Geçtiğimiz 2 yıl içinde insanların ve özellikle de gençlerin en çok kullandığı 2 sosyal medya platformu Instagram ve Tiktok oldu.
Instagram’ın 1 milyar kullanıcıya ulaşması 2016 yılında gerçekleşirken Tiktok bu rakama kurulduktan sadece 18 ay sonra ulaştı.
İki platformun da kendine özgü faydaları ve eğlence unsurları var. Instagram fotoğraf, video, hikaye ve canlı yayın özellikleriyle dikkat çekerken Tiktok sonsuz sayıda eğlenceli kısa video sunuyor.
2020’nin ortalarında ABD, Tiktok’un ABD’de yasaklanmasını öngören bir yasa değişikliği hazırlığındaydı. Bunu bir fırsat olarak gören Instagram ise Tiktok’un video özelliğine çok benzer birtakım yeni özellikler geliştirdi ve buna Instagram Reels adı verildi.
Instagram Reels Nedir?
Reels, Instagram’ın kullanıcılarına 3 ila 15 saniye uzunluğunda kısa video paylaşma imkanı veren yeni bir özelliği. Reels’e yüklenen videolara efekt ve müzik eklenebiliyor. Yani insanlar tıpkı Tiktok’taki gibi kısa klipler hazırlayabiliyorlar.
Zenginleştirilmiş gerçeklik efektleri, video geçişleri, videoyu hızlandırma-yavaşlatma, videoya müzik ekleme, videoya farklı sesler ekleyebilme, galeride bulunan video ya da fotoğraflardan video hazırlayabilme gibi pek çok özelliği barındıran Instagram, tam anlamıyla Snapchat’e Stories’te yaptığını Reels’te de Tiktok’a yaptı.
Şu anda Reels videolarına reklam alma aşamasında olan Instagram bu özellik aktif olunca kullanıcılarına Reels videoları üzerinden para kazanma imkanı da sunmuş olacak.
Kasım 2019’da ilk olarak Brezilya’da test edilmeye başlanan Reels, kullanıcılara uygulama üzerinden daha çok içerik yaratma fırsatı vermek için tasarlandı. Instagram resmi olarak Tiktok’a rakip olarak böyle bir özellik geliştirdiğini söylemese de pek çok teknoloji yazarı bunun gayet bilinçli bir hamle olduğunu söylüyor.
Kısaca Reels’in özelliklerinden bahsedersek:
- Videolar 3 ila 15 saniye uzunluğunda olmalı.
- 9:16 portre modunda çekilmeli.
- Reels üzerinden video çekilebileceği gibi galeride daha önceden çekilmiş videolardan da Reels videosu yaratılabilir.
- Tek bir çekim olabileceği gibi onlarca farklı videonun peşpeşe eklenmesiyle de Reels videosu oluşturulabilir.
- Reels sadece akıllı telefonlarda olan bir özellik. Reels videolarını sadece mobil cihazlar üzerinden oluşturabiliyorsunuz.
Biz ise bu yazıda Instagram Reels özelliğini pazarlama açısından ele alacağız.
- Instagram Reels dijital pazarlama için nasıl kullanılır?
- Instagram Reels’i başarılı şekilde kullanan kişiler ve markalar kim?
- Başarılı bir Instagram Reels içeriği nasıl hazırlanır?
Tüm bu sorulara yazımızda cevap bulabileceksiniz.
Dijital Pazarlama İçin Instagram Reels Nasıl Kullanılır?
İlk olarak dijital pazarlama açısından Instagram Reels’ten nasıl istifade edebileceğinize bakalım.
a. Sıkı bir video pazarlama stratejisi geliştirin
Sosyal medya pazarlama alanında bir plan geliştirmeniz gerek öncelikle. Sosyal medyadan bir marka olarak amaçlarınız neler? Diğer pazarlama aktivitelerinizle dijital pazarlama stratejiniz nasıl uyum gösterecek?
Bunun için net bir reçete yok, ancak mutlaka dikkat etmeniz gereken konular var:
- Rakip analizi yapmak
- Hedef kitleyi belirlemek
- Net, somut ve uygulanabilir hedefler belirlemek
- Doğru sosyal medya platformlarını kullanmak
- İlgi çekici içerikler üretmek
- Fenomenlerle işbirliği yapmak
- Ve hedeflerinizle sonuçları analiz etmek
b. Eğitici ve eğlenceli içerikler hazırlayın
Instagram, Reels’te de hikaye ve gönderilerde kullandığı temel algoritmasını kullanıyor.
Yaratıcı, eğlenceli ve komik içerikler Instagram’da maksimum etkileşim almak için çok önemli.
Eğlenceli yanı sıra bilgilendirici, insanlara yeni bir şeyler öğreten içeriklerin de çok tuttuğunu belirtelim. Bu nedenle faaliyet gösterdiğiniz alana uygun eğitici kısa videolar hazırlamanız çok iyi olacaktır.
Örneğin COVID-19’un sektörünüzü nasıl etkilediğini anlatabilirsiniz bu videolarda. Gündeme uygun olan böyle bir içerik sizi faaliyet gösterdiğiniz sektördeki uzmanlığınızı da ortaya koyacaktır.
c. Takipçilerinizin ve müşterilerinizin videolarını kullanın
Video pazarlama söz konusu olunca bu işe zaman ve para ayırmak gerekecektir. Eğer şu an için böyle bir bütçeniz yoksa takipçilerinizden ve müşterilerinizden içerik temin edebilirsiniz. Buna user-generated-content de deniyor.
İlgi çekici ve işinizle uygun videoları insanlar gönüllü olarak size yollayabilirsiniz. Ayrıca insanlar kendi videolarının yayınlanması ihtimali belirdiğinde içeriklerinizle daha çok etkileşime girer. Bu da yeni takipçi kazanmanızı sağlar, içeriklerinizin daha çok paylaşılmasını kolaylaştırır.
Müşterilerin gönderdiği ürün inceleme videoları, ürün kullanım videoları gibi şeyleri Reels’te paylaşabilirsiniz yani.
d. Şeffaf olun
Kısa videolar, bu durumda Reels videoları, bir şirketin mutfağında olup bitenleri göstermesi için çok iyi bir formattır. Yani şirketinizde, ofisinizde, fabrikanızda olup biten güzel olayları Reels üzerinden paylaşabilirsiniz. Böylece takipçi kitlenizle daha yakın bir bağ kurabilirsiniz.
Örneğin ahşap ürünleri satan bir markanız varsa ahşapların nasıl işlendiğini kısa videolar halinde paylaşabilirsiniz.
En son ne zaman bir web sitesinin HAKKIMIZDA bölümüne tıkladığınız “Vay canına, harika ya.” dediniz. Muhtemelen çok uzun zaman oldu ya da böyle bir şey hiç olmadı.
İşte Reels markanızı ilginç bir biçimde tanıtma imkanını veren bir özellik. İnsanlar web sitenize girip Hakkımızda kısmına tıklamak yerine dinamik, eğlenceli bir Reels videosu izleyerek sizi tanıyabilir. İlk tanışma bu şekilde olduğunda etki de başka olacaktır tabii.
e. Fenomenlerden yararlanın
Instagram’da takipçi sayısı çok fenomenlerle işbirliği yapmak marka bilinirliğinizi artırmak ve yeni takipçi kazanmak için çok önemli. Özellikle küçük ve orta ölçekli markalar bu stratejiden çok fayda görebilir.
Instagram Reels, markalar ve fenomenlerin birlikte içerik üretebilmesi için ise çok iyi bir araç. Markanızla, sektörünüzle yakından ilgili fenomenlere ulaşarak sizin adınıza içerik paylaşmalarını, içeriklerinde sizden bahsetmelerini sağlayabilirsiniz.
f. İstatistiklere dikkat edin
Instagram Reels’te tek bir yönteme bağlı kalmak doğru olmaz. Bu tüm sosyal medya pazarlama stratejileri için de geçerlidir. Her dijital pazarlama planı, sonunda yapılan eylemlerin ne derecede başarılı olduğunu anlamaya yönelik olmalıdır. Bu ise hangi videoların diğerlerinden daha çok tuttuğunu anlamayı şart koşar.
Instagram’ın Insights bölümü içeriklerinizin performansını detaylı olarak sunuyor zaten. Video ne kadar izlenmiş, bir video özelinde kaç takipçi kazanılmış, kaç kişi bir video üzerinden web sitenize tıklamış… Bu ve benzeri verileri Instagram üzerinden inceleyerek videolarınızın performansını mutlaka değerlendirin.
g. Farklı video türleri deneyin
Bir marka olarak farklı video türleri kullanabilirsiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse:
Şirket kültürü videoları: Şirket kültürü videoları bir markanın hikayesini anlatır. Şirketi özel kılan unsurları öne çıkarır. Etkinlik videoları şirket kültürünü yansıtmak için iyi bir seçenektir mesela.
Ürün videoları: Ürün videoları ile ürünlerinizi tanıtabilir, nasıl kullanıldıklarını gösterebilirsiniz. Ürün lansman ve demo videoları da yine Reels üzerinde yayınlayabileceğiniz video türlerinden.
Müşteri yorum videoları: Ürünlerinizi kullanan kişilerin ve müşterilerin ürünle ilgili yaptığı yorumların yer aldığı videolardır. İnsanlar kendileri gibi müşterilerin ürün hakkındaki görüşlerine önem verir. Bu bağlamda müşteri yorumları, marka tarafından üretilen videolardan daha çok ilgi çekebilmektedir.
Eğitsel videolar: Sattığınız ürün ya da hizmetlerin nasıl kullanılacağına dair eğitim videoları olabilir. Sektörünüzle ilgili bilgilendirici videolar olabilir. Uzmanı olduğunuz bir konuda açıklayıcı videolar olabilir. Vaka analizi (case studies) de yine iyi bir içerik türü. Bir olayı ele alıp bunu kendi bilgi ve deneyimlerinizden yararlanarak incelemek ve bu vakanın neden önemli, kayda değer olduğunu takipçilerinize anlatmak da yine Instagram’da büyümeniz için çok faydalı bir içerik stratejisi olur.
Instagram Reels Videoları Nasıl Hazırlanır?
Şimdi adım adım Reels’in nasıl kullanıldığını anlatalım.
İlk önce Instagram uygulamasına girin ve hikaye atmak için kullandığınız kamera uygulamasını açın. Reels’e tıklayın.
Video kaydetmeden önce ve sonra, ekranın solunda 4 adet icon göreceksiniz.
Burada göreceğiniz icon’lar şu işe yarıyor:
Ses: Başkalarının videoların kullandığı sesleri tıpkı Tiktok’ta olduğu gibi siz de kullanabilirsiniz. Ya da dilerseniz Reels’in şarkı listesinden dilediğiniz şarkıyı seçebilirsiniz.
Oynatma hızı: Bu size videoyu hızlandırma ya da yavaşlatma imkanı veriyor.
Efektler: Bu icon’a tıklayarak emoji, sticker ve filtre ekleyebilirsiniz videolarınıza.
Zamanlayıcı: Eğer tüm klip boyunca kaydet tuşuna basılı tutmak istemiyorsanız ve videonun en az belli bir saniye sürmesini istiyorsanız bu icon’a tıklayıp klip süresini ayarlayabilirsiniz. Kayıt tuşuna bastığınızda 3’ten geriye dolu sayım olur ve bu süre sonunda video kaydı başlar. Daha sonra belirlediğiniz süre boyunca video çekilir.
Kayıt tuşuna basılı tutarsanız video kaydı başlar. Tuşu bıraktığınız zaman video kaydı durur. Ancak eğer 15 saniyeyi doldurmadıysanız ikinci bir klip daha çekebilirsiniz. 2’den fazla klipten oluşan bir video hazırlamak istiyorsanız ekranın üst kısmında videonun yüzde kaçının tamamlandığını gösteren bir çubuk görebilirsiniz.
Ya da telefonunuzda hazır duran bir videoyu da direkt Reels üzerinden yükleyip paylaşabilirsiniz. Yani illa bir montaj yapmak durumunda değilsiniz.
Eğer video başlamadan önce efekt eklemediyseniz sticker, çizim ya da metin ekleyebilirsiniz.
Videoyu tamamladıktan sonra alttaki oku kullanarak yayına hazır hale getirebilirsiniz.
Oka bastıktan sonra “yayınlama” sayfasına gidersiniz. Burada kapak resmi seçebilir, hashtag ve açıklama yazabilirsiniz.
Videoyu yayınladıktan sonra içeriğiniz Keşfet bölümünde ve ana sayfanızdaki Reels bölümünde yer alır.
Reels videonuzu Reels ve Keşfet sayfalarında yayınlamanın yanı sıra ana sayfanızda, fotoğraf ve videoların olduğu kısımda da yayınlayabilirsiniz. Reels ayrıca DM olarak da gönderilebilir ve hikayelerde de paylaşılabilir.
Şu anda Reels videolarını sadece aldığı beğeni ve yorum sayısı üzerinden üzerinden istatistiki olarak analiz edebilirsiniz. Ancak yakın vadede daha detaylı istatistiklerin de Reels özelliği için aktif olacağını söyleyebiliriz.
Instagram Reels’i Başarılı Şekilde Kullanan Markalar
Bu bölümde Reels’i başarılı şekilde kullanan marka ve fenomenlere bakalım.
Louis Vuitton
Ünlü Fransız moda markası Louis Vuitton’un Instagram’da 39 milyon takipçisi var ve marka Reels’i ciddiye alıyor. Her Reels videosu 5 milyondan fazla izlenen marka görsel efekt ve yaratıcı hikaye anlatımı aracılığıyla marka kimliğini ve bilinirliğini pekiştiriyor.
Dinçer İşgel
İstanbul’dan ilginç ve eğlenceli sokak manzaraları paylaşan Dinçer İşgel, şu anda Reels üzerinden çılgın atıyor desek abartmayız. Reels’ten önce post olarak paylaştığı videoları, Reels’in sağladığı müzik ekleme özelliğinden yararlanarak paylaşan Dinçer İşgel içeriklerinin aldığı etkileşim nedeniyle terlik markası Twigy için sponsorlu içerik üretmeye de başladı.
Earth Official
Seyahat ve tatil sektörü de Reels’in insanlara ulaşmak için şahane bir seçenek olduğunu çabuk keşfetti. Tatil destinasyonlarıyla ilgili içerik üreten Earth Official, dünyanın farklı yerlerinden olağanüstü anları Reels üstünden yayınlıyor.
Sephora France
Fransız moda ve makyaj fenomeni Sephora France, Instagram’da 1.8 milyon takipçiye sahip. Reels’i son derece başarılı bir biçimde kullanan Sephora France, kullanıcıların kendi içerikleriyle etkileşime girmesini sağlıyor, onlara soru soruyor, onlara yeni challenge’lar veriyor. Sephora’nın Reels sayfasında ürün incelemeden sponsorlu içeriklere, kullanıcıların gönderdiği içeriklerden makyaj videolarına kadar pek çok türde video bulunuyor.
Yani Reels’in moda ve makyaj alanında nasıl ustaca kullanıldığını görmek isteyenlerSephora France’ı mutlaka takip etmeli.
Sonuç
Instagram Reels şirketlere ve pazarlamacılara yeni fırsatlar ve büyük bir oyun alanı açtı. Markaların sosyal medyadaki varlıklarını güçlendirmek, marka bilinirliğini artırmak için Reels çok iyi bir seçenek şu an. Reels kullanarak ürünlerinizi, hizmetlerinizi, etkinliklerinizi mevcut ve potansiyel müşterilerinize çok daha kolay anlatabilirsiniz.
Instagram Reels, Tiktok ya da yükselişte olan diğer mobil uygulamaları dijital pazarlama stratejinize eklemlemeyi düşünüyorsanız artıları, eksileri de dikkate almanız şart. Hangi mecranın size daha çok fayda sağlayacağını iyice analiz etmelisiniz yani.
Instagram devasa bir platform ve sadık bir kullanıcı kitlesi var. Lakin Gen Z olarak adlandırılan 1996-2010 doğumlu gençler Tiktok’a daha çok kaymış durumda. Tiktok çok kısa sürede bu denli bir popülarite ve kullanıcı kitlesi edindiği için Tiktok’a ayrıca önem vermeniz şart.
Diğer bir deyişle Tiktok üzerinde milyonlara ulaşan içerikler Reels’te çok başarılı olmayabilir. Tiktok genç kullanıcı kitlesiyle son derece deneysel bir mecra. Yani Tiktok’ta her gün yeni bir akım, video türü ortaya çıkıyor. Instagram ise daha uzun süredir faaliyette ve görece daha olgun bir kullanıcı kitlesi var. Bu nedenle iki mecrada da farklı ve özel içerikler gerekiyor. Tiktok’ta milyonlarca izlenen bir içerik Reels’te birkaç bin izlemede kalabilir.
Bu noktaları aklınızda tutarak Reels üzerinde içerik denemeleri yapmalısınız. Bu testler Instagram pazarlama stratejinizi çok daha rafine ve etkileşimi bol hale getirecektir.