Pazar, Eylül 15, 2024
Ana Sayfaİnovasyonİnovasyon Neden Önemlidir?

İnovasyon Neden Önemlidir?

Günlük yaşantımızın her alanında “inovasyon” terimi ile karşılaşmak mümkün. Önemli bir şey olduğu kesin. Ama gerçekten nedir bu inovasyon ve neden önemli? Yenilik deyip geçmek yeterli olabilir mi? Yoksa daha fazlası mı var? Bu soruların cevabını yazımızda sizin için derledik.

 

İnovasyon Nedir?

Türkçeye yenilik olarak çeviriyoruz ancak Türk Dil Kurumu (TDK) inovasyon kelimesini Türkçeye “yenileşim” olarak kazandırmayı tercih etmiştir. Demek ki yenlikten daha fazlası var. Öyleyse inovasyonun tanımına bakarak işe başlayabiliriz. Bu kapsamda kavram kargaşasına yol açmamak için biz doğrudan inovasyon ve inovatif kelimelerini kullanacağız.

İnovasyonu yeni fikirler bulmak ya da yeni cihazlar yapmak olarak tanımlamak çok dar çerçeveli olacaktır. Bir işi yapmanın yeni bir yolunun bulunması ya da ürün ve hizmetlerin üretiminde kayda değer hızlanma ve kalite ile sonuçlanan bir süreç iyileştirmesi de inovasyon kapsamına girecektir.

İnovasyon, icat etme ile karıştırılmamalıdır. TDK sözlüğünde icat etmek “ilk kez yeni bir şey yaratmak” olarak tanımlanmıştır. İnovasyon (yenileşim) ise “değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması” olarak tanımlanmıştır.

Tabii ki icat etmek ve inovasyon arasında bir ilişki vardır. Bu ilişki inovasyonun bir icat düşüncesi ile başlamasıdır. Burada fark inovasyonun tanımındaki iki kelimede gizlidir “kullanılmaya başlanması”. Öyleyse icat etmek işin fikir boyutuna bakarken, inovasyon icraat boyutunu öne çıkarmaktadır.

İnovasyon özgün bir üründür. Bu ürün maddi bir ürün olmak zorunda değildir. Fikir ve yöntemleri de kapsar. Ancak bu ürünün içerisine saçma ve kullanımı olmayan, diğer bir değişle akla zarar icatları alamayız. Sonuç olarak yaratıcı bir fikir bir ürüne dönüşüyorsa ve bu ürün bir piyasa değeri oluşturuyorsa buna inovasyon diyebiliriz.

İnovasyonun bir piyasa değeri oluşturabilmesi için öncelikle iş dünyasında bir problemi çözmesi, bir ihtiyacı karşılaması ve tabi ki makul fiyatlı olması gerekir. Burada özellikle ucuz kelimesinin yerine makul kelimesinin kullanıldığını vurgulamak isteriz. Yani inovatif bir ürün, sektörüne göre pahada fazla da olabilir. Önemli olan kendi sektörü içerisinde satın alınabilir olmasıdır.

İnovatif bir ürünün topluma mal olması ya da hayatımızın tartışılmaz bir parçası olması her zaman gözler önünde gerçekleşmeyebilir. Böyle bir ürünün Google ya da Microsoft gibi dünya devlerinin ürünlerinden birisi olması da gerekmez.

Bazı şirketler, ürünler veya fikirler hayatımızda daha sessiz bir devrim gerçekleştirirler. Örneğin Sense-T şirketi, tarımda sensör verileri ile optimizasyona dayalı ürünler geliştiren kendi tabirleriyle tarımı akıllı hale getirmeyi amaçlayan bir şirket. Muhtemelen böyle bir şirketin varlığından haberiniz yok. Bu makaleyi derlemeden önce bizim de yoktu. Ancak bu şirket sensörler dünyasında ve nesnelerin interneti üzerinde hatırı sayılır derecede inovatif bir etkiye sahip.

Sessiz devrim konusunda diğer bir örnek WeWork şirketi. WeWork şirketinin yaptığı inovasyon, çalışacak bir yer bulamadığınız durumlarda size bir ofis sağlaması. Evet, yanlış duymadınız. Örneğin, kütüphaneye gittiniz yer yok, veya Starbucks’a gittiniz orada da kalmamış. WeWork burada devreye giriyor. Bu kulağa inovatif bir üründen çok akla zarar bir fikir olarak gelebilir, ancak şirketin dünyanın 46 şehrinde 174 ofisinin bulunması piyasa değerinin açık bir göstergesi.

 

İnovasyon Neden Önemlidir?

İnovasyon özellikle oturmamış, bazı ürünlerin domine etmediği, yani gelişmekte olan pazarlarda ürünün kabul görmesi ve piyasaya hızlı bir şekilde nüfuz etmek adına hayati öneme sahiptir. Özellikle tüketimin yoğun olduğu zengin ülkelerde inovatif bir ürün daha büyük fırsatlar doğurabilir.

Bir şirketin inovasyon kültürüne sahip olması da çok önemlidir. İnovasyon kültürü; her zaman piyasanın ihtiyacını karşılayabilecek özgün ürünlerin araştırılması, belirli ölçüde risk içeren proaktif ve yenilikçi girişimlere kaynak ayrılması ve bu faaliyetlerin şirketin doğal bir parçası olarak sürekli yapılması anlamına gelir.

İnovasyonun etki alanı geniştir. İnovatif bir üründen, bir hizmetten, iş modelinden, süreçten ve hatta inovatif bir işlevden söz etmek mümkündür.

İnovasyonu bir kültür haline getirmesi ile büyüyen ve büyüdükçe inovasyon lideri olan Google gibi şirketler bize inovasyonun bazı öğrenilebilir kuralları olduğunu kanıtladılar. Piyasada bu doğrultuda hazırlanmış eğitim programlarından kişisel ya da şirket olarak faydalanmanız mümkün.

Bu kurallar kapsamda aklınızda bulundurmanız gereken ilk husus inovasyonun ekip çalışması gerektirdiğidir. Dahi de olsanız yalnız olduğunuz takdirde dehanız katkı sağlamakta yetersiz kalabilir.

Diğer bir husus inovasyonu bir yaklaşım tarzı haline getirmektir. Çözüm kümesini deyim yerindeyse tembelliğe kaçıp piyasada mevcut çözümlerden oluşturmak yerine, problemlere farklı açılardan bakmaya çalışmak, stratejik ve yaratıcı düşünce yöntemlerini kullanmayı denemek ve özgünlüğü hedeflemek gerekir.

İnovasyon konusunda eğitim almak, bir noktaya kadar izlenecek standart adımları ve teknikleri öğrenip uygulamanızı sağlayabilir. Böylece inovatif ürünlere ulaşmada yolunuz kısalırken vaktinizden ve nakdinizden tasarruf edebilirsiniz. Sıkı rekabetin yaşandığı bir piyasa ortamında rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz.

Günümüzde teknolojilere erişim çok geniş bir kitleye yayılmıştır ve geçmişte olduğu gibi birkaç devletin ya da şirketin tekelinde değildir. Üretilen bilimsel bilgi daha kısa sürede yayılmakta ve insanlığa mal olmaktadır. Bu nedenle bir işin nasıl yapılabileceğine yönelik uzmanlık bilgisi olarak ifade edebileceğimiz “know-how” bilgisini uzun süre bir sır olarak saklamak mümkün değildir.

İnovatif bir ürün piyasada çok çabuk karşılık bulacağından dolayı kısa sürede birçok benzeri rakipleriniz tarafından da piyasaya sunulacaktır. Burada ürün açısından en değerli zaman piyasanın ilgisinin doyuma ulaşmasına ve ürünün güncelliğini yitirmesine kadar geçen zamandır. Bu nedenle rakiplerinizden mesafe olarak bir adım, zaman olarak ise bir poz anı öne geçmeniz bu değerli zamandan sizin faydalanmanızı sağlayabilir ve size piyasada liderliği getirebilir.

Öyleyse inovasyon için geç kaldım diye düşünmeyin ve gerekli adımları atın. Şimdi inovatif olmanın tam zamanı.

 

İlginizi çekebilir

İnovasyon Örnekleri
İşletmenizi Kurarken veya Büyütürken İnovasyondan Nasıl Faydalanabilirsiniz?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar