Hepimiz geçimimizi sağlamak ve para kazanmak için çalışmak zorundayız. Bu sebeple erkenden kalkıp berbat bir trafiğin içine kendimizi atıyor ve tüm hayatımızı belli bir bedel karşılığı ipotek ettiriyoruz.
Emeklilik yaşı 65, ortalama ömür süresi ise 77 yıl. 10 yıl kıt kanaat yaşamak için 25-30 yıl sevmediğiniz bir işte köle gibi çalışmak kulağa mantıklı geliyor mu?
Size de mantıklı gelmiyorsa başka bir yol daha var: Sevdiğiniz bir işi yapmak.
Sevdiğiniz işi yaparsanız hayatınız boyunca çalışmış sayılmazsınız.
Herkesin bir hobisi, yapmaktan keyif aldığı bir şey vardır. Bu hobileri ana gelir kaynağına dönüştürmeye ne dersiniz?
Sadece 1 yıl kurumsal hayatta çalışıp istifa eden ve tam 16 yıldır hobisinden geçimini sağlayan biri olarak bu yazımızda “para kazandıran hobiler” konusunu masaya yatıracağım ve sizlere hobilerinizden nasıl para kazanacağınızı anlatacağım.
Bu sebeple kendinize bir iyilik yapıp yazımızı sonuna kadar büyük bir dikkatle okuyun. İşte sizlere en çok para kazandıran hobiler:
En Çok Para Kazandıran Hobiler:
1- Fotoğrafçılık
Fotoğraf makineniz varsa ve onu kullanmayı iyi biliyorsanız, estetik algılarınız da güçlüyse fotoğrafçılıktan güzel bir ek gelir elde edebilirsiniz.
Hafta sonları düğün, nişan, doğum günü benzeri etkinlikler için fotoğraf çekebilirsiniz. 2 saatlik bir gelin-damat çekiminden minimum 5.000 lira kazanabilirsiniz.
Buna ek olarak stock fotoğrafçılığı deneyebilirsiniz. Stock web sitelerine aklınıza gelebilecek her türlü fotoğraf yükleyebilirsiniz. Mesela bir kuruyemişçideki tüm ürünlerin fotoğrafını çekip bir stock fotoğraf sitesine yükleyebilirsiniz. “Kabak çekirdeğine %140 zam” gibi bir haber yapan bir site, kabak çekirdeği haberinde sizin bu fotoğrafınızı kullanabilir. Tabii yüklediğiniz stock fotoğraf sitesinden satın alınan bu fotoğraf için siz de belli bir komisyon elde edersiniz. Stock fotoğrafçılığı uzun vadeli düşünmek gerekir. Zaman içinde 1000, 2000, 3000 kaliteli ve talep gören fotoğrafınız oluşursa bu işten düzenli bir ek geliriniz olur.
Instagram’a değinmiyoruz bile. Instagram’da çektiğiniz güzel fotoğraflar neticesinde sağlam bir takipçi kitlesi elde ederseniz markalar, size ulaşıp sponsor olmak isteyeceklerdir.
Mutlaka okuyun: Fotoğraf Çekerek Para Kazanmak
2- Bahçıvanlık
Bitkilerden anlıyorsanız ve bahçeniz her geçen yıl daha da güzel oluyorsa sebzelerinizden, meyvelerinizden ve çiçeklerinizden para kazanabilirsiniz. Hobi bahçeciliğinden çok para kazanamasanız da ailenize veya arkadaşlarınıza ekstra ürünler satarak para kazanabilirsiniz. Herhangi bir satış yapmadan önce dikkatli bir araştırma yapın.
3- Alışveriş yapmak
Alışveriş yapmaya karşılık ödeme almak mı? Kulağa hayalmiş gibi geliyor değil mi? Beklentilerinizi düşük tutarsanız ve sadece belli yerlerden alışveriş yaparsanız gizli müşterisi olduğunuz firma bir sonraki alışverişte alışveriş merkezine gitmeniz için size benzin parası verir. Saat başı ücret 200 TL ve 400 TL arasında değişirken ara sıra öğle yemeği için de para verilir.
Mutlaka okuyun: Gizli Müşteri Olarak Para Kazanmak
3- Blog Yazmak
Yazı yazmak ve bu yazıları internette yayınlamak, hobiden daha fazlası olabilir sizin için.
Örneğin kariyerinizle ve mesleğinizle alakalı konularda blog yazıları yazarak web sitenizde yayınlayabilirsiniz. Diyelim ki diş hekimisiniz ve yazı yazmayı çok seviyorsunuz. Kendi web sitenizde diş sağlığı ile alakalı kaliteli yazılar yazdığınızda Google’da arama yapan kişiler web sitenizi ziyaret eder ve müşteri kazanma şansı yakalarsınız.
Buna ek olarak yazılarınızı çeşitli platformlarda satabilirsiniz. Upwork, Fiverr, Bionluk, R10 gibi platformlarda firmalar ve web siteleri için yazı yazabilir ve bu işten para kazanabilirsiniz.
Yazı işinden para kazanabilmek için iyi bir blog yazısının nasıl olması gerektiğine dikkat etmeniz çok iyi olur. Eğer yazı işinden zevk alıyor ve bu işten para kazanmak istiyorsanız kendi blogunuzdan başlayarak belli bir konu hakkında kaliteli yazılar kaleme alabilirsiniz.
Sadece blog yazarak dahi geçimini sağlayan pek çok kişi olduğunu unutmayın.
Blog yazarlarının çok küçük bir bölümü büyük paralar kazansa da en alçakgönüllü olanlar bile temel reklamlar ve affiliate satışlar aracılığıyla aylık 100 ila 1000 TL arasında kazanır. Ancak sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın çünkü bloğunuzu oturtmanız ve para kazanmaya başlamanız 5-6 ayınızı alabilir.
Mutlaka okuyun: Makale Yazarak Para Kazanmak
4- Düzenleme
Birçok insan bundan hoşlanmasa da siz bir şeyleri düzenlemekten, tablolar oluşturmaktan veya plastik kutuları istiflemekten hoşlanıyor olabilirsiniz ve yarı zamanlı olarak sanal asistanlık yapabilirsiniz. Günümüz dünyasında insanların elinde bir sürü eşya ve bilgi vardır ( ve bunlar için yeterli yerleri yoktur). Haftada birkaç saatinizi başkalarına yardım etmek için ayırırsanız becerileriniz sayesinde saat başı 400 ila 1000 TL arasında para kazanırsınız.
Mutlaka okuyun: Ev Düzenleme İşi Yaparak Para Kazanın
5- Yemek
Yemek son yıllarda sosyal medyanın da gelişmesiyle bir ihtiyaçtan sanat formuna dönüştü.
Eğer yemek yapma becerileriniz kuvvetliyse bu işten çeşitli yollarla para kazanabilirsiniz.
Yemek blogu açabilir, Youtube’a yemek videoları yükleyebilirsiniz.
Yemek tarifi ve yemek fotoğrafçılığı üzerine Instagram hesabı açabilirsiniz. Hatta ve hatta bu işi hobiden tam zamanlı bir işe çevirebilir, kendi restoran ya da cafenizi açabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Yemek Yaparak Para Kazanma Yolları
6- Müzik aleti çalmak
Eğer bir müzik aleti çalabiliyorsanız özel ders verebilir veya bazı mekanlarda saatlik ücretlerle çalabilirsiniz. Özel ders ücretleri enstrümana göre değişmekle birlikte saati 300 TL’den başlamaktadır. Ayrıca çevrenizdeki cafe ve barlarda çalarak saat başına 700 ila 1000 TL kazanabilirsiniz.
7- Stand-Up
İnsanlar sizinleyken gülmekten yere yatıyorsa, insanların moralini çabucak düzeltebiliyor, onları kahkahalara boğabiliyorsanız sizde mizah hamuru var demektir.
Mizah yeteneğinizi kullanarak internette kendinize sağlam bir kitle yaratabilirsiniz.
Facebook, Youtube, Tiktok, Instagram gibi mecralarda komik videolarınızı paylaşarak viral bir şekilde internete yayılabilirsiniz.
Belli bir kitleye eriştikten sonra ise çeşitli mekanlarda tek kişilik stand-up gösterileri yapabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Komedyen Nasıl Olunur?
8- Dikiş dikmek
Evde hobi olarak yapılacak işler deyince şüphesiz dikiş işi ilk sıradlarda kendine yer bulur.
Eşsiz el işi ürünlerinizi bazı internet siteleri aracılığıyla satarak para kazanabilirsiniz ancak zanaatkarların çoğu daha çok pratik el becerileri sayesinde para kazanır. Bazı insanların ailelerinde dikiş diken yoktur ve bu nedenle perdelerin birleştirilmesi, gömleklerin onarılması veya çarşafların kısaltılması için başkalarına para öderler. Son dakika işleriyle mücadele edebilecekseniz ve dikiş konusunda hızlıysanız en basit dikişlerden bile 150-400 TL arası para kazanabilirsiniz.
9- Pasta ve Hamur İşleri
Yemek maddesinde söylediklerimizi pasta-börek için de aynen tekrar ediyoruz. Lezzetli ve görsel pastlar yapabiliyor ve bundan keyif alıyorsanız bu iş tam size göre olabilir. İster evde pasta yapıp satabilir isterseniz de kendi dükkanınızı açabilirsiniz. Dükkanınızı açmak isterseniz önce ilgili resmi kurumlara başvurarak yapmanız gerekenleri öğrenmelisiniz.
Özellikle pasta, börek, baklava, poğaça, tatlı gibi ürünlerde iddialıysanız bu ürünleri evinizde hazırlayarak insanlara veya pastanelere de satabilirsiniz. Benzer şekilde butik oteller de ev yapımı pasta-börek türü ürünlere oldukça ilgi gösterebilir.
Bu işi yaptığınızı başta arkadaşlarınıza olmak üzere internette açacağınız sosyal medya hesabında duyurabilir, birkaç sipariş alarak zamanla sipariş sayısını artırabilirsiniz. Bu iş özellikle ev hanımları için ideal bir ek gelir kaynağı olabilir.
10- Oyun oynamak
Evet, sadece oyun oynayarak yüz binlerce lira kazanılabiliyor. Bu fenomeni artık yadsımanın, garipsemenin alemi yok. Youtube ya da Twitch gibi platformlara bakarsanız oynadığı oyunun videolarını paylaşan hesapların yüzbinlerce takipçisi olduğunu siz de göreceksiniz.
Video izlenme sayısı = Reklam
Bu kazanç modeline uzun zamandır aşinayız.
Fakat artık kitlesel fonlama ve bağış yöntemleri yaygınlık kazanmaya başladı. Bir içerik üreticisinin (mesela bir oyuncunun) içerik üretimine devam edebilmesi için takipçileri bu kişiye aylık belli oranlarda bağış yapıyor. Patreon mesela bu sistem dayalı bir web sitesi. Üstelik Patreon’u gazeteciler, sinemacılar, yazarlar, çizerler de kullanabiliyor. Sadece oyun oynayanlara has bir mecra değil.
Yani oyun sektörü büyük bir hızla gelişiyor ve büyüyor. Bu sektöre girmek için de hiç geç değil. Yapmanız gereken tek şey, bilgisayar oyunu oynarken oyunun video kaydınız almak, oyun oynarken yorum yapmak ve insanları sizi takip etmeye davet etmek.
İlk 1000 takipçiyi elde ettikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Online rekabetin yüksek olduğu oyunlara ciddi zaman ayırırsanız tamamladığınız her görev için ücret alabilirsiniz veya üyeliğinizi satarak kar elde edebilirsiniz. Nelerin satıldığını öğrenmek için forumlarda ve oyun konuşmalarının yapıldığı diğer online alanlarda aktif olun.
Mutlaka okuyun: Para Kazandıran Oyunlar
11- Müzik
Müzik dersi vermek…
Mekanlarda çalıp söylemek….
İnternete müzikle alakalı “tutorial” videolar yüklemek…
Müzik para kazanmak için bereketli bir şeydir. Özellikle bir enstrümanı çok iyi çalabiliyorsanız özel ders verebilirsiniz. Hatta orta seviyede bir müzik beceriniz varsa bile yine özel ders verebilirsiniz. Zira öğrencileriniz bu işe yeni başlayan kişiler olacaktır büyük ihtimalle.
Mutlaka okuyun: Spotify ile Para Kazanmak
Mutlaka okuyun: Müzik Dinleyerek Para Kazanmak
12- Grafik Tasarım
Grafik tasarım becerilerine sahip olmanıza karşın başka bir mesleğiniz olabilir. Yani bir polis olabilirsiniz ancak Photoshop’u avucunuzun içi gibi iyi biliyorsunuzdur. Böyle bir durumda, boş zamanlarınızı grafik tasarımla uğraşarak değerlendirebilir ve bu işten para kazanabilirsiniz.
Upwork, Fiverr, Bionluk gibi freelancer siteleri müşteri bulma konusunda idealdir. Benzer şekilde çalışmalarınızı Instagram’a yükleyerek de insanlarla iletişime geçebilirsiniz.
Veya çalışmalarınızı tişört, kupa, çanta gibi ürünlerin üzerine bastırarak çalışmalarınızı bu şekilde de satabilirsiniz. Böyle bir girişimin maliyeti de yok denecek kadar azdır. Talebe göre baskı yaptırabilir, müşteriden ödeme aldıktan sonra kar payınızı cebinize koyarak baskı ve kargo masraflarını ödersiniz.
Bu alanda ilerlemek ve müşterileri kapmak için yaratıcılığınızı konuşturmanız, çalışmalarınızla dikkat çekmeniz gerekir. Tabii Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDraw gibi programları çok iyi kullanabilir olmanız büyük avantaj. Ayrıca takıldığınız konularda Youtube’da mutlaka iyi bir video vardır. Youtube’daki tasarım videolarını izleyerek bile çok şey öğrenebilirsiniz.
Eğer grafik tasarımdan biraz anlıyor ve baskılı şeyler giymeyi seviyorsanız tişört tasarım işine girebilirsiniz. Grafik tasarım bilmeseniz bile online bulduğunuz görselleri ya da profesyonel bir tasarımcıya hazırlattığınız görselleri tişört, telefon kılıfı, kapüşonlu gibi şeylere basıp satabilirsiniz.
Bunun için mutlaka bir web siteniz olmalı ve sosyal medyayı (Instagram!) çok iyi kullanmalısınız. Üstelik bu işi yapmak için ciddi bir yatırıma da gerek yok. Sipariş geldikçe online sitelerden baskı yaptırıp “dropshipping” mantığıyla müşteriye kargolatabilirsiniz.
Shopify, Shopier, Instagram Alışveriş gibi opsiyonları da muhakkak değerlendirmelisiniz satış için.
Tişört tasarım bu açıdan çok iyi bir seçenek olabilir. Kendi tişörtlerinizi tasarlayabilir, kendinize bir e-ticaret sayfası açabilir ve bu tişörtleri satabilirsiniz. Ayrıca insanların taleplerine göre tişört, telefon kılıfı, kahve bardağı, bez çanta, cüzdan gibi ürünlere yönelik görsel tasarlayabilirsiniz de.
Mutlaka okuyun: Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
13- Evcil Hayvan Bakımı
Kedi, köpek, muhabbet kuşu, balık, papağan, tavşan gibi evcil hayvanları seviyorsanız, hayvanlarla vakit geçirmek sizin için büyük bir keyifse bu işten de para kazanabilirsiniz.
Örneğin evinde kedi besleyen bir kişi 3 günlük bir şehir dışı iş seyahatine gittiğinde kedisini arkadaşlarına ya da ailesine bırakır; fakat bu her zaman mümkün olmayabilir.
Bu noktada siz evcil hayvan bakımı, konaklama ve gezdirme gibi bir hizmet sunarsanız bu kişinin müşterisi olabilirsiniz.
Söz gelimi bu kediyi 3 gün boyunca evinizde bakarsanız 500 lira gibi bir para talep edebilirsiniz kedinin sahibinden.
Benzer bir biçimde sabahları köpekleri gezdirmek için de hizmet sunabilirsiniz. Semtinizde köpek sahibi 10 kişiyle anlaşsanız ve bu 10 köpeği her sabah 1 saat gezdirseniz de yine ciddi bir ek gelir elde edersiniz.
Defaatle tekrar ettiğimiz gibi bu hizmeti anlatan bir Instagram hesabı açabilir, evcil hayvanlarla alakalı forumlarda sunduğunuz hizmeti anlatırsanız kısa sürede iyi bir müşteri sayısına ulaşabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Bakıcılığından Para Kazanmak
14- Dans etmek
Kadınlar eşlerini her zaman dans stüdyolarına götürmeye çalışırlar. Ancak erkekler ya utandıkları için ya da pahalı olduğunu düşündükleri için dans kurslarına katılmak istemezler. Dans eğitiminiz varsa, sabırlıysanız ve tempolu dansları biliyorsanız boş zamanlarınızda dans dersleri verebilirsiniz. Ders başı 350-700 lira para kazanabilirsiniz. Çift sayısını artırdıkça kazancınız da artacaktır.
15- Web Tasarımı
WordPress’i çok iyi biliyorsunuz.
Kendi web sitenizi kendiniz hazırlıyorsunuz.
Arkadaşlarınız web sitesi açacağı zaman size danışıyor.
Grafik tasarımdan zevk alıyorsunuz…
O halde bu tutkunuzu hizmet olarak diğer insanlara da sunabilir, hazırladığınız web siteleri sayesinde iyi bir ek gelir elde edebilir; hatta işleri büyütüp bu işi tam zamanlı işiniz haline getirebilirsiniz. Üstelik web tasarımı işini laptopunuzun olduğu herhangi bir yerde yapabilirsiniz. Dilerseniz Çeşme’de plajda web sitesi tasarlayın, dilerseniz Berlin Alexanderplatz’de bir kafede…
Eğer elinizde daha önce yaptığınız işleri gösterebileceğiniz bir portfolyonuz varsa, başta sosyal medya olmak üzere çeşitli web sitelerinde bu hizmeti sunduğunuzu belirtin, örneklerinizi gösterin ve müşteri kazanmaya başlayın.
Birkaç müşteri edindikten sonra tavsiye aracılığı ile daha çok iş almaya başlarsınız.
16- El Becerileri
- Takı tasarımı…
- Ahşap mobilya üretimi…
- Örgü ve dantel
- Mum ya da sabun yapımı…
El yapımı ürünler insanlarda bir özgünlük ve kalite algısı uyandırır. Sizin de eliniz bunlardan birine yatkınsa, mesela evinizdeki mutfak masasını hafta sonu Koçtaş’tan aldığınız kerestelerle bizzat siz yaptıysanız bu işi büyütebilirsiniz ve başka insanlar için de masa-sandalye üretebilirsiniz.
Etsy mesela tamamen el yapımı şeyler üretip satan kişilere yönelik bir e-ticaret sitesi.
Evde üretip satabileceğiniz sayısız ürün bulunuyor. Siz de bu hobinizden gelir elde etmek istiyorsanız her zaman olduğu gibi Instagram, Facebook, Youtube, Pinterest gibi mecralarda fotoğraf ve videolarınızı paylaşın. İnsanların size ulaşabilecekleri bir alan açın.
Daha sonra ister talep üzerine ister toptan bir şekilde el yapımı ürünlerinizi satabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Evde Hobi Olarak Yapılacak İşler
17- Video
Fotoğrafçılığa benzer şekilde video da sizin hobiniz olabilir. Kısa videolar çekmek, bir konuyu anlatan açıklayıcı videolar hazırlamak, komik ve eğlenceli mizansenler yaratmak sizin işinizse bu işten para kazanabilirsiniz.
Mesela Youtube’a düzenli içerik yükleyerek takipçi ve dolayısıyla reklam kazancı elde edebilirsiniz.
Ya da markaların, yerel işletmelerin seveceği türden içerikler üreterek videolarınıza sponsor olmalarını sağlayabilir; bu işletmeler için tanıtım videoları çekebilirsiniz.
Zamanla video işinden daha çok para kazandığınızı fark ederseniz şaşırmayın.
Önemli olan düzenli ve kaliteli içerik üretmek ve bu içerikleri sosyal medyada paylaşmak.
Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?
18- Alım – Satım
Eskicileri gezmeyi seviyorsanız ya da alışveriş sitelerinde dolaşmaktan zevk alıyorsanız alım satım işinden para kazanabilirsiniz.
Pazarlarda, pasajlarda, bit pazarlarında veya internette ucuza satın aldığınız şeyleri üzerine kar marjınızı ekleyerek başka insanlara satabilirsiniz.
Mesela sadece araba alım satımı yaparak aylık 10-15 bin lira kazanan pek çok kişi var.
Bu araba olur, kitap olur, fotoğraf makinesi olur, elbise olur, mobilya olur, antika olur… Müşteri bulacağınıza emin olduğunuz sürece her şeyin alım satımını yapabilirsiniz.
Özellikle bit pazarlarında elden çıkarılan antika eşyaların çok ciddi alıcıları çıkabilir. Bit pazarında 30 liraya aldığınız antika bir radyoyu, antika eşya seven bir kişiye pekala 200 liraya satabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: E-Ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?
19- Redaktörlük
İnternette milyonlarca web sitesi var. Kitapçılarda milyonlarca kitap var. Bu kitapların ve yazıların son kontrolünü kim yapıyor dersiniz?
Tabii ki redaktörler.
Redaktör temel olarak bitmiş bir yazıyı imla kuralları ve yapı bakımından inceler, mevcut hataları düzeltir ve yazıyı yayına hazır hale getirir.
Reklam metinleri, raporlar, kitaplar, e-kitaplar olmak üzere yazılı her türlü metni inceleyerek redakte edebilir ve bu işten para kazanabilirsiniz.
Bu işe girmek ve metin düzeltmenliği yapmak için internetteki alakalı forumlara ve web sitelerindeki ilanlara başvurabilirsiniz.
20- Seyahat
Eğer 2 günlük her boşluğunuzda bir yerlere gidiyor, gezmekten, yeni şehirler ve ülkeler görmekten zevk alıyorsanız bu işten de para kazanmanız mümkün.
Instagram’da ve Youtube’da pek çok gezgin görmüşsünüzdür. Gittiği ülkeleri ve şehirleri gezerek, bu yerlerin kültürünü, yemeklerini tanıtarak yüzbinlerce takipçiye ulaşan pek çok kişi var.
Siz de bu kişiler gibi seyahatlerinizi video, blog yazısı, fotoğraf formunda; faydalı ve eğlenceli bilgilerle sunarak çeşitli firmalarla sponsorluk anlaşması yapabilirsiniz.
Mesela seyahat ile ilgili bir blogunuz varsa, havayolu ya da bir valiz firması blogunuza gayet sponsor olabilir ve sitenize reklam koyma karşılığı size iyi bir ücret ödeyebilir.
Mutlaka okuyun: Seyahat Etmeyi Sevenler İçin En İyi Meslekler
Mutlaka okuyun: Gezerek Sosyal Medyadan Para Kazanmak
21. Podcast
Pandemi nedeniyle herkes evlerine geçilmişken yükselen bir içerik formatı var: Podcast.
Tıpkı blog yazarlığı ya da Youtuber’lık gibi podcast de bir içerik üretme yöntemi ve sese dayanıyor.
Siz de konuşmaktan keyif aldığınız spesifik bir konu ve tema belirleyerek çeşitli ses dosyaları üretebilir, farklı kişilerle belli bir konu hakkında konuşabilirsiniz.
Podcast’te temel para kazanma yöntemi satış ortaklığıdır diyebiliriz. Yani podcast’te belli bir markadan bahsederek bu markanın ürünlerini tanıtır pazarlarsınız. Ya da kendi ürünlerinizi de tanıtabilirsiniz.
Sponsorlu içerik, başka markaların ürünlerini tanıtmak, kendi ürünlerini satmak gibi gelir modelleri mevcut podcast dünyasında.
Mutlaka okuyun: Podcast ile Nasıl Para Kazanılır?
22. Seslendirme
İlginç ve karakteristik bir sesiniz varsa seslendirme yapmak da yine iyi bir seçenek olacaktır. Her gün milyonlarca video içerik üretiliyor ve bunların ciddi bir bölümünde seslendirmeye ihtiyaç duyuluyor. Siz de özellikle video içeriklerde seslendirme yaparak bu işten para kazanabilirsiniz.
Reklamlarda, radyo programlarında, satış videolarında, podcast intro’larında, kurumsal tanıtım filmlerinde seslendirme önem taşıyan bir mesele.
Siz de kendinize ufak bir portfolyo hazırlayarak yapım şirketlerine, reklam ajanslarına gönderebilir ve seslendirme dünyasına adım atabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Seslendirme Yaparak Para Kazanmak
23. Yabancı Dil
Yabancı dil bilmek daima bilekteki bileziktir. “Bir dil bir insan, iki dil iki insan.” diye boşuna söylenmemiş.
Örneğin akıcı derecede İngilizce ya da Almanca biliyorsanız;
- Özel ders verebilirsiniz.
- YDS’ye yönelik eğitim içerikleri hazırlayıp Youtube’da yayınlayabilir ya da Udemy gibi sitelerde satabilirsiniz.
- Yazılı veya sözlü çeviri yapabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak
24. Niş Web Siteleri Kurmak
Blog yazarlığına çok benzeyen bir yöntem de niş web siteleri açmak. Bu web sitesinde sadece tek bir konuya odaklanmanız şart.
Örneğin tıraş makineleri ile bir web sitesi kurduğunuz zaman…
Çeşitli ürün incelemeleri yaparak bu ürünlerin Amazon linkini paylaşabilirsiniz. İnsanlar bu link üzerinden ürünü satın aldığında siz de komisyon kazanırsınız.
Çeşitli marka ve şirketler size ulaşarak kendi ürünlerini tanıtmanızı ister. Bundan da para kazanmak mümkün.
Google Adsense hesabı açarak sitenize gelen trafikten reklam geliri elde edebilirsiniz.
Kendi ürünlerinizi satabilirsiniz.
Tüm bunları yaparken Instagram ve Youtube’da da içerik üretebilirsiniz tabii.
Niş web sitesi açmak internetten para kazanmak için daima iyi bir yoldur özetle.
Mutlaka okuyun: Ne Blogu Açmalıyım?
25. E-ticaret sitelerinde satış
Online pazar yerlerinde satış yapmak uzun süredir çok sayıda insanın ilgilendiği bir gelir modeli. Çeşitli ürünleri (popüler ürünleri mesela) toptan satın alabilir ve bunları üstüne kar marjı ekleyerek Amazon’da, Hepsiburada’da, N11’de, Trendyol’da satışa çıkarabilirsiniz.
Bu işe ek gelir kaynağı olarak başlayıp aylık 40-45 bin lira kazanan pek çok kişi var. Sandığınız kadar zor bir şey değil ancak satacağınız ürünleri iyi seçmeli ve ürün kalitesini belli bir standartın üstünde tutmalısınız.
Çin’den getirttiğiniz ürünlere kendi etiketinizi basarak satış yapabilirsiniz.
Dropshipping ile toptancıdan ürünü direkt müşteriye kargolatabilirsiniz. Siz sadece ürünü başka bir sitede yayınladığınız ve aracı olduğunuz için para kazanırsınız. Ürünü görmezsiniz bile. Direkt Çin’den müşterinin evine gider ürün.
İkinci el eşya alım satımı da Letgo, Zebramo, Dolap, Gardrops gibi siteler nedeniyle ülkemizde ciddi bir sektör haline geldi. Bu seçeneği de düşünebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: E-ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?
26. Mobilya Yenilemek ve Bit Pazarında Gezmek
Eğer ellerinizle eski durumdaki bir şeye yeni bir hayat vermekten keyif alıyorsanız mobilya yenileme işi yapabilirsiniz. Ucuza aldığınız bir konsolu boyayarak, tamir ederek, yeni kulplar takarak yepyeni bir hale getirmek mümkün. Cila, zımpara, vernik gibi pek çok el emeği gerektiren süreç var ancak eski mobilyaları ucuza satın alıp biraz malzeme kullanıp biraz da emek vererek yepyeni mobilyalar ortaya çıkarabilirsiniz.
Bu işte kazanç sağlamak için mobilyaları ucuza ya da bedavaya almanız, malzemeleri doğru oranda kullanmanız gerekir. Aksi halde yorgunluğunuz yanınıza kar kalır. Letgo, Sahibinden, Facebook, Dolap gibi mecralarda yenilediğiniz mobilyaları satışa çıkarabilirsiniz sonunda.
Buna paralel olarak bit pazarlarında ucuza aldığınız ürünleri yenileyerek yine çeşitli sitelerde tekrar satışa koyabilirsiniz. Bazen ölen yaşlı bir kişinin evi boşaltılır ve evdeki eşyalar açık ihaleyle satışa çıkarılır. Yard sale deniyor buna genelde. Siz de bu tür fırsatları değerlendirip çok ucuza nefis eşyalar, kıyafetler, mobilyalar satın alıp tekrar satabilirsiniz.
Ayrıca bu tür yerlerde koleksiyonluk antika eşyalar bularak bunların da satışını yapmak mümkün.
- Plak
- Eski çizgi romanlar
- Eski paralar
- Oyuncaklar
- Sporcu kartları
- Antika ev eşyaları
Mutlaka okuyun: İkinci El Mobilya Yenileyerek Para Kazanmak
27. Drone Uçurmak
Drone son yıllarda hayatımıza giren ve pek çok farklı yeni açıdan görüntüler görmemizi sağlayan şahane bir teknolojik cihaz. Düğün, fabrika tanıtımı, belgesel, haber, dizi-film gibi şeylerde artık en az birkaç kez drone kullanıldığını görüyoruz.
Siz de bu alandaki drone pilotluğu yeteneğinizi kullanarak fotoğraf ve video çekebilir, stok web sitelerine içerik yükleyebilirsiniz. Drone pilotluğu ile alakalı blog ya da Youtube kanalı açabilir ve hatta drone uçurma konusunda özel ders verebilirsiniz.
Drone uçurmak için artık Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden pilot ehliyeti almak gerekiyor. Bunu da belirtelim.
Mutlaka okuyun: Drone İle Para Kazanmanın Yolları
28. Ev Dekorasyonu
İç mimari, ev dekorasyon ve yerleştirme konularında Tanrı vergisi bir yeteneğiniz varsa bundan para kazanmanın bazı yollar bulunuyor.
Ev, iş yeri, ofis, kafe gibi yerlerin iç tasarımını ve dekorasyonunu yaparak para kazanmanın söz konusu olabilir yani.
Dekorasyon ürünleri alıp satmak, bu konuyla ilgili blog, Instagram hesabı ya da Youtube sayfası açmak gibi şeyler denenebilir. Kendi evinizde yaptınız kendin-yap (Do it yourself) projelerine dair Youtube kanalı çok şık olur mesela. Zamanla reklam geliri elde edebilir; işbirlikleri, ürün satışları yapabilirsiniz.
29. Moda ve Makyaj
Eğer giyinmeyi ve makyaj yapmayı seviyorsanız, bu alanda sizin zevkinizi arkadaşlarınız daima takdir ediyorsa sizde modacı ve makyaj sanatçısı hamuru var demektir.
Moda ve giyim çekimlerinde stilistlik yapabilirsiniz.
Düğün ve etkinlikler için makyaj yapabilirsiniz.
Kendi kıyafetlerinizi veya makyaj malzemelerinizi üretip satabilirsiniz.
Bu konuda Instagram, Tiktok ve Youtube’da içerik üretebilirsiniz. Makyaj konulu Instagram ve Youtube sayfalarında ciddi paralar dönüyor…
30. Bisiklet
Bisiklet hem nefis bir hobi hem de nefis bir spordur aslında.
Bisikletle ürün teslimatı yapmak, bisiklet sürüş teknikleriyle alakalı ders vermek, bisiklet gezileri düzenlemek, bisiklet tamiri ve montajı yapmak gibi şeylerden ek gelir elde etmeniz gayet mümkün.
31. Planlama ve Organizasyon
Eğer planlama ve etkinlik organize etme beceriniz yüksekse bu durumdan para kazanmanız mümkün.
Düğün organizasyon şirketleri bu aralar pek revaçta mesela.
Ya da insanların evlerinde doğum günü gibi etkinlikler gerçekleştiren bir şirket de kurulabilir. Bu konuda kitap yazılabilir, Youtube kanalı açılabilir.
Ancak esas ağırlığın düğün ve konser planlama konularına yönelik olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Mutlaka okuyun: Organizasyon İşi Yapmak
32. Yatırım
Yatırım başlı başına ciddi bir iş ancak hobi yönü de olan bir uğraş. Yatırım yapmak için tabii ki bir sermayenizin olması lazım. Ancak kaybetmeye razı olduğunuz bir miktarla hisse senedi ya da kripto para (bitcoin, litecoin vs.) alıp satabilirsiniz.
Yine ev, arsa, araba gibi şeylerin alım satımını da yatırımcılık başlığı altında ele almak mümkün.
Mutlaka okuyun: Yatırım Nasıl Yapılır?
33. Modellik
Fiziğiniz iyiyse modellik yapmak çok iyi bir seçenek olabilir.
Moda ve kıyafet çekimlerinde yer alabilir, stok fotoğraflarda yer alabilir, çeşitli dizi-film-reklam çekimlerinde kendinize yer bulabilirsiniz.
Modellik konusunda ilerlemek istiyorsanız en az 25-30 fotoğraflık bir fotoğraf portfolyonuzun olması çok iyi olur.
34. Ev Sahipliği – Konaklama Hizmetleri
Diyelim ki 2+1 bir evde yaşıyorsunuz ve bir odanız daima boş.
Bu odayı Airbnb üzerinden kiralayabilirsiniz. Yani yaşadığınız şehre birkaç günlüğüne gelen insanların konaklama ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bundan hem para kazanırsınız hem de yepyeni insanlarla tanışma deneyimi yaşarsınız.
Özellikle evi müsait olan kişiler, boş odalarına bir yatak ve birkaç parça mobilya koyarak kiralama yöntemini seçebilir. Aylık 4 kişi gelip kalsa söz gelimi 600-700 lira para kazanabilirsiniz minimum.
Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak
35. İnfluencer Olun
Aynı blog içerikleri üretmek gibi sosyal medyada kendi içeriklerinizi üreterek belli bir takipçi kitlesine ulaşabilir ve alacağınız reklamlardan büyük paralar kazanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Sosyal Medyadan Para Kazanmak
36. Egzersiz ve Fitness
Spor yapmayı, vücudunuzu formda tutmayı seven birisiniz…
Ya da ağırlık basmaktan feci keyif alıyorsunuz…
Bu işi eğitmenlik düzeyinde yapmanız gayet mümkün. Şehrinizdeki spor salonlarında eğitmenlik yapabilir ya da bir üstte bahsettiğimiz gibi Youtube’da egzersiz-fitness konulu bir kanal açabilirsiniz.
Instagram için de geçerli bu. Fitness meraklılarına yönelik bir motivasyon sayfası açabilirsiniz. Markalar bu tür konularda yüksek takipçili kişilere reklam amaçlı yaklaşabilmekte.
Yeterli takipçiye ulaştığınızda özel birebir ders, beslenme ve egzersiz planı hazırlama, takipçilerinizi belli salonlara yöneltme, belli marka ürünleri tavsiye etmek gibi yollarla bu işten para kazanabilir hale gelmek mümkün.
37. Özel Ders
Para kazandıran hobiler deyince akla ilk gelen şeylerden biri özel ders olmasa gerek. Ancak eğer insanlara yeni şeyler öğretmeyi seven biriyseniz bu tutkunuzdan para kazanabilirsiniz.
Çok iyi bildiğiniz bir konuda (matematik, satranç, tişört baskı, yemek fotoğrafçılığı vs.) insanlara online ya da birebir ders verebilirsiniz.
Yani ders vermek için akademisyen olmak filan gerekmiyor.
Skillshare, Udemy, Youtube ve hatta Instagram üzerinden bile insanlara özel ders verebilirsiniz. Udemy mesela bir Türk girişimci tarafından kurulan şahane bir e-eğitim sitesi. Buraya X konusuyla ilgili 6 saatlik bir eğitim videosu yükleyebilirsiniz. Bu dersi satın alıp izleyen kişi kadar para kazanırsınız. Dahası bir sefer anlattığınız dersten ömür boyu para kazanabilirsiniz.
Yani pasif gelir elde etmek isteyenler için Udemy gibi platformlara yönelik eğitim içerikleri hazırlamak bir numaralı öncelik olmalı. Hangi alanda bilgi ve deneyiminiz varsa ona uygun ders hazırlayabilirsiniz.
- Borsa
- Bitcoin ve kripto paralar
- Matematik
- Türkçe dilbilgisi
- WordPress kullanımı
- Javascript
- Video düzenleme
- Yemek fotoğrafçılığı
…bunlardan sadece birkaçı.
Mutlaka okuyun: Udemy’den Para Kazanmak
38. Sosyal Medya Yöneticiliği
Sosyal medyanın da bir tür hobi ve boş vakit geçirme alışkanlığı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle gençlerin her gün birçok sosyal medya platformunda birden aktif olduğunu görmek mümkün. Peki bu durumda istifade ederek para kazanmak?
Dijital pazarlamacılar ve markalar online varlıklarını sosyal medyada tesis etmekte zaman zaman zorlanabilmekteler. Tek bir olumsuz Facebook yorumu bile bir müşterinin o markadan alışveriş yapmasının önünü tıkayabilir. Bu nedenle birçok marka sosyal medya yöneticiliğine ihtiyaç duymakta. Sosyal medya yöneticiliği markaların sosyal medyadaki imajlarını anlık olarak takip etmeye ve takipçi etkileşimlerini yönetmeye dair yeni bir meslek aslında.
Markaların profillerini inceleyerek hata bulmak, mesajlara ve yorumlara cevap vermek, çeşitli konularda şirkete feedback vermek gibi görevleri var bu yöneticilerin.
Yani sosyal medyada geçirdiğiniz zamanın bir kısmını bu şekilde markalara ayırabilir ve bundan para kazanabilirsiniz.
Sosyal medya pazarlama yöntemlerini ve sosyal medya platformlarının çalışma dinamiklerini bilmek bu mesleği yapabilmek için önemli beceriler.
39. Bakıcılık
Eğer bebeklerle ve çocuklarla zaman geçirmeyi seviyorsanız bu durumdan para kazanmanız mümkün. Boş vakitlerinizde bebek bakıcılığı veya dadılık yapabilirsiniz. Ya da çocuklara yönelik atölyeler, etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
Çocuk kitabı yazarlığı, çocuklara yeni bir beceri kazandırma atölyesi gibi pek çok çeşitlemeye girmek mümkün. Yabancı bir dili çok iyi derecede biliyorsanız dadılık ve bakıcılık alanında güzel paralar kazanabilirsiniz.
40. Tamirat – Tadilat
Elinizden her iş gelir mi?
Bozulan tost makinesini bizzat siz mi tamir edersiniz?
Ev işlerinde, boya-badanada her şeyi siz mi üstlenirsiniz?
O zaman tamirat-tadilat konusundaki yeteneklerinizden para kazanabilirsiniz gayet.
Armut.com üzerinden ilan açabilir ve müşteri bulabilirsiniz. Yine yaşadığınız şehirde, yaşadığınız semtte sokaklara ilan yapıştırabilir, sosyal medya üzerinden tamirat-tadilat işleri yaptığınızı duyurabiliriniz.
Mekanik ve motor tamiri, boya-badana, kendin yap projeleri, elektrik ve tesisat işleri gibi pek çok kalem var. Bunlardan size en uygun olanı seçip bu alanda boş zamanlarınızda insanlara hizmet sunabilirsiniz.
41. Mobil Uygulama Geliştirme
Şirketler artık mobil uygulamaların önemini kavradı. Market alışverişin uçak bileti rezervasyonuna kadar hemen her konu mobil uygulama bulunuyor. Şirketler de kendi mobil uygulamalarını yaptırmak için ciddi bir arayış içinde.
Eğer siz de iOS veya Android tabanlı mobil uygulama geliştirme yöntemlerinden anlıyorsanız hem şirketler hem de kendiniz için çeşitli uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Uygulama geliştirerek para kazanmak için yazılımcılık bilginizin olması çok önemli. Hazır mobil uygulama şablonu hizmeti veren platformlar var ancak onlarla bir yere kadar varabilirsiniz.
Şayet bu alanda bilgi ve deneyiminiz varsa mutlaka mobil uygulama geliştirmeye odaklanın. Fiverr, Upwork gibi sitelerden mutlaka iş bulabilirsiniz. Zamanla yaptığınız işlerin sayısı ve çeşidi arttıkça müşteriler size gelmeye başlar.
Mutlaka okuyun: Uygulama Yaparak Para Kazanmak
42. Resim & Karikatür Yapmak
Resim yapmayı seviyor ve bu alanda da kendinize güveniyorsanız yaptığınız resimleri internette ve sergilerde satabilir ya da insanların portrelerini anlık yaparak para kazanabilirsiniz. Bazıları da insaların portrelerini karikatürize ederek para kazanırlar. Seçenekleriniz tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış
Mutlaka okuyun: Resim Yaparak Para Kazanmak
43. Online Kurs Hazırlamak
Herhangi bir konuda yeterince bilgili ve tutkluysanız bildiklerinizi başkalarıyla paylaşmaya ne dersiniz?
Bu sayede para kazanmanın yanında başkalarına yardımcı olma duygusunun verdiği mutluluğu da tatmış olursunuz.
Üstelik bir kereliğine oluşturduğunuz kurs sayesinde Udemy gibi sitelerde öldükten sonra bile para kazanmaya devam edebilirsiniz
Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak
44. Amazon’da Satış
Eğer internette bir şeyler alıp satmaktan keyif alıyorsanız Türkiye’den aldığınız ya da ürettirdiğiniz ürünleri yurtdışına Amazon üzerinden satışını yapabilirsiniz.
1 yıl önce hem deneyim hem de merak üzerine girdiğimiz Amazon maceramız çok farklı boyutlara ulaştı. Şu an maaşlı işimizden kazandığımız paranın çok daha fazlasını Amazon’da kazanabiliyoruz. İngilizce bilmeden biz bile bunu başarabildiysek herkes başarabilir.
Mutlaka okuyun: Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?
45. Mizah
Eğer insanları kırıp geçiren bir mizah anlayışınız varsa iyi bir pazarlamayla bundan güzel paralar kazanabilirsiniz. İlla Cem Yılmaz düzeyinde olmanız da gerekmez.
Instagram’da komik görseller paylaştığınız, bu fotoğraflara komik caption’lar yazdığınız bir hesabınızın olması yeterli.
“ickiliydibilmemne” hesabı komik görseller paylaşan 1.5 milyon takipçili bir hesap. Bu hesabın bir markaya dair attığı tek bir story’nin en az (en az) 1000 lira olduğunu söyleyebiliriz. Belki 5000 liradır, bilmiyoruz. Ancak bu ve benzeri girişimlerde para olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.
Bu bağlamda spesifik bir alan da belirleyebilirsiniz. Sadece kadınlara yönelik bir mizah sayfası, sadece flört ve ilişkilerle alakalı bir mizah sayfası, sadece spor yorumcularıyla alakalı bir mizah sayfası vs…
46. Sürücülük
Uber ülkemizde bir yasaklanıyor bir serbest kalıyor. Ancak 2021 yılının ilk günlerinde Uber’e yönelik erişim yasağı kalktı. Yani dileyenler Uber sürücüsü olarak para kazanmaya devam edebilecek.
Eğer araç kullanmayı seviyorsanız Uber üzerinden bir tür taksicilik yaparak para kazanabilirsiniz. Sahip olmanız gereken tek şey bir araba ve akıllı telefon.
Çalışma saatlerini kendiniz ayarlıyorsunuz Uber’de. Yani bir günde birkaç saat de çalışabilirsiniz, gün boyu da çalışabilirsiniz.
Hem araba sürerek para kazanırsınız hem de daima yeni kişilerle tanışabilirsiniz. Haftanın bazı saatlerinde Uber’in bonus özelliği de mevcut. Yani 300 lira kazanacağınız bir sürüş için 150 lira fazladan kazanabilirsiniz de.
Buna karşın fiziki olarak yorucu ve zaman alıcı bir iş olduğu da gerçek. Buna dikkat ederek Uber sürücülüğünü bir alternatif olarak düşünmenizi tavsiye etmekteyiz.
Hobinizi Nasıl Paraya Çevirirsiniz?
Pazarlanabilir bir yeteneğimiz olsa bile başarısızlık korkusundan dolayı birçoğumuz bir türlü harekete geçemeyiz. Eğer bir hobiyi paraya çevirmeye çalışır ve başarısız olursak o hobiden artık keyif duymayacağımızdan veya daha da kötüsü, diğer insanların bize farklı bir gözle bakacağından korkarız.
Hobinizi paraya çevirmek kolay bir iş değildir ancak öte yandan, kesinlikle bir roket bilimi de değildir. Küçük bir hazırlık ve stratejik uygulama ile olumlu sonuçların keyfini çıkartabilirsiniz. İşte, işinize yarayacak birkaç ipucu:
1. Bir Plan Oluşturun
Hobinizi paraya dönüştürmek için ilk iş olarak bir plan yapmanız gerekmektedir. Ve bu planı zaman geçtikçe şartlara göre değiştirmeli ve güncellemelisiniz.
Yarı zamanlı olarak işe başlayıp daha sonra vakit ilerledikçe bu işi tam zamanlı bir işe çevirebilirsiniz. Bunun için de aşağıdaki planı uygulayabilirsiniz:
“Akşamları ve hafta sonları boş vakitlerinizde çalışabilir ve para kazanmaya başlabilirsiniz. Kazandığınız tüm parayı biriktirin. Altı aylık giderlerinizi karşılayabilecek yeterli parayı biriktirdikten sonra maaşlı işinizden çıkıp kendi işinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.”
Bu size birebir uyacak bir plan olmayabilir ancak buna benzer bir plan yapabilirsiniz. Körlemesine dalış yapıp işlerin iyi gitmesini ummak, pek de akıllı bir seçim olmayacaktır.
2. İlk Satışınızı Yapın
Hobinizi milyon liralık bir işe çevirmek birkaç günde olabilecek bir şey değildir. Başlangıç aşamasındaki ilk hedef, ilk satışınızı yapmak olacaktır. Bu ister 5 liralık bir satış isterseniz de bir toptancıya 5000 liralık bir satış olsun, ilk satışınız yapacağınız en zor ve en önemli satıştır.
İlk satışınızı yapmak için benimseyebileceğiniz birçok strateji bulunuyor ancak bunların hepsi satacağınız ürüne göre değişkenlik gösterebilir. Eğer bir hizmet satıyorsanız, biraz konuşkan olmanız ve ücretsiz bir deneme sürümü sunmanız işinize yarayabilir. Eğer bir ürün ise doğru yerlerde yapacağınız iyi bir reklam, size satış yaptırtabilir. (Elinizdeki sınırlı kaynaklarla büyük kitlelere ulaşmak istiyorsanız sosyal medya bunun için oldukça kuvvetli bir platformdur.)
Siz her ne kadar ürününüze inanıyor olsanız bile, unutmamak gerekiyor ki, diğer insanların ürününüze inanmaları için bir sebepleri bulunmuyor. Henüz kendinizi kanıtlamadınız. İlk satışınız için çok çalışın ve bir satış yerine iki satış yapın, 2 satış yerine 4 satış yapın.
3. Vaktinizi Maksimize Edin
Birçok insan için tam zamanlı bir işte çalışıp ardından, fazladan birkaç saat hobileri üzerinde çalışmak pek de kolay değildir. Çocuklarınız, sevgiliniz, arkadaşlarınız ve sosyal ihtiyaçlarınız derken, kısacası gün içerisinde hobinize vakit ayırmak için zamanınız kalmayabilir. Bu yüzden başlangıçta bazı sosyal aktivitlerden fedakarlıklar yapmanız ve vaktinizi nasıl kullanmanız gerektiği konusunda yaratıcı olmanız gerekiyor. Belki de, alıştığınız saatten daha erken kalkmanız ve işinize gitmeden önce bazı işleri yapmanız gerekecektir.
Ek olarak hobinize çocuklarınızı da dahil edebilirsiniz. Bu sayede bir yandan işinizi yaparken aynı zamanda onlarla da vakit geçirebilirsiniz.
4. İnternette Boy Gösterin
Günümüz iş dünyasında herkes, bir şeyler yapabilmek için bir çevrimiçi varlığa ihtiyaç duymaktadır. Bu, bir websitesi, sosyal medya profilleri veya kendinizi profesyonel olarak tanıtacak herhangi bir şeyi yaratmak ve kontrol etmek anlamına gelmektedir.
“Kendinizi tanıtırken tutarlı davranmak size daha iyi bir imaj ve takipçi sayınızın artmasını sağlayacaktır. Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz benzer işleri yapanları inceleyebilir ve onların görüşlerine başvurabilirsiniz.”
5. Ağ Kurun
Birçok iş başarısı genelde ağ kurma ve sözlü muhabbet ile gerçeğe dönüşmektedir. Bu yüzden, kendinizi satma konusunda da aktif olarak hazırlıklı olmalısınız.
Uzmanlık alanınız ile ilgili profesyoneller ile tanışabileceğiniz kulüpleri, konferansları ve grupları bulun. Bu etkinliklerde çok şey öğrenebilir ve sizden daha iyi bir konumda olan insanlar ile tanışma fırsatı yakalabilirsiniz.
6. Hobinize Gerçek Bir İş Olarak Yaklaşın
Verebileceğimiz son tavsiye ise hobinize ciddi bir iş olarak yaklaşmanızdır. Eğer bir gün bunun ana gelir kaynağınız (ya da önemli bir ikinci gelir kaynağı) olmasını istiyorsanız o zaman ona hak ettiği ilgiyi de göstermelisiniz.
Hobiniz üzerinde çalışmak, sektör hakkında bilgilenmek, satış ve pazarlama hakkında e kendinizi sürekli bir gelişime adamak için vaktinizi ayırın. Bu sayede olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Harekete geçmek için ne kadar uzun süre beklerseniz hobinizin peşinden giderek başarılı olma ihtimaliniz de o kadar düşer. Ancak sektör hakkında hiçbir bilginiz olmadan ve düşük kaliteli hizmet veya ürünler ile bodozlama dalış yaparak da direkt olarak rekabet dışı kalmamalısınız.
Eğer hobinizi gelir üreten bir işe veya ek işe çevirmek için daha fazla bilgiye ihtiyacınız var ise bunun için daha önce başarmış diğer insanlara danışmanız kadar faydalı bir şey olmayacaktır. Harika iş tavsiyeleri ile hobi ve iş arasındaki boşluğu kolayca doldurabilirsiniz.
Deneme – yanılma yöntemi ile ilgili de söylemek istediğimiz bir şey var. Eğer yaptığınız şeyde iyiyseniz ve hobiniz için bir pazar da varsa bu durumda hobinizi paraya çevirmemek ve ikinci bir gelir kaynağı elde etmemek için hiçbir bahaneniz bulunmuyor. Harekete geçin ve neler olacağını görün.
Sonuç
Kısacası başkalarıyla paylaşacak becerileriniz, tutkularınız veya eşsiz yetenekleriniz varsa hobiniz aylık bütçe açığınızı kapamanıza yardımcı olacaktır.
Teknoloji ve internet dünyasındaki gelişmeler artık hobilerden para kazanmayı çok daha kolay hale getirdi. Eğer siz de mevcut işinizden hem maddi hem de manevi olarak memnun değilseniz; sahip olduğunuz hobiler üzerinden para kazanmanın yollarını arayabilirsiniz.
Bu yazıda ele aldığımız bazı hobilerden kısa süre içinde para kazanmak mümkünken bazılarında para kazanabilmek için uzun vadeli düşünmek gerek. Sizin yapmanız gereken tek şey gerçekten tutkuyla sevdiğiniz bir şey bulmak ve bu alanda kendinizi geliştirip uzman haline gelmeye çalışmak.
Eğer siz de kendinize arta kalan zamanı sizi tatmin edecek ve para kazandıracak bir şeyle doldurmak istiyorsanız yazımızda sunduğumuz opsiyonlardan kendinize en uygun olanı seçip harekete geçmelisiniz.
Şimdiden bol şans! Bol kazançlar!
Keyifli zaman geçirerek para kazanmak isteyenlere özel para kazandıran hobileri ve iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.