Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikHer Girişimcinin Bilmesi Gereken 23 Şey

Her Girişimcinin Bilmesi Gereken 23 Şey

Yakın bir arkadaşım hatırı sayılır bir üniversitede itibarlı bir işletme profesörü. Yine de anlamadığım bir sebepten ötürü beni dersine davet ederek benden girişimcilik üzerine edindiğim 30 yıllık tecrübemi öğrencilerine açıklamamı istedi.

İşte onlara verdiğim tavsiyeler:

 

1. Geleceği öngörebilmenizin en iyi yolu onu kendiniz yaratmanızdır.

 

2. Verebileceğiniz en iyi karar vaktinizi nerede geçirmek istediğinizdir.


Maalesef vaktiniz de, enerjiniz de, yeteneğiniz de kısıtlı. Yani ne kadar isteseniz de her şeyi yapabilmeniz mümkün değil. Bu, su götürmez bir gerçek. Dolayısıyla şunu bilmeniz gerekiyor: İlginizi tam anlamıyla çeken alanlara ağırlık vermelisiniz. Sözün özü, ne yapacağınız ve ne yapmayacağınız konusunda zorlu kararlar almanız şart. Bu kararı doğru vermeniz oldukça önemli, çünkü yapacağınız diğer her şey tıpkı çorap söküğü gibi bu kararın peşinden gelecektir.

 

3. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, iş-hayat dengesi diye bir şey olmadığını kabullenin.


Elbette hayatınızın büyük kısmını şirketiniz için çalışarak geçirin demiyorum. Fakat bunun tam zıddını da söylemiyorum. Tanıdığım çoğu başarılı girişimci zamanlarının çoğunu çalışarak geçiriyor. Hiçbir istisnaya rastlamadım.

 

4. En iyi girişimciler muhteşem fikirler bulmaz, piyasanın ihtiyaçlarını giderirler.


Hepimiz kafa kafaya verip gün boyunca şahane fikirler bulabiliriz. Ama bu fikirler toplumun büyük bir kesiminin ihtiyacına hitap etmiyor ya da bir işletmeyi desteklemiyorsa hiçbir işe yaramaz.

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları

 

5. Bütün başarılı girişimcilerin sahip olduğu tek bir ortak özellik var: Fikirlerini gerçeğe dönüştürme arzusu.


Girişimcilerin motivasyon, konsantrasyon, umut, maddi kaynak, piyasa becerisi, muhteşem bir fikir vb. unsurlardan daha çok ihtiyacı olan bir şey varsa o da fikirlerini gerçeğe dönüştürme konusundaki istekleridir. Bir şeyi gerçekten yapmak istemediğiniz sürece emin olun başarılı olamayacaksınız. Arzunuz olmadan ortaya hiçbir şey çıkaramazsınız. Nihayetinde hayatlarınız başka yollara sapacaktır.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir

 

6. Harekete geçmek her şeyden önemlidir.


Düşünmeyi bırakın ve işe koyulun.

 

7. Hedefinize doğru küçük ve akıllı adımlar atın.


Basında çıkan haberlere pek aldanmayın. En başarılı yatırımcılar rüzgâr nereye sürüklerse oraya giden, şanslarına güvenerek yola çıkan insanlar değil. Aksine son derece ihtiyatlı ve muhafazakârlar. Hedefleri doğrultusunda küçük bir adım atıp bu adımdan ne öğrendiklerini iyice tartar, sonra bir küçük adım daha atarlar. Bu ikinci adımdan ne öğrendiklerini ölçmek için tekrar dururlar ve bu şekilde yavaş yavaş kendi yollarını inşa ederler. Siz de büyük riskler almamaya özen gösterin.

 

8. Başarılı bir şirket oluşturmak istiyorsanız bütün kontrolü tek başınıza üstlenmeyin.


Mikro yönetim yapmaya çalışabilirsiniz. Fakat işletmeniz tek bir kişinin, yani sizin kontrolünüz altındayken pek hızlı yol kat edemezsiniz. Her şey sizin onayınızdan geçmek zorunda olduğu için çalışanlarınız buldukları iyi fikirleri sizle paylaşmaktan çekinecekler. Bütün işler size odaklı olduğundan “Niye fikrimi onunla paylaşayım ki? Nasılsa en sonunda yine kendi istediğini yapacak” diyecekler. Bu da ilerlemenizi engelleyecektir.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

9. Zayıf yönlerinizi düşünmeyin, güçlü yönlerinize oynayın.


Bu, sizi uzun vadede başarılı kılacak.

 

10. Her engeli bir kazanca dönüştürebilmelisiniz.


Hem de her birini.

