Bildiğim tüm girişimciler, gün içinde yapmak istedikleri iyi şeyler için yeterli zaman bulamamalarına rağmen kendilerini yeni isteklere hayır diyemeyip evet derken buluyorlar. Belki de yapı olarak iyimserler ya da sadece başkalarını hayal kırıklığına uğratmaktan nefret ediyorlar. Ancak en sonunda verdikleri her sözü yerine getiremedikleri için kendi sağlıklarını, güvenilirliklerini ve insanlar üzerindeki nüfuzlarını kaybediyorlar.
Çok fazla evet demenin yanı sıra birçok girişimci, baskı altındayken istek sahibine fazla tepki göstererek hayır diyor ya da herhangi bir cevap vermekten kaçınıyor. Bu iki yaklaşım da, girişimcilerin suçluluk duymasına sebep oluyor ve zaten zor olan bir durumu daha da zor hale getiriyor.
Başarılı bir girişimci, her sözünden sorumlu olmalı ve beklentileri kontrol altına alarak gerçekleştirebilmelidir. Bu yazımızda sizlerle, şimdiki iş ilişkilerinize ve gelecekteki fırsatlara zarar vermeden hayır diyebilmenize yardım edecek bazı ipuçlarını paylaşacağız:
1. Sınırlar koyun ve herkesin görmesi için bunlara uyun
Çevrenizdeki insanların, önceliklerinizi ve sınırlarınızı bilmelerini sağlayın. İnsanlar, ne zaman müsait olduğunuzu ve hangi isteklerin gerçekleştirilebilir olduğunu bilirlerse sizden gereksiz yere bir istekte bulunmazlar. Siz de boş yere zaman kaybetmemiş olursunuz.
2. Ajandanızı kontrol etmek için zaman isteyin
Ajandanızı kontrol etmek iş dünyasında anlaşılabilir bir davranıştır. Uygulamaya koyamayacağınız hızlı bir evetle ya da ilişkilerinizi zedeleyecek hızlı bir hayırla cevap vermeyin. Her durumda, evet veya hayır demeden önce tarih ve saati kontrol etmek önemlidir.
3. Hayır demeden önce sizi sınırlayan şeyleri açıklayın
Açıklama yapılmadan verilen bir hayır cevabı, istekte bulunan kişide imkansız bir istekte bulunduğu ya da kendisiyle ilgili bir problem olduğu izlenimini uyandırır. İstekte bulunan kişi sizin bütçenizdeki kısıtlıkları, şu anki iş yoğunluğunuzu veya rekabet baskısını anlayamayabilir. Bu durumda, gelecekteki istekleri hakkında ümit verici şeyler de söyleyebilirsiniz.
4. Kişiye evet, göreve hayır deyin
Öncelikle, isteğinin şu anki iş yoğunluğunda, durumunuzda ya da diğer sebeplerden dolayı gerçekleştirilememesine rağmen, istekte bulunan kişinin, onlar hakkında olumlu düşündüğünüzü anlamasını sağlayın. Böylece karşınızdaki, ret cevabınızı kişisel bir hakaret olarak algılamaz.
5. Olumsuz cevabınızı, olumlu iki cümleyle sandviç yapın
Olumlu bir açıklamayla, cevabınızı daha makul hale getirin. Örneğin, muhatabınız sizden bir konferansta yerini almanızı istiyor ancak yetiştirmeniz gereken işleriniz varsa, öncelikle bu durumu açıklayın (olumlu), sonra bunların nasıl sizi yerinizden kıpırdatmadığını söyleyin(olumsuz) ve şu anda odaklanmanız gereken başka bir şey olduğunu söyleyerek bitirin(olumlu).
6. Kararınızı daha iyi bir ortama saklayın
Muhatabınıza isteğini, ona tam olarak odaklanabileceğiniz başka bir zamanda tekrar etmesini isteyin. Günlük hayatın kargaşası içindeyken iki taraf da kolaylıkla yanlış anlaşılabilir. Vücut dilinize ve olumsuz bir cevabı kabullenmeyi daha da zorlaştırabilecek bir ses tonu kullanmamaya dikkat edin.
7. Kelimelerinizin savunmacı olmadığından ve yeterince açık olduğundan emin olun
İstekte bulunan kişi yumuşakça söylenmiş bir “hayır”ı evet ya da belki olarak algılarsa iki taraf da kazanmaz. Uzun, detaylı açıklamalar genellikle savunmacı ya da saldırgan olarak algılanır. Cevabınız güçlü olmalı ve duygusal olmamalıdır. Açık bir şekilde “hayır” deyin ve bunu söylerken gülümseyin.
Bir lider olarak her zaman “evet” ya da her zaman “hayır” diyen biri olarak görülmenize gerek yok. Aslında çevrenizdeki büyük liderlere bakarsanız sağduyuyla hayır demekten korkmadıklarını ve bunun için de saygı gördüklerini fark edersiniz. “Hayır” deme sanatını “evet” dedikleri inanç ve tutkuyla söylemeyi öğrenmişlerdir. Bu, dünyayı değiştirmenin ve kendinizi kurtarmanın en iyi yoludur, o yüzden bugün başlayın.