksa tam zamanlı bir iş mi kurmak istiyorsunuz? Sizin için para mı daha önemli, yoksa serbest zaman mı? Yoksa her ikisi de mi? Yani iş kurarken önceliklerinizi ve kişisel hedeflerinizi göz önüne almalısınız. Ve buna bağlı olarak sizi memnun edecek bir iş bulmalısınız.
3. İş hayatını ve özel hayatı ayrı tutun.
İşinize de ailenize de gereken önemi ve zamanı verebilmelisiniz. Çalışma saatleriniz belli olsun ve bu saatlere acil bir durum oluşmadığı sürece riayet edin. Yani iş saatleri dışında e-maillere cevap vermeyebilir, telefonda müşterilerle konuşmamayı tercih edebilirsiniz. Eve geldiğinizde de iş hayatını bırakıp özel hayatınıza, eşinize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza vakit ayırmalısınız. İkisi birbirine karıştığı zaman ne iş hayatınızdan ne de özel hayatınızdan keyif alabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Hem özel hayatta hem de iş hayatında başarılı olmak için 10 harika ipucu
4. Teknolojiyle barışık olun.
Teknolojinin nimetlerinden yararlanarak iş hayatınızı daha verimli yapabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak: Bazı eklentiler sayesinde telefonunuza sizin belirlediğiniz saatlerde e-mail uyarısı gelir. Bu sayede amiyane tabirle “zırt pırt” maillerle bakmak zorunda kalmazsınız. E-mailler belirlediğiniz saatlerde düşer. Bu gibi pek çok ipucundan istifade ederek verimliliğinizi artırabilirsiniz.
5. İyi bağlantılar edinin.
Yalnız çalışmak oldukça zordur. Bu nedenle bağlantılarınız ve çevreniz iyi olmalı. İş hayatında size fikir verebilecek bir akıl hocası bulun ve fikirlerine güvendiğiniz kişilerden destek alın. Kadın girişimcilere yönelik dernek ve kuruluşlara da üye olabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere
6. Markanızı doğru tanımlayın.
Markanızı ve şirketinizi doğru bir biçimde tanımlayın. Markanızın amacı ne? Hangi değerlere inanıyor? Bu gibi soruları spesifik biçimde cevaplayın. Kısaca markanızı doğru konumlandırın. Örneğin logonuz markanızı temsil etmeli. Kullandığınız renklerin belli bir amacı olmalı. Şirketinizin bir kültürü ve misyonu olmalı. Bunları iyice belirlerseniz müşterilerinize karşı daha net mesajlar verebilirsiniz. İnsanların sizin şirketinizi tanımaları, hatırlamaları ve güvenmeleri de ancak belli bir tutarlılığa sahip olmanızla mümkündür.
Mutlaka okuyun: Marka Oluşturma Stratejileri
7. Kimseden onay beklemeyin.
Bu sizin şirketiniz, bu şirketi kurma öngörüsü ve vizyonu yalnızca size ait. Bu nedenle bir ürün ya da hizmet sunmak için başkalarından onay beklemeyin. Dünyanın en başarılı fikirlerine bile ilk başta “çılgınca, gereksiz, anlamsız” yaftası yapıştırıldı. Örneğin Twitter kurulmadan önce bir arkadaşınıza “140 karakter yazılabilen bir mikro blog açacağım.” deseydiniz size en hafif tabirle gülerlerdi. Ama baktığınızda durum hiç öyle değil. Bu yüzden kimseden icazet almanıza gerek yok.
8. En küçük başarıları bile kutlayın.
İş hayatında ayakta kalabilmenin sırlarından biri hayata pozitif bakabilmektir. Mutlu olmak için de çok büyük işleri başarmanız gerekmez. Masa dolusu dosyaları inceleyip raporunuzu tamamladıysanız kendinizi ödüllendirebilirsiniz mesela. Ufak başarılarda keyif almaya çalışın. Zira ufak başarılardan mutlu olabilen bir insan daha büyük şeyler başarmak için büyük bir motivasyona kavuşur.
9. Spesifik olun.
Kendi sezgilerinize güvenmeye başladıkça daha da spesifik olmaya ihtiyacınız vardır. Yani yapmak istediğiniz işi yapma özgürlüğüne kavuştukça daha planlı ve programlı çalışmanız gerekir. Bu ay neleri halletmek istiyorsunuz? 6 ay sonra şirketiniz nerede olmalı? Kısa ve uzun vadeli planlarınınızı yazmanız bu planlara sadık kalabilmeniz için iyi bir yoldur.
10. Yatırıma önem verin.
Klasik bir söz vardır: “Para parayı çeker.” Bu doğrudur. Eğer işinizi büyütmek istiyorsanız yatırım yapmaktan korkmayın. Harcadığınız paraya üzülmek yerine bu yatırımların size sağlayacağı faydalara odaklanın.
Mutlaka okuyun: Her Ay Yeni ve Karlı Bir İş Nasıl Kurulur?
11. Şükretmeyi unutmayın.
Bugün ne durumda olursanız olun; sizden daha iyi hayatlar süren milyonlarca kişi var. Keza, sizden daha kötü durumda olan milyonlarca kişi de var. Ancak siz kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Zira siz ancak ve ancak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Bu nedenle her gün sahip olduklarınız için şükredin.
Kayda değer tüm uğraşlar gibi girişimcilik de hiç kolay değildir. Ancak bir girişimci olarak sevdiğiniz işi yapabiliyor olmanın ve hayatınıza anlam katabiliyor olmanın değerini görmelisiniz.