 

11. Size pazarlamacılığın mantığını özetleyeyim.


Pazarlamacılık, ayrıntıları bir köşeye bıraktığımızda aslında oldukça basit: Önce kime satış yapmak istediğinize karar veriyor, sonra da onları ikna edecek şeyin ne olduğunu bulmaya çalışıyorsunuz.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Satıcı Nasıl Olmalıdır?

 

12. İşte ihtiyacınız olan tek piyasa araştırması: Ürününüzü piyasaya sürün ve satıp satmadığını öyle kontrol edin.

 

13. Piyasa araştırması yapma konusunda ısrarcıysanız sormanız gereken tek bir soru var.


Muhtemel müşterilerinize bir prototip gösterdikten veya sunmayı düşündüğünüz hizmeti tarif ettikten sonra onlara şu soruyu sorun: “Bu satın almak isteyeceğiniz bir şey mi?” Eğer cevapları evetse, tam o anda kollarınızı sıvayın. Atasözünün de dediği gibi, müşterileriniz kaz gelecek yerden tavuk esirgemeyeceklerdir. Şayet cevapları olumsuzsa hâlâ yapmanız gereken bir şeyler var demektir.

 

14. Alacaklarınızı toplamanın kesin bir yolunu bulun.


Birçok kişi, müşteriler borçlarını ödemekten kaçmaya başlayana kadar bu önemli noktayı düşünmeden atlıyor.

 

15. Her ne kadar istemeseniz de gerçekten zeki bir danışma kuruluna ihtiyacınız var.


Böylece yeni bakış açıları ve fikirler geliştirme ihtimaliniz artacak, çevreniz genişleyecek ve gerçekçi bir geri bildirim alacaksınız.

 

16. İşleri daha hızlı ve iyi halletmek istiyorsanız bir liste oluşturun.


Yapılacak işler listesi hiçbir şeyi gözden kaçırmamanızı sağlayacak. İster acil serviste bir hastaya müdahale ediyor, isterseniz de birlikte çalışmak istediğiniz bir müşteriye önemli bir sunum yapıyor olun, bu durum her yerde geçerli.

 

17. Kendinizi motive etmeyi öğrenin.


Yeni bir şeye atılmak yeteri kadar zorken bir de karşınıza engeller çıkınca beyaz bayrağı sallamayı aklınızdan geçirebilirsiniz. İnsanları motive eden kanıtlanmış yöntemlerden yararlanın.

Mutlaka okuyun: Kendinizi Nasıl Motive Edersiniz?

 

18. Eğer köpekler ürettiğiniz köpek mamasını sevmiyorsa kötü bir köpek maması ürettiniz demektir.


Bir ürünün iyi olup olmadığına siz karar vermiyorsunuz. Bunu ancak müşteriniz yapabilir. Şayet ürününüzden memnun kalmadılarsa bu, kötü bir ürününüz olduğu anlamına geliyor. Maalesef bunun daha basit bir açıklaması yok.

 

19. Eğer müşteriler ürünü beğenmiyorlarsa fiyatlandırma, promosyon veya yerleştirme stratejileri işe yaramayacaktır.


İtibar kazanamayan ürünler öyle kalmaya mahkûmdur diyebilirim. İnsanların beğenmediği versiyonu piyasada indirimli fiyata satmaya çalışmaktansa ürünü farklı bir biçimde yeniden tasarlamanızı öneririm.

 

20. Başarısız olacaksanız, hızlı ve ucuz şekilde başarısız olun.


Bunu mümkün kılmak için, daha önce dediğim gibi hedefinize doğru küçük adımlar atarak doğru yolda olup olmadığınızı sıkça kontrol edin.

 

21. Bunu bütün içtenliğimle söylüyorum, hatalarınızdan ders alın.


Mutlaka hata yapacaksınız. Bu noktada iki seçeneğiniz var: a) bir ders çıkarmak b) “peki” diyerek geçiştirmek. Süreçte neyin yanlış olduğunu anlamanız son derece önemli.

Mutlaka okuyun: Hatalardan Öğrenilecek 20 Şey

 

22. Yaratıcılığı ve yeniliği bir iş hedefine bağlamalısınız.


Yaratıcılık gerçekten muhteşem bir şey. Fakat para kazanmaya yönelik olmayan bir yaratıcılık en basit tabiriyle bir hobidir. Kazanç getirmeyen yaratıcılığın bir iş konsepti olduğunu asla söyleyemeyiz.

 

23. Aklınızı oynatmadan emekliye ayrılın.


Panayırın sahibi olsanız bile orada sonsuza dek kalmak istemezsiniz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar