Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelİletişiminizi Geliştirmenin 6 Yolu

İletişiminizi Geliştirmenin 6 Yolu

İlerki yaşlarınızda karşılaşacağınız problemlerden biri olan anlama sorununu, dinleme becerinizi geliştirerek yenebilirsiniz. Bunu yapmanın en basit yolu ise, dostane ilişkiler kurarak karşınızdakine güvenmek ve anlamaya çalışmak.

Müvekkilinizin veya müşterinizin tavsiyelerini ne kadar iyi dinlediğiniz ve ihtiyaçlarını ne oranda karşılayabileceğiniz sizin sorumluluklarınızı belirlemede en önemli etkendir. Tabi doğuştan iletişim uzmanı olmanızı kimse beklemiyor bu yüzden iletişim becerinizi arttırmaya yarayacak bu 6 ipucunu sizler için derledik.  Düşündüğünüzü ya da duymak istediğinizi değil, gerçekten diğer insanların ne dediğini dinleyebilmeniz için işte 6 yol:

 

Gerçekten ilgi gösterin

Birisiyle konuşurken özellikle ortam gürültü ya da kalabalıksa tüm dikkatinizi karşınızdakine verin. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız daha sessiz bir yere geçmeyi teklif edin. Empati kurmayı deneyin, kendinizi karşınızdakinin yerine koyun ve sorular sorup, ayrıntıları öğrenmeye çalışın böylece daha kolay empati kurabilirsiniz. Aynı durumu yaşamadıysanız bile benzer şekilde hissettiğiniz durumları anlatın.

 

Sihirli kelimeyi kullanın ‘’ Bana anlatabilirsin. ‘’

Birçok insan yaşadığı olayları anlatmak için zaten hevesli olur, sizin yapmanız gereken konuşmayı başlatabilmek için ‘’ anlatsana ‘’ kelimesini kullanmaktır. Başarılı iletişimciler evet veya hayırla cevaplandırabilecek sorular sormazlar, bunun yerine ucu açık sorular sorun mesela;  ‘’Söylesene seni bu işe başlamaya iten neydi? ‘’ Ya da kendinizden örnekle yola çıkabilirsiniz mesela,’’ Bu yaz ailemle tatile çıkmak istiyorum, önerebileceğin bir yer var mı? ‘’  Konuşmaya karşınızdakinin ilgisini çeken bir konuyla başlarsanız, sohbet daha akıcı bir şekilde ilerleyecektir.

 

Karşınızdakinin ismini söyleyin

Kişisel gelişim uzmanları sizi en iyi hissettiren sesin sizin isminizin söylenişi olduğunu vurgulamaktadır. İş yaptığınız herhangi birisinin adını hatırladığınız zaman o kişiyi gerçekten etkileyebilirsiniz. İsimleri hatırlamakta zorlanıyor olabilirsiniz, bunun için yapabildiğiniz kadar pratik yapın mesela birisiyle tanıştığınız zaman hemen ismini kullanmaya çalışın. Örneğin, ‘’Sizinle tanıştığıma memnun oldum Ecem’’ gibi.  Konuşma boyunca ismini birkaç defa daha kullanın ve ayrılırken son bir kez daha ismiyle hitap edin. ‘’ Sizinle vakit geçirmekten gerçekten zevk aldım Ecem’’ gibi.

 

Aynı fikirdeyseniz içtenlikle, değilseniz yumuşakça dile getirin

Birisi sizinle aynı fikirde olduğu zaman, aniden bir ortak noktanız oluşur, bu da onunla sizin aranızda bir bağ yaratır. En güçlü ilişkiler göstermiştir ki taraflar farklı fikirlerde olduğunda bile karşılıklı saygı ve takdir içerisindedirler.  İyi bir iletişimin sırrı karşınızdakiyle farklı fikirlerde olduğunuzda bile ne kadar tolerans gösterip, saygı duymanızla alakalı bir durumdur.  Eğer tamamen farklı fikirlerdeyseniz, konuya aynı şekilde bakmadığınızı yumuşak bir ifadeyle dile getirebilirsiniz. Soru sorun ve nedenlerini anlatmasına izin verin.

 

Az konuşun, çok dinleyin

Birisi sizinle konuşurken, onu tüm vücudunuzla dinleyin. Başınızı sallamalı, göz teması kurmalı ve karşınızdakinin söylediklerine tam anlamıyla yoğunlaşmalısınız. Katılımcı bir şekilde dinlediğiniz zaman karşınızdakinin güvenini daha rahat bir şekilde kazanabilirsiniz. Fırsat yakaladığınız zaman alakalı sorular sorun bu sizin ilgili olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca, emin olmak için sorular da sorabilirsiniz. Örneğin,’’ sizi doğru şekilde anladıysam, … Söylüyorsunuz değil mi? ‘’ şeklinde sorular yöneltin. Olası bir yanlış anlama yerine emin olmanız sizin yararınıza olacaktır.

 

Bölmeyin veya konuyu değiştirmeyin

Eğer bir kişinin anlatımına karışırsanız veya onu bölerseniz, düşüncelerini ve görüşlerini tamamen aktarmasına mani olmuş olursunuz. Niyetiniz iyi olsa bile, karşı taraf sizi ukala veya aceleci bulabilir hatta niyetinizin kötü olduğunu onu konuşturmamaya çalıştığınızı bile düşünebilir. Her zaman karşınızdakinin konuşmasını bitirmesine ve görüşlerini tamamen paylaşmasına izin verin. Sabrınızın ve düşünceli oluşunuzun meyvesini alacaksınız.

 

İlginizi çekebilir

Karşınızdakini nasıl ikna edersiniz?
Bir ürün nasıl satılır?
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar