Bir işten istifa etmenin en doğru yolu nedir? İşinizden ayrılırken mümkün olduğu kadar profesyonel ve saygılı olmanız önemlidir. Mümkünse işvereninize geçerli bir gerekçe sunun, resmi bir istifa mektubu yazın ve istifa mektubunuzu vermeden önce işten ayrılmak için hazır olun.
İşinizden doğru bir şekilde nasıl istifa edebilirsiniz, yöneticiniz ile konuşurken neler söylemeniz gerekir, resmi bir istifa mektubunu nasıl yazabilirsiniz, ayrılmadan önce neler yapmanız gerekir, yakında eski patronunuz olacak kişiyle yolları nasıl düzgün bir şekilde ayırabilirsiniz? Bu sorularla ilgili olan aşağıdaki faydalı bilgileri okuyun.
1- “İstifa ediyorum! “ Nasıl istifa edebilirsiniz?
İşinizden veya patronunuzdan nefret etseniz de, yeni bir işe başlamak için can atsanız da istifanızı vermek genellikle kolay değildir. Hatta zaten kovulmak üzereyseniz, işleri zora sokmadan istifa edebilmek daha da zordur. Eğer işinizden ayrılmayı düşünüyorsanız, istifanızı vermeden önce üzerinde durmanız gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
Öncelikle, gerçekten işinizden ayrılmak istediğinizden emin olun. Yeni bir iş aramaya başladığınızda dikkat etmeniz gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ayrıca, işinizden ayrılmanıza sebep olan geçerli (ve geçersiz) nedenleri ve işinizi bırakmanız neden iyi bir fikir olmayabilir bunları da listeleyeceğiz. Kötü bir hafta geçirdiğiniz için ya da hayatınızda yolunda gitmeyen şeyler olduğu için işten ayrılmak yerine, doğru nedenlerle işinizden ayrıldığınıza emin olun. Eğer istifa etmek istediğinizden eminseniz, başka herhangi bir iş için harcayacağınız çabayı istifa sürecinizi dikkatlice atlatmak için de harcayın. Köprüleri tamamen yakıp yıkmamak akıllıca olur çünkü ne zaman bir referans için eski patronunuza ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz.
İstifanızın artılarını ve eksilerini gözden geçirin! İstifa etmeden önce bunun kesinlikle doğru bir karar olduğundan emin olun. Bir keresinde eski bir çalışan yeni işine başladıktan bir gün sonra aradı. Yeni işinden nefret ettiğini, istifasından dolayı pişmanlık duyduğunu ve tekrar eski işine dönmek istediğini söyledi. Fakat o aramadan önce boşalan pozisyona çoktan başka birisini bulmuştuk ve sonuçta şansını kaybetmiş oldu.
Eğer çalışmaya başlamayı düşündüğünüz yeni pozisyon konusunda emin değilseniz yeni işe başlayacağınız şirkete bir gün gidip ofis ortamını inceleyebilme imkanınızın olup olmadığını sorun. Böylece istifa düşüncenizi sağlamlaştırabilir ya da yeni bir işe başlamayı hiçte istemediğinize karar verebilirsiniz.
Seçenekleri ölçüp biçin! Yeni bir iş teklifi mi aldınız? Eğer öyleyse yeni işiniz ve şu an ki konumuzun artı ve eksiklerini karşılaştırın.
Yeni işinizde çalışacağınız çevreyi, iş içerisindeki esnekliği, maaşı, sorumluluklarınıza oranla elde ettiğiniz kazancı, terfi etme fırsatınız olup olmadığını dikkatlice düşünün. Aldığınız iş teklifi her konuda diğerinden daha iyiyse, istifanın doğru karar olduğundan emin olun ve tereddüt etmeyin.
Görünürde yeni bir iş yoksa, istifanızdan önce belli başlı şeyleri gözden geçirin. Yeni bir iş bulmak için üç ila altı ay arası bir süre gerekecektir, bazen daha da uzun sürebilir. Geçerli bir neden sunarak istifa etmediyseniz, işsizlik haklarından faydalanamayabilirsiniz.
Maddi açıdan sıkıntı çekmemek için yeteri kadar birikmiş paranız ya da başka bir geliriniz var mı? Mevcut çalıştığınız işten memnun olmasanız bile maaşınız ödendiği sürece bulunduğunuz işi devam ettirmeyi veya istifa etmeden önce yeni bir iş bulmayı düşünebilirsiniz. Ne demişler: “Eğer çoktan bir iş sahibiysen, yenisini daha kolay bulursun.”
Geçerli bir neden sunun! Eğer işten ayrılma gerekçelerinizi belirleyen bir iş sözleşmeniz varsa, ona uygun hareket edin. Eğer yoksa istifanızı vermeden iki hafta önce işten ayrılacağınızı bildirin. Fakat iki hafta daha işinize devam edemeyeceğiniz durumlar olabilir. Bu durumlarda gerekçe sunmadan istifa edebilirsiniz.
İşinize devam etmek zorunda değilsiniz! Eğer patronunuz iki haftadan daha fazla kalmanızı istiyorsa (ya da kontratınızda kalan süre her ne ise) herhangi bir kalma zorunluluğunuz yoktur.
Yeni işvereniniz kararlaştırdığınız zamana uygun şekilde işe başlamanızı bekliyor olacaktır. Eğer böyle bir durum olursa, yapabileceğiniz şey eski işvereninizden mail yoluyla ya da telefonla yardım talep etmek olacaktır.
Peki nasıl doğru şekilde istifa edebilirsiniz? İşten ayrılmanın resmi yolu istifa mektubu yazmak ve amirinizi ayrılıyor olduğunuzdan haberdar etmektir. Fakat bazı durumlarda telefon yoluyla ya da e-mail yoluyla istifa etmeniz gerekebilir.
İstifa mektubu yazın! Ne şekilde istifa ederseniz edin, mutlaka bir istifa mektubu yazın. İstifa mektubu ilerleyişinizi kolaylaştırmanın yanı sıra eski işvereninizle aranızdaki ilişkiyi düzgün tutmanıza yardımcı olacaktır. Eski işvereninizden almanız gereken bir referansa ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle profesyonel ve düzgün bir istifa mektubu yazmak için yeterli zamanı harcamaktan kaçınmayın.
Patronunuza neler söylemelisiniz? İşten ayrılıyor olduğunuzdan fazlasını söylemeyin. Şirketin size kattıkları hakkında konuşun ve bunları olumlu bir şekilde vurgulayın. Fakat artık yola devam etme zamanı geldiğini söyleyin. Değişim süreci ve sonrası için yardım önerisinde bulunun. Negatif olmanıza hiç gerek yok: işinizden ayrılıyorsunuz ve bunu zorluk çıkarmadan yapıyorsunuz.
Patronunuzun size referans olması için ondan ricada bulunun! İşten ayrılmadan önce yöneticinizden size bir tavsiye mektubu yazması için ricada bulunun. Zaman ilerledikçe eski patronunuzla iletişimi kesmiş olmanız normaldir. Yazılı ya da LinkedIn profilinizde online olarak bulunan bir tavsiye/referans mektubunuz varsa yeni patronunuzla paylaşmak için eski işinizdeki beceri ve niteliklerinizin olduğu bir doküman sahibi olursunuz.
Şirkete ait eşyaları iade edin! Sahip olduğunuz, size ait olmayan herhangi bir şirket eşyasını- anahtar, doküman, bilgisayar, telefon da dahil- iade edin. Şirketiniz sizi iade için zorlamaz fakat zamanında iade edilmediği için sorumlu tutulmak istemezsiniz.
2- İstifa Etmeniz İçin Geçerli 10 İyi Neden
İşten ayrılmayı düşünüyorsunuz fakat geçerli bir nedeniniz olup olmadığından emin değil misiniz? İstifa etmeden önce, istediğiniz şeyin kesinlikle bu olduğundan emin olmalısınız. Eğer başka bir iş teklifi almadıysanız, sadece işinizden nefret ettiğiniz için istifa etmek çok iyi bir neden olmayabilir. Görevinize devam etmenizi ya da daha uygun bir zaman için beklemenizi gerektirecek sebepler de vardır. Belki de işinizi idare etmeyi ve severek yapmayı öğrenirsiniz. Bununla beraber, istifa etmek için gayet mantıklı sebepler de mevcuttur. Bazen kontrolünüz dışında gelişen, istifa etmenin yapılabilecek tek şey olduğu durumlar vardır. Bazen de işinizdeki ortam zorlayıcı olsa bile çalıştığınız yerden nefret etmenizi sebep sunmak yerine başka bir neden sunmak akıllıca olabilir. İstifanız süresince incelikli davranmak bütün ilişkilerinizi mahvetmeden işten ayrılmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Yeni bir iş bulduysanız: Açıkça görüldüğü üzere, işten ayrılmanız için en iyi neden yenisini bulmuş olmanızdır. Yine de işinizden ayrılmadan önce kesinleşmiş iş teklifiniz de dahil her şeyi detaylıca düşündüğünüzden emin olun ve istifanızdan önce kullandığınız ofisi ve bilgisayarı temizlemeyi unutmayın.
İşinizden nefret ediyorsanız: İşinizden nefret etseniz bile hemen istifa etmeyin. İşten ayrılışınızı stratejik olarak planlamanız iyi olacaktır. Böylelikle uygun şartları ayarlayarak istifa etmiş olursunuz ve yeni bir iş aramak için çabalamanıza gerek kalmaz.
Hastaysanız: Sizi “istifa eden kötü çalışan” etiketinden kurtaracak olan işten ayrılma nedeni hastalık olabilir. Kişisel ya da aile içerisindeki hastalık durumları istifanız için uygun bir neden olabilir. Bazen de beklenmedik bir hastalık işten ayrılmanıza sebep olabilir. Eğer işi bırakmanız için uygun neden bu olursa, diğer bir deyişle birisi gerçekten hastaysa, işten ayrıldıktan sonra sağlık sigortanızın devam ettiğinden emin olun.
Çalışma ortamı sizi zorluyorsa: İş arkadaşlarınız, patronunuz ve ofisteki negatif hava işinizi zorlaştırabilir. Öyle ki çalıştığınız yeri içinde bulunmak istemediğiniz bir ortama çevirebilir. Yapılabilecek her şeyi denedikten ve çözüm bulamadıktan sonra ayrılma kararını vermeniz gerekir.
İş programı ve saatler sorun oluyorsa: Bakıcınız işten ayrıldığında veya iş programınız değiştiğinde uyum sağlamakta zorlanıyorsanız, istifa etmeniz ve size daha uygun bir iş bakmanız gerekebilir. İş saatleri sebebiyle istifa etmeniz gayet geçerli bir neden olacaktır.
Okumaya devam etmek istiyorsanız: Okumaya devam etmek, yarı zamanlı olsun tam zamanlı olsun fark etmez işinizi değiştirmenizi gerektirebilir. Okul programınızı verdiğinizde, mevcut işvereniniz bunu uygun bulmayabilir.
Alan değiştirmek istiyorsanız: Yeni bir şeyler yapmak istedikleri için veya daha fazla stres yaşamamak ya da seyahat etmemek için istifa eden birçok insan vardır.
Taşınmanız gerekiyorsa: Eğer taşınacağınız yerde aynı işte çalışmaya devam etme fırsatınız yoksa doğal olarak işinizden de ayrılmanız gerekecektir. Eğer taşındığınızda işinize devam etmek istiyorsanız, bulunduğunuz yerden işinize devam edebilmenizin mümkün olup olmadığını araştırın.
Kalıcı bir iş fırsatı bulduysanız: Eğer yarı zamanlı ya da geçici olarak çalışıyorsanız ve ilerlemek istiyorsanız, istifa için sunulabilecek en iyi nedenlerden biri kalıcı ve tam zamanlı bir iş bulmuş olmaktır.
İçgüdülerinize güveniyorsanız: Karar verirken size yardımcı olabilecek en iyi danışmanlardan biri içgüdülerinizdir. Eğer hisleriniz size ücretli çalışmanızı veya bir işi bırakmanızı ya da kabul etmenizi söylüyorsa, haklıdır. Hisleriniz size istifa etmenizi söylüyorsa, onu dinleyin.
3- İşten Ayrılmadan İki Hafta Önce Bildirmeniz Gerekli mi?
İşten ayrılmadan iki hafta önce bildiri yapmanız yapılması gereken standart bir uygulamadır. Eğer bir iş anlaşmanız varsa ve işten ayrılma konusunu belirleyen kurallar varsa onlara uyun. Eğer yoksa iki hafta öncesinden bildiri yapmanız zorunlu değildir fakat yaparsanız yerinde olur.
Eğer patronunuz iki haftadan daha fazla kalmanızı istiyorsa (ya da kontratınızda kalan süre her ne ise) herhangi bir kalma zorunluluğunuz yoktur.
Ayrıca, işvereninizin, eğer kontratınızda yoksa, iki hafta süresince bekleme zorunluluğu yoktur, işinizi çabucak sonlandırabilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak bildiriyi verdiğinizde her an işten ayrılmak için hazır olun. İş yerinde kullandığınız bilgisayarınızdaki ihtiyacınız olan belgeleri ve ayrılmadan önce almak istediğiniz herhangi bir belgeyi yanınıza aldığınızdan emin olun.
İstifa dilekçenizi ne şekilde vermelisiniz? Amirinize işten ayrılacağınızı nasıl söyleyeceğinizden emin değil misiniz? Şimdi neler söyleyebileceğinizi göreceğiz. İşinizi bırakıyor olmak rahatsız edici olabilir fakat birkaç basit kuralı takip ederseniz süreç akıcı bir şekilde ilerleyecektir:
- İlk olarak patronunuza söyleyin: Haberi duyurmaya patronunuzdan başlayın. Patronunuzla bu konuyu yüz yüze konuşmaktan sakınmak size cazip gelebilir fakat eğer mümkünse direk sizden duyması en iyisidir. İşten ayrılma nedeniniz ile ilgili ne kadar detay vereceğiniz size kalmıştır. Konuşmanın sonunda patronunuzla el sıkışmanız münasip olacaktır. Sonrasında, danıştığınız kişilere, yakın çalışma arkadaşlarınıza ve diğer meslektaşlarınıza söyleyebilirsiniz. Belirli bir noktadan sonra amiriniz tüm ekip arkadaşlarınıza istifanızı duyuracaktır.
- Bir değişim planı hazırlayın: Siz haber verdikten sonra, şirketiniz mümkün olan en kısa sürede işle olan ilişiğinizi kesecektir. Bazen de iki hafta kadar daha beklemeniz gerekebilir. Amirleriniz ya da iş arkadaşlarınız üzerinde çalışıyor olduğunuz projeleri devralacaklardır. Bu nedenle hatasız bir şekilde işten ayrılabilmek için öncesinden planınızı hazırlayın.
- Nazik olun: İşiniz ya da çalışma arkadaşlarınız tarafından aşağılansanız veya iş yerinize inancınız kalmasa bile, bu süreç negatif düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz bir zaman dilimi değildir. İstifa haberinizi verirken beraber çalışırken aldığınız keyifle ilgili güzel şeyler söylemeye çalışın ve işinizin size ne çok şey kattığını belirtin. Eğer içinizden gelerek güzel şeyler söyleyemeyecekseniz, atasözünde de dediği gibi hiçbir şey söylemeyin.
- İrtibatta olmak için plan yapın: İki hafta öncesinden vereceğiniz bildiri süresini insanları LinkedIn ve diğer sosyal medya hesaplarından eklemek için kullanın ve iş arkadaşlarınızın mail adresinizi bildiğinden emin olun. Böylelikle ileride gerçekleşmesi mümkün haberleşmeyi kolay hale getirmiş olursunuz ve iletişim kurabilmek için gereğinden fazla çaba harcamanıza gerek kalmaz.
İstifanızı verdikten sonra neler olur? Genellikle iki hafta geçiş süresidir. Yürüttüğünüz projeleri eksiksiz bir şekilde devredebilmek için iş arkadaşlarınızla birçok toplantı yapmanız ve günlük koşuşturmanızı devam ettirmeniz gerekebilir. Bazı belgeler hazırlamanız, müşterilerinize iletişime geçecekleri yeni kişiyle ilgili bilgileri yollamanız ya da önemli dosyaları paylaşmanız gerekebilir. Herkesin işten ayrılışınızın şirket tarafından onaylandığını bildiklerini garantiye almak için üzerinize düşeni yapın.
Bu dönem boyunca işleri ağırdan almak isteyebilirsiniz. Bu isteğinize karşı dik durun ve boyun eğmeyin. Tıpkı iş görüşmelerinde iyi bir izlenim bırakmak için çok uğraşmanız gibi işten ayrılmadan önce güçlü bir imaj bırakmak önemlidir. Böylelikle iş arkadaşlarınız ve amirleriniz sizin hakkınızda iyi şeyler düşüneceklerdir ve ileride beraber çalışmanız gerekirse ya da tavsiyelerine ihtiyaç duyarsanız sizin için yararlı olacaktır.
4- İşten Ayrılmadan Önce Yapmanız Gerekenler
Genellikle istifanızı verdikten sonra yapacak çok bir şeyiniz kalmaz. Bazı işyerleri ayrılmanız için iki hafta bildirisi süresi boyunca beklerken, bazıları da sizi anında kapının önüne koyabilir. Eğer işler bu şekilde aceleye gelirse, sizden kişisel eşyalarınızı toplamanız istenecek ve ardından kapıya kadar eşlik edilecektir. Bu nedenle, patronunuza istifa belgenizi vermeden önce işyerinizden ayrılmak için hazır olduğunuzdan emin olun.
Masanızdaki ya da duvarlardaki fotoğraflarınızı kaldırmak gibi işten ayrılacağınızı belli eden herhangi bir şey yapmak istemiyorsanız, ofisinizde normalde olduğu gibi düzenleme yapabilir ve bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz. Böylelikle istifa belgenizi verdiğinizde patronunuz sizi ofisten kovarsa işyerinizden hemen ayrılabilmek için hazırlıklı olursunuz.
İşten ayrılmadan önce aşağıda bahsedilecek hazırlıkları yaptığınızdan emin olun. Bu adımları uygularsanız yalnızca çalışma yerinizden ayrılmak için hazırlıklı olmayacak aynı zamanda istifa sürecinde şirketinizle aranızdaki bütün bağları koparmamış olacaksınız. Bununla birlikte ileride bir tavsiye mektubuna ihtiyacınız olduğunda ya da eski işinize dönme ihtimaliniz olduğunda sorun yaşamazsınız. Bu nedenle iyi bir izlenim bırakabilmek için elinizden geleni yapın.
Mali durumunuz iyi mi? İşten ayrılmak için kesin bir karar vermeden önce, yeni bir iş olanağınız olduğundan ya da başka herhangi bir gelir kaynağınız olduğundan ; ve eğer sizi bekleyen bir iş yoksa en azından birkaç ay kadar zorlanmadan yaşamanıza yetecek kadar birikmişiniz olduğundan emin olun.
İstifanızdan sonra hemen başlayabileceğiniz hazırda bir işiniz yoksa sağlık sigortanızla ilgili kontrolleri mutlaka yapınız. Sorun yaşamamak için özel sigortaya geçiş yapabilirsiniz fakat istifanızdan önce işlemlerinizi halletmeniz gerekir. Devlet destekli sigortaları da başka bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.
Bilgisayarınızı temizleyin! İstifasından sonra bilgisayarında yaptığı başka işlerle ilgili belgeler bulunan pek çok kişi vardır. Eski işyeriniz böyle belgelerin bulunmasını hiç hoş karşılamaz ve ileride referansa ihtiyacınız olursa hoş karşılanmayabilirsiniz(ve ne zaman bir referansa ihtiyaç duyacağınız hiç belli olmaz).
Yanlış bir şey yapıyor olmasanız bile, işinizden ayrıldığınızda kişisel hiçbir bilgi ve belgeyi bırakmamanız önemlidir. Böylelikle yokluğunuzda birilerinin kişisel bilgilerinize ulaşıyor olması ile ilgili herhangi bir endişeniz olmayacaktır.
İstifanızdan önce ilgilenmeniz gereken ögeler şunlardır:
- Dökümanlar: Eğer kişisel dökümanlarınız varsa, e-posta yoluyla veya online olarak kopyalayın. Sonra da ofis bilgisayarınızdan bu dökümanları silin.
- E-posta: Aynı işlemi, saklamak istediğiniz e-posta belgeleri için de yapın. Bu e-postaları kişisel mail adresinize yollayın ve ardından silin. Kayıt için iş e-posta adresinizi kullandığınız online hesaplar varsa, bu hesapları kişisel e-posta adresinizi kullanarak güncelleyin. Aynı zamanda iletişim halinde olmak istediğiniz insanların mail adreslerini ve telefon numaralarını aldığınızdan emin olun. İstifanızdan sonra, eski iş arkadaşlarınıza kişisel mail adresinizi ve telefon numaranızı paylaştığınız birer not bırakın. Fakat bunu kesinlikle işten ayrılmadan önce yapmayın. Eğer istifa edeceğiniz patronunuzun kulağına giderse, haberi başkalarından almış olmaktan memnun kalmayacaktır.
- Bilgisayar programları: İşinizden çok sizi alakadar eden programlar indirmişseniz, bu programları silin. Bunun yanı sıra indirmiş olduğunuz herhangi bir mesajlaşma programı varsa onu da silmeyi unutmayın.
- Tarayıcılar: İnternet tarayıcınızdan arama geçmişinizi, kayıtlı şifre ve adreslerinizi silin. Genellikle kullandığınız tarayıcının ayarlar sekmesinden bu işlemi yapabilirsiniz. Çoğunlukla arama geçmişini silme ya da özel verileri temizleme seçenekleri mevcuttur. Kullandığınız her tarayıcı için aynı temizleme işlemlerini yapmayı unutmayın.
Ofisinizi düzenleyin: Ofisinizde önceki yıllara ait birikmiş eski dosyalar mı var? Hepsinden kurtulun. Yalnızca sizden sonra yerinize gelecek kişi için önemli ve faydalı olacak dosyaları bırakın. Ofisinizdeki eşyalarınızı eninde sonunda bir çantayla ya da bir kutuyla evinize götürmeniz gerekecektir. Bu nedenle, eğer ofisinizde çok fazla kişisel eşyanız varsa azar azar evinize götürün ya da kullanmayacağınız şeyleri atın. Hedefiniz işinizden temiz bir şekilde ayrılabilmek olmalı(ve kişisel hiçbir bilgi bırakmadan). İstifanızdan önce bu hazırlıklar için biraz zaman ayırırsanız, istifa süreciniz sorunsuz bir şekilde geçecektir.
5- İstifa Mektubu Örneklerini Gözden Geçirin
İstifa mektubu nedir? İstifa etmek için hazır mısınız? İstifa mektubu, işinizden ayrılıyor olduğunuzu gösteren kısa ve resmi bir mektuptur. İstifa mektubu güçlü ve olumlu bir son izlenim bırakarak eski patronunuzla ilişkinizi düzgün bir şekilde devam ettirebilmenizi sağlamanın yanında işten ayrılmanız için de zemin hazırlayacaktır.
İstifa mektubunu neden yazmalıyız? İstifa mektubu insan kaynaklarına, üstlerinize ve iş arkadaşlarınıza bulunduğunuz pozisyondan ayrılacağınızı duyurmak için yazılan bir mektuptur. İstifa mektubunu genellikle en az iki hafta öncesinden vermek, özellikle de kontratınızda belirtilmişse, uygun olacaktır. Eski işvereninizin referansına ne zaman ihtiyaç duyacağınız belli olmadığı için kusursuz ve profesyonel bir istifa mektubu yazmak için belirli bir zaman ayırdığınızdan emin olun. Unutmayın istifa mektubuz işyerinizle olan ilişiğinizin kesildiğini gösteren resmi bir belge niteliğindedir.
İstifa mektubunuzun içeriğiyle ilgili bazı ipuçları!
İstifa mektubu yalnızca çalışanın işten ayrılma niyetinde olduğunu göstermez aynı zamanda işteki son günün tarihini, çalışanın isteklerini ve bazı detayları içerir. Sorunsuz ve doğru bir şekilde işten ayrılabilmek adına, istifa mektupları çoğunlukla patronun sağladığı fırsatlar, işin kazandırdığı deneyimler ya da işte geçirdiği verimli vakit gibi şeyler içerir.
İstifa mektuplarında genellikle işten ayrılma sürecinde yeni bir çalışan bulma ya da yeni çalışanın işe alışmasına yardımcı olma teklifine de rastlanır. Böylelikle, hem çalışan hem patron bu durumu saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde sonlandırabilir. Bu nedenle istifa mektubu yazarken aşağıdaki ipuçlarını gözden geçirin.
İstifa mektubunuza eklememeniz gereken bazı şeyler vardır. Örneğin, istifa mektupları işverenler ve iş arkadaşları ile ilgili şikayet ya da eleştiri yapılmak için uygun yerler değildirler.
6- İstifa Görgü Kuralları
İşinizden nasıl istifa etmelisiniz? İstifanızı verirken neleri yapmamaya özen göstermelisiniz? İstifa etmenin iyi yolları varken kötü istifa biçimleri de vardır. İyi ya da kötü, her iki şekilde de istifalar sonuca ulaşır. Bazı çalışanlar yöneticinin masasına işten ayrıldığını yazan bir kağıt bırakır ve bir daha geriye dönmez, bazıları da sinirlenip patronuna bağırır ve çekip gider. Tabii ki bu iki örnek işten ayrılmak için en iyi yol olarak düşünülemez. Doğru bir şekilde istifa vermek, iki hafta öncesinden bildiri yapmak, uygun bir istifa mektubu yazmak, görev süresince patronunun tanıdığı imkanlar için teşekkür etmek kötü bir itibar yerine iyi bir itibar bırakmanızı sağlayacaktır ve olumlu bir referans alabilme şansınızı artıracaktır.
İstifa ederken yapmanız (ve yapmamanız) gerekenler:
- Bilgisayarınızı temizleyin: İşten ayrılmak istediğinizi bildirdikten sonra işten ayrılmak için iki haftanız olsa bile, patronunuz işinizi herhangi bir an sonlandırmaya karar verebilir ve size kapıyı gösterebilir. Bu nedenle, istifanızı vermeden önce kullandığınız bilgisayarı temizleyin. Kişisel dosyalarınızı ve e-postalarınızı silin. İşten ayrıldıktan sonra irtibat halinde olmak istediğiniz herkesin iletişim bilgilerini aldığınızdan emin olun.
- Yazıya dökmeyin: Yaptığınız işten, patronunuzdan ya da çalıştığınız yerden ne kadar nefret ederseniz edin bunu asla dile getirmeyin. İşten ayrılıyor olmanız kariyeriniz için yaptığınız en iyi şey olsa dahi, bunları kendinize saklayın.
İşten ayrılırken söyleyecekleriniz aşağıda belirtilenleri içermeli. İstifa mektubunuz hizmet dosyanızda yer alabilir ve aradan yıllar geçse bile başınıza dert açabilir. Kısacası hislerinizi açığa vurmanıza değmeyecektir. Eğer halletmeniz gereken bazı durumlar mevcutsa, işten ayrılmadan önce çözümlemeniz daha uygun olacaktır.
- Olanağınız olduğunda istifanızı bildirin: Tahammül edilemeyecek şeylerin olduğu durumlar dışında, istifa ederken genellikle yapılan şey iki hafta önceden istifanızı bildirip beklemektir. Eğer iki haftadan daha önce ayrılmak istiyorsanız, uygun olup olmayacağını sormanızda bir sakınca yoktur.
- İstifa mektubu yazın: E-posta ya da telefon yoluyla istifanızı bildirmiş olsanız bile, resmi bir istifa mektubu yazmak hizmet dosyanız için faydalı olacaktır. İşi bırakacağınızı ve son iş gününüzün ne zaman olacağını belirtmek dışında fazla bir şey yazmanız gerekmez. Ne yazacağınızdan emin değilseniz, yazmayı planladığınız tarzda bir istifa mektubu verebilmek için resmi, samimi, yer değişimi ,okula dönüş ya da diğer kişisel sebepler düşünülerek hazırlanan örnek istifa mektuplarını gözden geçirin.
- Detayları takip edin: Patronunuza veya İnsan Kaynakları Departmanına istifa ettiğinizi söylediğinizde, işçi haklarınız ve maaşınızla ilgili detaylarla ilgilenildiğinden emin olun. Kullanmadığınız tatil izinlerini, hastalık ödeneğinizi, vergi planınızı ve emeklilik için ödenek bilgilerinizi ekleyerek özel sağlık sigortanızın ya da devlet sigortanızın devamlılığını sorun.
- Olumsuz olmayın: İş arkadaşlarınıza istifa durumunuzdan bahsederken, artık işten ayrılma zamanınız gelmiş olsa bile olumlu şeyleri vurgulamaya ve şirketin size kazandırdıklarını belirtmeye özen gösterin. İşten ayrılıyor olsanız da olumsuz olmanın iyi bir izlenim bırakabilmek adına size bir faydası olmaz.
- Yeni işiniz hakkında böbürlenmeyin: Dünyanın en iyi işine alınmış olsanız bile bu konudan övünerek bahsetmeyin. Ayrılırken, yakında eski iş arkadaşınız olacak kişileri hem sizi özleyecekleri hem de ayrılma nedeninizin harika bir iş sahibi olacağınızı öğrendikleri için kötü hissettirmenin bir manası var mı?
- Yardım önerin: Mümkünse ayrılma süreci ve hemen sonrası için yardım teklifinde bulunun. Mevcut çalıştığınız şirket bu teklifi kabul etmeyebilirler fakat kesinlikle teklifinizden dolayı memnun kalacaklardır.
- Referans isteyin: İş arkadaşlarınıza ve patronunuza, size referans vermek için gönüllü olup olmadıklarını sorun. Kabul ederlerse, referansı telefon ve mail yoluyla da ulaşabilecek şekilde LinkedIn sayfanıza yorum olarak yazmalarını isteyin. Bu yorum LinkedIn sayfanızda referans olarak görünecektir ve ileride iş ararken size çok yardımı dokunacaktır.
- Vedalaşmayı unutmayın: Ofisten ayrılmadan önce, iş arkadaşlarınızla vedalaşmaya zaman ayırın ve yeni bir döneme girdiğinizi, iş aramaya başladığınızı, emekli olacağınızı ya da başka şeyler yapmayı deneyeceğinizi vb. onlarla paylaşın. E-posta olarak bir veda mektubu yollamanız da uygun olabilir. Böylelikle iletişimde kalabilmek için gerekli bilgileri de iletmiş olursunuz.
7- İstifa Mektubu Yazarken Faydalı Olabilecek İpuçları
İşinizden istifa etmeye karar verdiğinizde, yapılabilecek en profesyonel şey bir istifa mektubu kaleme almaktır. İstifa mektubunuz iki hafta sürecek olan geçiş sürecinizi kolaylaştırarak artık işten ayrıldığınız şirkette çalışmasanız bile patronunuzla iyi geçinmeyi sürdürmenizi sağlayacaktır.
Mektubunuz kısa ve öz olsun! İstifa mektubu yazarken, mektubunuzun yalın, öz ve konuya odaklı olması çok önemlidir. Unutmayın, mektup olumlu bir içeriğe sahip olmalıdır. Yolunuza devam etme kararı verdiyseniz, patronunuzu ya da işinizi eleştirmenin bir anlamı yoktur.
İstifa mektubunuz işten ayrılacağınız tarihi içeriyor olmalıdır. Patronunuzun işte geçirdiğiniz zamanlardan memnun kaldığınızı bilmesini de sağlayabilirsiniz. Ne yazacağınızdan emin değilseniz, mektubu ne şekilde yazabileceğinizle ilgili fikir sahibi olabilmek için istifa mektubu örneklerini gözden geçirebilirsiniz.
İstifa Mektubunuz Neleri İçermelidir?
- İstifanız yürürlüğe konulduğunda işten ayrılacağınızı ve ayrılış tarihinizi,
- Çalışma süreniz boyunca size tanıdığı fırsatlar için patronunuza teşekkürleriniz.
İstifa mektubunu elden vermek genellikle daha etkili olur. Fakat mektubu e-posta yoluyla yollamanız gerekiyorsa, e-postayı kağıda yazdığınız şekilde profesyonelce yazıp yollayın.
İşten neden ayrılığınızı ya da bu konuda ne hissettiğinizi önemsemeksizin, ayrılış nedeninizden bahsedecek olursanız işyeriniz, aslarınız, üsleriniz ya da iş arkadaşlarınız hakkında küçümseyici ya da negatif şeyler söylemeyin. Bu mektup iş dosyanıza eklenecektir ve ileride muhtemel patronlarınızla paylaşılabilir bu nedenle istifa mektubunuz profesyonel ve nazik olmalıdır.
Ülkenin öbür ucuna taşınmak ya da ebeveynliğe odaklanmak gibi durumlar işten ayrılmanızı açıklayıcı sebepler olsa da çoğu zaman işten ayrılış sebebinizi açıklamanıza gerek yoktur. Genellikle istifa mektubunu kısa ve öz tutmak sizin için daha yararlı olacaktır.
Sebebinizi açıklamanıza gerek olmasa da geçiş süreci ve birkaç hafta sonrası için yardım talebinde bulunmak genellikle takdir edilir.
İstifa mektubunuzun bütün gerekli bilgileri içerdiğinden ve gerekli hiçbir bilgi bulunmadığından emin olmak için aşağıdaki ipuçlarını gözden geçirin.
İstifa mektubunun uzunluğu: Mektubunuzu kısa tutun: yeni işiniz ile ya da şuanda ki işinizi neden sevmediğiniz ile ilgili sayfalarca bilgi yazmak istemezsiniz. İstifa mektupları genellikle tek bir sayfadır.
Yazı tipi ve boyutu: Times New Roman, Arial ya da Calibri gibi klasik bir yazı tipi kullanın. Yazı boyutunuz da 10 ile 12 arasında olmalıdır.
Genel düzen: İstifa mektubundaki paragrafların arası tek aralıklı olmalıdır. Sayfa kenarlarında birer santim boşluk bırakın ve yazınızı sol tarafa hizalayın( iş için hazırlanan dökümanlar genellikle sola hizalanır).
Doğruluk: İstifa mektubunuzu dikkatlice düzenlemeden vermeyin. Fikir almak için mektubunuzu bir kariyer danışmanına gösterin veya bir arkadaşınızdan sizin için tekrar gözden geçirmesini isteyin.
E-posta: Genellikle en iyisi istifanızı yüz yüze gerçekleştirme ve hemen sonrasında istifa mektubunuzu takdim etmektir. Fakat bazı durumlar patronunuzla yüz yüzde konuşmanıza engel oluyor ve patronunuzu hemen bilgilendirmek istiyorsanız, istifa mektubunuzu mail yoluyla gönderebilirsiniz. E-postayla yolladığınız mektup resmi bir istifa mektubuyla aynı özellikleri taşımalıdır.
İstifa mektubunuzun düzeni nasıl olmalı?
Başlık: İstifa mektubuz sizin ve patronunuzun iletişim bilgileriyle başlamalıdır(isim, unvan, şirket ismi, adres, telefon numarası, e-posta adresi) ve tarih eklenmelidir. Eğer istifa mektubunuz aslı olarak değil de e-posta şeklinde yazılmış ise iletişim bilgileri sonda olmalıdır ve ardından imzanız gelmelidir.
Hitap: Mektubunuza patronunuza hitapla başlayın ve onun resmi ünvanını kullanın( Sayın Bay/ Bayan/ Dr.,etc. ……..).
- paragraf: İstifanıza ve planladığınız ayrılma tarihine değinin. Ne kadar zaman öncesinden patronunuza haber vermeniz gerektiğini öğrenmek için kontratınızı inceleyin.
- paragraf( isteğe bağlı): İsterseniz işten ayrılma gerekçenizi söyleyebilirsiniz( mesela yeni bir işe başlamak, eğitime devam etmek, kendinize zaman ayırmak , vb.) fakat bunu yapma zorunluluğunuz yoktur. Ayrılma nedeninizi söylemeye karar verdiyseniz pozitif olun ve işinizde nefret ettiğiniz şeylere değil de ilerleme yolunuza odaklanın.
- paragraf( isteğe bağlı): Hiç uygun zamanınız olmayacak olsa bile ayrılırken sebep olduğunuz boşluğu gidermek için geçiş sürecinde yardımcı olmaya gönüllü olduğunuzu belirtin.
- paragraf( isteğe bağlı): Size çalışma olanağı sağladığı için patronunuza teşekkürlerinizi iletin. Özellikle güzel bir deneyim yaşadıysanız işinizde memnun olduğunuz şeyler hakkında biraz daha detay verebilirsiniz( iş arkadaşlarınız, çalıştığınız projeler, vb.).
- paragraf( isteğe bağlı): Referans mektubu istiyorsanız, ricanızı belirtebilirsiniz.
Son: “En içten dileklerimde,” ya da “Saygılarımla,” gibi kibar fakat resmi bir veda hitabı kullanın.
İmza: İmzanızı atarak ve isminizi yazarak mektubu sonlandırın. Eğer istifanızı e-posta olarak yolluyorsanız yalnızca isminizi ve iletişim bilgilerinizi yazarak bitirin.
İstifa mektubuna eklememeniz gerekenler: İşinizden nefret ediyor olsanız da mektubunuzda bunu belirtmenize gerek yoktur. Herhangi bir düşman edinmek istemezsiniz: sonuçta patronunuza referans için ihtiyacınız olabilir. Fakat eğer uygunsuz davranış vb. sebeplerle patronunuzdan yasal hak talebinde bulunacaksanız bunu mektubunuza dahil etmemek sizin yararınıza olur.
8- İstifa İçin Yapılacaklar Listesi
Profesyonel ve seviyeli bir şekilde işten ayrılabilmek için takip etmeniz gereken birkaç adım vardır. Son ödemenizi maaşınız alacağınızı, emeklilik planlamanızı vb. şeyleri iyice anladığınızdan emin olun. İstifa kararınızı verdiğinizde en doğru şekilde ve güzel bir izlenim bırakarak işten ayrılmak için aşağıdaki 8 adımlık yapılacaklar listesini kontrol ediniz.
