Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİş Yerinde Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

İş Yerinde Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

İş yerinde çalışırken ne kadar konsantre olmak istesek bile bazen dikkatimizi bir türlü toplayamayız.

Elimiz telefona gider, Instagram’a gireriz.

Masamızı derleyip toparlamaya girişiriz.

Daha sabah konuşmamıza rağmen annemizi bir kere daha arayıp 15 dakika boyunca havadan sudan konuşuruz.

Yani dikkat dağınıklığı bir kez belirdiğinde tekrar odaklanmak zor bir hal alır.

Ayrıca istatistikler iş yerindeki dikkat dağınıklığının ekonomiyi büyük bir kayba uğrattığını gösteriyor. Düşünsenize sadece siz değil, 3 milyon çalışan günlük yarım saat boyunca iş ile alakası olmayan şeylerle vakit kaybetse bir gün içinde 1.5 milyon saat boşa gitmiş olur. 1.5 milyon saat!

Peki iş yeri başta olmak üzere dikkat dağınıklığı ile nasıl mücadele edilir?

Yazımızda dikkat dağınıklığını önlemek faydalı tavsiyeler veriyoruz sizlere.

 

1. Dikkat Dağıtmayacak Bir Yere Geçin

Öncelikle bulunduğunuz ortamın konsantre olabilmenize olanak sağlamasına çalışmalısınız. Bu bağlamda alışkanlık kazanmak büyük önem taşır.

Yani gün içinde işiniz gereği sürekli bilgisayar başında olmanıza rağmen bilgisayar yine en çok dikkat dağıtan şey olabilir. Hazırlamanız gereken bir rapor varken siz Hepsiburada’dan indirim kovalarsanız vaktinizi boşa harcamış, verimsiz çalışmış olursunuz.

Bu bakımdan dikkatinizi dağıtan şeyleri fark etmeye çalışın. Örneğin bilgisayar sizin dikkatinizi dağıtıyorsa belli sitelere girmenize izin vermeyen bir program kurabilirsiniz.

Ya da ofisteki gürültü dikkatinizi dağıtıyorsa gürültü iptal eden kulaklıklardan satın alabilirsiniz.

Dikkatinizi dağıtan şey telefonsa, mesai saatleri içinde telefonunuzu kapatabilirsiniz. Size acilen ulaşmak isteyen biri, ofisin telefonunu da arayabilir.

Eğer açık bir ofiste çalışıyorsanız ofisin görece daha sakin bir yerine geçin ve orada çalışın. Araştırmalar açık ofislerde dikkat dağınıklığına neden olan şeylerin %64 oranında daha fazla bulunduğunu gösteriyor.

Yani dikkatinizi dağıttığını düşündüğünüz şeyleri ortadan kaldırın ve aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmayın. Yani multitasking yerine tek bir işe odaklanın.

Mutlaka okuyun: Çalışma Masası ve Ortamını Düzenleyerek Üretkenliğinizi Artırın!

 

2. Her Gün Kendinize Yeni Hedefler Belirleyin

Yapılacaklar listesi uzadıkça bu listenin altında eziliriz adeta. Daha işe koyulmadan “Ben bu kadar şeyi nasıl yetiştireceğim?” diye telaşa kapılır ve gereksiz yere zaman kaybederiz.

Ancak bunu önlemenin yollarından biri her gün kendinize 3 hedef belirlemektir.

Şöyle yapabilirsiniz. Yarın yapmanız gereken işleri postit’le bilgisayarınızın monitörüne yapıştırın ve ertesi gün bu 3 hedefi tamamlamak için çalışın.

Nelerin tamamlanması gerektiğini net bir şekilde bilir ve görürseniz harekete geçmeniz daha kolay olur ve dikkat dağınıklığı olasılığı da azalır.

O yüzden her gün işten çıkmadan önce yarın yapmanız gereken en önemli 3 işi bir kağıda yazın ve sabah ofise geldiğinizde görebileceğiniz bir yere asın.

Mutlaka okuyun: Yapılacak İşlerin Ağır Yükü Altında Ezilmek İstemeyenlere

 

3. “Daha Zaman Var” Düşüncesinden Kurtulun

Diyelim ki bir hafta içinde tamamlamanız gereken bir iş var. Siz bu işe şimdi de başlayabilirsiniz yarın da. Ancak Parkinson Prensibine göre, eğer bir işi yapmak için ne kadar çok zamanımız varsa, o işin o kadar süner ve zihnimizde o kadar çok yer eder.

Yani diğer bir deyişle bir işi ne kadar çabuk aradan çıkarırsanız mental olarak o iş zihninizi o kadar az yorar.

Buna ek olarak “deadline” kavramı çoğumuzun kabusudur. Bir işin 5 saat içinde tamamlanması gerekir ancak teslime 2 saat kalana kadar biz daha kalem oynatmamışızdır. Böyle durumlarda dikkatinizin son derece yüksek olduğunu, stresin size olumlu bir katkı sağladığını da bizzat yaşamızsınızdır.

Bu demek değil ki her işinizi son dakikaya bırakın. Neden bir işi vaktinde tamamlamak varken son ana bırakıp stres olasınız ki…

Ama yine de deadline kavramından yararlanmak mümkün. Kendinize yapay bir deadline yaratın. Bir işi perşembe saat 16:00’ya kadar teslim etmeniz gerekiyorsa siz bu tarihi kendi inisiyatifinizle öne çekin. Yani çarşamba mesai bitimine kadar bu işi tamamlamaya çalışın.

Böylece son dakika stresinden kurtulursunuz ve büyük ihtimalle yöneticinizden ya da patronunuzdan takdir görürsünüz…

Mutlaka okuyun: Erteleme Hastalığı İle Nasıl Baş Edebilirsiniz?

 

4. Düşüncelerinizi Kontrol Etmeye Çalışın

Bir gün içinde uyanık olduğumuz sürenin yaklaşık yarısını, düşünmemiz ve kafa yormamız gereken şeylerden farklı şeylere ayırırız. Bunu biz değil, Harvard Üniversitesi araştırmacıları söylüyor.

Bir şeye odaklanıp kendimizi o işe vermek yerine adeta uçaklardaki otopilot gibi zihnimizi otomatik moda alırız. Bu da örneğin 50 birim odaklanmamız gereken bir şeye 30 birim odaklanmamıza neden olur. Sonuç ise çok çalışıp çok az mesafe kat etmek ve bu durumdan ötürü stres yaşamaktır. Yani tam bir kısır döngü.

Buna önlem olarak düşüncelerinizin o an için düşünmeniz gereken konudan farklı bir konuya kaydığını tespit edebilmelisiniz.

Yani bir rapor hazırlıyorsunuz ve aklınız eski sevgilinizin Instagram’da sevgilisiyle çektirdiği fotoğrafta hala. Evet, pek iç açıcı bir durum değil ancak bu düşünceye dalarsanız eski sevgilinizle ilk tanışmanızdan ayrıldığınız güne kadarki tüm süreci baştan düşünürsünüz ki bu da dikkat dağınıklığının kralıdır.

Bu nedenle aklınızın farklı bir konuya kaydığını hissettiğinizde derin bir nefes alın, kalkıp birkaç dakika yürüyün, belki elinizi yüzünüzü yıkayın ve tekrar masa başına geçtiğinizde çalıştığınız rapora odaklanın.

Özetle düşüncelerinizi o an yaptığınız işe yöneltin. Ayrıca bir dost tavsiyesi: Üzerinde kontrol sahibi olmadığınız ve olamayacağınız konular hakkında düşünmenin ve endişelenmenin kimseye bir fayda sağladığı görülmemiştir.

Mutlaka okuyun: Girişimcilere, Odaklanma Konusunda 8 Etkili Tavsiye

 

5. Beyninizi Eğitin

Beyin bir kas gibidir. Onu etkili kullanabilmek için önce onu eğitmek gerekir. Zihnimizi iyi ve kalıcı bir şekilde odaklanabilmek için eğitmemiz şarttır.

Mesela bu konuda yaygın bir yöntem vardır: Pomodoro Tekniği

Bu tekniği basitçe açıklayalım:

Bir işe başladığınız zaman 45 dakika boyunca hiçbir kuvvet sizi o işi yapmaktan alıkoymamalı. Yani 45 dakika boyunca tam konsantrasyon çalışmalı ve bu sürenin ardından 15 dakika mola vermelisiniz. Sonra yine 45 dakika iş ve 15 dakika mola hakkınız vardır.

3 saat böyle çalıştıktan sonra mola sürenizin 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarabilirsiniz mesela.

Ya da başlangıç için 25 dakika çalışma, 5 dakika mola gibi bir yöntem uygulayabilirsiniz.

Eğer bu süreleri taşırmadan çalışır, yani 25 dakika boyunca sadece yapmanız gereken işi yaparsanız ve 5 dakikalık mola boyunca işle ilgili hiçbir şey düşünmeden dinlenirseniz, bu tekniğin faydasını görebilirsiniz.

Yani iş zamanı iş, mola zamanı mola.

Mutlaka okuyun: Üretkenliği ve Verimliği Artırma Tekniği: Pomodoro

 

6. Daha Zor Bir İşe Girişin

Eğer odaklanma ve dikkat dağınıklığı problemi yaşıyorsanız belki de yaptığınız iş sizi tatmin etmiyordur. Yaptığınız işten tatmin elde edemediğiniz için de zihniniz sürekli başka yerlere kayıyor olabilir.

Böyle bir durumda daha önemli, daha zor bir işe girişerek zihinsel kapasitenizi daha çok kullanabilirsiniz. Yani zihinsel potansiyelinizi daha yoğun bir şekilde kullanmanız gereken bir iş yaptığınız zaman zaten dikkatinizi dağılacak hali kalmaz.

Bu bakımdan yeteneklerinizin ve bilgilerinizin çok azını kullandığınız bir iş sizin sıkılmanız neden olur. O açıdan iş yerinde daha fazla sorumluluk gerektiren, daha zor işlere yönelebilir, yöneticinize bu konuyu aktarabilirsiniz.

İş tatmini sadece dikkat dağınıklığı için değil, hayatın tamamı için çok önemli bir meseledir. Günün en az 7-8 saatini iş yerinde geçirdiğinizi düşünürseniz yaptığınız işten zevk alamadığınızda iş dışı yaşam da size sıkıcı ve anlamsız gelecektir. Fakat kendinizi işe yarar ve bir problemi çözer halde bulduğunuz zaman hem iş hayatında hem de sosyal hayatta daha çok mutlu olursunuz.

Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”

 

7. Sizi Rahatlatacak Bir Rutin Bulun (Ya da Geliştirin!)

Stres, dikkat dağınıklığında büyük rol oynar. Yapılacaklar karşısında kendimizi o kadar çaresiz, yorgun, stresli hissederiz ki işe başlamak dışında her şeyle uğraşırız.

Yazılması gereken bir tez vardır, ancak bizim canımız evi baştan aşağı süpürmek çeker.

Gönderilmesi gereken zor bir e-mail vardır ancak biz Twitter’da birilerini stalkmaya başlamışızdır bile.

Aslında canımız temizlik ve stalk yerine o an yapılması gereken işten kaçmak istiyor çünkü o iş bizde stres yaratıyor.

Bu noktada kalıcı bir çözüm bir zorunludur. Stres kontrolünden bahsediyoruz yani. Sizi rahatlayan, bedeninizdeki stresi ortadan kaldıran bir rutin bulmanız gerekir.

Mesela stresli bir anda ofisten çıkıp 10-15 dakika dışarıda yürüyüş yapmak size iyi geliyorsa bunu yöneticinize iletin.

Belki yoga, meditasyon ya da ibadet iyi geliyordur. Zihninizi toparlamak ve stresi azaltmak için bu tür yöntemleri deneyin.

Nefes alma tekniklerini deneyin ya da size iyi gelen bir şeyi alışkanlık haline getirin.

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Stresle Baş Etme Yolları

 

İlginizi çekebilir

İş Yerinde Üretkenliği ve Verimliliği Artırmak İçin 31 Tavsiye
İş Yerinde Can Sıkıntısıyla Baş Etme Yöntemleri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar