Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelJeff Bezos Kitap Önerileri

Jeff Bezos Kitap Önerileri

200 milyar dolara dayanan servetiyle dünyanın en zengin adamı olan Jeff Bezos tam bir kitap aşığı.

İlk olarak, online kitap satarak yola başlayan şirketi sayesinde multi milyarder biri oldu. Kariyeri boyunca kitapların yayınlanma ve satılma biçimini değiştirdi, bu süreçte küçük kitap satıcıların piyasadan kaybolmasına bile sebep oldu.

Fakat daha kişisel seviyede, Amazon şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Bezos tam bir kitap okuma aşığı, bu alışkanlığı kuşkusuz aynı zamanda kendisini sektörde lider konumuna getiren anahtar etmenlerin başında geliyor.

“Her Şeyin Mağazası” isimli biyografisinde, yazar Brad Stone kitapların Bezos’un liderlik tarzını ve düşünme şeklini nasıl şekillendirdiğini anlatmaktadır. Aynı zamanda kitapta Amazon çalışanlarının “Jeff’in Okuma Listesi” dedikleri bir kitap listesinin varlığından da bahsedilmektedir.

Bu liste içerisinde otobiyografiler, iş ve teknoloji dünyası ile ilgili okumalar ve hatta bir roman bile yer almaktadır ve Stone’a göre pek çok Amazon yöneticisi kariyerleri boyunca bu kitaplardan bolca faydalanmıştır.

 

1.”Günden Kalanlar “- Kazuo Ishiguro

Ishiguro’nun söz konusu kitabında, birinci dünya savaşı boyunca orduda askerlik yapan bir kahyanın ağzından bu döneme dair anılar anlatılmaktadır. Kitap hayatın ve iyiliğin anlamına sorgulamakta, bu yolda verilmesi gereken ödünlere değinmektedir. Stone’a göre bu kitap Bezos’un favori romanı, hatta kitapta bununla ilgili şu cümleye de yer veriyor:

“Bezos kurgu olmayan kitaplar ile kıyaslandığında romanlardan çok daha fazla şey öğrendiğini söylüyor.”

Mutlaka okuyun: Roman Okumak Girişimciler İçin Neden Çok Önemli?

 

2. “Vizyoner Şirketlerin Başarı Alışkanlıkları” – Jim Collins

Yönetim alanında oldukça ünlü olan bu kitap başarılı şirketlerin, çalışanların şirketin ana misyonunu kucakladığı başarılı şirket ortamını nasıl yaratabildiğini açıklamaktadır.

Hatta Bezos’un kitap ile ilgili şöyle bir sözü de bulunmaktadır: “Bu kitap ile ilgili en önemli şey okuyucunun kendisini yazarın dünyasında kaybediyor olmasıdır.”

 

3. “Yaratılış: Yaşam ve Onu Kurma Üzerine” – Steve Grand

Stone, Bezos’un otobiyografisinde şu sözlere yer veriyor: “Bir video oyun tasarımcısına göre akıllı sistemler ancak biri öncül adımları tasarladığında baştan ayağa yaratılabilir. Bu kitap da bulut sistem konseptini popüler hale getiren Amazon Web Hizmetlerinin yaratımında büyük bir rol oynamaktadır.”

 

4. “İyiden Mükemmel Şirkete” – Jim Collins

Stone’un dediğine göre, yazar ve aynı zamanda da iş dünyasına danışmanlık veren Collins yayınlanmadan önce bu kitaptaki prensiplerin bir çoğu hakkında Amazon yöneticilerine bilgilendirme yapmıştır.

Kitap şirketlerin faaliyetleri hakkındaki acı gerçekler ile yüzleşmeleri ve sektörün her bir parçasının diğer parçaları desteklediği çarkta hangi konuda başarılı olduklarını bulmaları gerektiğini anlatmaktadır.

Mutlaka okuyun: ” İyiden Mükemmel Şirkete” Kitabından Çıkaracağınız Dersler

 

5. “Yenilikçinin İkilemi” – Clayton Christensen

Bu kitapta Christensen şirketlerin yıkıcı inovasyonları kucaklayarak gelişim gösterebileceklerini ispatlamaya çalışmaktadır. Ünlü iş adamı Michael Bloomberg bile bir keresinde bu kitabı şu sözler ile tarif etmiştir: “Kesinlikle mükemmel.”

Stone ise Bezos’un biyografisinde şunları yazmaktadır: “Amazon’un aksiyonlarının temelini oluşturan ve Kindle ve Amazon Web Hizmetlerinin meydana gelmesinde rolü olan olağanüstü etkileyici bir kitap. Bazı şirketler yıkıcı inovasyonları benimsemekten çekinir çünkü ana faaliyetlerin ve müşterilerin olumsuz şekilde etkileneceğini düşünür fakat Christensen bu kitapta potansiyel müşterilerin yok sayılmasının çok daha maliyetli olduğunu vurgulamaktadır.”

 

6. “Sam Walton: Amerika’dan İmal” – Sam Walton

Bu kitap ile de ilgili Stone şu sözlere yer vermektedir: “Otobiyografisinde Walmart’ın kurucusu indirim perakendeciliğinin prensiplerini açıklamakta ve tutumlu olmanın temel değerlerini tartışmaktadır. Aynı zamanda pek çok şey deneme ve pek çok hata yapma üzerine değerlendirmelerde bulunmaktadır, ki bu ikisi de Amazon’un kurumsal değerleri içerisine yer almaktadır.”

 

7. “Yalın Düşünce” – James Womack ve Daniel Jones

Bu kitap büyük Amerikan, Avrupalı ve Japon firmaların 1991 finansal gerileme sürecinde ayakta kalabilmek ve sonraki 10 yıllık dönemde de büyüme gösterebilmek için maliyetleri en azlama ve verimliliği artırma adına bir dizi “yalın düşünce” prensibini nasıl uyguladığı anlatılmaktadır.

Mutlaka okuyun: Toyota Üretim Sistemi ve Başarı Sırları

 

8. “Başkanın Notları” – Alan Greenberg

Stone bu kitapla ilgili şunları söylemektedir: “Kitapta şu anda faaliyet göstermeyen yatırım bankası Bear Stearns’ın başkanının çalışanlar için hazırladığı notlara yer verilmektedir. Bu notlarında Greenberg özellikle mütevazi ve tutumluluk özelliklerine vurgu yaparak sürekli bankanın ana değerlerini ifade etmektedir.”

 

9. “Efsanevi İnsan” – Frederick P. Brooks, Jr.

Başarılı bilgisayar bilimcisi bu kitapta kompleks yazılım projelerinde küçük bir mühendis grubun büyük gruplara göre daha verimli sonuçlar verdiğine dair ipuçları sunmaktadır.

 

10. “Sürekli Gelişim Hedefi” – Eliyahu Goldratt

Roman tarzında yazılan bu kitap üretim bilimine ilişkin sorgulamalar içermektedir. Kitap aynı zamanda şirketleri faaliyetlerindeki en büyük kısıtları tanımlamaları ve daha sonra bu kısıtların pek çoğundan kurtularak yeniden yapılanmaları yolunda teşvik etmektedir.

 

11. “Veri Temelli Pazarlama: Pazarlama Alanında Herkesin Bilmesi Gereken 15 Metrik” – Mark Jeffery

Kitapta, müşteri memnuniyetinden pazarlama verimliliğine kadar her şeyi ölçümleyebilmek için veriden faydalanabilme olanakları sunulmaktadır. Stone söz konusu kitapla ilgili olabilecek şu sözlere yer vermektedir: “Amazon çalışanları yaptıkları tüm işleri veri ile desteklemek durumundadır. Veride herhangi bir eksik yaşandığında, bunu anında rapor etmeli ya da iş arkadaşlarından destek almalılar.”

 

12. “Siyah Kuğu” – Nassim Taleb

Bezos’un biyografisinde Stone şu cümleleri yazmaktadır: “Bilim insanları, insanların büyük sonuçlar doğuran beklenmeyen olaylara karşı kör kalırken karmaşıklıkta bir düzen görebildiklerini söylemektedir. Deneyler ve ampirizm kolay ve kesinliği olan hikayeleri gölgede bırakmaktadır.”

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar
Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar