İnşaat işine girmeden önce bir sürü ön hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayın. Hem başlangıç masraflarını nasıl ödeyeceğinizi düşünmeli hem de projeleri nasıl tamamlayacağınıza karar vermelisiniz. İnşaat işine girmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
İnşaat işine nasıl girilir?
1 – İnşaat işinizle ilgili amaçlarınızı gösteren bir iş planı hazırlayın. Teklifin amacına nasıl ulaşacağını ve ilişkili aşamaları, zaman dilimini ve finansman sağlama da dahil bütün evreleri ekleyin. Kredi için başvurmayı planlıyorsanız bu iş planının bir kopyasını bankaya vermeniz gerekir.
2 – İnşaat firmanız için yer araştırın. Yöneticiler, aletler ve ekipmanlar için geniş bir depolama alanına ve inşaat araçlarınızı park edebileceğiniz bir mülke ihtiyacınız olacaktır. Unutmayın ki bazı inşaat çalışanları evden çalışır. İşe evden başlayabilirsiniz ancak işler büyüdükçe meşruluk kazanmak için resmi bir yere geçmeniz gerekecektir.
3 – İşletmenizi kanunlara uygun şekilde kurun. Hangi ruhsatların, izinlerin, sertifikaların ve kayıtların gerekli olduğunu öğrenin. Profesyonel gözükmek istiyorsanız o zaman işletmenizi resmi olarak kurmalısınız ve meşru bir şirket olarak tanınmalısınız.
4 – Vergi yükümlüklerinizi yerine getirdiğinizden emin olun. Bir muhasebeci ile görüşün ve kesintiler için hangi belgeleri saklamanız gerektiğini öğrenin.
5 – Bir sigorta acentesi ile görüşün ve ihtiyacınız olan sigorta kapsamını öğrenin. Sadece iş aktiflerini değil aynı zamanda işle alakalı yaralanmalar ve mal zararlarına karşı da korunmanız gerekir. Kendinizi ve yeni inşaat firmanızı tamamen sigortalattığınızdan emin olun.
6 – İnşaat firmanız için finansman ayarlayın. Faaliyete geçmek için araçlar, ekipmanlar ve aletler almanız veya kiralamanız gerekecektir. Buna ek olarak faturalarınızı ödemeniz, reklam yapmanız ve personel olacaksa personelinizin maaşlarınızı ödemeniz gerekecektir. Başlamak istiyorsanız ancak hazırda finansmanınız yoksa finansman sağlamak için başvuru yapmanız gerekir.
7 – Tedarikçiler, diğer müteahhitler ve ticari birliklerle pozitif ilişkiler kurun. Tedarikçilerle hesap açın. Ayrıca yapamadığınız, zamanınızın olmadığı veya yardıma ihtiyacınızın olduğu işleri tamamlamak için diğer müteahhitlerin yardımına ihtiyacınız olacaktır. Buna ek olarak yapı denetim görevlileri ve sektördeki diğer profesyonellerle ortak olmanız gerekebilir.
8 – Tam zamanlı bir asistan mı alacaksınız yoksa ihtiyaç olduğunda yardım mı alacaksınız karar verin. İkinci seçenek dengesiz olan bu sektörde daha fazla esneklik sağlar. Örneğin durgun dönemde personele maaş ödemeniz gerekmez.
9 – Pazarlama bütçesi oluşturun. İşletmenizin önüne tabela koymaktan daha ayrıntılı televizyon reklamlarına kadar bir sürü yöntem vardır. Firmanız için bir logo tasarlayın. Küçük işletme bütçeleri ile logo yaratmanın bir sürü yolu vardır. Tabelanıza ve kartvizitlerinize logonuzu koyduğunuzdan emin olun. İnsanlar logonuzla yaptığınız işlerin kalitesini bütünleştirecektir. Projelerinizin önceki ve sonraki hallerinin fotoğraflarını çekin. Potansiyel müşterilerinize göstermek için bir portfolyo hazırlayın. Aynı zamanda bir internet sitesi tasarlayabilir ve resimlerinizi koyabilirsiniz. Başlangıç aşamasında inşaat firmanızın pazarlamasını yapmanız önceliğiniz olmalıdır. Bu nedenle sırf bu amaç bir bütçe oluşturun.
İnşaat işinde başarılı olmak için ipuçları
İşleriniz için siz fiyat verecekseniz teklif verme sanatını öğrenmelisiniz. Fiyatlarınızı belirlerken malzeme masrafları, işgücü ve kazancı da hesaba katmalısınız. Aynı zamanda rekabet edilebilir olmanız gerektiğini unutmayın. Yöneticileriniz bir taraftan işleri zamanında fiyatlandırmalıdır bir taraftan da projeleri tamamlamaya odaklanmalıdır. Aynı kişi faturaları ibraz etmeli ve ödemeleri de zamanında toplamalıdır.
İnşaat sektöründe iş kurmak istiyorum veya inşaat işine girmek istiyorum diyenler için oluşturduğumuz yazı serimize devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.