Bu 15 çeşit inovasyon türü yenilik mücadelenizde size ilham verecek.
1 – Değişen inovasyonlar
Değişen inovasyonlar var olan sistemlerin geliştirilmesi ve sistemleri daha iyi bir noktaya gelmesi için yapılan çalışmalardır.
2 – Süreç inovasyonları
Süreç inovasyonu üretimin veya teslim yönteminin yeni veya ciddi anlamda iyileştirilerek uygulanması anlamına gelir.
3 – Kırmızı okyanus inovasyonları
Kırmızı okyanus bilinen pazar alanını temsil eder. Kırmızı okyanuslarda endüstri sınırları tanımlanmıştır ve kabul edilmiştir. Ayrıca rekabetçi oyun kuralları bilinmektedir. Şirketler teklif seviyelerinde ve fiyatlarında marjinal değişiklikler yaparak daha büyük bir pay yakalamak için rakiplerini geçmeye çalışırlar. Pazar alanı kalabalıklaştıkça kar ve büyüme şansı da düşer. Ürünler mal haline gelir ve kıyasıya rekabet okyanusu kana bular.
4 – Hizmet inovasyonları
Hizmet yenilikleri tek tek ama daha çok kombinasyon halindeki bir veya daha fazla yenilenmiş hizmet fonksiyonuna öncülük eden önemli ölçüde değişen hizmet konsepti, etkileşim kanalı, hizmet dağıtım sistemi veya teknolojik konsept olarak tanımlanır.
5 – İş modeli yenilikleri
İş modeli inovasyonları yeniden icat etmekle alakalıdır. İnovasyon yeni bir ürün veya hizmet sunumu şekli gibi görünse de iş modeli inovasyonları sadece değer önermeleriyle değil aynı zamanda kar formülü, kaynaklar ve değer önermesini arttıran işlemlerin sıralanmasıyla sonuçlanır.
6 – Sürdürülebilir inovasyonlar
Sürdürülebilir kalkınmaya katkı yapan ürünleri ve süreçleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
7 – Alçakgönüllü inovasyonlar
Alçakgönüllü inovasyonlar daha az şeyle daha büyük şeyler yapmaktır. Gelişmekte olan pazarlardaki girişimciler ve yenilikçiler alım gücü az olan düşük gelirli kullanıcılar için bir taraftan ürünler ve hizmetlerde yenilikler yaparken bir taraftan da kurumsal karmaşaları ve kaynak kısıtlamalarını önlemek için düşük maliyetli stratejiler geliştirmek zorunda kalır.
8 – Mavi okyanus inovasyonları
Mavi okyanus bütün endüstrilerdeki bilinmeyen pazar alanını temsil eder. Mavi okyanus kullanılmayan pazar alanı, talep oluşumu ve kar artışı olabilecek fırsatlar olarak tanımlanır. Mavi okyanuslarda rekabet yoktur çünkü oyunun kuralları belirlenmemiştir. Mavi okyanuslar var olan sektör sınırlarını genişleterek veya sektör sınırlarını yeniden yapılandırarak yaratılır.
9 – Radikal inovasyonlar
Çığır açan buluşlar, kesintili yenilikler veya yıkıcı yenilikler olarak da tanımlanan radikal yenilikler endüstri adetlerini kökünden değiştirerek ve müşteri beklentilerini olumlu yönde ciddi anlamda değiştirerek yaşadığımız dünya için yeni fırsatlar sunan yeniliklerdir. Sonuçta var olan yöntemlerin/teknolojilerin yerini alır.
10 – Açık kaynaklı inovasyonlar
Üretim ve geliştirmede açık kaynak; bedava yeniden dağıtımı teşvik eden ve nihai ürünün tasarım ve uygulama detaylarına erişim sağlayan felsefik veya pragmatik yöntem bilimidir.
11 -Deneyim inovasyonları
Şirketler müşterileriyle duygusal yönden bağ kurarak bütüncül deneyimler yaratmaya çalışırlar.
12 – İmkansız inovasyonlar
:))
13 – Yıkıcı inovasyonlar
Yıkıcı inovasyon yeni pazar ve değer ağı yaratmaya yardımcı olan yeniliklerdir ve zamanla var olan pazarı ve değer ağını alt üst ederler.
14 – Tüketici kaynaklı inovasyonlar
Tüketici kraldır. Şirketlerin tüketici merkezli olması gerektiğini savunur. Ancak bir problem vardır: işe yaramaz. İşte size gerçek: büyük markalar tüketicileri yönlendirir, aksi bir durum söz konusu değildir.
15 – Tedarik zinciri inovasyonları
Tedarik zinciri inovasyonları, ürünün dolaşım ve bekleme süresinin azaltılması gibi uygulamaları ve teknolojik yenilikleri kapsamaktadır.