Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelİşinizden Ayrılmanızı Gerektiren Nedenler

İşinizden Ayrılmanızı Gerektiren Nedenler

İşinden ayrılmak, herkes için çok büyük bir karardır. İşinizden ayrılmak içim bir çok neden olabilir fakat her zaman bu nedenleri tanımlayamayabiliriz. Ödenecek faturalar ve desteklemek zorunda olduğunuz ailemiz var ise, işten ayrılma zamanlaması çok önemlidir.

Son 15 yılda, farklı alanlarda faaliyet gösteren çok büyük 4 şirkette çalıştım. Her iş değiştirme sırasında, birçok işaret farkettim ve mevcut şirketimin artık benim için uygun olmadığı kanısında vardım.

Bu erken sinyalleri okuyarak benim için daha güvenli ve iyi iş fırsatlarını değerlendirme şansım oldu. İşte sizlere işten ayrılmanız gerektiren 7 neden:

 

1. Güvendiğiniz insanların işten çıkartılması

Hayatımda gördüğüm en iyi genel müdürün patron tarafından kovulması benim için ilk işaretti. Şirketteki herkes gibi sarsılmış ve şasırmıştım. Harici ve dahili haberleşmeden sorumlu kişi olduğum için şirket Ceo’su bana bu kararının şirket üzerindeki etkilerini sordu.

Bu durumun tüm çalışanlara yanlış mesajlar gönderdiğini ve herkesin aynı durumun bir gün başlarına gelebileceğini düşündüğünü söyledim. Güldü, başını salladı ve ” Çok iyi, ben de zaten çalışanlar üzerinde korku salmak istiyordum.” dedi.
Söylemeye bile gerek yok. O toplantıdan sonra kendime başka bir iş bakmaya başladım.

 

2. İnsanlara değer verilmemesi

İş yerindeki verimliliği arttırarak şirketlere fayda sağlayan en önemli faktörlerden biri çalışanlar arasındaki sinerjidir. Bu durum şirket giderlerini de önemli ölçüde azaltır.

Hayatımda iki kere, şirket için özveri ile çalışan ve herşeyini veren insanların acımasızca işten çıkarıldıklarına şahit oldum. Bu işten çıkarmaların parasal durumlarla da ilgili olduğu düşünülebilir. Bir gün işe geliyorsunuz, ertesi gün yoksunuz. Hiç bir açıklama ve gerekçe yok.

Şirketler küçülmeye giderek işten çıkartmalar yaparken haysiyet ve saygı kurallarına uymak zorundadırlar. Daha işten çıkartma yapılmadan bile bu kurallara dikkat etmeyen işletmelerde çalışmanın bir anlamı yoktur.

 

3. İş gücü yetersizliğinin büyümesi

Sıklıkla, şirketlerin kendilerini sürükleyen ve alanlarında başarılı olmalarını sağlayan kişileri işten çıkartıp, yetersiz ve işinin ehli olmayan personel çalıştırması sonucunda yaşadığı sorunları biliyoruz.

Bu başarılı insanların işten çıkartılması, geride kalanların performansını da aşağıya çekmektedir. Bu durum şirket içinde isyan çıkmasına ve sonucunda da şirket bazında iş gücü yetersizliğine neden olmaktadır. Bu da şirket çalışanları üzerinde baskı ve stres oluşturur. İşten çıkmaların çoğu da böyle dönemlerde yaşanır.

 

4. Patronunuzun işten anlamaması

En talihsiz durumlardan birisi de; patronunuzun işin doğasını, müşterilerin isteklerini ve şirkette sizin rolünüzü anlamamasıdır.

Bu durumun iyi tarafı ise; sizin durumu çabuk sezebilmeniz ve kalıp kalmayacağınıza karar verebilme olanağınız olmasıdır.

 

5. Terfi şansınızın engellenmesi

Bazı şirketlerde terfi almak imkansızdır. Tipik olarak, açık pozisyonlar şirket üst yönetimi tarafından bazı garip sebepler öne sürülerek korunur ve terfi almanız imkansızlaşır.

Böyle durumlarda kariyer planlamınızı gözden geçirmeniz gerekir. Şirkette kalmanız halimde seçenekleriniz sınırlı olacaktır.

 

6. Şirketin ilerleme ve gelişme programlarının olmaması

Kariyer planlarınız var ise bu tip şirketlerle çalışmak uzun vadede size fayda sağlamaz. Büyüme hedefleri olmayan şirketlerin çalışanlarına iyi bir kariyer sunması da düşünülemez.

 

7. Çok çalısıp, takdir edilmemek

Bazı şirketlerde iş yoğunluğu asla orantılı olarak artmaz. Sinerji yaratmak; az çalışarak çok üretmekle mümkündür.

Sadece bir kesim çalışanlar üzerinden yatırım yapmak, geride kalan çalışanları rahatsız eder. İş yoğunluğunun orantısız olması, bir kesim personelin üstüne çok iş düşmesi anlamına gelir. Ücret, terfi ve etki konusunda ayarlama yapılmaması halinde bu durum felaket ile sonuçlanır.

Böyle bir pozisyona zorlanmak, fiziksel ve duygusal olarak yıkıma yol açar. Böyle durumlarda başka seçenekleri değerlendirmek daha akıllıcadır.

Bu 7 işaretten bir ya da iki tanesi ile karşılaşmanız normal olarak değerlendirilebilir. Eğer bir kaç ay içerisinde bu işaretlerinin çoğunu tespit ederseniz, kariyer değerlendirmesi yapmanız uygun olacaktır.

Yine de, çalışma şartlarınız ne kadar kötü olursa olsun daha iyi bir iş bulmadan mevcut işinizden ayrılmamak en iyisidir.

 

İlginizi çekebilir

İşimi bırakmalı mıyım?
Yeni bir iş nasıl bulunur?
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar