Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİş Yerinde Üretkenliği ve Verimliliği Artırmak İçin 31 Tavsiye

İş Yerinde Üretkenliği ve Verimliliği Artırmak İçin 31 Tavsiye

“Az şeyle daha çok iş yap” mottosu her geçen gün şirketlerde yerini alıyor. Peki, bunun getirisi nedir? Teslim tarihine yetişme çabası, aynı anda birden fazla iş, gelen e-mailleri ve telefonları yanıtlama derken, aslında durum ortada.

Bu yazımızda, iş yerinde sizin ve ekibinizin verimliliğini arttıracak yolları sunuyoruz. Aşağıdaki önerilerimizin çoğunu aynı anda denemek yerine, size uyacağını düşündüğünüz birkaç tanesini seçebilirsiniz. İnsanlarda yeni bir alışkanlık kazanımının 21 gün gerektirdiğini de göz önüne alırsak, seçtiğiniz önerileri en az 21 gün uygulamaya çalışın.

 

1. Kritik aktivitelerinizi listeleyin.

Projeleriniz ve uzun vadeli amaçlar için gereken kritik aktiviteleri belirleyin, ve her gün yapılması gereken en önemli üç aktiviteyi listeleyin. Bu liste, gününüzü planlamak konusunda size yardım ederek, gün içindeki önemli işlerinize dikkat ayırdığınızdan emin olmanızı sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Önceliklendirmenin Önemi

 

2. Hayatınızı kolaylaştıracak, çalışma veriminizi artıracak araçlar kullanın

İşlerinizi organize etmenize, zamanınızı etkin kullanmanıza ve hayatınızı kolaylaştırmanıza yardımcı olacak birçok teknoloji geliştirilmiş durumda. İşyerinde verim arttırma amaçlı deneyebileceğiniz birkaç uygulama örneği verebiliriz:

Time Doctor uygulaması, ekiplerin daha verimli olmasına yardım ediyor. Ekibinizin bilgisayarlarının arkaplanında çalışan bu uygulama ile, ekip üyelerinizin gününü nasıl geçirdiği hakkında detaylı raporlar alabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu uygulama, ekip üyelerinizin çalışma saatleri süresince hangi uygulama ve websitelerini kullandığını görmenize imkan tanıyor. Yasaklanmış sitelerde çok fazla zaman geçirdiklerinde, ekip üyelerinize sevimli bir hatırlatma göndererek işe geri dönmelerini sağlıyor.

Boomerang ise, Gmailiniz ile beraber çalışarak gelen kutunuzu kontrol etmenize yardımcı olan bir uygulama. Bu ürünün ana özelliği, herhangi bir emailin hangi tarih ve saatte gönderileceğini ayarlama seçeneği diyebiliriz. Ayrıca ürün adında belirtildiği gibi, boomerang şeklinde bir maili seçerek gelen kutunuzun en üstüne getirebilirsiniz. Boomerang özelliği, önemli bir mailinize cevap beklerken hatırlatma amaçlı kullanılabilir.

Gün içinde önemli veya önemsiz şeylere ne kadar zaman ayırdığınızı merak ediyor musunuz? RescueTime uygulaması sizlere bunun yanıtını vermek için geliştirilmiş. Bilgisayarınızın ve mobil cihazlarınızın arkaplanında çalışan bu uygulama, çeşitli uygulama ve websitelerinde geçirdiğiniz zaman miktarını ölçümlüyor. Haftanın sonunda (veya sizin tercih ettiğiniz başka bir zaman diliminde) zamanınızı nasıl geçirdiğinize dair detaylı bir rapor alıyorsunuz.

Evernote’u dijital not defteriniz olarak tanımlayabiliriz. Evernote, aynı zamanda bulut altyapısı ile senkronize çalışarak notlarınıza istediğiniz cihazdan erişim sağlıyor. Belgelerinizin yanı sıra, fotoğraf ve sesli mesajlarınızı da notlar halinde kaydetmeniz mümkün.

15Five, yönettiğiniz ekipten kolayca feedback almanızı sağlayan bir araç. Bu araç ile her hafta ekibinize 15 dakika sürecek bir soru listesi hazırlayarak, cevapları 5 dakika içinde gözden geçirebilirsiniz. 15Five, ekip üyelerinizin feedbacklerine doğrudan erişebileceğiniz bir yöntem olarak kullanılabilir.

StayFocusd uygulamasını hala kullanmıyorsanız, internetin derinliklerinde kaybolmanız mümkün. Bu uzantı, dikkatinizi dağıtan websitelerine erişiminizi kısıtlayarak önemli projelerinize odaklanmanızı sağlıyor.

Son olarak, Todoist adından da anlaşıldığı üzere, yapılacaklar listesi oluşturduğunuz bir ürün. Bu chrome uzantısı ile, proje teslim tarihlerinizi ve hatırlatmalarınızı yöneterek, düzenli bir liste oluşturabiliyorsunuz

Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Kullanması Gereken 17 Uygulama

 

3. Sağlıklı yiyecekler tüketerek beyin enerjinizi koruyun

Yediğimiz yemekler, beyin gücümüzü ve işteki verimliliğimizi önemli ölçüde etkiliyor. Örneğin, ara öğün olarak çikolata veya meyve-kuruyemiş arasında kaldığınızı düşünelim. Hangisi gün içindeki gerekli enerjinizi karşılayabilir? Abur cubur olarak tanımladığımız besinler sadece kilonuzu etkilemekle kalmaz, ani karbonhidrat düşüşü ile verimliliğinizi de negatif yönde etkiler. Dolayısıyla, gün içindeki verimliliğinizi korumak için ofisinizde sağlıklı atıştırmalık bulundurmakta fayda var.

Mutlaka okuyun: İşteki Başarınızda Sağlıklı Olmanın Önemi

 

4. İşlerinizi parçalar halinde tamamlayın

Dünyada en çok satanlara arasında buluna “4 Saatlik Hafta” kitabının yazarı Tim Ferris, işten tutun, yemek yapmaya ve vücut geliştirmeye kadar birçok alanda daha verimli olmanın yollarını sunuyor. Ferris’in kitabındaki en önemli konu, yapılması gereken işlerinizi parçalamak yerine doğru bir şekilde gruplamanın daha verimli olduğu gerçeği. Buradaki mantık, üzerinde çalıştığınız bir işe konsantre olmanızın zaman almasından geliyor. Bir işi böldüğünüzde, kaldığınız yerden devam etmek için gereken konsantrasyon ve alışma zamanı, sizin için bir kayıp olabilir.

Peki bu verim arttırma yöntemini günlük hayatınızda ve iş hayatınızda nasıl kullanabilirsiniz?

  • Yapılması gereken işlerinizi bir hafta içine yaymak yerine, hepsi için belirli zamanlar belirleyin.
  • Ekip üyelerinizle olan toplantılarınızı peş peşe ayarlayın.
  • Küçük ölçekli işlerinizi tamamlamak için 2 dakika kuralını uygulayın, ertelemekten kaçının.
  • Odağınızı korumak adına 90 dakikalık aralıklar ile çalışın, kendinize ufak molalar verin.
  • Öğle sonrasındaki belirli bir zamanınızı aramalara dönüş yapmak için kullanın.

 

5. “2 Dakika Kuralı” ile ertelemeyi yenin.

Bu kural başlangıçta oldukça basit görünebilir, ancak verimliliğinizi devamlı kılmada çok önemlidir. 2 dakika kuralı, totalde 2 dakika veya daha az süreceğini düşündüğünüz işlerinizi anında yapmanızı öneriyor. Buradaki önemli nokta, işlerin görüntüsünden çok, içeriğine odaklanmanız. 2 dakika kuralında geçerli olmayacak projeler için bu kuralı uygulamak, aksine verimliliğinizi düşürecektir.Bu kuralı başarılı bir şekilde uygulayabilmek için, her gün yapılacaklar listenizi oluşturmanız ve her madde için zaman ayırmanız gerekmekte. Yapılacaklar listenizi hazırladıktan sonra, yapılması birkaç dakika sürecek olan küçük işlerinizi tamamlayın.

Aynı zamanda bu kuralı uygularken, günlük yapılacaklar listeniz ile aynı doğrultuda gittiğinizden emin olun. Liste içinde belirlediğiniz küçük işleriniz arasında kaybolmayın. Bu durumda, olması gerekenden daha çok zaman ayırarak gününüzün planını bozmuş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları

 

6. Hareket edin!

Egzersiz yapmanın vücuda faydası olduğu kadar mental sağlığınıza da iyi geldiğini hatırlatalım. Brain HQ’daki bir makaleye göre, egzersiz yapmak stres hormonu oranını düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra egzersiz yaptığınızda, beyninizdeki yeni nöron bağlantıları için gereken büyüme faktörlerini de arttırıyorsunuz.

