Sizler için ilham alabileceğiniz 10 yeni iş fikrini bir araya getirdik.
Umuyoruz ki sizler de bu konseptleri ilham verici bulursunuz ve bu konseptler, bu yıl daha çok yeniliğin çıkmasına ön ayak olur.
İşte sizlere 2015 yılının en iyi 10 iş fikri:
1 – Nerdalize
Bütün makalelerde Büyük Verinin faydalarından bahsediliyor. Ancak Büyük Verinin nerede depolanacağının da düşünülmesi gerekiyor. Her yıl daha fazla veri merkezi kuruluyor ve bu merkezlerin ısılarını ayarlamak için büyük harcamalar yapılıyor – üretilen fazla ısıyı kontrol altına almak amacıyla tasarlanmış büyük soğutma izolasyonlarıyla. Hollandalı girişim Nerdalize bu atık ısıdan faydalanmak için yeni bir çözüm sunuyor. İnsanların evlerine bireysel sunucular yerleştirerek ısıyı problem olmaktan çıkartıp faydalı bir hale getiriyor. Ev sahipleri ikisi bir arada ısıtıcı/server kiralayabiliyorlar. Daha sonra bu çoklu serverlar bir taraftan evi ısıtırken, bir taraftan da Nerdalize Cloud yaratmak için birbirleriyle bağlantı kuruyorlar.
2 – The Prado Museum
Mart ayında, Madrid’de yer alan Prado Müzesinde ziyaretçilere altı ünlü tablonun 3D replikaları sergilendi ve görme engellilerin tabloları incelemesine olanak tanındı. Sergi büyük ilgi gördü ve 2015 yılının en ilham verici yeniliklerinden biri olarak kabul edildi. Benzer şekilde MCA Chicago, renk körü ziyaretçilerin sanat eserlerini tam renkleriyle görebilmelerini sağlamak için ücretsiz EnChroma gözlükler dağıttı.
Muzeums isimli uygulama her ziyaretçinin profiline, ilgi alanına ve öğrenme tarzına göre kişiselleştirilmiş müze küratörlük programı sunuyor. Uygulama, BBC’nin izleyicinin tercihlerine dayanarak aynı filmin farklı versiyonlarını sunduğu uygulamayla aynı prensipte çalışıyor.
3 – Glia
2015 yılında perakende satış alanında bir sürü yenilik oldu. En önemlilerden birisi online çerezlere eşdeğer offline çerezler yaratarak fiziki dükkan sahiplerinin müşterilere ilişkin bilgiler toplamasını ve daha alakalı reklamlar sunmasını sağlayan dijital anahtarlıktı.
Ancak perakende satış dünyasındaki en dikkat çekici yenilik Glia oldu. Uygulama tüketicilerin işletmelerin sosyal, politik ve ekonomik değerlerini incelemesini sağlayarak tüketicilere kendi inançlarına bağlı olarak kuruluşları destekleme veya boykot etme şansı sunuyor. Greenease uygulaması da yerel restoranlar için benzer bir hizmet sunuyor. Restoranların yemeklerinde ne tür ürünler kullandıklarını gösteriyor. CareerLabs’de iş arayanların şirketin politikasına ve kültürüne göre iş ilanlarını filtrelemesini sağlıyor.
2016 yılında şirketlerin değerleri ve bu değerler doğrultusundaki şeffaflıkları en önemli başarı faktörü olacak.
4 – The Amazon Dash Button
Amazon Dash Button sayesinde kullanıcıların artık tekrarlanan alışverişler için internete girmesine gerek yok. Tüketiciler tek ve fiziksel bir düğmeye basarak alışverişlerini yapabiliyorlar. Örneğin çamaşır makinesine yapıştırdığınız butona bastığınızda deterjan siparişi veriyorsunuz. Benzer, fiziksel bir butona basarak çeşitli otel hizmetlerini kullanıma sunan ALICE isimli uygulamayı da gördük. E-ticaret kolaylığını fiziksel dünya ile birleştiren şirketler gelecekte büyük başarılara imza atacaklar.
5 – Yellow Backie
2015 yılında elektrikli otomobillerin otoyolda ilerlerken kablosuz olarak şarj edilebilmesini sağlayan İngiltere Karayolları projesini ve elektrikli araçları şehrin altyapısını kullanarak şarj eden Ubitricity projesini gördük. Ancak Amsterdam usulü bisiklet otostopu Yellow Backie düşük teknolojisine rağmen birçok projeyi sollamayı başardı. Bu deneyimi yaşamak isteyen turistlerin, şehrin etrafında parlak sarı port bagajı olan bisikletlerle gezen Backie sürücülerini gözden kaçırmaması gerekiyor. Turistler, bu sürücülerden birini gördükleri anda “Backie!” diye bağırıyorlar ve bagaj bölümüne oturarak ücretsiz yolculuk yapıyorlar.
