” Harika bir iş fikrim var ama iş kurmak için param yok. ” Bu cümleyi öğrencilerden, arkadaşlarımdan ve hatta bazen meslektaşlarımdan sık sık duyarım. Ancak paranızın olmaması kendi işinizi kurmanıza bahane değildir. İnsanların isteyeceği bir ürüne veya hizmete sahipseniz, sermaye eksikliğinin sizi hedeflerinizden uzaklaştırmasına izin vermeyin.
1 – Nakit akışı yaratacak ve ürün bazlı işleri finanse edecek hizmetleri kullanın
Hizmet odaklı bir iş kurmak kolaydır: önce hizmetler sağlarsınız ve daha sonra paraları toplarsınız. Ancak ürün bazlı işlerde faaliyete geçmek ve işleri yönetmek için ciddi miktarda sermaye gerekir. Siz de bu durumdaysanız ürün bazlı bir iş için nakit akışı yaratmak ve finansman sağlamak amacıyla hizmetler satmayı düşünebilirsiniz.
2 – Seri üretin. Alın teri ile oluşturulmuş sermayeyi hiçbir şey yenemez
Bazen siper almak ve gerçekleştirmek gerekir. Bir önceki şirketimin ilk iki yılında kapılar çaldım ve anlaşmalarımı kendim yaptım. Üniversite de stant açtım, komisyon karşılığında beş üniversite öğrencisi ile anlaştım ve iş almak için her gün 7-8 saat kapı kapı dolaştım. İki yıl boyunca, maaş alamadım. Ancak hizmetime inanıyordum ve başarılı olacağımıza da inanıyordum. Eninde sonunda karşılığını aldım.
3 – Yaratıcı olun. Finansman kaynakları her yerde
Geleneksel girişimcilik felsefesi başarılı olmak için tek bir şeye odaklanmayı ve başka bir yöne sapmamayı dikte eder. Ancak denize düşen yılana sarılır. Finansman bulma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız yapabileceğiniz bir sürü yaratıcı şey vardır.
Var olan kaynakları yeni şekillerde kullanın: Genç şirketlerin birçoğu gibi nakit akışı kriziyle mücadele ettik. Yaklaşık 50 çalışanımız vardı ve herkesin işini korumak istiyorduk. Nereden gelir sağlayabileceğimizi bulmak için ürün departmanlarını ve bütün çalışanların beceri setlerini inceledik. Teknik destek bölümündeki birkaç çalışan diğer müşteriler için yazılım geliştirmeyi teklif etti. Daha sonra pazarlama bölümünden birkaç çalışan internet siteleri geliştirmeyi önerdi. Hizmetlerimize internet sitesi ve yazılım geliştirmeyi ekledik ve bu sayede üç ayda net %15 daha fazla kazanç elde etmeyi başardık.
Kredi limitinizi arttırın: Yeni girişimcilerin birçoğu için kredi limitine güvenmek alışılmamış bir şey değildir. . Bazı bankalar veya kredi kuruluşları işletmenin erken dönemlerinde büyümesine yardımcı olacak tasarlanmış krediler sunarlar. Uyarı: işinizi büyütmeye çalışırken satın almalarınızı minimumda tutun ki borç batağına saplanmayın.
Devlet kredilerinden faydalanın: Özellikle kosgeb kredisi gibi devletiğin girişimcilere sunduğu cazip kredi fırsatlarını araştırın.
Kuluçka makinesi kullanın: Sağlam bir fikriniz ve uygulanabilir bir iş planınız olduğuna inanıyorsanız, ticari kuluçka merkezini hesaba katabilirsiniz. Bu programlar yeni şirketlere finansal anlamda yardım etmek için finansman sağlarlar. Ofis alanı verebilirler veya idari hizmetlerini paylaşabilirler. İş geliştirme programlarının birçoğu yerel veya bölgesel ekonomik kalkınma kuruluşları tarafından desteklenirken bazıları da üniversiteler tarafından desteklenir.
Melek yatırımcı bulun: Melek yatırımcılarla görüşerek fikrinize ve iş modelinize sermaye bulabilirsiniz. Ancak melek yatırıcımlar yatırımının karşılığının hızlı olmasını ister. Pazara hızlı bir şekilde girmek için hazırlık yaptıysanız ve hazırsanız, bu harika bir seçenektir.
“Melek yatırımcı nasıl bulunur?” adlı yazımızı ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kitle fonlaması: Kitle fonlaması platformları ister film çekiyor olun, ister teknoloji firmanızı büyütüyor olun, isterseniz de mücevher satıyor olun sermayenin yüzünü değiştirirler. Kickstarter ve diğer kitle fonlaması platformları halkın küçük para yüzdeleri ile yatırım yapmalarına fırsat verir.
4 – Kendinizi farklılaştırın. Küçük şeyler büyük fark yaratır
Elde edeceğinzi gelir ne kadar yüksek olursa finansman bulma ihtimaliniz katlanarak artar. Örneğin bankalar finansmanı kendi bakış açıları ile gözden geçirirler. Bankalar ne tür bir şirket olduğunuza bakmazlar. Kar/zarar durumunuza bakarlar ve bir karar verirler. Yülsek geliri olan karlı bir şirket kuracaksanız ve bireysel kredi notunuz iyiyse bankalardan da kredi kullanabilirsiniz.