Bir girişimcinin tüm parası bir günde buhar olsa bile o kişi tekrar aynı zenginliğe ulaşabilir. Fakir bir adama büyük bir miktarda para verseniz bile o kişi kısa zaman içinde tekrar fakirleşecektir. Piyangodan milyonlarca lira kazanıp birkaç yılda tüm parayı bitiren yüzlerce kişinin hikayesini duymuşsunuzdur. Peki el attığı her işini başaran kişiyle, girdiği her işi batıran kişi arasında nasıl bir fark var? Cevap basit: düşünme biçimi.
Girişimcilik bir zihniyettir. Bilginiz ya da paranız yüzünden değil, düşünme biçiminiz nedeniyle girişimcisinizdir. Şayet girişimci olmak istiyorsanız farklı düşünmelisiniz. Düşünme biçiminiz çocuklukta aileniz aracılığıyla oluşur. Sonra da okul ve iş hayatı gibi faktörler devreye girer. Girişimci olmayı öğrenebileceğiniz belli bir yer yoktur. Birçok kişi senelerce sabah 9 – akşam 5 arası iyi maaşlı bir iş için okur. Birçoğu hayatını iyi bir iş bulmaya, bu işte kalmaya ve kariyer yapmaya adar. Bu sistem okuldayken kafanıza işlenir ve mezun olunca böyle bir yol izlemek istersiniz. Ufak bir grup insan ise mezuniyeti filan önemsemez, hayallerinin peşinden gider. Richard Banson, Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi milyarderler neden üniversiteden mezun değiller, hiç düşündünüz mü? Birçoğu zamanını boşa harcamak istemiyordu. Zira hayallerinin peşinden gidecek cesaretleri vardı. Hepsi ortalama bir insandan farklı düşünce yapısına sahipti.
Mutlaka okuyun: Orta Sınıf ve Zengin İnsanlar Arasındaki 10 Fark
İşte sizlere, iş kurmanın diploma almaktan daha iyi oluşunun nedenleri:
1.Bileşim kuralları
Tecrübe, para ve iş. Erken yaşta iş kurmak her iş sahibinin ihtiyaç duyduğu bileşimi sunar size. Ne kadar erken, o kadar çok tecrübe ve birikim…
2. Pratik tecrübe
Pratik yaparak öğrenmek, her zaman teorik öğrenmeden üstündür. İş kurmak, iş kurma hakkında lisans yapmaktan daha fazlasını öğretir size.
Mutlaka okuyun: Paranızı maddi şeyler için değil, deneyimler için harcayın!
3. Bağımsızlık
İş kurarak kendi işini yapmanız kaderinizi kontrol etmenizi sağlar. Kendi saatlerinizi belirlersiniz, istediğiniz kadar çalışır, istediğiniz kadar kazanırsınız, hayatınızın patronu siz olursunuz. Ya da sabah 7 ‘ de başkasının hayallerini gerçekleştirmek için kalkıp trafiğe dalarsınız.
Mutlaka okuyun: Girişimci Olmak İçin 120 Sebep
4. Sınırlı risk
Genç yaşta iş kurarken daha az riske sahip olmak, yani kaybedecek çok şeyinizin olmaması fark yaratmanızı sağlayabilir.
Aile kurmadan önce bekarken ya da ebeveynlerinizle birlikte yaşarken iş kurmak, fatura ödeme ve ekstra sorumluluk stresi olmadan daha rahat hareket etmenizi sağlar.
Üniversite bekleyebilir. Ancak şartlar olgunsa iş kurmak ertelenemez.