İyi fikirleriniz, kuvvetli sezgileriniz ve daha fazlasını başarmak için hırsınız var. Ancak çok istediğiniz fırsatlar size tanınmıyor ve müdürünüz de bu konuda size yardımcı olmuyor. Müdürünüzden daha yetkili birine gitmeden şirketinizdeki kıdemli yöneticilerin sizi fark etmesini nasıl sağlarsınız?
Yazımızdaki bu 10 adımı takip ederek kendini beğenmiş biri olarak görünmeden ve müdürünüzün canını sıkmadan şirketinizdeki kıdemli yöneticilerin dikkatini çekebilir, bu sayede gelişebilir ve daha büyük fırsatları yakalayabilmek için kariyerinizde ilerleme kaydedebilirsiniz.
1-) Kendinizin ve çalıştığınız şirketin gelişimine olan bağlılığınızı gösterin.
İşinizi ne kadar ciddiye aldığınızı göstermenin bir yolu ofis saatleri dışında vakit ayırarak şirkete katkı koymanızı ve gelişmenizi sağlayacak becerileri öğrenmektir. Bu yaptığınız işi destekleyecek kurslara katılmanız ya da uzmanlaşmak istediğiniz konular üstüne metinler okumanız gerektiği anlamına geliyor. Örneğin strateji geliştirme konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız patronunuzdan (ve patronunuzun patronundan) kitap önerileri isteyin. Bağlılığınızı göstermenin bir diğer yolu ise patronunuzdan hem şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlayacak hem de sizin gelişiminize katkı koyacak özel projeler istemenizdir.
2-) Kendi başarınıza değil takımınızın başarısına odaklanın.
Hırslı iç sesiniz size kendi başarınıza odaklanmanız gerektiğini söylüyor olabilir ama kıdemli yöneticiler takım halinde çalışan ve başkalarını destekleyebilenleri fark eder. Başarı için en büyük fırsatın bir arada başarılı bir şekilde çalışabilen takımlarda yattığını bilirler. “Diğerlerinin başarılı olması için zamanını harcayan ve tavsiyeler veren birini fark etmek kolaydır. Alt ya da eş pozisyonlarda olmaları fark etmeksizin etrafındaki herkese daha iyi olmaları konusunda yardım edenler çok değerlidir.”
3-) Şirketinizle ilgili verileri bilin ve yaptığınız işi sahiplenin.
Şirketin küçük ya da büyük ne kadarından sorumluysanız o kısımla ilgili her şeyi en ince detayına kadar bilmeniz ve en önemli performans ölçülerini ve iş analizlerini (hasılat, kar ve zarar vs.) gerektiğinde tartışmaya hazır olmalısınız. Özellikle tüm gözlerin sizin üstünüzde olduğu sunum, toplantı ve proje raporları gibi durumlarda şirket organizasyonu içerisinde nerede durduğunuz konusunda fikir sahibi olmanız önemlidir. Yaptığınız katkıların değerini kanıtlayabildiğiniz zaman bir çalışan ve takım üyesi olarak da değerinizi göstermiş olursunuz. Bunu üst düzey yöneticilerin dikkatini çekmek için bir fırsat olarak düşünün. Unutmayın, bu aynı zamanda başarısızlıklarınızın da tam sorumluluğunu almanız gerektiğini anlamına geliyor. Bahanelere yer olmayan bir düşünce yapısını benimseyin. Başarılı bir liderliğin de en önemli özelliklerinden biri olan öz farkındalık sahibi olduğunuzu gösterin.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?
4-) Yapacağım dediğiniz şeyi yapın ve iyi yapın.
Kendinizi bir işe adadığınızda kendinizi o işi iyi yapmaya da adayın. Yeni fırsatlar ortaya çıktığında yöneticiler geçmişte aldığı görevleri başarıyla yerine getiren ve olumlu sonuçlar ortaya çıkaran kişiler ararlar. Bu adınızın çalışkanlıkla özdeşleşmesi gerektiği anlamına gelir. Küçük projelerin sorumluluğunu alıp bunları başarıyla tamamlayan kimselere daha büyük projelerin sorumluluğunu alması istetenecektir.
5-) Kendinizi sürekli stratejik düşünmek için eğitin.
Stratejik düşünme daha fazla sorumluluk gerektiren pozisyonlarda ilerleme için olmazsa olmazlardandır. En iyi liderler şirket ‘üzerine’ çalışmak (strateji) ile şirket ‘içinde’ çalışmayı (günlük operasyonlar) dengelemeyi başarmışlardır. Şirket ‘üzerine’ çalıştıkları zaman yapılacaklar listesinin ötesine bakabilmeli ve hangi fırsatların şirketin hedeflerine ulaşmasında stratejik öneme sahip olduğuna karar verebilmelidirler. Bunun için büyük resmi görebilmeniz ve karar verirken bunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bu her zaman doğal olarak kişide bulunan bir beceri olmayabilir. “Stratejik düşünme konusunda gelişmek için alıştırma yapmanız gerekir. Stratejik düşünme çalıştırmanız gereken bir kastır. Ne kadar çok alıştırma yaparsanız stratejik düşünme beceriniz o kadar çok gelişir.”
Mutlaka okuyun: Stratejik Düşünen İnsanların Ortak Özellikleri
6-) Geleneksel yollara meydan okuyun ve yeni çözümler bulun.
Şirketinizin karşı karşıya kaldığı bir sorun için farklı bir yaklaşımınız mı var? Belki bu sorunla baş etmek için yaratıcı bir fikriniz var. Eğer ileri görüşlü bir kurumda çalışıyorsanız tüm fikirlere karşı açık olmaları gerekir, özellikle de bu yeni fikri mütevazı bir şekilde ve geçmişteki çabaları da takdir ederek sunuyorsanız. Zor bir sorun için yenilikçi bir çözüme sahip olduğunuz bir sonraki sefer bunu açıkça dile getirin ve nasıl bir katkıda bulunabileceğinizi gösterin. “Mevcut sürece meydan okuyan ve farklı çözüm yolları sunan kimseler her zaman farkedilir. Şirketlerde insanlar böyle kimselerin etrafında toplanıyor. Böylelikle bu kişilere sormalarına bile gerek kalmadan gönül rahatlığıyla daha fazla sorumluluk verilebiliyor”
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları
7-) İletişim becerilerinizi sürekli geliştirin.
Çevrenizdeki en zeki kişi olmak zorunda değilsiniz ama diğerleriyle etkileşime geçerken dikkatli davranmanız gerekiyor. Sunum yapıyor, grup projesi üzerinde çalışıyor ya da patronunuzla zorlu bir konuşma yapıyorsanız hitap ettiğiniz kişiyi ya da kişileri iyi tanımanız ve etkileşim öncesinde doğru şekilde iletişim kurmak için hazırlık yapmanız gerekir.
Her bir durum ve kişi için gerekenler değişecektir bu yüzden uyum sağlamaya ve değişime açık olun. Sunum yaparken daha özgüvenli görünmelisiniz ancak örneğin iş arkadaşlarınızla çalışırken daha mütevazı davranmanız gerekebilir. Bazı senaryolarda patronunuza karşı daha meraklı bir tavır içerisine girebilirken başka durumlarda sunduğunuz fikri verilerle desteklemeniz gerekecektir. Ancak etrafınızdaki diğer insanlarla iletişim içerisinde olmak ve onların beklentilerini net bir şekilde anlamak her zaman iyi bir fikirdir.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri
8 – ) Şirket içerisinde yeni ilişkiler kurun.
Sadece bulunduğunuz binayla sınırlı kalmayın. Şirketinizdeki diğer anahtar oyuncularla iletişim kurmak ve birlikte çalışmak için fırsatları kollayın. Yeni ilişkiler kurduğunuzda sizi destekleyecek olan iş çevrenizi genişletmiş, görünürlüğünüzü ve etkinizi artırmış olursunuz. “Harika liderler sadece bir köşede oturup görev almayı beklemezler, kendilerini onlara görev verilme ihtimalini artıracak pozisyonlara ve durumlara sokarlar.” Eğer işbirliği içerisinde ve farklı görevlerde çalışabiliyorsanız isminiz ilk akla gelenlerden biri olacaktır.
Mutlaka okuyun: İnsanlara Kendini Sevdirmenin Yolları
9-) Şirketinizin değerlerini ve amacını içselleştirin.
Kuruluşlar çalışanlardan ne beklendiği ve beklenmediğini anlatmak için amaçlarını ve değerlerini anlatan açıklamalarda bulunurlar. Değerler bir kuruluşun sadece çalışanlarında değil liderlerinde de aradığı özelliklere değinir. Güçlü bir lider şirketinin değerlerini bilir, içselleştirir ve diğerlerini de böyle yapmaları için cesaretlendirir. “Bir kişi fark edilmek için her zaman sesini yükseltmek ya da uzun saatler çalışmak zorunda değildir. Çalıştığı şirketin değerlerine ve ahlaki yargılarına sahip olan ve şirketin amacını kendi amacı olarak belirlemiş kişiler etrafındakilere ilham verir.” Şirketinizin amaç ve değerlerine bağlılığınızı göstermenin en iyi yolu bunlar hakkında konuşmaktır. Toplantılarda şirketin değerleriyle paralellik gösteren çalışma arkadaşlarınızı övün ve kendi projelerinizden bahsederken şirketin ana amacını yansıtmalarına dikkat edin. Böylece diğerlerine “Dikkatimi veriyorum ve başarılarımıza önem veriyorum” mesajını verirsiniz.
10-) Elinizi kaldırın.
Becerilerinizi ve yeteneklerinizi göstermek için size fırsat verilmesini istemekten çekinmeyin. Tabii burada aşmamanız gereken sınırlar bulunuyor; ısrarcı olmamalı ve şansınızı fazla zorlamamalısınız. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece insiyatif kullanmak faydanıza olacaktır. Eğer şirket için yararlı olacağınıza ve stratejik girişimleri destekleyebileceğinize inandığınız bir projeyle karşılaşırsanız sizi de dahil etmelerini isteyin. Bu projeye katabileceğiniz değerle birlikte deneyimin de size katacaklarını açıklayın. En nihayetinde patronunuz ve onun patronu sizi en faydalı olacağınız bir pozisyona koymak isteyecektir. Bazen bunun neresi olduğunu siz bulmalı ve siz istemelisiniz.
Fark edilmek öyle bir anda gerçekleşecek bir şey değildir. Kısa yoldan fark edilseniz bile buna erken ulaşacağınızdan, işi başarıyla tamamlamak için gerekenlere sahip olmayabilirsiniz. Ancak yukarıda anlattığımız 10 anahtar alana, kararlılık, sabır ve başarılı bir kariyeri inşa etmenin zaman aldığı kabulüyle odaklanırsanız doğru yolda ilerler ve karşınıza çıkacak engellere karşı hazırlıklı olursunuz.