- İstifa kararınızı verin: İstifa kararını almak her zaman kolay olmayabilir bu nedenle bunu nazikçe ve düzgün bir şekilde yapmaya özen gösterin.
- Patronunuza söyleyin: İstifanızdan öncelikli olarak patronunuza bahsetmeniz daha iyi olacaktır.
- İstifa mektubu yazın: İstifanızı patronunuza çoktan bildirmiş olsanız bile istifa mektubu yazmalısınız. Mektubu kısa, öz tutmak ve konudan sapmamak önemlidir. Aynı zamanda olumlu bir tutum sergilemesiniz.
- İşteki son gününüzü belirleyin: İşten ayrılırken patronunuzla son gününüz hakkında bir anlaşmaya varmalısınız. Genellikle bu tarih iki hafta sonrasına ayarlanır fakat patronunuz sizden hemen ayrılmanızı ya da iki haftadan fazla kalmanızı talep edebilir.
- Son maaşınızı ne zaman alacağınızı öğrenin: İstifa edeceğinizde son maaşınızı alacağınız tarihi mutlaka öğrenin.
- İşçi haklarına uygunluğunuzu kontrol edin: İstifa ettiğinizde bazı özel işçi haklarından faydalanma hakkına sahip olabilirsiniz: bu nedenle işyerinden ya da başka nereden alabiliyorsanız bu konuda bilgi almayı unutmayın.
- Kullanmadığınız tatilleri ve Hastalık Ödeneğini kontrol edin: Birikmiş izinleriniz, hastalık ödeneğiniz ya da başka kullanmadığınız haklarınız mevcut olabilir. Bu nedenle insan kaynakları ile size borçlu oldukları şeylerle ilgili bilgi almaktan çekinmeyin.
- Referans alın: İşinizden ayrılmadan önce patronunuzdan referans mektubu alın. İşinizden iyi şartlar altında ayrılmıyorsanız patronunuzdan referans mektubu talebinde bulunmak istemeyebilirsiniz. Patronunuzdan nasıl referans isteyeceğinizle ilgili bazı ipuçlarını da göreceğiz.
9- İstifa Etmeyi Düşündüğünüzü Patronunuza Nasıl Söylemelisiniz?
Patronunuza ne söyleyeceğinizi bilmemek dışında istifa etmek için hazır mısınız? “Profesyonel davranmak” istifa da etseniz işten de atılsanız fark etmez, her iki durumda da önemlidir. İşinizden düzgün bir şekilde ayrılırsanız ileride iş ararken iyi durumda bıraktığınız ilişkileriniz size yardımcı olacaktır. Kötü bir şekilde ayrılırsanız da geride tutunacağınız hiçbir şey kalmaz. İşten ayrılma sebebinizi önemsemeksizin patronunuza istifa edeceğinizi nasıl söyleyebilirsiniz? İşte bunu doğru şekilde yapabilmenin yolları:
Size uygunsuz davranıldıysa ve önem verilmediyse sakin ve makul bir şekilde istifanızı bildirmek zorlayıcı olabilir. Fakat iş arkadaşınızın veya işvereninizin ne zaman işiniz ve son durumunuz hakkında soru soracağını bilmediğiniz için alelacele yazılmış ya da söylenmiş sözler sonrasında sizi zor durumda bırakabilir. Bu yüzden bütün ilişkilerinizi pozitif tutmaya çalışın veya en azından sorun çıkarmamaya çalışın.
İşinizden nefret ediyor olsanız da patronunuz katlanılmaz biri olsa da kötü davranarak elinize bir şey geçmez. Patronlar başvuru yapan adayların referanslarını kontrol ederken eski patronların tarafını tutmayı tercih ederler. Bazı kuruluşlar eski işlerinizden ya da şu anda çalıştığınız işten edindikleri bilgilere öncelik verebilirler bu nedenle yeni bir işi garantilemiş bile olsanız eski patronunuz olacak kişiyle aranızı açmanız pekte akıllıca olmaz. İstifa ederken söyleyecekleriniz ilerideki patronunuzla ilişkinizi de etkileyebilir ve siz kötü bir izlenim bırakırsanız hakkınızda iyi bir yorum alamazsınız. Daha da kötüsü, işinizle ya da patronunuzla ilgili hoşlanmadığınız şeylerden çokça bahsetmek de size kötü referans olarak geri dönebilir. İşinizden mümkün olduğunca sorunsuz şekilde ayrılmaya çalışın.
İşten ayrılıyor oluşunuz ile ilgili herhangi bir pişmanlığınız olmasa da patronunuzla sorun çıkarmadan konuşmanız sizin için daha iyi olacaktır. İstifa mektubunuz ve karşılıklı konuşmalarınız aşağıda bahsedeceğimiz konulardan birçoğunu içerecektir:
- Sağlanan fırsatlar için teşekkür etme: Yeni beceriler kazanmakta ve birçok deneyim edinmekte şirketin size sağladıkları için minnettarlığınızı belirtin. Özellikle belirli bazı kazanımlara ya da bilgi edinimlerine de kısa olarak değinebilirsiniz. İş arkadaşlarınızla çalışma şansına sahip olduğunuz için teşekkür etmeniz de uygun olabilir.
- Ayrılma nedeniniz ile ilgili açıklama: Yeni bir işiniz olduğunu ya da iş aradığınızı özellikle belirtmenize gerek yoktur fakat isterseniz ima edecek şekilde genelleme yaparak konuşabilirsiniz. Mesela iç ticaret alanında çalışıyorsanız dış ticaret alanında çalışmak istediğinizden bahsedebilirsiniz. Eğer eğitiminize devam etmek için işten ayrılıyorsanız, anne babanız ile ilgilenmek zorunda olduğunuzu ya da eşinizin başka bir yerde yeni bir iş bulduğunu vb. belirterek bir neden sunabilirsiniz. Ayrılma nedeninize değinirken( özellik istifa mektubu yazarken) sizi patronunuza ve iş arkadaşlarınıza kötü göstermeyecek bir durum tasarlamak zordur.
- Geçiş süreci için yardımda bulunmayı teklif etme: Sizin için uygun olacaksa, yerinize gelecek kişiye yardım edebileceğinize ve ayrıldıktan sonra dahi sorularını rahatlıkla cevaplayabileceğinize de değinebilirsiniz.
- Bildiri: İşten ayrılacağını iki hafta önceden bildirmek standart uygulamadır. Herhangi bir iş anlaşması ya da kontratınız varsa, orada belirtildiği üzere daha öncesinden haber vermeniz gerekebilir. Uygun olan bildiri tarihini beklemeye uygun değilseniz patronunuzdan en kısa zamanda çalışmanıza son vermesini rica edebilirsiniz.
- Ayrılış tarihiniz: İşte olmayı planladığınız son günü belirleyin. Bu tarih sizin resmi ayrılış tarihiniz olacaktır ve herhangi bir tazminatınız ya da alacağınız varsa bu tarihe göre hesaplanacaktır.
Meydana geleceklerle nasıl baş edebilirsiniz? Bir şirket için uzun yıllar çalışmış olsanız bile istifa ettiğinizde olacakları asla tahmin edemezsiniz. Patronunuz hemen çıkıp gitmenizi, daha uzun süre kalmanızı ya da kararınızı baştan düşünmenizi isteyebilir. Bu belirsizlikle baş edebilmenin en iyi yolu kendini her türlü ihtimale hazırlamaktır.
Aşağıdaki olası sonuçları gözden geçirin ve hazırlıksız yakalanmayın:
- Anında ayrılmaya hazır olun: İstifanızdan önce size ait olan proje ve dökümanları hazırladığınızdan emin olun. Patronunuz eşyalarınızı hemen toplamanızı emredebilir ve elektronik belgelere erişiminizi engelleyebilir. Şirket arabanız, bilgisayarınız, telefonunuz ya da tabletiniz varsa hemen iade etmeniz istenebilir.
- Belirttiğiniz tarihten daha uzun süre kalmanız gerektiği söylenebilir: Patronunuz geçiş dönemini kolaylaştırmak amacıyla daha uzun süre kalmanız gerektiğini söylerse ve sizin için de uygunsa, bunun karşılığında olumlu bir tavsiye mektubu ya da referans mektubu yazmasını isteyebilirsiniz.
- Patronunuz istifa etmenizi istemeyebilir: Patronunuz eğer kalmanızı istiyorsa ne yapmalısınız? Ayrılmak istediğinizden eminseniz bunu olduğu gibi belirtin, kararsızsanız düşünmek için zaman isteyin. Kararınızı değiştirebilecek şeyleri listeleyin ve bunları ayrılma nedenleriniz ile karşılaştırın. İstifanızı geri almak mantıklı geliyorsa belirli bir zaman süresince daha işinize devam edebileceğinizi söyleyin. Aynı zamanda patronunuzun istifa eden biri ile ilgili bazı düşünceleri değişmiş olabilir bu nedenle işinize devam etseniz de bu durum gelecekteki işlerinizi etkileyebilir.
10- Telefon Yoluyla İstifanızı Nasıl Bildirebilirsiniz?
Telefonda istifa etmek pek nazik karşılanmaz. İdeal olan, işten ayrıldığınızı patronunuza direkt olarak söylemek ve ardından istifa mektubunu takdim etmektir. Fakat bu şekilde yapma imkanınız yoksa telefon ya da e-posta yoluyla istifanızı bildirmek seçenekler arasında olabilir.
