Sektörün trendlerini takip etmeyi ve rakiplerinin bir adım önünde olmayı her kurum ister. Yaratıcı düşünmek, yani yeni ve yaratıcı çözüm yolları düşünmek de bu sürecin bir parçası. Peki, yaratıcılık kurumunuz için ne kadar önemlidir?
Adobe ve Forrester Consulting adlı şirketin yaptığı bir araştırma, şirketlerin %82’sinin yaratıcılıkla şirket başarısının arasında bir ilişki olduğuna inandığını ortaya koydu. Raporda ayrıca yaratıcı düşünmeyi teşvik eden şirketlerin gelir artışı, pazar payı ve rekabetçi liderlik konularında rakiplerine fark attığı da belirtildi.
Şirket performansında yaratıcılığın rolünün ne olduğunu ve yaratıcı düşünmenin teşvik edildiği bir çalışma ortamının nasıl oluşturulabileceğini öğrenmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre.
Departmanlar Arası Yaratıcılık
Yaratıcılık, pazarlama ve tasarım departmanlarında çok önemlidir ama kalıpların dışında düşünmeye başladığınızda kurumunuzun her departmanını etkilediğini göreceksiniz. “Yaratıcılık bir şirketin departmanlarının ve şirket içi stratejilerinin başarısında en önemli etmendir.”
“Yaratıcı düşünme sadece marka çekiciliğini artıran satış ve pazarlama kampanyalarının düzenlenmesini sağlamıyor, aynı zamanda her departman içinde yaratıcılığı teşvik eden eşsiz bir şirket kültürünün oluşmasına da yol açıyor.”
Kurum içinde yaratıcılığı teşvik etmek için daha çok iş birliğinin yapıldığı ve departmanlar arası iletişimin güçlendirildiği bir anlayışın benimsenmesi gerekiyor.
Eğer işinize yaratıcılık katma imkanınız varsa şirketinizin her departmanının buna katkı sağlaması gerekir. Markanızı büyütme ve koyduğunuz hedefleri gerçekleştirme yolunda hem yaratıcı düşünmeniz hem de yaratıcı davranmanızın uzun vadede çok önemli getirisi olacaktır.
Yaratıcı Düşünme Kültürü Yaratma
Elbette çalışanlarınıza “Yaratıcı olun.” deyip onların anında yenilikçi fikirler üretmesini bekleyemezsiniz. Yenilikçi düşüncenin hakim olduğu bir iş ortamı dikkatli bir şekilde oluşturulmalı ve sürekli takip edilmelidir. Burada şirketinizin liderliği çok büyük önem taşır.
Yöneticilerin; çalışanların kendilerini güvende hissedeceği ve yargılanmayacağını bildiği, yeni yaklaşımlara saygı duyulduğu ve başarısızlığın cezalandırılmadığı bir çalışma ortamı yaratması gerekiyor. Bunun yanında diğer departmanlarla fikir alışverişi yapmak da oldukça önemli.
Bazen yaratıcı fikirlerin oluşmasını sağlamanın yolu o anki projede yer almayan diğer çalışanlardan fikir almaktan geçer. Bu nedenle belirli bir proje üzerinde çalışmayan çalışanların fikrini almak hiç aklınıza gelmeyecek bir sonuç elde etmenizi sağlayabilir.
Farklı departmanlardan çalışanlarla düzenli olarak beyin fırtınası yaparak, yaratıcı düşünmenin takdir edildiği düşüncesinin çalışanların aklında yer etmesini sağlayabilirsiniz.
Farklı bölgelerde çalışanlarınız varsa dilerseniz beyin fırtınası etkinlikleri sırasında video teknolojisini kullanabilirsiniz. Bu sayede farklı şehirlerde bulunan ve farklı uzmanlık alanlarından gelen çalışanların birbiriyle kolayca iletişim kurmasını ve sorunlara orijinal bakış açısı getirmelerini sağlamış olursunuz. Bir araya getirdiğiniz grubun kültür ve bilgi seviyesi ne kadar çeşitli olursa o kadar yaratıcı ve farklı fikirler ortaya atılacağını unutumayın.
Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir?
Ekibinizin İhtiyaçlarının Farkında Olmak
Yaratıcılığı teşvik etmenizin son adımı da ekip üyelerinizin bireysel ihtiyaçlarına zaman ayırabilmektir. Çalışanların kendilerine özgü kişilik özellikleri ve çalışma tarzları vardır ve aynı şekilde farklı şeylerden farklı şekillerde etkilenirler.
Red Bull’un sürdürmekte olduğu Yaratıcılığın Yolunu Açmak (Hacking Creativity) adlı bir çalışma sayesinde iş yerinde nelerin yaratıcı düşünce ve başarı getirdiğiyle ilgili veriler elde edildi. Bu çalışmaya dayanarak biz de kurumunuzun yaratıcı düşünceyi artırması için yararlanabileceği birkaç tavsiye sıraladık:
1.Herkesin kendine ait çalışma masası olsun.
Son dönemde görülen açık ofise olan eğilime rağmen katılımcıların %60’ı yaratıcılıklarının kendilerine ait çalışma alanları olduğunda tavan yaptığını söyledi. Bu, herkesin tek başına çalışması gerektiği anlamına da gelmiyor: Bu gurubun %30’u aynı zamanda kendilerine ait alanlarda işbirliği yaptığını söyledi.
Mutlaka okuyun: Çalışma Masası ve Ortamını Düzenleyerek Üretkenliğinizi Artırın!
2.Ekibinizin arada dışarı çıkıp hava almasına olanak tanıyın.
İster yakınlardaki bir parkta oturup çalışmak olsun ister işe ara verip yürüyüşe çıkmak, çalışanlar doğayla iç içe olduklarında daha yaratıcı düşünüyor. Katılımcıların %64’ü dışarıda zaman geçirmelerinin yaratıcı düşünmelerini etkilediğini söyledi.
3.Sınırlamalar getirin.
“Kalıpların dışına çıkın.” klişesi, her zaman en iyi sonucu elde etmenizi sağlamaz. Katılımcıların yarısından fazlası kısıtlı zor şartlarda çalıştıklarında yaratıcı yönlerinin daha fazla ortaya çıktığını söylüyor.
4. Çalışanlarınızın ortama uyum sağlamasına olanak tanıyın.
Sağlam bir planınızın olmasının hedeflerinizi gerçekleştirmenin tek yolu olduğunu düşünebilirsiniz ama yaratıcı insanların çoğu belirli bir strateji belirlemeden işe atılır. Katılımcıların büyük çoğunluğu, yönlerini belirleyecek yeni fırsatlara açık ve bir engelle karşılaştıklarında yaklaşım tarzlarını hemen değiştirebilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtti.
Son olarak, çalışanlarınızı yaratıcı düşünmeye teşvik etmek için hangi yöntemi kullandığınız önemli değildir. Önemli olan şirketinizi büyük hayaller kurmaya teşvik etmektir.
Gelecek kampanyanız ya da çalışanlarınızın moralini artırmak için düzenleyeceğiniz etkinlik üzerinde kafa yorarken en yukarıyı hedefleyin ve gerektiği yerde değişiklik yapın. Büyük bir planın küçük ayrıntıları çoğu zaman küçük bir plandan elde edeceğiniz sonuçlardan daha önemlidir. Küçük adımlarla başlayıp büyük şeyler başarırsanız işinize yarayacak yaratıcılığın önünü kesmiş olursunuz. Bu nedenle büyük hayaller kurmanız ve size en iyi sonucu verecek ayrıntılar üzerinde çalışmanız gerekir.