Tabii ki, sürücüsüz arabalara göz atmadan seyahatin geleceğini tartışmamız mümkün değil. Formula E dünyanın ilk sürücüsüz araba yarışının 2016/17 sezonunda yapılacağını duyurdu. Önceden sürücüsüz arabalar bir şehir efsanesiyken, 2016 yılında teknoloji destekli otomotiv inovasyonlarının artmasını bekliyoruz.
6 – Knocki
Görünen o ki 2016 yılında nesnelerin interneti alanında anlamlı adımlar atılacak. Var olan cihazları ve aletleri güncellemek ve aptal nesneleri akıllı cihazlara dönüştürmek amacıyla yola çıkan bir sürü girişim var. Evimizde kullandığımız bütün aletleri ve cihazları kontrol edebilecek merkezileştirilmiş komuta merkezine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
Geçen sene en çok, yeni ve akıllı ev robotu Jibo konuşulmuştu. Ancak bu yılın bu alandaki en büyüleyici ürünü Knocki oldu. Pille çalışan disk Knocki herhangi bir yüzeyi akıllı iletişim aracına dönüştürüyor. Başlatmak için kullanıcılar Knocki’yi uygun bir yüzeye yerleştiriyorlar. Bu yüzey kapı, mutfak tezgahı, komodin veya herhangi bir yer olabilir. Daha sonra Knocki wifi aracılığıyla kullanıcıların akıllı telefonlarına bağlanıyor. Bu sayede kullanıcı tamamlayıcı uygulamayı kullanarak arzu ettiği komutları programlayabiliyor. Kullanıcılar programlamak istedikleri görevleri seçiyorlar ve cihazın bulunduğu yüzeye yapılacak ritmik vuruşları ayarlıyorlar. Örneğin oturma odasının duvarına iki kere vurunca çalan şarkı atlayabilirsiniz veya komodine beş kere seri vurunca kahve makinesini çalıştırabilirsiniz.
7 – Heijmans ONE
Tıpkı Nerdalize sunucular gibi, birden fazla problemi aynı anda çözen inovasyonlar büyük ilgi topluyor. Hollanda merkezli mimarlık firması Heijmans da Amsterdamlı gençleri şehrin terk edilmiş bölgelerine geçici olarak kurulan hazır, düşük maliyetli evlere yerleştirerek iki problemi aynı anda çözüyor Gençlere geçici süreli düşük maliyetli barınma imkanı sunmayı amaç edinen bu hareketli evlerin aylık kira ücreti yaklaşık olarak 700 Euro. Evler mutfak, banyo, yatak odası, oturma odası ve bahçe avlusu da dahil olmak üzere gerekli bütün temel imkanlarla donatılmış durumda. Evlerin yerleştirildiği alanlar ileride devletin mülkiyetine geçerse veya gayrimenkul komisyoncuları tarafından alınırsa, birimler kolayca kaldırılarak yeni bir alana transfer edilecek.
8 – E-Nable
3D baskının, ürünlerin stoklanma ve satılma biçiminde köklü değişiklikler yapma potansiyeli var. Üretim sürecinin finansman gücü eskiye oranla düşmeye başladı. Protez ele ihtiyacı olanlarla, protez eli tasarlayan ve üretenleri bir araya getiren gönüllülerden oluşan network E-Nable dünyanın ilk robot elini 1,000 doların altında satışa sundu. Aynı zamanda Open Bionics uzvu kesilen gençlere yardımcı olmak için süper kahraman temalı biyonik eller yarattı.
2015 yılında 3D baskının maliyetinin düşmesiyle bira ve kahveden yapılan ilk lifleri, kullanıcının ayağına tam uyan 3D baskılı ayakkabıları ve 3D baskılı delikler aracılığıyla vücudu soğutan kıyafetleri gördük.
9 – LucidPipe
Mevcut altyapıya çok fazla zarar vermeden var olan kaynaklara ulaşmak, yenilenebilir enerji üretmenin en etkili yoludur. Aynı prensiple hareket eden girişimci firma Lucid Energy şehir su şebekesindeki borular vasıtasıyla suyun debisinden yenilenebilir düşük maliyetli enerji üreten LucidPipe’ı geliştirdi. LucidPipe borularının her biri, su vasıtasıyla dönen üç küçük türbin içeriyor. Bu türbinler su borusunun üstündeki jeneratörlere bağlı. Borular debinin yer çekimi ile doğal bir şekilde aşağıya doğru akma eğiliminde olduğu herhangi bir sisteme monte edilebiliyor.
2015 yılında Norveçli petrol şirketi Statoil ve İskoç hükümetinin işbirliğiyle dünyanın ilk yüzen rüzgar santrallerini ve evler için geliştirilen akıllı rüzgar türbinlerini de gördük.
10 – UAViators
2015 yılını gözden geçirirken, dronelardan bahsetmemek olmaz. UAViators, afet yardımı sağlamak amacıyla geliştirilmiş insancıl UAV ağıdır. Dronelar hava görüntülerini uydulara göre daha hızlı, daha ucuz ve daha yüksek çözünürlüklü yakalayabiliyorlar. Dronelar hortumlar, depremler ve diğer afetler sonrası, afet alanının durumuna ilişkin en net bilgileri veren en harika araçlardır.