Sabah veya akşam, hangi zamanda egzersiz yapacağınıza karar veremiyor musunuz? Bazı insanlar iş çıkışında spor yapmayı tercih ederken, bazıları için bu durum oldukça yorucu görünebilir. Hangi zamanda olursa olsun, önemli olan egzersiz düzeninize bağlı kalmanız diyebiliriz.

Mutlaka okuyun: Egzersiz Yapmak Sizi Paradan Daha Çok Mutlu Ediyor!

 

7. Ekibiniz ile sabah toplantıları düzenleyin.

Her sabah ekibinizle bir araya gelerek ekip üyelerinizden her birinin gün içindeki en önemli işlerinin üstünden geçin. Yaklaşık 15 dakikanızı alacak bu toplantılar sayesinde ekip üyeleriniz o gün neler yapılacağı konusunda hemfikir olurlar. Ekip üyeleriniz, böylece iş bölümü/yardım konusunda daha organize olacaklardır.

Eğer bu toplantıları ayarlayacak vakit bulamıyorsanız ekip üyelerinizin her biriyle geçmiş haftanın detaylarını inceleyip gelecek hafta için beklenti ve hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Böylece daha az zaman ayırarak da şirket hedeflerine ulaşmanız için doğru yolda ilerlediğinizden emin olabilirsiniz.

 

8. En önemli işlerinizi önceliklendirin.

Stephen Covey, “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabının bir bölümünü önem sıralamasına ayırmış. Aynı anda halledilmesi gereken farklı projeler, farklı teslim tarihleri ve gündelik aktiviteler düşünüldüğünde, işlerinizi önem sıralamasına göre ayırmanız zamanınızı verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

 

9. Telefonunuzu sessize alın.

İş yerindeki dikkat dağıtıcı faktörler sıralamasını şöyle yapabiliriz: yemek, tuvalet araları, iş arkadaşlarıyla sohbet ve sosyal medya. İşinize tamamen odaklandığınız anda telefonunuza bildirim gelmesi sizi nasıl etkiliyor? Bu durum, hepimizin günlük hayatının bir parçası olmuş durumda. Telefonunuzu sessize almak, sohbet uygulamalarını ve gelen kutusunu yaptığınız iş süresince kapalı tutmak dikkatinizi toplamak konusunda size yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Teknolojiden Uzaklaşmanın Yolları

 

10. O toplantı gerçekten önemli mi?

Herhangi bir iş toplantısını tamamen zaman kaybı olarak nitelendirdiğiniz oldu mu? Muhtemelen hepimizin olmuştur.

İş yerindeki verimliliğin önündeki engellerden biri de toplantılardır, bunun çözümü toplantıları tamamen iptal etmek olmasa da verimli toplantılar için aksiyon alınması gerekir.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Öncelikle, her toplantınız için söz konusu bir gündem veya amaç olduğundan emin olun. Eğer görüşülmesi gereken iş veya amaç yoksa, toplantıya da ihtiyaç yoktur. Kendi vaktinize olduğu kadar toplantı katılımcılarının vaktine de önem verip saygı göstermelisiniz. Bir saatlik bir toplantı bir saat sürmelidir. Erken biterse ne ala, ancak geç bitmemeli.

Mutlaka okuyun: Jeff Bezos Toplantılarda PowerPoint Kullanmayı Neden Yasakladı?

 

11. Ofisten dışarı çıkın.

Uzaktan çalışmak daha kısa sürede daha fazla iş yapmanızı sağlayarak veriminizi artırabilir. Ofis alanları her ne kadar toplu enerjiyi teşvik etse de, verimliliğe engel olabiliyor. Ofis ortamında, bir işin veya sorunun acil olduğu düşünüldüğünde diğer insanların işini bölmenin bir sorun olmadığı düşünülür. Gerçek şu ki, bu meseleler çoğu zaman acil değildirler ve bekleyebilirler. Harvard Business Review’da belirtilen bir araştırma, home office çalışan insanların verimliliğinin arttığını ve işe daha çok bağlandığını gösteriyor. Eğer uzaktan çalışma şansınız yoksa, en azından masanızdan uzaklaşarak ortamınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilere İşten Uzaklaşmaları İçin 5 Tavsiye

 

12. İş ortamınızı düzenleyin.

