Profesyonel iş buluşmaları kimi zaman tuhaf bir hal alabiliyor.
Bu buluşmalardaki kurallar, standart sosyal ortamlardaki kurallardan biraz farklı. Fakat buna rağmen, iş okullarında profesyonel ahlak kuralları nadiren konuşuluyor.
Bu yazımızda profesyonellerin kendilerini iş ortamında nasıl sunacaklarına yönelik önemli bilgiler vereceğiz. Restoranda sipariş edeceğiniz şeylerden kendinizi tanıtma biçiminize kadar birçok değerli tavsiyenin bulunduğu bu yazı sayesinde iş buluşmalarında daha profesyonel bir görünüm kazanabilirsiniz. Keyifli okumalar!
1. Her zaman tam adınızı söyleyin.
İş ile ilgili bir ortamda daima tam adınızı kullanmalısınız. Ancak diğer taraftan çevrenizdeki diğer profesyonellerin de kendilerinin nasıl tanıtılmak istediğine dikkat etmelisiniz.
Eğer isminiz uzun veya telaffuz etmesi zor ise, isminizi değiştirebilir veya kısaltabilirsiniz. Ya da isminizin uzun halini bir kartvizit ile çevrenizdekilere verebilirsiniz.
2. Birine takdim edilirken daima ayağa kalkın.
Ayağa kalkmak bir ortamdaki nüfuzunuzu artıracaktır. Eğer ayağa kalkmazsanız, etrafınızdakiler sizi görmezden gelebilirler. Şayet hazırlıksız yakalanmış ve ayağa kalkamayacak bir durumda iseniz, öne doğru yönelerek “kalkabilecek olsaydım kalkardım” mesajını karşı tarafa vermelisiniz.
3. Bir konuşma esnasında sadece bir veya iki defa “teşekkür ederim” diyin.
Bir konuşmada yalnızca bir ya da iki defa teşekkür etmelisiniz. Aksi takdirde, kendinizi yardıma muhtaç ve çaresiz biri gibi tanıtma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
4. Kimseye sandalyeye oturma konusunda yardım etmeyin.
Misafirlerinize kapıyı tutmanızda hiçbir sakınca yok, ancak karşıdaki kişinin cinsiyetine aldırmaksızın asla ve asla kimseye sandalyeye oturmasına yardımcı olmamalısınız. Profesyonel iş ortamında, sosyal cinsiyet kurallarını bir rafa kaldırmanız gerekiyor.
Hem erkekler hem de kadınlar sandalyelerini kendi başlarına çekebilirler.
5. Bacak bacak üstüne atmayın.
Her ne kadar erkekler de kadınlar da bacak bacak üstüne atsalar da, bu hareket profesyonel ortamlar için dikkat dağıtıcı ve fazla erotik olabilir.
Ayrıca bacak bacak üstüne atmak sağlık için de pek faydalı değil. Zira bacak bacak üstüne atıldığında damarlar basınç altında kaldığı için kan dolaşımı bu durumdan olumsuz etkileniyor.
6. Bir şeye işaret ederken parmaklarınızı birbirinden ayırmayın.
Bir şeye işaret ederken avucunuzu açık tutun ve parmaklarınızı birbirinden ayırmayın. Eğer bir şeyi işaret parmağınızla gösterirseniz bu size agresif bir hava katabilir. Hem erkekler hem de kadınlar sıkça bunu yapıyor olsa da, kadınların bu hareketi yapma eğilimi erkeklere kıyasla daha fazla.
7. Önünüzdeki tabakları itmeyin ya da toplamaya çalışmayın.
Unutmayın, garson olan kişi siz değilsiniz. Restoran çalışanlarının işlerini yapmalarına izin verin.
8. Asla yemeğinizi paket yaptırmayın.
Restoranda bulunma sebebinizin yemek değil iş olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bitiremediğiniz yemekleri paket yaptırmak aile yemeklerinde kabul edilebilir olsa da profesyonel iş buluşmalarında bunu asla yapmamalısınız.
9. Karşınızdaki kişiyle uyumlu şeyler yiyin.
Eğer görüşmedeki kişi aperatif bir şeyler veya tatlı sipariş ettiyse siz de o kişiye ayak uydurmalısınız. Böylece karşınızdaki kişi biri daha ona eşlik ettiği için kendini yalnız hissetmeyecek ve huzursuz olmayacak.
10. Yiyecekleri ve çatal bıçakları nereye yerleştirmeniz gerektiğini bilin.
Ekmek ve salata gibi ana yemeğinizin yanına aldığınız şeyleri daima tabağınızın sol tarafına koymalısınız. İçeceğinizi ise daima tabağınızın sağ tarafına yerleştirmeniz gerekiyor.
Çatalınız sol, bıçak ve kaşığınız ise sağ tarafınızda olmalı.
11. Hesabı daima davet eden taraf ödemeli.
Eğer karşınızdaki davet eden kişi sizseniz cinsiyet fark etmeksizin ödemeyi sizin yapmanız gerekiyor. Karşı taraf ödemeye katkıda bulunmak isterse yemeği şirketin ödediğini bahane ederek karşınızdakine meblağı göstermeden ödemeyi yapmalısınız.
Fakat en önemlisi hesap üzerine tartışmaya girmemek. Yani, eğer davet ettiğiniz kişi hesabı ödeme konusunda ısrar ediyorsa ona karşı gelmeyin ve hesabı ödemesine izin verin.
12. Nazik bir veda konuşması hazırlayın.
Karşınızdaki kişiden ayrılmadan önce “veda cümlelerinizi” hazır etmelisiniz. “Sizinle görüştüğüme memnun oldum”, “Sizinle konuşmaktan büyük keyif aldım”, ya da “Bir sonraki buluşmada görüşürüz” şeklinde cümleler kurabilirsiniz.