Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıHobi Olarak Ne Yapabilirim?

Hobi Olarak Ne Yapabilirim?

Hobiler, iş hayatı dışındaki ilgi alanlarınızı keşfetmenize yarar. Hobileriniz sayesinde yaratıcı yanınızı ön plana çıkararak yeni şeyler denersiniz. Yapmakta olduğunuz bir hobiden sıkıldığınızda farklı bir hobi seçerek içinizdeki yaratıcı ruhu yeniden harekete geçirebilirsiniz. Kimi hobileri yapması pahalı olduğu için yeni bir hobi seçerken bütçenizi iyice belirlemelisiniz. Ancak endişelenmenize gerek yok; bütçeniz sıkı olsa bile göz önünde bulundurabileceğiniz birçok seçenek var.

 

1. Yöntem: Mevcut ilgi alanlarınıza yönelmek

 

a) İlginizi çeken şeyleri düşünün.

Boş zamanınızda neler yaptığınızı kafanızda canlandırın. Kitap okumaktan mı keyif alıyorsunuz? Belki bir tane de kendiniz yazmayı deneyebilirsiniz. Ya da günün sonunda soğuk bira içmek mi sizi mutlu ediyor? Öyleyse hobi olarak evinizde kendi biranızı yapmayı düşünebilirsiniz. Kısacası, zevk aldığınız şeyleri hobiye dönüştürebilirsiniz.

 

b) En çok neye değer verdiğinizi düşünün.

Hangi karakter özelliklerine değer veriyorsunuz? Bilgelik veya cesaret sizin için önemli mi? Başkalarına yardım eden insanlara kendinizi yakın mı hissediyorsunuz? Sanatçı ruhlu kişileri takdir mi ediyorsunuz? Bir hobi seçerken kendinize bu gibi soruların cevaplarını rehber edinebilirsiniz.

Örneğin, eğitime değer verdiğiniz için bir kütüphanede gönüllü olarak çalışabilir, veya kendilerini sanat aracılığıyla ifade eden insanları takdir ettiğiniz için resim yapmaya başlayabilirsiniz.

 

c) Yeteneklerinizi ve kişiliğinizi gözden geçirin.

Bazı hobiler için belirli meziyetlerinizin olması gerekiyor.

Örneğin, eğer sabırlı biri değilseniz, örgü örmekten pek keyif almayabilirsiniz. Nesneleri kurcalamayı ve yeni şeyler oluşturmayı seviyorsanız, eski arabalar üzerine çalışabilir veya mobilya tasarımcısı olabilirsiniz. Önemli olan şey, güçlü yanlarınıza oynayabilmeniz.

 

d) Tutkuyla bağlı olduğunuz şeyleri belirleyin.

Bazı meseleler hakkındaki konuşma biçiminiz tutkularınızı açığa çıkarabilir. Bu tutkuları da hobiye dönüştürebilirsiniz.

Hakkında durmak nedir bilmeden konuştuğunuz konuları düşünün. En çok neyden bahsettiğinizi tespit etme noktasında ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alın. Daha sonra, konuşmaktan keyif aldığınız bu konunun nesini sevdiğinizi ve bunun nasıl hobiye dönüştürülebileceğini düşünün. Örneğin, eğer yerel siyaset hakkında konuşmaktan keyif alıyorsanız, hobi olarak halk düzeyinde politika yapabilirsiniz.

 

2. Yöntem: Çocukluk döneminizi incelemek

 

a) Çocukken neler yapmaktan keyif aldığınızı hatırlayın.

Arkadaşlarınızla bisiklet yarışı yapmayı sever miydiniz? Çizgi roman sevdalısı mıydınız? Resim yapmak size keyif verir miydi? Çocukluk döneminizde yapmaktan keyif aldığınız ve saatlerce sıkılmadan yapabileceğiniz şeyleri düşünün.

 

b) Kaldığınız yerden devam edin.

Eğer çocukken bisiklet sürmekten keyif alıyorduysanız, yetişkin bisikleti alarak mahallenizi keşfe çıkabilirsiniz.

 

c) Sevdiğiniz şeyler üzerine ders alın.

Çocukluk döneminizde resim yapmayı seviyorduysanız, kursa giderek bu konu hakkında daha teknik bilgiler edinebilirsiniz.

 

d) Yapmaktan keyif aldığınız şeylerin yetişkinler için olan versiyonlarına bakın.

Eğer çizgi roman aşığı idiyseniz, yetişkinlerin toplanarak çizgi romanlar hakkında konuştukları bir grup bulabilirsiniz. Tahta üzerinde oynanan oyunlardan keyif alıyorduysanız, piyasadaki yeni oyunlara göz atabilirsiniz.

 

3. Yöntem: Yeni alanlar keşfetmek

 

a) Zanaatlara göz atın.

Hangi zanaatları hobi olarak yapabileceğiniz düşünün. Model uçaklar yapmak ya da kilden eşyalar üretmek gibi şeyler ilginizi çekebilir.

 

b) Hırdavat aletlerine yatkınlığınız olup olmadığını düşünün.

Zanaatların yanı sıra, hırdavat aletlerini kullanarak da yeni hobiler edinebilirsiniz. Örneğin, ahşap işçiliği veya bahçecilik tam da aradığınız şey olabilir.

 

c) Kütüphaneye uğrayın.

Birçok konu hakkında bilgi veren kitapların bulunduğu kütüphaneleri ziyaret edin. Böylece ilginizi çeken yeni konular bulabilir, bunları hobiye dönüştürebilirsiniz.

 

d) Zamanınızı iyi kullanın.

Zamanınız son derece değerli ve kısıtlı. Yeni hobinize her gün en azından birkaç dakika ayırdığınızdan emin olun.

 

e) Hobilere yönelik internet sitelerini inceleyin.

Bazı internet siteleri yeni hobiler keşfetmenize yardımcı olabilir. Bu sitelere göz atarak boş zamanınızı değerlendirebileceğiniz yeni aktiviteler bulabilirsiniz.

 

f) Birden fazla hobi denemeye istekli olun.

Yapmayı denediğiniz ilk hobi size tam olarak uymayabilir. Yolunuza devam edip yeni şeyler denemekten çekinmeyin. Bir konu ilginizi çekmiyorsa, kendinizi zorlamak için ortada hiçbir sebep yok.

 

g) “Evet” deyin.

Bundan kastımız, normalde yapmaktan kaçındığınız şeylere bir şans vermeniz ve “evet” demekten çekinmemeniz. Sanat müzelerine gitmek size keyif vermiyor olabilir; fakat arkadaşlarınız sizi davet ettiğinde onlara eşlik edebilirsiniz. Resim ya da restorasyon gibi belki de hiç ummadığınız alanlar ilginizi çekebilir.

 

h) Kendinizi belirli kalıplara sokmayın.

“Ben öyle bir insan değilim” düşüncesi, sizi yeni şeyler denemekten alıkoyuyor olabilir. Belki de belirli aktiviteleri deneyecek kadar cesur veya sosyal biri değilsiniz. Sınırlarınızın dışına çıkmaktan korkmayın.

Örneğin, sırf yapamayacağınızı düşündüğünüz için göz ardı ettiğiniz hobileri aklınıza getirin. Belki de her zaman gitar çalmayı öğrenmek veya dans kursuna gitmek istemiş, fakat yeteneğinizin olmadığını düşündüğünüz için bundan vazgeçmiştiniz. Bu hobilere bir şans vermekten çekinmeyin. Belki de bilmediğiniz yeni yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz.

 

i) Arkadaşlarınıza danışın.

Yakın arkadaşlarınızın ilgi alanları ve kişilikleri muhtemelen sizinkiyle uyumludur. Dolayısıyla aynı hobilerden keyif almanız da son derece olası. Arkadaşlarınızın hobileri hakkında daha fazla bilgi edinin ve bu hobileri denemeyi göz önünde bulundurun.

Örneğin, en yakın arkadaşınız dans etmekten hoşlanıyor olabilir. Onunla beraber siz de kursa gidebilir, ya da kursa gitmeden evvel arkadaşınızdan konu üzerine temel bir eğitim alabilirsiniz.

 

j) Yakınlarınızdaki kursların kataloglarını inceleyin.

Çevrenizdeki kurs yerlerinin kataloglarına göz atın. Karşınıza ilginizi çekecek bir hobi çıkabilir.

 

4. Yöntem: Bütçenizi incelemek

 

a) Paranızı nereye harcadığınızı not edin.

Bir ay boyunca paranızı nerelere harcadığınızı bir yere yazın. Harcama kayıtlarınızı telefonunuzda tutabilir, ya da eğer yanınızda nakit para taşımayı sevmeyen biriyseniz banka hesabı dökümlerinizi inceleyebilirsiniz.

Harcamalarınızı kategorilere ayırın. Bu kategorilendirmeyi “meyve/sebze”, “benzin”, “giyim”, “dışarıda yemek yeme”, “eğlence”, “kira”, “faturalar” şeklinde yapabilirsiniz. Faturalarınızı da elektrik, su gibi zaruri olanlar ve kablolu TV, telefon gibi kullanmadan da yaşayabilecekleriniz şeklinde iki farklı kategoriye ayırabilirsiniz.

 

b) Bütçe oluşturun.

Notlarınıza bakarak kira ve faturalar gibi elzem şeylere ne kadar para harcadığınızı belirleyin. Bir önceki ayın yiyecek ve benzin giderlerini görmek için de bu notlara başvurabilirsiniz. Masrafları çıkardıktan sonra, özel hayatınız için harcayabileceğiniz para miktarını belirlemiş olacaksınız.

 

c) Hobilerinize ne kadar para ayırmak istediğinize karar verin.

Yeni bir hobiye başlıyorsanız, bazı masraflarınızı kısmanız gerekebilir. Örneğin, eğlence hayatınızı ve dışarıda yeme alışkanlıklarınızı bir nebze azaltmak durumunda kalabilirsiniz. Yiyecek giderlerinizi de kısmayı düşünebilirsiniz. Kimi hobiler diğerlerinden daha pahalı olduğu için ayıracağınız para yapacağınız hobiyi belirleyebilir.

 

d) Eğer bütçenizde oynama yapamıyorsanız, bedava veya ucuz hobiler seçin.

Ucuz bir hobi arıyorsanız birçok seçeneğiniz olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, kitap okuyabilir, bir şeyler yazabilir, koşuya başlayabilir, bahçecilik veya kampçılıkla meşgul olabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran Hobiler

Neden Daha Az Çalışmalı ve Hobilerinize Daha Fazla Zaman Ayırmalısınız?

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar