İtalya’da bir grup lise öğrencisi kullanılmış plastik şişeleri öğüterek ortaya çıkan malzemeden 3D yazıcısı ile akıllı telefon kılıfı üreten müthiş bir otomat icat etti.
Gezegenimizi korumak, dünyayı gelecek nesiller için temiz tutmak ya da sadece doğru olanı yapmak geri dönüşüm için güçlü argümanlar ama gerçek şu ki bazı insanların bu konuda daha materyalist teşviklere ihtiyacı var. Bu acı bir gerçek ama yaratıcı çocukların yaptığı bu harika buluş, gençlerin geri dönüşüme daha fazla dahil olabilmesi adına fayda sağlayabilir. Bu otomat plastik çöpleri yiyerek popüler akıllı telefon modelleriyle uyumlu ve şık kılıflar üretiyor.
Marco Tomasello, Daniele Caputo, Vincenzo Virruso, Vittorio Maggiore, Toni Taormina ve öğretmenleri Daniela Russo, MyProAction adlı cihazı yarattıkları sırada gençleri çevreyi korumaya teşvik etmenin etkili bir yolunu arıyormuş. Bu alet sıradan bir otomat gibi görünüyor, tek farkı para yerine plastik şişeyle çalışıyor ve karşılığında akıllı telefon kılıfı veriyor.
Bu harika makine, plastik artıklarını öğüterek tanecikler haline getiriyor ve sonra bu tanecikleri kullanarak dahili 3D yazıcısı ile çeşitli kılıf tasarımları üretiyor. Kılıfların hemen orada mı üretildiği yoksa insanların belli bir miktar plastik yükledikten sonra mı kılıfı aldığı, ya da sadece önceden üretilmiş kılıflar arasından mı seçim yapıldığı net değil. Bence en sonuncu ihtimal mantıklı çünkü 3D üretim yapmak uzun sürebilir. Yine de bu konsept gayet güzel. MyProAction akıllı telefonlarına özen gösteren gençlerin bulunduğu okullarda ve mekanlarda oldukça rağbet görebilir. Ne de olsa bir kaç plastik şişe karşılığında bedavadan cep telefonu kılıfına sahip olmak kulağa çok hoş bir fikir olarak geliyor.
Bu harika iş fikri İtalya’da düzenlenen ulusal bir yarışmada ödül aldıktan sonra dünya çapında ilgi çekmeye başladı. Şu anda öğrencilerin ellerinde dört protip bulunuyor ve seri üretime geçebilmek için bir dağıtım ortağı arıyorlar.