109 Milyar Dolar servete sahip olan Jeff Bezos, dünyanın en zengin insanı olarak tanınıyor.
Bezos ilham verici bazı sözlerin de sahibi. Aşağıdaki listede bu talepkâr, zeki ve asabi adamın sözlerini sizin için sıraladık.
Fakat öncesinde Jeff Bezos’un kim olduğunu tekrar hatırlayalım.
Jeff Bezos Amazon, Amazon Web Hizmetleri, Blue Origin gibi hizmetlerin kurucusu ve birçok farklı firmanın yanı sıra The Washington Post ve Whole Foods’un da sahibi olarak göze batıyor.
Bezos servetini büyüttüğü sırada, bir yandan da e-ticaret, lojistik ve basım alanlarında devrimsel yenilikler getirerek e-kitap / kindle yayınlarına hayat verdi.
Neredeyse efsane olan Jeff Bezos, sizi şaşırtacak bazı özelliklere de sahip.
– Jeff Bezos Powerpoint sunumlarından nefret eder ve sessiz ve sadece okuma yapılan toplantılar düzenler.
– Jeff Bezos’un sahibi olduğu firma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki elektronik ticaret piyasasının yüzde 47’sine sahip olduğu halde, hiç kâr etmiyor. Zira kazanılan paranın tamamı market payının artırılması amacı ile tekrar yatırım olarak kullanılıyor.
– Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, sadece kitap satarak başladığı serüveninde, evrilerek her şeyin satıldığı bir dükkan haline geldi. Web hizmetleri de sunan bu firma, kendi filmlerini de çekmeye başladı. Firma “Kara Cuma, Yalnızlar Günü ve Siber Pazartesi” gibi özel günlerin de yaratıcısıdır.
Aşağıda ise, bütün bunları başaran adama ait 69 ilham verici söz bulunuyor.
1) “Her yıl yaptığınız deneylerin sayısını iki katına çıkarırsanız, yaratıcılığınızı da iki katına çıkarırsınız.”
2) “Hayat, fayda sağlamayan insanlarla vakit geçirmek için çok kısa.”
3) “Bir firma için marka, bir insanın nasıl bilindiği gibidir. Ününüzü, zor işleri iyi bir şekilde yapmaya çalışarak kazanabilirsiniz”
4) “Dar bir kutudan çıkabilmeniz için tek yol, çıkış yolunu keşfetmenizdir.”
5) “Yapmamız gereken geleceğe dönmektir. Ya dünya sizin etrafınızda değişir ya da size karşı değişir. Size hız veren rüzgar, karşınızdan esmeye başlar. Ona doğru eğilmeli ve ne yapmanız gerektiğini bulmalısınız. Zira şikayet etmek bir strateji değildir.”
6) “Amazon’da üç büyük fikrimiz vardı ve 18 yıl boyunca bu fikirlere bağlı kalarak başarılı olduk. Bu fikirler ise; Müşteriyi her zaman öncelikli konumda tut, Yenilikler üret ve sabırlı ol.”
7) “Amazon’da yapmayı beceremediğimiz şeylerden biri de, taklit etmek. Fiziki ortama sahip dükkanlara baktığımızda, oldukça iyi sunulduklarını ve o dükkanları işletenlerin gayet iyi bir iş yaptıklarını görüyoruz. Buradaki soru ise, fikir ne olmalı? Farklı olarak ne yapabiliriz? Nasıl daha iyi olabilir?Sadece yapabildiğimiz için bir şey yapmak ve gereksiz olmak istemiyoruz.”
8) “İki çeşit şirket vardır. Birincisi daha yüksek fiyata ürün satmaya çalışan, ikincisi ise daha düşük fiyata ürün satmaya çalışan. Biz ikinci türüz.”
9) “Tamamen yeni bir şey olmak istiyoruz. Amazon.com sitesinin neye dönüşeceği hakkında kesin bir öngörü bulunmuyor.”
10) “Tüm işlerimizin en alt düzeyden en üst düzeye kadar kadar pozitif bir etkiye sahip olmasını umuyoruz. Kârlılık bizim için oldukça önemli, aksi takdirde bu işe hiç girmezdik.”
11) “İnternet ortamındaki rakiplerimize kıyasla daha iyi olmamızın tek bir nedeni varsa, o da son altı yıl boyunca lazer gibi ince bir hassasiyet ile müşteri deneyimine odaklanmamızdır. Bu, bence her iş dalında fark yaratacak kadar önemlidir. İnternet ortamında ise kesinlikle kayda değerdir, zira yorumlar fazlasıyla güçlü etkiye sahiptir.”
12) “Arkadaşlarım ilk çeyrekteki kazançlarım nedeni ile beni kutluyorlar fakat bu çeyrek üç sene öncesinden pişmeye başladı. Şimdi ise gelecekteki çeyrek yıllar için çalışıyorum.”
13) “Amazon batmak için çok büyük bir şirket değil. Eğer bugün müşteriler yerine kendimize odaklanmaya başlarsak, bu yıkımın başlangıcı olur. O günü mümkün olduğunca geciktirmek için çalışmalıyız”
14) “Eğer üç yıl sonrasına bakarak çalışırsanız, birçok rakibiniz var demektir. Fakat yedi yıl sonrası için yatırım yapmaya hazır olursanız, rakipleriniz gözle görülür biçimde azalacaktır. Zira sadece bir avuç firma bunu yapmaya niyetlidir.”
15) “Kimi zaman, bazı şeyler kaçınılmaz olur. Zor olan kısım, ne kadar süreceği hakkında herhangi bir fikrin izin olmamasıdır. Fakat, eğer yeterince sabırlı olursanız, eninde sonunda olacağını bilirsiniz. Elektronik kitaplar varolmak zorundaydı. Bazı İnternet servisleri de öyle. Sonuç olarak bu işlere baş koyup uzun vadeli düşünür ve sabırlı olursanız, başarırsınız.”
16) “Amazon bugün, küresel ölçekte halen küçük bir oyuncu pozisyonunda. Sadece küçük bir yüzdelik dilime sahibiz ve faaliyet gösterdiğimiz birçok ülkede, bizden çok daha büyük oyuncular bulunuyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden birisi ise, satış piyasasının yüzde 90’a yakın bir bölümünün, halen fiziksel olarak mağazalarda yapılıyor olmasıdır.”
17) “Sizin için hatırlamak biraz daha güç olsa da, benim için, paketleri postaneye kendi başıma taş Imam ve bir forklift almayı umut etmem daha dün gibi aklımda.”
18) “Amazon’da beş ile yedi yıl aralığında işler yapmak istiyoruz. Tohumları dikip yetişmesini bekliyoruz ve bu konuda oldukça inatçıyız. Vizyon olarak inatçı, detaylarda ise esneğiz.”
19) “Sanki her şey küçükmüş gibi davranmayı seviyorum. Amazon’un büyük bir firma olduğunu biliyorsunuz fakat küçük bir firmanın kalbine ve ruhuna sahip olmasını istiyorum.”
20) “Masraflar ile ilgili geliştirmelere odaklanmak, daha düşük fiyatlara ulaşmamızı sağlıyor, bu da yanında büyümeyi getiriyor. İlerleyen büyüme sabit fiyatlarla satışların artmasına, birim masrafların düşmesi ve fiyatların daha da düşmesine yol açıyor. Müşteriler de, ortaklar da bunu seviyor. Bu döngünün devam etmesini bekleyebilirsiniz.”
21) “Başıboş bir şekilde denemeler yapmak iş hayatında verimli bir yol değildir, fakat bu tamamen rastgele bir yöntem de değildir. Derin bir inançtan güç alan ve müşteriler için iyi bir şekilde sonuçlanabilecek bu yöntem, ortaya çıkardığı karmaşaya değer. Verimli ve başıboş tutumlar, bir arada tutulması gereken davranışlardır. Farklılıklar ve yenilikler, büyük ihtimalle bu sayede ortaya çıkar.”
22) “Senin marjın benim fırsatımdır.”
23) “Güç dengesi firmalardan müşterilere doğru kayıyor. Eğer bir firma iseniz, buna verilebilecek en doğru tepki; enerjinizin, dikkatinizin ve paranızın çoğunu daha iyi ürünler ve hizmetler yaratmak için kullanmaktır. Yaptıklarınız ile ilgili duyurular ya da reklam yapmak değil.”
24) “Kanıtlara dayalı karar almanın en iyi yanı; hiyerarşiyi yok sayabilmesidir.”
25) “Piyasa liderliği yüksek gelire, daha fazla kâra ve daha büyük yatırıma dönüştürülebilir ve yatırımın güçlü geri dönüşünü sağlar.”
26) “Şirket kültürümüzün bir parçası da yola bağlıdır. Yani yol boyunca öğrendiklerimiz.”
27) “Dünyayı araç gereçlere hazırlayan efsanevi icat ampüldü. Yani dünyayı birbirine bağlayan aslında ampüldü. Ve dünyayı birbirine bağlarken cihazlar akla gelmedi. Evlere elektriği götürmeyi değil ışığı götürmeyi düşündüler.”
28) “İş hayatında sıklıkla sorulan soru “Neden?” dir. Bu güzel bir sorudur fakat, aynı derecede geçerli bir soru da “Neden olmasın?” olarak gösterilebilir.”
29) “İnternette firmalar işleri, yüksek sabit giderli ve daha düşük değişken giderli olarak kategorize eder. İki şey olabilirsiniz; büyük ya da küçük. Ortada kalmak oldukça güçtür. Birçok orta ölçekli firma, büyümeye fırsat bulamadan finansal sıkıntılara maruz kalır.”
30) “İşinizin ayrıntılarını anlamıyorsanız, batmaya mahkumsunuzdur.”
31) “Merkezinde reklamcıların olduğu her oluşuma karşı temkinliyimdir.”
32) “Eski dünya düzeninde zamanınızın yüzde 30’unu iyi bir hizmet sunmak için, yüzde 70’ini ise bu hizmeti duyurmak için harcardınız. Yeni dünya düzeninde ise bu tersine döndü.”
33) “Bana göre her firma uzun vadeli bir vizyona sahip olmalıdır.”
34) “Firmalar göz önünde olmaya bağımlı hale gelmemeli, zira bu durum devamlılık arz etmez.”
35) “Firma kültürü dendiğinde, iyi ya da kötü olsa da kalıcı, sabit ve değiştirilmesi zor anlamına gelir. Avantaj ya da dezavantaj kaynağı olabilir. Firma kültürünü kağıda dökebilirsiniz fakat bu sadece onu keşfetmeniz ya da ortaya çıkarmanız anlamına gelir, yaratmanız anlamına değil. Kültürlerin kalıcı olmasının sebebi, insanlar tarafından şekillendiriliyor olmasıdır.”
36) “Beraber çalışacağınız insanları iyi seçerek kendinize bir grup oluşturun. Ancak bu şekilde dünya üzerinde uzun soluklu bir etkiniz olabilir.”
37) “Yanlış kişiyi işe almaktansa, elli kişiyle görüşüp kimseyi işe almamayı tercih ederim.”
38) “İnsanlarla işe alım görüşmeleri sırasında üç soruyu dikkate alarak karar vermelerini isteriz. “Bu kişiyi takdir eder misiniz?” “Bu kişi girdiği grubun ortalama verimini artırabilir mi?” “Hangi alanda bu kişi bir yıldız olabilir?””
39) “Başarısız olursam bundan pişman olmayacağımı biliyordum. Fakat eğer denemezsem pişman olurdum.”
40) “Önümüzdeki on yıllık süreçte müşterilerin daha yüksek fiyatlar, daha az seçenek ve daha yavaş teslimat talep edeceklerini düşünmek biraz zor. Bu temellere olan inancımız sayesinde daha fazla yatırım yaparak bu üç alanı kararlılıkla geliştiriyoruz. “
41) “En önemli şey, takıntılı bir şekilde müşteriye odaklanmaktır. Amacımız dünyanın en müşteri merkezli firması olmak.”
42) “Müşterilerin ihtiyaçlarından geriye doğru giderek yapılan çalışma, elde olan beceri ve yeterlilikler kullanılarak yeni iş fırsatları doğurmakta kullanılabilir. Yetenek temelli ilerleme özünde ” X alanında başarılıyız, Bu X ile başka neler yapabiliriz?” der. öte yandan, sadece bu kullanıldığında, bahsi geçen yeterliliğe sahip firma yeni beceriler geliştiremez ve varolan yetenek de bir süre sonra işe yaramaz hale gelir.
Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda geriye doğru çalış akise, yeni beceriler edinme gereksinimi doğurur. Bu beceriler için atılan ilk adım her ne kadar rahatsız edici ve garip olsa da.”
43) “Müşteri odaklı olmanın önemli bir getirisi de, belirgin bir şekilde inisiyatif almayı sağlaması olarak gösterilebilir. İşimizi iyi yaptığımızda, dışarıdan bir talep ya da baskı ihtiyacı duymadan hizmet standartlarımızı yükseltiyoruz. Yeni özellikleri ve faydalı adımları mecbur kalmadan ortaya koyabiliyoruz.
44) “Müşterilerimizi ev sahibi olduğumuz partiye gelen davetliler olarak görüyoruz. Her geçen, müşteri deneyimini biraz daha iyiye götürmek bizim görevimiz.”
45) “En iyi müşteri hizmeti, müşterilerin aramak ya da iletişime geçmek zorunda olmadığı, kendi başına işleyen bir sistemdir.”
46) “Eğer hedef kitleniz sizinle birlikte yaşlanıyorsa eski ya da gereksiz hale gelirsiniz. Sürekli yeni müşterilerinizi tanımak ve daima genç kalmak için çabalamalısınız.”
47) ”Rekabete odaklı hareket ederseniz, rakiplerinizin adım atmasını beklersiniz. Müşteri odaklı olmak ise, size daha ilerici olma fırsatı sunar.”
48) “Açık büfe mantığı benim her zaman favorim olmuştur, zira müşteriler için de oldukça basit bir plan.”
49) “Bizim bakış açımıza göre, müşterilerin satın alma kararlarına yardımcı olabilirsek çok satış yapabileceğimiz yönünde.”
50) “Hergün satın alınan basit şeyler için pazarlık yapmak istemezsiniz.”
51) “Beni en çok rahatsız eden şeylerden birisi de, bankaların ikinci kez evinizi ipotek ettirerek tatile gidebileceğinizi söyleyen reklamları. Bu tam bir şeytanlık.”
52) “Yönünüzü doğru tarafa çevirmek konusunda başarılı iseniz, hata yapmak düşündüğünüz kadar masraflı olmayabilir. Öte yandan yavaş hareket etmek oldukça maliyetli bir davranıştır.”
53) “Hem iş hayatında hem de özel hayatımda verdiğimi en iyi kararlar her zaman içgüdülerim ve kalbim ile verdiklerim oldu, analizler sonucu ortaya çıkanlar değil.”
54) “Eğer analiz yaparak karar verebiliyorsanız, öyle yapmalısınız. Fakat hayat gösteriyor ki, en önemli kararlarınızın arkasında her zaman içgüdüleriniz ve kalbiniz yatıyor.”
55) “Bir firma büyürken her şey de aynı oranda büyümeli ve buna yanlış girişimleriniz de dahil. Eğer başarısızlıklarınız da şirketiniz ile birlikte büyümüyorsa, yaptığınız yatırımların önemli değişiklikler yapmayacağı anlaşılır. Amazon firması olarak, ara sıra milyarlarca dolarlık maliyete sahip hatalar yaparsak, şirketin büyüklüğü ile doğru orantılı yatırımlar yaptığımız sonucuna ulaşılabilir.”
56) “Yatırımcılar için iyi bir haber olarak, bir tek başarılı yatırım, onlarca başarısız yatırımın izini silmeye yeter.”
57) “Altına hücum mantığı ile devamlılık arayışında iseniz, kötü haber şu ki; artık ortaya çıkarılacak altın kalmadı. Öte yandan artık altın çıkarmaya da ihtiyaç kalmadı. Zira her yeni icat, yanında iki yeni gereksinim ya da sorun ile geliyor. Bu da iki yeni fırsat anlamına geliyor.”
58) “Eğer bir yenilik peşinde iseniz, yanlış anlaşılmaya hazır olmanız gerektiğine inanıyorum.”
59) “İcatlar doğası gereği yıkıcıdır. Eğer her daim doğru anlaşılmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken yeni bir şey üretmemektir.”
60) “Eğer inatçı değilseniz, yapacağınız deneylerden çabucak vazgeçersiniz. Ve eğer esnek değilseniz sık sık duvara toslar ve önünüzdeki sorunu çözmek için yeni yolları göremezsiniz.”
61) “Yatırım ile ilgili önemli nokta, esneklik ile inatçılığa birlikte sahip olabilmektir. Zor olan kısım ise, ne zaman hangisi olmanız gerektiğini çözmektir.”
62) “Tehlikeli olan, değişmemek, yenilik getirmemek ve müşteri deneyimini geliştirmemektir.”
63) “Hemen her kısıtlı kaynak gibi tutumlu olmanın da yenilikleri getirdiğine inanıyorum. Bir kutudan çıkmanın yollarından biri de kendi yolunuzu yaratmaktır.”
64) “Bir işletmeyi büyütmenin iki yolu vardır. İyi yaptıklarınızla becerilerinizi kullanarak gelişmek. Ya da müşterilerin ne istediğine bakıp, geriye doğru adımlarınızı izlemek ve gerekirse yeni beceriler edinmek. Bunun bir örneği olarak Kindle’ı gösterebiliriz.”
65) “Eğer işe yarayacağını biliyorsanız, bu bir deney değildir.”
66) “Eğer sadece işe yaradığını bildiğiniz şeyleri yapmaya karar verirseniz, geride birçok fırsatı bırakmış olursunuz.”
67) “Keşifler her zaman tesadüfleri barındıracaktır.”
68) “Yaratıcı enerjimi bir başkası için harcamak istemiyorum.”
69) “Eğer dünyaya karşı açık bir şekilde uzun vadeli planlar yaptığınız gösterirseniz, sizin yanınıza gelecek insanlar buna göre karar verir.”