Günümüzde iş hayatında ayakta kalmak oldukça güç. Ekonomik, teknolojik ve sosyolojik değişimler dün işe yarayan tekniklerin bugün işe yarama ihtimalini zayıflatmakta. Yani bugün, dünden daha farklı şeyler söylemek gerekiyor.
Bu bağlamda hemen her şirketin ve her girişimcinin odaklanması ve önem vermesi gereken temel meseleler bulunuyor.
Şimdi dilerseniz iş sahibi ve kendi işini kurmak isteyen tüm girişimcilerin ve girişimci adaylarının aklında tutması gereken bazı olgulara bakalım.
1. Belirsizlik
Başta iş insanları olmak üzere hemen herkes belirsizlikten nefret eder. İş hayatı açısından meseleyi ele alacak olursak ekonomik krizin ne zaman patlak vereceğini kestirmek zordur.
Belirsizliğin yarattığı dezavantajların başında kısa vadeli hareket etmek gelir. Yani belirsizlik nedeniyle şirketler uzun vadeli planlama yapamazlar ve kısa vadeli düşünürler. Kısa vadeli planlamanın sağlayacağı faydalar da yine kısa süreli olur.
Şirketler reaktif ve kısa vadeli planlamalar yaparken uzun vadeli stratejilerinden ödün vermemelidir.
2. Güven
Bugünün şirketleri etik açıdan çok sayıda zorlukla karşılaşıyor. Herkes daha başarılı olmak, daha çok kazanç elde etmek, iş güvencesine sahip olmak, daha iyi rekabet etmek için canla başla mücadele ediyor.
Ancak kısa yoldan parayı bulmak adına iş dünyasında çeşitli yolsuzluklara imza atılması, usulsüzlüğün norm olması da yine iş hayatının “doğası” olarak görülüyor maalesef.
Bu tür yanlışlıklar çalışan-şirket, şirket-müşteri arasındaki güven bağını zedeler. Güven ilişkisinin olmadığı yerde de hiçbir şirket büyüyüp gelişemez, bilakis küçülür ve iflasa doğru sürüklenir.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Dürüstlük ve İçtenliğin Önemi
3. Pazarlama ve Müşteri Sadakati
Rekabet ortamında yeni müşteri kazanmak ve mevcut müşterileri elde tutmak bir hayli zordur. Akıllı telefonlar, sosyal medya ve diğer iletişim platformları şirketlerin insanlara ulaşmasını daha kolay hale getirmiştir ve bundan maksimum derecede faydalanmak şarttır.
Doğru pazarlama mecralarını kullanarak müşterilerinize ulaşabilmek bugün hiç olmadığı kadar önemlidir. Müşterilerinizin en yoğun olduğu yerleri tespit etmeli, onların profilini çıkarıp en etkili şekilde mesajınızı iletmelisiniz.
Ekonomik atmosfer insanların harcamalarında daha muhafazakar olmalarına neden olabildiği için yeni müşteri kazanmanın yanında mevcut müşterilerinizin sadakatini kazanmak da bir hayli önemlidir. Yeni bir müşteri kazanmak yerine mevcut müşterinizi elinizde tutmanın 5-6 kat daha ekonomik olduğunu göz önüne alırsak müşteri sadakatini ciddiye almanız gerektiği daha da açıklık kazanır.
Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?
4. Rekabet
Bugün iş kurmak çok kolay hale gelmiştir. Yani bir domain ve hosting satın alıp web sitesi kurarak kendi işinizin sahibi olabilirsiniz. Ancak iş hayatında ayakta kalmak sanıldığı kadar kolay değildir. İş hayatında uzmanlık pahalı ve zaman alan bir şeyken bugün internetten her konuyla ilgili uzman kişilere ulaşıp profesyonel yardım alabiliyorsunuz.
Yani iş kurmak bu kadar kolay hale geldiği için iş kuran kişi sayısı da inanılmaz artmış, rekabet fena halde kızışmış durumdadır. Siz çok spesifik bir ürün satmaya girişseniz bile sizle aynı ürünleri satan pek çok satıcının varlığını görebilirsiniz. Yani pastada sizin payınızı almaya çalışan pek çok rakip firma bulunmaktadır.
Bu durum ise müşteri memnuniyetine, kalite ürün ve hizmet satışına inanılmaz derece önem vermenizi gerektirir. Zira bugün müşteriler birkaç tıkla sizin dışınızdaki satıcılara kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Eğer müşteri memnuniyetini esas almazsanız, insanlar kolayca başka alternatiflere yönelir. Tabii müşterilerinizi rakiplerinize kaptırmak da sizin sonunuz olur.
Mutlaka okuyun: Nasıl Rekabet Edilir?
5. Kaynak Yönetimi
Sıcak para daima candır!
Düzenli bir nakit akışı kağıt üstünde harika gözükebilir ancak harcamalar ve vergiler bu parayı sömürüyorsa iş dünyasında uzun vadede ayakta kalmanız pek mümkün olmaz.
Bu bağlamda nakit yönetimi daha önemli bir hale gelir. Özellikle ekonomik durgunluk zamanlarında alacaklılar, paralarının tahsili için daha az hoşgörülü olur. O nedenle bilhassa küçük işletmelerin kaynaklarını verimli kullanması için profesyonel yardım alması çok mühimdir. Yani muhasebe ve finans konularında işi bilen uzmanlardan yardım almak şirketlerin yararına olur.
Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nedir ve Neden Önemlidir?
6. Sorun Çözümü ve Risk Yönetimi
Bir şirketin karşılaştığı en büyük zorlukların başında risk analizi ve risk yönetimi gelir. Bu insan kaynaklarından yatırımlara kadar geniş bir alanda geçerlidir.
Sağlam bir problem çözme yeteneğinden yoksun olmak da yine günümüz girişimcilerinin potansiyellerini maksimum seviyede kullanmalarına engel olan bir diğer faktördür.
İşte problem çözme yeteneği gelişmemiş yöneticiler sorunu işten personel çıkarmakla halledebileceklerini düşünürler.
Pek burada çözülmesi gereken problem nedir?
Bir şirketin ayaklarını hem bugün hem de gelecekte yere sağlam basabilmesi için problem çözümüne büyük önem vermesi gerekir. Mevcut riskleri tespit edebilen ve sonra da bu riskleri ortadan kaldırmak için doğru adımlar atan şirketler geleceğe daha umutla bakabilir.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları
7. Doğru Çalışanları Bulma
Hemen tüm yöneticilerin karşılaştığı zorluklardan biri doğru bir insan kaynakları stratejisi geliştirebilmektir. Yani şirketinize doğal bir şekilde uyum sağlayacak, vizyon ve misyonunuza inanacak kişileri işe almak ve bu kişileri işte tutmak zor bir meseledir.
Küçük bir şirket genelde aile ortamı sunar. Aile şirketleri de böyledir ancak aile şirketleri zaman zaman işlevsel bir hal alabilir.
Büyük bir şirkette ise esas zorluk personelin şirket kültürüne ayak uydurabilmesi meselesidir. Küçük şirketlerdeki sorun ise genelde kişilik ve beceri bakımından şirkete uyum sağlama halidir.
Eğer küçük bir şirkette çalışıyorsanız her personelin şirketin başarısı ve üretkenliğinde büyük bir payı olduğunu bilirsiniz. Burada önemli olan farklı kişilik özelliklerine sahip insanlarla nasıl iletişim kurmak gerektiğini bilmek, bu kişileri motive eden farklı unsurları öğrenmektir.
Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek