Cuma, Kasım 22, 2024

İnek Çiftliği Kurmak

İnek çiftliği kurmak için gerekli olan başlangıç sermayesi oldukça yüksektir. Kendi inek çiftliğinizi kurmadan önce ne tür bir işe girdiğinizi ve bu işe girmek için nelerin gerekli olduğunu bilmeniz gerekir.

İnek çiftliği kurmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımız tam da size göre.

İşte sizlere başarılı bir inek çiftliğinin nasıl kurulacağına dair bilgiler:

 

 

İnek çiftliği nasıl kurulur?

1 – İş planı hazırlayın. Bu adım ilk kez mandıra çiftliği açacaklar için çok önemlidir. Gübre yönetimi, sürü sağlığı uygulamaları, yem oranları, her ineğin üreme takvimi, yavrulama, insan kaynakları ( size yardımcı olması için birilerini işe almanız gerekecektir) , sütten kesme, buzağı bakımı, ineklerin sağılması ve ekinlerin hasat edilmesi gibi faaliyetleri planlamanız gerekir. Bütün bunların bir sonraki adıma geçmeden önce tamamlanması gerekir.

2 – Sermaye. Binaları, ekipmanları ve makineleri hazır olan bir mandıra çiftliği almayı düşünüyorsanız bulduğunuz çiftliklerin süt depolama ve pastörize tesisinin steril olduğundan, inekler için barınaklar ve ağıllar olduğundan, yem ve gübre depoları olduğundan, süt sağım yeri olduğundan ve inekler için yeteri kadar yem yetiştirme alanı olduğundan emin olmalısınız.

Üzerine inşaat yapacağınız bir arsa alacaksanız ambarlar, ahırlar, gübre depolama havuzları, ağıllar, ineklerin sağılması için süt sağım alanları inşa etmeniz gerekecektir. Bunların haricinde yavrulama tesisi ve buzağı bakım yerine de ihtiyacınız olacaktır.

Binaların büyüklüğünün sürünün büyüklüğü ile uyumlu olmasına dikkat edin.

3 – Süt satacağınız bir firma bulun. İlgili resmi kurumlara başvurarak yerine getirmeniz gereken zorunlulukları öğrenin.

4 – İneklerinizi alın. Holstein süt ineği günlük süt üretimi için en uygun ırktır. Sağlıklı olduklarından, sakin ve hastalıksız olduklarından emin olun. Hem süt kalitenizi hem de günlük süt üretim miktarınızı arttırmak için Montofon ve/veya Jersey ırklarında da alabilirsiniz.

inek-ciftligi

İpuçları

Günlük faaliyetlerinizin düzenli olmasını istiyorsanız sürü sağlığına dikkat etmeniz gerekir. Süt veren inekler çok çabuk hasta olur ve et sığırlarına göre ayakları ve memeleri yaralanmalara müsaittir. Yavrulamadan sonra süt humması ve keton gibi hastalıklara meyillidirler. Sağlıklı bir sürünüzün olmasını istiyorsanız sıkı sağlık uygulamalarının olması gerekir.

Üreme, yavrulama ve sütten kesme zamanları et sığırlarının ki gibi değildir.

Üreticilere satacağınız sabit süt miktarını elde etmek için ineklerinizi yılın 365 günü yavrulatabilirsiniz.

İnek çiftliğinizde gübre kokusuna dikkat edin. Gübreleri ahırlara yığmayın. Gübrenin ahırdan havuzlara kolayca taşınmasını sağlayacak bir sistem kurun ki idrar ve dışkının içindeki amonyak kokusunu en aza indirebilesiniz.

Süt ineklerinin et sığırlarına göre daha iyi beslenmesi gerekir ve sonuçta süt üretimi yapacakları için daha fazla yem tüketmeleri gerekir. Bunun için de iyi bir yem erzağının olması gerekir.

Yavruların güçlenmesi için en az bir ay boyunca süt emmesi gerekir.

Süt sağma sürecinde ineklerin mümkün olduğunca rahat olması gerekir.

 

Uyarılar

Boğaları mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın çünkü oldukça tehlikelidirler.

İnek çiftliği yönetmenin kolay olduğunu sakın düşünmeyin. Gündoğumu öncesinden günbatımı sonrasına kadar bir sürü işiniz olacaktır. İneklerin sağılmasından resmi formalitelere ve makinelerin tamir edilmesine kadar bir sürü iş çıkacaktır. Günlük işlerde size yardımcı olması için güvenilir elemanlar alsanız bile neler yaptıklarını ve nasıl yaptıklarını sürekli kontrol etmeniz gerekir.

Bu işe banka hesabınızdaki birkaç bin lirayla başlayamazsınız. Et sığırı yetiştirmek süt ineği yetiştirmeye göre daha zordur çünkü başlangıç maliyetleri oldukça yüksektir.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar