2 yılı aşkın süredir kendi işimi yürütüyorum. Bu süre boyunca güçlü yanlarıma ve zayıflıklarıma, iş yapmanın benim için önemine ve psikolojinin başarımızı ne derece etkileyebileceğine dair birçok şey öğrendim.
Geçen sene işimi büyütürken en çok faydasını gördüğüm 5 alışkanlığımı paylaşmak istiyorum. Umarım kariyerinizde size yardım edecek bir referans olur:
1) Her gün mutlaka yol aldım
Farkettim ki, başarı ve başarısızlığa giden yol ayrımı şansa veya çok iyi bir iş fikrine bağlı değil; sıkı çalışma, dayanıklılık veya aceleye bağlı. Profesyonel kariyerim boyunca hiçbir zaman son iki yılda çalıştığım kadar sıkı çalışmadım. Kendimi her gün kariyer hedeflerim adına ufak ama istikrarlı, uygulanabilir adımlar atmaya adadım. Örneğin en az bir müşteri ile bağlantı kurmak, bir içerik geliştirmek ya da kendi markamı geliştirmeye yatırım yapmak gibi. Her gün buna yüzde yüz uydum. Yüzde 90 değil, tam olarak yüzde 100.
2) Düzenli olarak ilham kaynakları buldum
İlham alabildiğiniz sağlam kaynaklar olunca daima enerjik, odaklı, rayında kalmak ve kendini eğitmek mümkün oluyor. Kendi işinizi yaparken veya sıradan çizginin dışında kar amacı gütmeyen bir iş sürdürürken bu yolda kendinizi yalnız hissetmeniz olağandır. Her zaman size emsal teşkil edecek biri olmayabilir. Belirsizlik anlarında beni zihnen motive eden ve güç sağlayan şey ilham almaktır. Motivasyon aldığım birkaç tane haftalık podcast yayını var. Ve geçmişte başarı kazanmış insanların başarı hikayelerini de düzenli aralıklarla okurum.
Mutlaka okuyun: İlham Verici Başarı Hikayeleri
3) Gelen fırsatlara ”hayır” diyebildim
Bağlayıcı bir teklife hayır demek bazen içgüdüseldir. Bu, müşteriye ve kazanca hayır demek anlamına gelir. Bu bazen hizmet vermekten keyif aldığınız müşterilerinizle çalışmayı sürdürememek anlamına da gelebilir. Fakat büyümeye imkan tanımak için hayır diyebilmek gereklidir. Ben bu yıl daha sık hayır demeye başladım. Yeni fırsatları geri çevirdim. Söyleşi işlerini geri çevirdim. Ortaklık fırsatlarını geri çevirdim. Hayır demek bana kendi işime, kendi müşterilerime ve özel yaşamıma değer katmak için gereken vakti sağladı.
Mutlaka okuyun: Her girişimcide olması gereken 5 karakteristik özellik
4) Bir yerden başlamak için kendimi zorladım
Her şeyi yüzde yüz planlamış olmasam da, işlerin nereye varacağını tamı tamına bilmesem de aksiyon aldım. Yalnızca yapmaya karar verdim ve yaptım. Bazen tam anlamıyla çuvalladığım zamanlar oldu. Yaptığım bazı işler tam bir fiyaskoydu. Ama ben yine de yaptım. İnsanlar bana genellikle bir sonraki kariyer adımını atmak için işe nereden başlayacaklarını bilmediklerini söylüyorlar. Dürüst olmak gerekirse bir yerden başlamak işin en zor kısmıdır. Bazen en iyi tahmininiz ile yola çıkıp işe başlamak durumunda kalırsınız, bilirsiniz ki ilerledikçe gereken düzeltmeleri yapabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Girişimciler fazla düşünmezler, bir karar verip ilerlerler!
5) Bana yardımcı olmaları için insanları işe aldım
İlk başlarda işimi büyütmeme yardım edecek insanlar işe alma konusunda oldukça isteksizdim. Yardımı nereden bulacağımı bilmiyordum. Yardım bulmaya vaktim bile yoktu. Fazladan para harcamak istemiyordum. Ayrıca işin bir bölümünü başka kişilere ”emanet” etme konusunda da endişelerim vardı. Fakat bütün her şeyi kendi başıma halledemeyeceğimi de farkettim. Böylece görevlendirmeler yapmaya başladım. Geçtiğimiz 6 ayda serbest çalışan tam 7 kişiyi işe aldım ve görev dağılımı yaptım. Görev dağılımı yapmak bana, daha önemli aktivitelerim üzerine yoğunlaşma imkanı verdi.
Hedefe nasıl daha hızlı varabilirsiniz?
İşinizde, kariyerinizde veya yaşamınızda bir hedefe ulaşmak için mücadele etmenizden bağımsız olarak yaptığınız seçimlerin bu hedeflerin gerçekleşmesi üzerinde doğrudan etkisi olur. Başarı kader değildir. Başarı, zor seçimleri yapabilmek ve bu bu seçimlerin gerektirdiği sıkı çalışmayı gösterebilmek ile gelir.
Herkesin, daha iyisini başarmak isterken kararsızlık yaşadığı, şüpheye düştüğü anlar olmuştur. Her gün gereken disiplini sağlamak ve en çok arzuladığınız hedeflere ulaşmak adına istikrarla ilerlerken ilk önce aşağıdaki sorulara cevap verip daha sonra aksiyon almak faydalı olacaktır:
- Gelecek yıl için atacağınız adımlar ne olacak?
- Düzenli ilham alacağınız kaynak neresi olacak?
- Önümüzdeki haftalarda vakit harcamaya değmeyen hangi aktiviteden vazgeçeceksiniz?
- İş fikirlerinizden birini hayata geçirmek adına hangi küçük adımı atacaksın?
- Uzmanlık alanınızın dışında kalan ve vaktinizi harcadığınız hangi iş için başka birini görevlendireceksiniz?
Bu sorunun her birinde tatmin edici cevaplar verip hedeflerinize ulaşmak için bir plan yapın.