Hangi şartlar altında telefon yoluyla istifa edebileceğinizi, konuşmaya ne şekilde başlamanız gerektiğini ve telefon yoluyla nasıl istifa edebileceğinizi aşağıdaki bilgileri okuyarak öğrenebilirsiniz.
Hangi durumlarda telefon yoluyla istifa edilir? Eğer yeni bir iş bulduğunuz için istifa ediyorsanız, zamanınınız fazlasıyla kısıtlı olabilir: belirlenmiş bir başlangıç tarihiniz varsa ve iki hafta öncesinden bildiri yapmanız gerekiyorsa patronunuza durumu bildirme zamanında herhangi bir esneklik yapamayabilirsiniz. Bu nedenle, zamanınız kısıtlıysa ve patronunuz ofiste değilse, ikinizden biri bir iş gezisindeyse ya da şehir dışında çalışması gerekiyorsa, telefon yoluyla durumu bildirmeniz tek seçeneğiniz olabilir.
İstifa edeceğinizi acil olarak bildirmeniz gerekiyorsa da telefon yoluyla bildirebilirsiniz. Mesela acil bir ailevi durum ya da hemen istifa etmenizi gerektiren kişisel bir sebep olabilir. Aynı zamanda iş yerinizdeki ortam çok rahatsız edici olmaya başladıysa ve orada bulunmaktan hoşnut değilseniz de telefon ile konuşmayı tercih edebilirsiniz. Böyle durumlarda haber vermeden işten ayrılmanız ya da çalışmayı bırakmanız gerekebilir. Fakat bildiri yapmadan istifa etmenin size kötü bir referans olacağını unutmayın.
İstifa için aramadan önce neler yapmalısınız? Telefon yoluyla istifa edeceğiniz tarihi kesin olarak belirlediyseniz ofisinizde herhangi bir kişisel eşya bırakmadığınızdan emin olun. İstifa ettikten sonra ofise dönmek garip olacaktır o yüzden almak istediğiniz şeyleri beraberinizde götürün. Ayrıca iş yerindeki bilgisayarınızda herhangi bir kişisel bilgi bırakmayın: özel dosyalarınızı, e-postalarınızı ve internet arama geçmişinizi temizleyin.
Patronunuzu aramadan önce konuşma süresince ne söyleyeceğinizi planlamak akıllıca olacaktır. Böylelikle söylememeniz gereken şeyleri ( örneğin, işten nefret ediyorum) ya da kelime hatalarını önlemiş olursunuz.
Telefon yoluyla istifa ederken işinize yarabilecek ipuçları:
- Patronunuzla konuşun. Telefonda istifa etmenin en iyi yolu patronunuzu aramak ve gayet basitçe istifa ediyor olduğunuzu söylemektir. Belki konuşma zamanını ayarlamak için e-posta göndermeniz istenebilir bu nedenle konuşmak için uygun zamanı bulduğunuzdan emin olun. Fakat patronunuz müsait değilse ve istifanızı daha fazla geciktirmek istemiyorsanız, patronunuzun menajeriyle ya da insan kaynakları birimindeki bir görevliyle konuşabilirsiniz.
- Detaylara girmeyin. Bir işten ayrılmak tıpkı bir ilişkideki ayrılık gibi sizi çok fazla kişisel ve duygusal hissettirebilir. Hislerinizin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Neden aradığınızla ile ilgili açık ve net olun. “Maalesef ki, işten ayrılıyor olmam sebebiyle sizinle görüşmek istedim.” ya da “Konuşmak için zaman ayırmanıza minnettarım. Bugün benim işteki son günüm olacak.” şeklinde şeyler söyleyebilirsiniz. Fakat işten ayrılıyor olduğunuz söylemek dışında herhangi bir detaya girmeyin. Fakat istifanızı meşrulaştıracak şeyler olduysa bunları söyleyebilirsiniz. Mesela kişisel ya da ailevi hastalıklar bildiri yapmadan işten ayrılmanızın sebeplerinden olabilir.
- Bildiri yapmadıysanız özürlerinizi iletin. İşe geri dönmeyecekseniz, önceden haber vermeden istifa ettiğiniz için özürlerinizi iletmeniz çok önemlidir. Kontrolünüz dışında gelişen nedenlerden dolayı suçlu hissettiğinizi fakat acil olarak istifa etmeniz gerektiğini söyleyin.
- Teşekkürlerinizi iletin. İsterseniz patronunuza sağladığı imkanlar için ve beraber çalışırken geçirdiğiniz güzel zamanlar için teşekkür edebilirsiniz. Telefonda çalışma arkadaşlarınız ile ya da üsleriniz ile ilgili olumsuz veya kişisel herhangi bir şey söylemeyin ve işinizin kötü yanları ya da çalıştığınız pozisyondaki eksiklikler hakkında şikayette bulunmayın.
- Önemli soruları ve bilgileri konuşmaya dahil edin. Şirketinizin ödenecek son maaşınızla ne yapacağınızı bilmesini sağlayın. Elinizde mevduat sözleşmeniz yoksa size e-posta olarak yollamalarını isteyebilirsiniz. İşten almanız gereken kişisel eşyalarınız varsa toparlayıp size yollayıp yollayamayacaklarını sorabilirsiniz. Ayrıca maaşınız ve tazminatınız ile ilgili aklınıza takılan önemli bir sorunuz varsa sorabilirsiniz. Aramayı bildiri için yaptıysanız işteki son gününüz hakkında bilgi vermeyi de unutmayın.
- Mesaj bırakın. İşten ayrılmanın en cesurca yolu olmasa da patronunuzla konuşma konusunda tedirginseniz, iş saati dışında arayıp sesli mesaj bırakabilirsiniz. Tekrarlamak gerekirse bu size iyi bir referans ya da açıkça konuşacak olursak herhangi bir referans kazandırmayacaktır. Fakat işyerindeki durumlar karışıksa zaten her şekilde bir referans alamayacaksınızdır.
- Son olarak istifa mektubunuzu verin. Telefon yoluyla istifa ediyorsanız, mümkünse patronunuza resmi bir istifa mektubu iletmeyi unutmayın. Patronunuzun yanında insan kaynaklarına da mektubu iletin. Böylelikle istifanızın resmi olarak onaylandığından emin olabilirsiniz.
11- E-posta Yoluyla Nasıl İstifa Edilir?
İstifa etmeyi mi düşünüyorsunuz? Mümkünse, istifa etmenin en iyi yolu yüz yüze konuşmak ardından resmi bir istifa mektubu iletmektir. Fakat bazen istifanızı e-posta yoluyla yapmanızı gerektirecek durumlar olabilir. Mesela acil bir aile işiniz olabilir ve mümkün olan en kısa sürede işten ayrılabilmek için e-posta yollamanız gerebilir.
Böyle bir durum olduğunda, bütün ilişkinizi sonlandırmamak adına patronunuzu işten ayrılıyor olduğunuz konusunda profesyonelce ve nazikçe bilgilendirmeniz gerekir. Doğru şekilde hareket ederseniz, istifa etmek ilişkilerinizi güçlendirmek ve kendi iş ağınızı oluşturmak için bir fırsat olabilir. İyi bir şekilde yazılmış bir e-posta size bu konuda yardımcı olabilir.
İstifa mektubu yazarken faydalı olacak ipuçları:
Tekrarlayacak olursak, yüz yüze görüşme hatta telefon görüşmesi işten ayrılmak için her zaman en iyi yol olmuştur. Fakat e-posta yoluyla istifa etmek zorundaysanız, işte daha iyi şekilde yazabilmeniz için bazı ipuçları:
- Maili patronunuza yollayın. E-postayı patronunuza yollamak dışında bir kopyasını da insan kaynakları idaresine yollayın ki istifanızı iş dosyanızda bulundurabilsinler.
- İki hafta öncesinden bildirin. Mümkünse standart uygulama olarak, istifanızı işten ayrılmadan iki hafta önce bildirin. İki hafta öncesi mümkün değil ise mümkün olan en kısa sürede bildirmeye çalışın. Böylelikle patronunuz ile olan ilişkiniz iyi bir şekilde devam eder.
- Tarihi belirtin. İstifa mektubunda işten ayrılmayı planladığınız tarihi belirtin. Bu şekilde patronunuza net bir zaman çizelgesi sağlamış olursunuz.
- Detaylara girmeyin. Ayrılma nedeniniz ile ilgili ya da sonrasında ne yapacağınız ile ilgili ayrıntılı bilgi vermek zorunda değilsiniz. İstifa mektubunuz kısa ve öz olmalı.
- Minnettarlığınızı ifade edin. Mektubunuz, iş yerinde çalışmış olduğunuz yıllar için minnettarlığınızı dile getirmeniz için bir fırsattır. Fakat mektubunuzda, iş yerinizden memnun değilseniz, olumsuz herhangi bir şey ya da bir şikayet belirtmeyin. İleride patronunuzdan referans mektubu isteme ihtimaliniz olduğundan, onunla ilişkinizi iyi tutmak isteyeceksinizdir.
- Yardım önerin. Yapabilme durumunuz varsa geçiş dönemi için yardım etme önerisinde bulunun. Mesela yeni işe alınan kişiyi iş detayları ile ilgili bilgilendirmek gibi.
- Sorularınızı sorun. İstifa mektubunuz aynı zamanda birikmişleriniz, tazminatınız ya da son ödemenizi ne zaman alacağınız ile ilgili soruları sorabilmek için bir fırsattır. Bu nedenle patronunuz dışında insan kaynakları departmanına da bir e-posta yollamalısınız. Böylelikle insan kaynakları benzer sorularınızı yanıtlayacaktır.
- İletişim bilgileri ekleyin. Kişisel e-posta adresi ya da başka herhangi bir iletişim bilgisini mektubunuza ekleyin. Böylelikle patronunuz sizinle iletişimini sürdürebilir. Bu özellikle acil olarak ayrılmanız gereken durumlar için önemlidir çünkü işinize son verildiğinde iş e-postanıza erişiminiz engellenecektir.
İstifa maili örnekleri nasıl değerlendirilir?
Kendinizinkini yazmadan önce istifa e-postası örneklerini gözden geçirmek faydalı olacaktır. Örnekler e-postanıza hangi bilgileri eklemeniz gerektiğini görme konusunda size yardımcı olabilir( minnettarlık ifadeleri, geçiş döneminde yardım teklifi gibi).
Aynı zamanda, istifa e-postanızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini öğrenmek ve eklemeniz gereken bilgileri görmek için e-posta şablonunu da gözden geçirebilirsiniz( giriş ve gelişme paragrafları gibi).
E-posta örnekleri, şablonları ve kılavuzları düzgün bir şekilde yazabilmeniz için faydalı olsa da, e-postayı iş yerinize ve durumunuza uygun hale gelecek şekilde düzenlemelisiniz.
İstifa maili örneği:
E-posta konusu: İstifa- İsminiz
Sayın Bay/ Bayan. Soy isim,
Lütfen bu mesajı ……… tarihinde, X Şirketindeki görevimden ayrılıyor olduğumu gösteren bir bildiri olarak kabul edin.
X Şirketinde bana tanınan fırsatlar için, ayrıca sizin profesyonel desteğiniz ve önderliğiniz için minnettar olduğumu belirtmek isterim. Size ve şirketinize gelecekte başarılar diliyorum.
Lütfen beni nihai iş programım, birikmiş izinlerim ve tazminatım hakkında bilgilendirin.
Geçiş süreci boyunca yardımcı olabileceğim herhangi bir konu olursa, lütfen beni haberdar edin.
İleride bana kişisel mail adresim olan xxxxx@xxx.com , ya da telefon numaram “55 555 5555” ‘ dan ulaşabilirsiniz.
İyi dileklerimle,
İsminiz
12- İşten Ayrılmadan Önce Yapmanız Gereken 15 Şey
1. Geçiş sürecinin sorunsuz olması için yardımcı olun. Yöneticinizle görüşün ve departmanınızda oluşan boşlukta sorun çıkmaması için yapabileceğiniz herhangi bir şey varsa yardımcı olabileceğinizi söyleyin. Sizin yerinize alınan kişiyi yarım kalan işlerle ilgili bilgilendirme önerisinde bulunun.
İşteki son günlerinize ilişkin yöneticinizden girdi isteyin. Kalan zamanınızda gösterdiğiniz profesyonellik, gelecekte referansa ihtiyacınız olduğunda akıllara gelecektir.
2. İşteki görevlerinizi listeleyin. Her ay yapıyor olduğunuz görevleri sıralı bir şekilde listeleyin böylelikle onları mümkün olduğunca somut bir şekilde belgeleyebilirsiniz.
Listeyi müdürünüzle paylaşın ve bu konuda kimin bilgilendirilmesi gerekiyorsa onunla birlikte yeniden gözden geçirmesini teklif edin.
3. Özgeçmişinizi ve LinkedIn profilinizi güncelleyin. LinkedIn profilinizi ve özgeçmişinizi güncel tutun. Böylelikle mümkün olan en kısa sürede, ihtiyacınız olduğunda ya da şans kapınızı çalıp bir iş teklifi aldığınızda, iş bulabilirsiniz. İşinizden ayrılma sürecinde, detaylar hala aklınızdayken bu güncellemeleri yapma daha kolaydır.
4. Birkaç yorum yazın. LinkedIn’ de işverenleriniz, meslektaşlarınız ve önemli temsilcilere yorumlar yazın. İnsanlar yorum almayı severler ve bu aynı zamanda sizin de yorum alabilmenizi kolaylaştırır.
5. Yorum alın. Yöneticilerden, müşterilerden, astlarınızdan, tedarikçi firmalardan ve meslektaşlarınızdan izlenimleri tazeyken ve nüfuzunuz mevcutken, LinkedIn sayfanıza yorumda bulunmalarını isteyin.
6. İş örneklerinizi saklayın. Tescillenmemiş bazı iş örneklerinizi ve dökümanlarınızı ilerideki yapacağınız işte size yardımcı olabilme ihtimalleri bulunduğundan bilgisayarınıza ya da kişisel e-postanıza aktarın. İletişim halinde kalmak istediğiniz meslektaşlarınızda iletişim bilgilerinizin olduğundan emin olun. Bazı işyerleri kişisel eşyalarınızı toplamanız için size odanıza kadar eşlik eder ve istifanızı bildirdiğinizde bilgisayar erişiminizi engeller. Bu nedenle istifanızı vermeden önce eşyalarınızı ve belgelerinizi mutlaka toparlayın.
7. Mütevazi olmayı unutmayın. İleride eski patronlarınızla oluşabilecek işbirliklerini etkilememesi için kontrolünüzü kaybetmeyin. Kontrolden çıkarsanız bu yakında başlayacağınız işleri de etkileyecektir.
8. Teşekkürlerinizi iletin. İşinizde ilerleyebilme yoluna size yardım eden her kim varsa hepsine teşekkür etmeyi unutmayın. Cömertliğiniz ve ılımlı haliniz akıllarda kalacaktır. Single people out and express your gratitude for their support at any going-away parties. Birlikte çalıştığınız insanlara veda e-postası göndermek için zaman ayırın.
9. Nazik ve kibar olun. Yönetimle ve çalışanlar ile ilgili kötü yorumlarda bulunmayın. İnsanlar, haklarında yapılan kötü yorumları asla unutmazlar ve gelecekte ne zaman patronunun iş geçmişin ile ilgili araştırma yapacağını bilemezsin. Patronundan ve işinden nefret etsen bile bunu söylemenin sana bir yararı olmayacaktır.
10. Tazminatınız ile ilgili bilgi alın. İnsan hakları departmanı bünyesinde bir tazminat uzmanı ile birlikte bir görüşme ayarlayın.
Mümkünse birikmiş izinleriniz, sağlık sigortanızın devamlılığı ve kıdem tazminatı gibi konularda ve çalıştığınız yerin size sağlamayı sürdüreceği diğer ödemeler hakkında kesin bilgiler edinin.
11. Plansız istifa etmeyin. Yeni bir iş bulmadan istifa etmeyi planlıyorsanız, seçeneklerinizi gözden geçirin ve başka fırsatlar arayın.
12. Mali durumunuzu kontrol edin. İşsizlik maaşına geçiş yapma ya da emeklilik fonu ile ilgili eksizsiz şekilde bilgi sahibi olabilmek için bir finans ya da emeklilik danışmanı ile görüşün.
13. Bütçenizi düzenleyin. Eğer görünürde bir iş yoksa ya da istifanızdan sonra daha az para kazanacaksanız, aylık bütçenizi yeniden düzenlemeye zaman ayırın. Bir süre iş bulamazsanız birikimlerinizin size ne kadar süre yeteceğini hesaplayın.
14. İşsizlik maaşını kontrol edin. İşten atıldıysanız, işsizlik maaşı alabilmek için uygun olup olmadığınız araştırın ve ne kadar para alabileceğinizi hesaplayın.
15. Emeklilik gelirinizi hesaplayın. Emekli olmayı planlıyorsanız, bir finans danışmanının yardımı ile giderlerinizi ve gelirinizi hesaplayın.
13- Çalışma Arkadaşlarıyla Nasıl Vedalaşılır?
- Yakın iş arkadaşlarınıza bizzat kendiniz söyleyin. Birlikte çalıştığınız çoğu kişiye mesaj ya da e-posta yoluyla haber vermekte sorun yoktur. Fakat yakın ilişkiniz olan bazı iş arkadaşlarınız varsa, durumu onlara bizzat kendiniz bildirmek için biraz ayırmaktan çekinmeyin. Özellikle de sizin ayrılışınız onların iş hayatında büyük bir etki yaratacaksa, durumunuzu yüz yüze bildirmek çok önemlidir.
- LinkedIn’de arkadaş olun. İş arkadaşlarınızla LikedIn’de hala bağlantı kurmadıysanız bunu yapmanın şimdi tam sırasıdır.
- E-posta yoluyla vedalaşın. Yakın arkadaşlarınıza e-posta yoluyla bir duyuru ya da LinkedIn yoluyla bir mesaj yollayabilirsiniz. İşyerinde çalışan binlerce kişi varsa, herkese yollamanız gerekmez.
- E-postanız kısa ve özlü olsun. İşinizden ne kadar nefret ettiğinizle ya da işyerinde daha fazla çalışmaya dayanamamamızla ilgili uzun bir söyleşi yazmayın. Doğruysa bile, yeni işinizden tonlarca para kazanacağınızdan bahsetmeyin. Eleştiri yapmanın ya da övünmenin manası yoktur. İleriye yönelik hareket etmeniz ve vedanızı pozitif bir şekilde yapmanız gerekir.
- Projelerden bahsedin. Beraber çalıştığınız ya da iş arkadaşlarınızla güzel ve eğlenceli zaman geçirdiğiniz projelerden bahsedin: onlara yolladığınız veda mektubu resmi mektuptan çok gündelik bir mektuptur.
- Kişisel iletişim bilgilerinizi paylaşın. E-posta adreslerini< ve telefon numaralarınızı ekleyerek iletişim bilgilerinizi paylaşın ki iş arkadaşlarınız sizinle iletişimde kalabilsinler.
- Veda mektubu örneklerini gözden geçirin. Ne yazacağınızdan emin değilseniz, bununla ilgili bir fikir edinebilmek için veda mektubu örneklerine bir göz atın.
Kovulmanız ya da işten çıkarılmanız durumunda: Kovulduğunuzda ya da işten çıkarıldığınızda iş arkadaşlarınızı durumdan haberdar etmek istiyorsanız, e-posta erişiminiz devam ediyorsa kısa ve öz bir e-posta yollayabilirsiniz.
Onları ilerlemeye devam edeceğiniz konusunda bilgilendirin. Uygun durumunuz olursa, sizinle görüşmeye devam edebilmeleri için kişisel iletişim bilgilerinizi ekleyin.
Özet olarak, işinizden ayrılıyorken vedalarınız kısa ve samimi ve olsun. Herhangi bir şekilde aşırıya kaçmayın. Bilmesi gereken iş arkadaşlarınızın durumdan haberdar olduklarından ve ayrılmanızdan sonra sizinle nasıl iletişime geçeceklerini bildiklerinden emin olun.
14- İşten Çıkış Görüşmesi İçin Hazır Olun
İşten ayrılacağınız zaman, şirketiniz sizden bir işten çıkış görüşmesi talep edebilir. İşten çıkış görüşmesi, düzgün bir şekilde istifasını vermiş ya da işten çıkarılmış her çalışanla, şirketin insan kaynakları departmanı arasında yapılan bir toplantıdır.
Mantıklı davranabilen her iş yeri, çalışanların sorunları, çalışma ortamları ve düzenleri ile ilgili geri bildirim alabilmek için işten çıkış görüşmesi talep eder. İşten çıkış görüşmeleri, çalışanları en iyi şekilde işte tutabilmek ve istifaları azaltabilmek için etkili bir yoldur. Böylelikle çalışanların ücretleri ve olanakları sürekli olarak güncel ve uygun hale gelmiş olur.
Şirketler iş çıkış görüşmesinde herhangi bir bilgi ve şikayeti öğrenebilmek için çeşitli metodlar ve analitik araçlar kullanırlar. Bazı patronlar form ya da anket kullanırken, bazıları da karşılıklı ya da telefonda iletişim kurma yoluyla hangi ofis kriterlerinin diğerlerinden daha uygun olacağını öğrenmeye çalışabilirler. Çoğu şirket, işten ayrılan çalışanlara geri bildirimlerini online olarak yapabilmeleri için imkan sağlar.
İşten çıkış görüşmelerinin amacı: Şirketler, işten çıkış görüşmelerini işten çıkan çalışanlardan iş ortamı, düzen ve çalışanın işten ayrılmasının nedenin detayları ile ilgili geri bildirim alabilmek amacıyla yaparlar.
Görüşmedeki soruların doğru ya da yanlış cevapları yoktur. İşten çıkış görüşmesi işinizle, şirketle ve aldığınız gözetim ile ilgili geri bildirimleri sunmak için bir fırsattır. Fakat işinizden en iyi şartlar altında ayrılıyor olmasanız bile kibar ve saygılı olmak önemlidir.
Şirketler işten çıkış görüşmelerinde neler sorarlar?
Ayrılma nedeninizi, yeni bir iş arayışına neden girdiğinizi, ofisinizle ilgili sevdikleriniz ve sevmediklerinizi, şirketle ilgili bir şeyleri değiştirmek isteyip istemediğinizi, şirketi başkalarına önerip önermeyeceğinizi ve şirketin gelişimi için önerebileceklerinizi içeren sorular genellikle yöneltilen sorulardır.
İşte sorulma ihtimali olanların bir listesi:
- İşten ayrılma nedeniniz nedir?
- İşten ayrılmaya karar vermenizdeki en önemli etken nedir? Maaş mı? Sosyal güvenceler mi? Çalışama saatleri mi? Ya da başka herhangi bir şey mi?
- Maaşınızdan memnun muydunuz?
- Şirketin sağladığı sosyal güvencelerden memnun muydunuz?
- Yeni şirketinizin size sağladığı fakat burada elde edemediğiniz herhangi bir şey var mı?
- İşinizde en çok sevdiğiniz şey neydi?
- İşinizde en az sevdiğiniz şey neydi?
- Baş etmek zorunda kaldığınız herhangi bir zorluk oldu mu?
- İşinizde değiştirmek istediğiniz şeyler nelerdi?
- Maruz kaldığınız denetim hakkında neler hissettiniz?
- İşinizi başarılı bir şekilde yürütebilmek için yeterli eğitimi aldınız mı?
- İşinizi başarılı bir şekilde yürütebilmek için yeterli yardımı alabildiniz mi?
- Patronunuzdan aldığınız geri bildirimler hakkında neler hissediyorsunuz?
- Bu şirket için çalıştığınız süre boyunca yapmaktan en çok hoşlandığınız şey nedir?
- Bu şirket için çalıştığınız süre boyunca yapmaktan en az hoşlandığınız şey nedir?
- Şirketin gelecekte kullanması için herhangi bir öneriniz var mı?
- Gelecekte bu şirkette çalışmayı düşünür müydünüz?
- Olası kişilere bu şirketi önerir miydiniz?
- Herhangi bir sorunuz ya da görüşünüz var mı?
Daha fazla bu şirkette çalışmayacak olsanız bile, yaptığınız iş ile birlikte patronunuzu ve şirketinizi etkilemek için son şansınız bu görüşmedir. Bu listeyi kendinizi sorulara en iyi şekilde hazırlamak için kullanabilirsiniz ve böylelikle uygun bir şekilde yapıcı geri bildirimlerde ve yorumlarda bulunabilmek için kendinizi garantiye almış olursunuz.
15- İşten Ayrılma Nedeniniz İle İlgili Sorulara Ne Şekilde Cevap Vermelisiniz?
Son olarak, görüşmeyi yapan kişiyi kişisel ve profesyonel hedefleriniz çizgisinde cevaplar verdiğiniz konusunda size güven duyacağı bir şekilde yapabilmeyi amaçlamalısınız. Konuşma şeklinizin konuşmanın içeriği kadar önemli olduğunu unutmayın: cevaplarınızda açık ve net olabilmek için görüşme öncesinde sesli bir şekilde pratik yapabilirsiniz.
En iyi şekilde cevap verebilmek ve cevaplarınızı kendi durumunuza uygun hale getirebilmek için aşağıdaki örnekleri gözden geçirin. Açık ve net olun, özellikle iyi koşullar altında işten ayrılmıyorsanız geçmişte yaşananlara değil de vereceğiniz cevaplara odaklanın.
En iyi cevap örnekleri:
- Kendimi yaptığım işten ve karşılaştığım zorluklardan bunalmış bir halde buldum. İyi bir çalışan olduğumdan mutsuzluğumun şirket için yaptığım işleri etkilemesini kesinlikle istemiyorum.
- Şuan ki patronumla birlikte ilerleyebilme ihtimalim yok bu nedenle yeni görevler bulmak için önüme bakmaya hazırım.
- Alanımda kendimi geliştirebilmek adına daha zorlu görevler arıyorum. Fakat aynı zamanda hem iş aramaya hem de tam zamanlı işimdeki sorumluluklarımı tamamlamaya yeterli zaman bulamayacağımı hissediyorum. Yeni bir iş arayışı için şuan sahip olduğum sorumlulukları görmezden gelmek bana etik gelmiyor bu nedenle işten ayrılmaya karar verdim.
- Departmanımız yeniden yapılanma sırasında ortadan kaldırıldığı için işten atıldım.
- Ailevi durumlar nedeniyle taşınmam gerektiğinden şuan ki işimden ayrılmak zorundayım.
- Şuan ki işimin ilerlemek istediğim kariyer yolunda bana pek bir fayda sağlamayacağına karar verdim ve patronum da bana bu yolda herhangi bir fırsat sunmadı.
- Burada geçirdiğim birçok yıl sonunda güzel bir ekip ortamında, katkı sağlayabileceğim ve kendimi geliştirebileceğim bir yer arıyorum.
- Yeteneklerimi ve deneyimlerimi kullanabileceğim şimdikinden farklı bir alanda yeni görevler ve fırsatlar bulmak istiyorum.
- Eğitimimi yeni tamamladım ve bir sonraki işim için eğitim geçmişimi kullanmak istiyorum.
- Daha fazla sorumluluk alabileceğim bir iş ile uğraşmak istiyorum ve yeni görevler için hazır olduğumu hissediyorum.
- Daha öncesinde ailemle daha fazla zaman geçirebilmek adına işten ayrılmıştım. Bazı durumlar değişti ve ben artık yeniden tam zamanlı bir işte çalışmak için kendimi hazır hissediyorum.
- Kendimi geliştirme şansımın olduğu bir pozisyonda çalışabileceğim bir iş arıyorum.
- İş yerine ulaşabilmek için uzun bir yol gelmem gerekiyor ve günümün büyük bir bölümünü yollarda harcıyorum. Eve yakın bir iş bulmayı tercih ederim.
- Dürüst olmak gerekirse, bunu yapmayı düşünmüyordum fakat reklamını gördüğüm bir şirketteki iş çok ilgimi çekti. Heyecan verici olanakları var ve bence benim yeteneklerimle çok uyumlular.
- Bu iş benim deneyimlerime ve yeteneklerime çok uygun görünmüştü fakat artık onları kullanamayacağımı düşünüyorum.
- Şirket birçok kişiyi işten çıkarıyordu ve maalesef ben de onlardan biriyim.
Patronunuz ile ilgili kötü şeyler söylemeyin! İşten ayrılma nedeninizi önemsemeksizin, eski patronunuzla ilgili kötü yorumlarda bulunmayın. Çünkü sizinle görüşmeyi yapan kişi eski patronunuzun arkasından nasıl konuştuğunuzu bilmek için sizi deneyibilir.