Düzenliliğin ve daha az eşyanın stresi ve kaygıyı azalttığı, dolayısıyla verimliliği arttırdığı bir gerçek. Dağınıklıktan uzaklaşmak, düşüncelerinizin berraklaşmasına yardımcı olacaktır, ayrıca bir evrak aramak için daha az zaman kaybetmiş olursunuz. Öyleyse, masanızın üstünde bulunan ufak tefek süs eşyaları ve eski belgeler ile vedalaşın ve konsantrasyon seviyesinizdeki değişikliği, veriminize etkisini test edin.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Çalışma Masaları

 

13.  “2 Saat Uygulaması” ile gelecek haftaınızı gözden geçirin.

Bu yöntem, “Train Your Brain for Success” kitabının yazarı Roger Seip tarafından ortaya atılmış. Söz konusu yöntemi kısaca her hafta iki saatinizi gelecek haftanızı zihninizde planlamaya ayırmanız olarak tanımlayabiliriz. Roger Seip bu yöntemden oldukça emin, hatta bunu uyguladığında hayatının daha iyi gittiğini belirtiyor.

Bu 2 saati her hafta kendinize amaçlarınızı hatırlatmak, işe yarayan/yaramayan adımları bulmak ve gelecek hafta için takviminizi oluşturmak için kullanın. Peki bu yöntemin normal bir zaman programından farkı nedir? Buradaki temel fark, zaman dilimlerini nitelendirmeniz olabilir. Çalışma saatlerinizi, çalışma saatlerinizi destekleyen zaman dilimini (yolda geçen zamanınız örneğin), esnek zaman dilimini (plansız işlerin doldurduğu zaman aralığı) ve kendinize ayırdığınız zaman dilimini belirleyin. Bu yöntemi çoğu zaman 2 saatten bile kısa bir sürede verimli bir şekilde uygulayabilirsiniz.

 

14. Erken kalkın.

Etrafınızda gördüğünüz CEO’lar, üst düzey yöneticiler ve liderler arasındaki en büyük ortak özellik erken kalkmak olabilir. Sabah 6’da veya daha bile erken uyanmanın iş verimliliğinize ne gibi bir katkısı olabilir?

Öncelikle erken kalktığınızda, güne istediğiniz gibi başlamak için vaktiniz olacaktır. Her sabah kapıdan çıkmak için acele etmek yerine, günlük hayatta zaman ayıramadığınız aktiviteler için daha çok zamana sahip olacaksınız. Bu zamanı okumalarınıza, sağlıklı bir kahvaltıya veya güne başlamadan önce egzersiz yapmaya ayırabilirsiniz. Erken kalkmayı alışkanlık haline getirmiş çoğu insan, bu durumun verimliliklerini arttırdığını doğrulamakta.

Mutlaka okuyun: Sabah 5’te Kalkmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi?

 

15. Ayağa kalkın.

Gün ortasında uykunuz mu geliyor? Ayakta durun. Postürünüz ile ilgili sorununuz mu var? Ayakta durun. Ekip olarak toplantılarda odak sorunu mu yaşıyorsunuz? Ayakta durun! Oldukça basit bir öneri olsa da, verimliliğinize katkısını göreceksiniz.

Ayakta durmanız pek kalori yakmanızı sağlamasa da, sırt ve omuz ağrısı, obezite, diyabet, kardiyovasküler rahatsızlıklar, erken ölüm ve kansere karşı olan riskleri azaltabiliyor. Tabii ki her şeyde olduğu gibi, fazla ayakta durmanın da riskli bir durum olduğunu unutmayın. Örneğin, 90 dakikalık iş-mola aralıklarında ayakta durarak uygulamaya başlayabilirsiniz.

 

16. Hayır demeyi öğrenin.

Gün boyunca iş arkadaşlarınızdan gelen yardım veya dosya talepleri kaçınılmaz bir şekilde işinizi bölecektir. Evet diyerek bu işleri üstlenmek kolay olabilir, ancak aynı zamanda odağınızı dağıtırlar. Daha fazla hayır demeyi öğrenerek sizin için önem taşıyan işlerinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Bir şeye hayır demek onu yapmaktan daha kolaydır, ancak bunu başarabilmek için tutumunuzun aksi olmadığından emin olmalısınız.

İş arkadaşlarınızdan biri sizden hayır demeniz gereken bir ricada bulunduğunda, onlardan üstünde çalıştığınız işi bitirmek için 15 dakika (veya her ne kadar gerekiyorsa) talep edin. 15 dakikanın sonunda onlara geri dönüş yaptığınızda, çoğu zaman durumu kendi başlarına çözmüş olduklarını göreceksiniz.

Mutlaka okuyun: İşinizi ve İlişkilerinizi Etkilemeden Hayır Demenin Yolları

 

17. Zorlu işleriniz ile yüzleşin.

Sabahları belirli bir saat aralığını, belirli işleriniz için ayırmayı deneyin. Yapılması en karmaşık ve uğraştırıcı işlerinizi bu zaman aralığında hallederek, gününüzün devamında stres altında kalmadan çalışabilirsiniz. Size en ürkütücü görünen işi seçip erkenden bitirerek gününüze kaldığınız yerden devam edin.

Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”

 

18. Aynı zamanda tek bir işe odaklanın.

Aynı anda birden fazla iş yapmanın işinizdeki verimliliğini düşürdüğünü çoğu kez duymuşsunuzdur. Birden fazla işi aynı anda yapma hatasına düşerek başarısız olmanız mümkün. Dolayısıyla, veriminizi arttırmanın yollarından bahsederken bunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

Multitasking olarak tanımlanan çoklu görevler, IQ seviyenizi düşürür ve üzerinde çalıştığınız işteki performansınızı kötü etkiler. Şöyle düşünün, 3 farklı işi vasat bir şekilde tamamlamak mı, yoksa bir işi mükemmel bir şekilde tamamlamak mı sizi tatmin ederdi?

Mutlaka okuyun: Multitasking Nedir? Zararları Nelerdir?

 

19. Görev dağıtımı konusunda aktif olun.

Önünüzdeki işleri nasıl tamamlayacağınızı merak ettiğiniz zamanlar oluyor mu? Muhtemelen dışarıdan destek alabileceğiniz düşük öneme sahip işleriniz vardır. Veri girişi, dokümanlarınızı düzenleme ve önemsiz ayak işlerinin hepsi değerli zamanınızı tüketirler. Böylece, asıl odaklanmak istediğiniz işlere yeterli vakti ayıramamış olursunuz. Neyse ki bu tür işleriniz için size ucuz iş gücü sağlayacak muhteşem çevrimiçi servisler mevcut. Taskrabbit, oDesk, Fiverr ve Elance gibi sistemler, bu tür küçük işlerinizde size destek oluyorlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?

 

20. Kulaklık kullanın.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, ortak çalışma ortamları gün içinde sorularla gelerek dikkatinizi dağıtan iş arkadaşları demektir. Kulaklıklarınızı takarak yüzyüze cevaplaması çok basit veya çok karmaşık olan sorulardan kaçınabilirsiniz. Kulaklıklarınızla çalıştığınızda, sadece önemli ve ilgili meselelerle ilgili rahatsız edilmiş olacaksınız.

21. Kendinize ihtiyacınız olan zamandan daha azını verin.

“Train Your Brain for Success” kitabında sunulan bir diğer öneri de bu konu hakkında. Bir işi tamamlamanız için gereken süreden bir miktar daha azını dikkate alın. Böylece kendinize zaman sınırı koyduğunuzda, o işi bitirmek için daha fazla odaklanmış olacaksınız.

 

22. Sabahları okuyun.

Çoğumuz günümüze muhteşem bir enerji ve heyecanla uyanarak başlamayız. İşinizdeki veriminizi arttırmak için, güne başlamadan önce 15-30 dakika kadar bir şeyler okumayı deneyebilirsiniz. İş dünyası, psikoloji, davranışsal ekonomi veya kişisel gelişim hakkındaki kitaplar gün içindeki yaratıcılığınızı ve canlılığınızı arttırabilir.

