Girişimcilik aldatıcı bir zemindir. Dengeli olsanız ve ivme kazansanız bile başlangıç aşamasından büyüme aşamasına kadar büyük risklerle karşılaşacaksınız. İşletme sahibi olarak başarılı olmak istiyorsanız bu risklere karşı hazırlıklı olmanız ve korkularınızı proaktif bir biçimde yenmeniz gerekiyor.
Her girişimci ve işletme eşsiz olsa bile hemen hemen her girişimcinin iş kurmadan önce yüzleşmesi gereken 5 korkusu vardır.
İşte iş kurmadan önce yenmeniz gereken 5 korku:
1 – Parasız kalmak
Sermaye, çoğu girişimcinin en büyük endişesidir. İş kurmak bir sürü para gerektirir ve bu para çoğunlukla girişimcilerin birikimlerinden veya bağımsız yatırımcıların yardımlarından oluşur. Zamanla güvenilir gelir akışı sağlayamazsanız, tüm başlangıç sermayenizi kaybedebilirsiniz.
Tüm birikimizi kaybetmekten korkuyorsanız devlet teşviklerini ve hibelerini araştırın. En önemlisi iş modelinize inanın – inanmazsanız, iş yapamazsınız.
İlginizi çekebilir: İş kurmak istiyorum ama param yok diyenlere
2 – Yeterince iyi olmamak
İster girişimci olarak yeteri kadar iyi olmadığınızı düşünün, ister ürününüzün rekabet edebilecek kadar iyi olmadığını düşünün, yeterince iyi olmamak korkusu tüm yeni girişimcileri zayıflatır.
Unutmayın ki bütün işletmeler için geçerli olan basit bir konsept var: en yalın ve en sade ürünle piyasaya girmek. Başlangıç aşamasında ürününüz mükemmel ve en iyisi olmak zorunda değil. Kabul edilebilir olması yeterli. Zamanla bir sürü değişiklik veya iyileştirme yapabilirsiniz. Hiçbir ürün başlangıç aşamasında mükemmel değildir.
Girişimci olarak en yalın ve sade ürünle piyasaya girebilirsiniz. Bütün kararlarınızın doğru olması gerekmiyor ve harika bir lider olmak zorunda değilsiniz. Kendinizi geliştirmenizi sağlayacak zamana ve deneyime sahip olana kadar orta düzeyde olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İş kurmak için harika iş fikrini beklemeyin!
3 – Başarısızlık
Başarısızlık korkusu hepimizi etkiler. Bir e-posta pazarlama kampanyasını mahvetmek gibi küçük hatalar ve şirketi batırmak gibi devasa hatalar vardır.
Her durumda başarısızlık ilerlemenize engel olabilir. Ancak başarısızlık korkusunun sizi durdurmasına izin vermemelisiniz. İzin verirseniz başarısızlık kaçınılmaz olur. Başarısızlığın sizi durdurmasına izin vermezseniz başarısızlık başarıya giden yolda geçici bir durak olur.
Daha da önemlisi, başarısızlıklar öğrenme fırsatlarıdır. Deneyimlediğiniz her başarısızlık iş veya özel hayatınıza katabileceğiniz derslerdir.
İlginizi çekebilir: Başarısızlık korkusunun üstesinden nasıl gelinir?
4 – Bunalmak
Girişimcilik hayatı kolay olduğu için seçilmez. Seçilir çünkü bir sürü ödülleri olan bir mücadeledir. Birisi size girişimci olmanın zengin olmanın kolay yolu olduğunu söylediyse, yalan söylemiştir. Girişimcilik zorluklarla, stresle ve mücadeleyle doludur.
Girişimciliğin diğer yüzü kontroldür. Evet, zaman zaman bunalmış hissedeceksiniz ancak bu sizin değişim gücünüz olacak. Bir sürü finansal problemle uğraşıyorsanız mali müşavir tutabilirsiniz.
Daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir iş yükü ile karşılaşacaksınız ancak unutmayın ki kendi kaderinizi kendiniz kontrol edebileceksiniz.
5 – Bilinmezlik
Bilinmeyen belirsizdir ve hazırlık yapmak imkansızdır. Bir iş planı, biraz para ve belki de bir iş ortağı veya akıl hocası ile ilk kez faaliyete geçtiğinizde, ilk yılınızda sizi nelerin beklediğine dair hiç bir fikriniz olmayacak. Birçoğu için bu heyecan verici olsa bile aynı zamanda korkutucudur.
Girişimcilik bir meslek değildir. Bir yaşam tarzıdır. Tehlikeyi göze alabildiğiniz, tutkulu olduğunuz, çalışkan olduğunuz ve fikrinize güvendiğiniz için bu rolü seçersiniz. Bu dört nitelik karşınıza çıkabilecek zorlukları yenmenize yardımcı olacaktır – bilinmeyenleri bile. Bu nedenle korkularınızı bir kenara bırakın ve kendinize inanın.
Sonuç
Girişimcilik korkaklar için değildir. Yeteri kadar hazırlıklı olanlar ve korkularından dersler çıkarabilenler içindir. Korkularınızdan kaçmak yerine, korkularınızı sahiplenin ve işiniz hakkında daha çok şey öğrenmek ve felaketi önlemek için korkularınızı bir motivasyon aracı olarak kullanın.