Mutlaka okuyun: Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

 

23. Gerçekten iş yapabilmek için sahip olduğunuz zamanı koruyun.

Bir toplantıdan diğerine koşarak geçirdiğimiz günlerimiz olmuştur. Böyle bir durumda, gün sonunda henüz hiçbir işimizi tamamlayamadığımızın farkına varırız. Peki verimliliğinizi her gün nasıl koruyabilirsiniz?

En verimli olduğunuzu düşündüğünüz zamanları, herhangi bir toplantı, konferans araması gibi aktivitelerden uzak tutmaya çalışın. Bu aktiviteler sizin düşünmenize, çalışmanıza ve planlama yapmanıza engel olduğundan, tamamen odaklanabileceğiniz ve bölünmeyeceğiniz zaman dilimleri veriminizi arttıracaktır.

 

24. Dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacak sakin melodiler dinleyin.

Arka planda çalan hafif bir müzik odağınızı arttırmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, sözsüz şarkıların tekrarlanan işleri yaparken oldukça faydalı olduğunu göstermiştir. Verimliliğinize olan etkisinin yanı sıra, çalışırken müzik dinlemek ofisteki gürültüler sebebiyle oluşan dikkat kaybını da engeller.

Mutlaka okuyun: Çalışırken Dinleyebileceğiniz Üretkenliğinizi Artıracak Müzikler

 

25. Kendinizi motive etmek için ödüllendirin.

Bunu çoğu zaman farkında olmadan yapsak bile, bu yöntem özellikle alışkanlıklarınızı ve veriminizi kontrol altında tutmak için önemli. Verimliliğinize bağlantılı ödüller belirlediğinizde, duygularınızı da işin içine katmış olursunuz. Böylece, beyninizi de bu iş üzerinde odaklanmaya yöneltirsiniz. Yapılacaklar listenizdeki bir işi tamamlamanın getirdiği ödül, size iyi hissettirecektir. Kısacası, iyi ve mutlu hisseden insanlar, diğerlerine göre daha verimli çalışırlar.

Mutlaka okuyun: Nasıl Motive Olunur?

 

26. Vücudunuzun doğal döngüsünü taklit edin.

İşteki verimliliğinizi artırmak için vücudunuzun doğal döngüsünü kopyalayabilirsiniz. Şöyle açıklayalım, iş yerinizdeki doğal ışık, hava sirkülasyonu vb. faktörler, motivasyonunuzu arttırmada rol oynarlar. Başarılı olmak istiyorsanız, çalışmanızın verimini arttıracak bu tür faktörleri iş hayatınızda bulundurmalısınız.

Mutlaka okuyun: Daha Verimli ve Üretken Bir Çalışma Ortamı İçin 10 Tavsiye

 

27. Yapmaktan kaçındığınız işleri halletmek için  “5 Saniye” metodunu kullanın.

Çoğumuz elimizdeki işleri tamamlamak için yeterli zamana sahip değiliz. Bu durumda, bu işleri ertelemek için de zamanımız olmadığı aşikar. Özellikle basit ama ötelediğimiz işler, bizim için zaman kaybı anlamına geliyor. Basit ya da karmaşık, elinizdeki işlerden kaçınıp diğerlerine odaklanmak yerine enerjinizi etkin bir şekilde kullanmalı, alakalı işlere odaklanmalısınız.

Bu konuda 5 saniye kuralını kullanmanızı öneriyoruz. Bu kural, 5’ten geriye sayarak yapmaktan kaçındığınız işe başlamakla ilgili. Aynı zamanda motivasyon hakkında konuşmaları olan Robbins, bu uygulamanın kötü alışkanlıklara üstün geldiğini ve hareketlerinizin kontrolünü sağladığını belirtiyor. 5 saniye kuralını uygulayarak kendinizi elinizdeki işi tamamlamaya ikna edebilirsiniz. Bu kuralı uyguladığınızda, başarı duygusu ve devam etme enerjisi size eşlik edecek.

Mutlaka okuyun: Kötü Bir Alışkanlık Nasıl Bırakılır ve İyi Olanla Nasıl Değiştirilir?

 

28. Rutin işlerinizi haftanın aynı günü ve saatinde tamamlayın.

Eğer aynı işi aynı zamanda ve aynı sürede yaparsanız kendinizi zaman kaybından kurtarmış olursunuz. Her ne kadar rutin haline gelen ve tekrarlayan işler sıkıcı görünse de, aynı işi her gün aynı zamanda yapmak, sizi karar alma zahmetinden kurtarır. Rutin haline gelen işler üzerinde verimli alışkanlıklar edinerek, hız kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Gününüzü Daha Verimli Yapacak 11 Rutin

 

29. Yaptığınız iş için gerçek ve motive edici bir sebep bulun.

Eğer verimliliğinizde bir düşüş yaşıyorsanız bunun sebebi motivasyon eksikliği olabilir. Motivasyonunuzu bu işi neden yaptığınızı kendinize hatırlatarak yeniden kazanabilirsiniz. Motivasyon verimlilik kaynağıdır. Yapmanız gereken tek şey ise, elinizdeki basit bir işi daha önemli olan bir amacınızla ilişkilendirmektir.

Bazen, kendinize o işi neden yaptığınızı sormak da yeterli gelmeyebilir. Çoğu insan yüzeysel etkenlere odaklanır, işine devam etmek veya ay sonunda maaşını almak gibi. Ancak,bu noktada eğer yeterince derine inerseniz o işi neden yaptığınıza dair anlamlı bir neden bulabilirsiniz. Bu konuyla ilişkin şu örneği verebiliriz: Hastane temizlik çalışanlarının hasta iyileşme süreçlerine olan katkıları, hiç kuşkusuz yaptıkları işin derin bir anlamını ortaya koyuyor.

Mutlaka okuyun: Simon Sinek ile Kendi “Neden”inizi Öğrenmek Üzerine

 

30. İyimserliğin gücünü kullanın.

İçgüdülerimiz, ürkütücü bir proje ile karşı karşıya kaldığımızda bizi bu işten kaçmaya yönlendirir. Bu yüzden, ürkütücü görünen bu projeyi, işi, durumu parçalara ayırmalısınız. Farkları azaltarak, üstesinden gelinebilir hale sokmalısınız.

Buradaki asıl konu, beyninizi daha iyimser olmaya yönlendirmek. Yapmaktan kaçındığınız görevleri parçalara ayırın ve bu işi halledebileceğinize olan güveninizi arttırın. Tamamladığınız her alt başlık için ilerlemenizi takdir edin. Araştırmacılara göre, gelişiminizi tanımak ve onaylamak, motivasyonunuzu ve ilhamınızı korumanın en önemli yolu. Projeniz süresince, aksilikler yerine gelişiminize odaklanarak iyimserliğinizi canlı tutmayı deneyin.

 

31. İradenizi yönetin.

İrade dediğimiz şey, yalnızca sizin için kötü olan şeyleri reddetmek değil, aynı zamanda sizin çıkarınıza olacağını bildiğiniz amaçların peşinden gitmektir. İrade, bizim için önemli olan şeyleri yapabilme, uzun vadede isteklerimizi yerine getirebilme ve uzun vadeli amaçlarımıza/değerlerimize uygun seçimler yapabilme halidir. İrade bir kas gibi güçlendirilebilmektedir. Yani, iradenizi güçlendirerek dikkatinizi toplayabilir, yapmak istediğiniz şeyler için daha verimli bir hale gelebilirsiniz. Çoğu insan, suçluluk ve utanç duygularını kullanarak kendilerini verimli olmaya zorluyor ve yapmak istemedikleri işler için çaba harcıyor. Bunun yerine, durun ve kendinize şu soruyu sorun: Şimdiye kadar kaç kez kendinizi bir işi yetiştiremediğiniz için suçladınız? Maalesef bu davranış, iradenizi ve veriminizi arttırmak yerine aksine tüketiyor.

Suçluluk duygusu yaratan durumları kendi lehinize çevirebilirsiniz. Peki nasıl? Eksik yönleriniz ve hatalarınız konusunda kendinize karşı daha affedici ve merhametli davranmalısınız. Örneğin, gününüzün yarısında vakit öldürdüyseniz, yaptığınızı kabullenerek veriminizi yeniden kazanmaya odaklanın. Kendinizi suçlamak yerine affederek, yenilenen iradenizle işinize devam edin.

 

İlginizi çekebilir

İş Yerinde Üretkenlik ve Verimlilik Nasıl Artırılır?
Üretkenliği ve Verimliği Artırma Tekniği: Pomodoro
Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar